J
    1. Hur ser prognosen ut för ämneslärare åk 7-9, om man väljer inriktning samhällsvetenskapliga ämnen? Målet är att jobba som professor på universitet efter examen.

    https://www.su.se/hsd/utbildning/v%C3%A5ra-utbildningar/2.12030/%C3%A4mnesl%C3%A4rarprogrammet-med-inriktning-mot-%C3%A5rskurs-7-9-1.42177



    - Hur många år kan det ta efter avslutad examen inom ämneslärarprogrammet?
    - Behöver man ha arbetat i några år, innan man läser till professor på universitets- nivå?
    - Hur brukar behörighetskraven se ut?
    - Är utbildningen 4,5 år om jag förstått rätt?
    - Vilka ämneskombinationer är bäst för att få jobb examen? Är det naturvetenskapliga ämnen ex. matematik, som det ser ut för ämneslärare på gymnasiet?



    Frågorna gäller ämneslärarprogrammet på SU.

    https://www.su.se/hsd/utbildning/v%C3%A5ra-utbildningar/2.12030/%C3%A4mnesl%C3%A4rarprogrammet-med-inriktning-mot-%C3%A5rskurs-7-9-1.42177

    2. Hur ser prognosen ut för grundlärare F-3 samt 4-6, om målet är professor efter examen?

    - Förväntas man även i detta fall, jobba i några år innan man läser till professor?
    - Hur ser behörighetskraven ut för professor?
    - Stämmer det att man tjänar mer, beroende på den nivå man valt på lärarprogrammet? dvs: gymnasieläre respektive grundskolelärare?

    3. Socionomprogrammet:

    - Hur många års arbete som kan krävas, om man vill bli professor på universitetet?
    - Vilka är för och nackdelarna med yrket?

    Vill gärna ha ett meningsfullt, varierande, utvecklande jobb, med minst 30 000 i ingångslön. Vill gärna jobba med människor, lagom stressigt. Kan tänka mig professor eftersom jag gärna vill kunna påverka utbildningens kvalité inför framtiden. Vilka av ovanstående jobb är känslomässigt krävande?

    Väger mellan lärare och socionom.

    Mina styrkor är: kreativitet, ledarskap, ambitiös, intellektuell, noggrann, initiativrik, social, bestämt, fokuserad.



    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej J,

    Professor - är en titel för de högst utbildade lärarna vid lärosätena: högskolor och universitet. Samma typ av tjänster finns inom flertalet universitetssystem i världen, även om titeln på en del språk även är en allmän benämning för "en lärare". Ämbetet för en professor brukar benämnas professur. När en professor går i pension får hen en titel "emeritus" som på latin betyder "uttjänt", dvs "före detta". 

    Det finns universitets- och högskolelärare som huvudsakligen arbetar med undervisning. Det finns också de som har stora inslag av forskning i sitt jobb och som nästan inte undervisar alls. För att få tjänst som lektor, forskarassistent eller professor krävs omfattande meriter från egen forskning på avancerad nivå och erfarenhet från undervisning på högskolenivå.

    Du som är intresserad av yrket Professor, Iäs gärna information även om följande yrken:
    Forskningsassistent
    Forskare
    Högskolelärare
    och Utredare.

    Du frågar också om "övergången" mellan Socionom och Lärare.
    Det är olika högskoleprogram. En utbildad sodionom kan givetvis försöka gå vidare till forskarutbildningen och på sikt bli högskolelärare. Det är rätt många som försöker, men få som lyckas.
    Att bli högskolelärare är ganska eftertraktat. Det ger status, och högre lön än att jobba på t.ex en grundskola... .
    Det finns absolut inga garantier att efter grundutbildningen kunna läsa vidare; alla som vill får söka - men det är långt ifrån alla som lyckas.
    Det är konkurrens om utbildningar på avancerad nivå; sedan kan det bli mycket svårt att få en doktorand-tjänst (det kan t.ex bli så att under flera år finns inga doktorand-tjänster att söka och när några utannonseras, är det väldigt många som söker... finns allstå inga garantier på att just en viss person får en doktorand tjänst).
    Men även om man får en doktorand-tjänst, och blir färdig med sin doktors-avhandling och förstarar den med godkänt resultat, kan man sedan befinna sig i en situation att man ej har ngt. jobb och ingen inkomst. Det finns ju inte ngt. jobbgaranti.
    Känner personligen en man som fick doktorand-tjänst på ett svenska universitet, skrivit och försvarat sin doktors-avhandling och sedan var arbetslös i fem år; han sökte alla möjliga jobb - funderade t om att söka läsa till sjuksköterska eller ta taxi-körkort för att kunna jobba som taxi-förare; till slut fick han vikariat som utredare på Försäkringskassan. Som tur var fick han vikariatet förlängd och till slut fick även en tillsvidare anställning; idag jobbar han som utredare på FK - fattar beslut om folk får sjukpenning eller inte; han är mycket överkvalificerad för den tjänsten; på samma tjänst "sitter" idag personer som "på sin tid" fick jobbet direkt efter grundskolan... men efter fem år som arbetslös, tyckte han att det var jättebra att få ett jobb.
    ***
    Varför han inte fick jobb på Universitetet? Jo, Universitetet fick mycket mindre pengar och alla nyanställnignar stoppades; de tjänster han "har tittat ut på förhand" vad upptagna av personer som var 63-64 år gamla, men just då kom det beslut att man fick jobba till 67 år och samtliga bestämde sig att stanna kvar och jobba några år till... då fanns det plötsligt inga tjänster att söka inom hans forskningsområde.
    Och det är ingen unik situation. Det finns rätt många som "hamnar" i samma situation. Att ha gått forsknings-utbilnding och skrivit och försvarat doktors-avhandling garanterar ju inte "i sig" ngt. jobb. Sedan ska man hitta några tjänster att söka - men det är inte säkert det kommer finnas några.
    Och om det finns tjänster att söka, så söker folk från hela världen, inte endast från Sverige. Att vinna i konkurrensen - måste man vara jätteduktig, ha stora meriter, ha publicerat vetenskapliga artiklar och sedan även ha tur.

    Jag kan givetvis inte veta om just du kommer att lyckas och blir professor, till slut. Vägen är, dock, mycket lång. Grundutbildning - som kortast 3 år; masterprogram, 2 år (om man kommer in på den); sedan se om någon doktorandtjänst kommer att utlysas, vilket inte alls är säkert; doktorand kan man vara i 4 år, som längst, men genomsnittlig tid att bli färdig med doktorsavhandlingen är 8 år... så man får hitta någoin form av försörning i några år. Alltså, jobba med ngt. "annat" och fortsätta skriva på sin doktors-avhandling. Om man inte hittar ngt. "annat jobb" kanske man har tur och får A-kassa eller Alfa-kassa men då får man - enligt reglerna - inte jobba på sin doktors-avhandling (eftersom man ska då på heltid söka alla jobb som finns).
    Och om man får sin doktors-avhandling godkänd, ska man vänta på att någon tjänst som adjunkt eller lektor blir utlyst; de tjänsterna kan vara på deltid - och det inte säkert någon tjänst kommer bli utlyst på flera år... och om den blir det, kommer folk söka från hela världen.
    Jag kan tänka mig att i bästa fall en person "på tusen" som strävar efter att bli professor, lyckas med det. Och de resterande "fastnar" på vägen.
    Jag vill inte skrämmas. Just du kanske lyckas, jag kan inte veta det. Men jag tycker det är viktigt att du förstår att vägen är lång och det krävs väldigt mycket, och bl.a en hel del av "tur".
    Vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'betyg läsa upp komvux snitt' (24 st.)

    • matematikern

      komvux meritvärde?

      Hej, under gymnasiet läste jag franska 3 men fick dessvärre f på denna kurs. Nu tänkte jag se ifall jag kan läsa upp denna kurs på komvux. Om jag mot förmodan skulle få underkänt i franska även på komvux skulle detta bidra till att...

      Milla : : Hej,godkänt betyg i moderna språk 3 ger + 0.5 meritpoäng (gäller på de lärosäten som erkänner meritpoängen och i fall man söker till utbildning som ej, för särskild... Läs hela svaret
    • elev

      Prövningar på komvux ?

      Hej! Jag har läst naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet och vill komma in på läkarlinjen men mitt merit från gymnasiet räcker inte till, så jag tänkte läsa upp mina betyg på komvux. Jag vet att jag kommer hamna i urvalgruppen BGII men...

      Milla : : Hej!om du höjer betygen i de kurser som ingår i ditt examensbevis från gymnsiet, oavsett om de kurserna krävs för behörighet till just läkarprogrammet eller inte, så höjer du ditt... Läs hela svaret
    • Leonar_1

      Hur gammal kan jag vara att söka gymnasiet program?

      Hej jag undrade om jag går på introduktion program in år och är en 04 som fyller 19 år på oktober kan jag söka på ett gymnasiet program nästa år eller inte? för att jag har gjort mitt gymnasiet utbildning utomlands och taggit studenten i år i somalia, och inan det har har jag bara tills årskurs...

      Milla : : Hej,om du är född 2004, då fyller du 20 år under kalenderåret 2024 och från 1 juli 2024 "tillhör" du komvux och inte gymnasiet längre. Om du inte... Läs hela svaret
    • Liker

      Kan jag ta spanska 1 och 2 om jag läst spanska 3 och 4?

      Hej! Jag kommer behöva höja mitt snitt en aning efter gymnasiet för ta mig in på läkarprogrammet. Jag undrar om jag kan läsa spanska 1 och 2 och på komvux och använda de i mitt snittbetyg (och stryka över två andra kurser (totalt 25 kurser (inkl gymnasiearbete)) om jag redan läst spanska 3 och...

      Julia: : Hej Aziz!angående Ämnet EngelskaPå gymnasienivå finns endast följande kurser i ämnet Engelska: Engelska 5,6 och 7. Lägre kurser ligger på grundskolenivå... Läs hela svaret
    • elev

      komvux och betygsfrågor?

      Hej, jag har velat bli läkare så länge jag minns men har då och då haft problem med depressiva episoder. De varar i några månader och påverkar mina betyg. Jag har därför inte pluggat sedan matte 3c kursen börjat, och eftersom den endast är 1 termin så har jag slutprov om bara några dagar men...

      Milla : : Hej Sara,efter gymnasiet ska du kunna anmäla dig till prövningar i hela Sverige, oavsett vilken kommun du är folkbokförd i, och du behöver inte visa upp några betyg. Ingen frågar om du har betyget... Läs hela svaret
    • Nendo

      Får jag komplettera på komvux m kurser på lägre nivå än de jag läst?

      Hej! Jag har några frågor angående komvux... Jag har några poäng att läsa om på komvux, valfria kurser då? Eftersom att jag går naturvetenskap så har jag läst biologi & kemi 1 och 2, matematik 4 och jag kommer läsa fysik 2 på komvux, det är väl det som ingår i en "naturexamen" ? Får jag...

      Julia: : Hej L,du har tyvärr inte svarar på frågor i kommentaren som SYV Mikael har skrivit. Det är jätteviktigt att veta om du kommer att få Examensbevis eller... Läs hela svaret
    • Mariam

      gymnasiearbete?

      jag har läst barn och fritids programet på gymnasiet och det behövs gymnasiearbete för slutbetyg eller gymnasie examen och det finns inte gymnasiearbete på barn och fritid vilken gymnasiearbete passar till barn och fritids? jag tänkte på samhällsvetenskap gymnasiearbete om jag läser den kommer...

      Anna: : Hej Mariami ett Slutbetyg får inte kursen gymnasiearbete ingå.I Examensbeviset är det däremot en Obligatorisk kurs som måste ingå med godkänt betyg. Så jag gissar på att det är... Läs hela svaret
    • Olivia

      Räknas alla mina ämnen in i min merit?

      Hej! Har idag 17.63 i merit och vill höja min merit genom prövningar. Jag läser just nu matematik 4 på komvux för att bli behörig till ett visst program till högskolan, om jag läser och blir godkänd i matematik 4 + gör en prövning i Historia 1B och höjer mitt nuvarande betyg kommer båda två...

      Peter: : Ja, betyget i matte 4 kommer räknas med antingen pga den kursen krävs för behörighet / och om du söker till andra utbildningar där matte 4 ej krävs - kommer den räknas in pga den... Läs hela svaret
    • Rosa

      Meritpoäng/meritvärde?

      Om jag läste i komvux matte 2a och fick B betyg sedan läste jag matematik 2b och fick C och sedan läste jag igen matematik 2c och fick C. Kommer de allihop synas på antagning.se? Jag menar kommer jag att få meritpoäng för alla av dem och påverkar mitt meritvärde?

      Mikael: : Det är B betyget som kommer räknas in. Har man flera betyg i motsvarande kurser är det högre betyg som gäller.
    • Ida

      Hur ska jag tänka när jag vill höja min merit?

      Hej! Jag har en gymnasieexamen med relativt god merit men inte tillräckligt för att komma in på psykologprogrammet. Jag har därför tänkt gå komvux och försöka höja mig. Om jag har läst matte 1b och 2b i gymnasiet, kan jag läsa matte 3b på komvux och få merit för den kursen? Eller måste jag läsa...

      Milla : : hejsan, på heltid läser man på komvux 20p/vecka, alltså en kurs á 100p., som t.ex matte 3b, läser man på fem veckor.Man kan annars läsa fyra st. 100p.kurser under... Läs hela svaret
    • student

      Vilka kurser kan höja mitt meritvärde?

      Hej! Jag har tänkt och söka engelska 7 på komvux för att få meritpoäng, jag har tidigare inte läst något moderna språk på gymnasiet, har läst matte 2 men vill inte läsa mer matte då jag inte är bra på det. Vad mer än engelska 7 kan jag söka för att höja min meritvärde?

      Anna: : Hejsan,för info om meritpoäng för de som har eller läser mot examensbevis - var god se gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaengOm den utbildning på högskolenivå som du vill komma in... Läs hela svaret
    • Oscar

      Hur mycket extra merit ger en betygshöjning?

      Hej, Mina betyg (snitt) räcker inte till för att komma in på min utbildning. Eftersom jag jag är behörig till den och har godkända betyg från gymnasiet behöver jag göra prövningar. Hur mycket ökar mitt snitt EXAKT om jag gör en...

      Anna: : Hej Oscar,den exakta höjningen beror på hur många poängs betyg som räknas in i ditt jämförelsetal. Som regel (oftast) är det 2400p. om man söker på examensbevis... Läs hela svaret
    • Victoria

      Utländskt gymnasiet och kurser på Komvux?

      Hej! Jag har ett lågt meritvärde som är 12,63 och har studerat SAS 1,2,3, engelska 5, 6, samhällskunskap 1 och 2. Mina betyg är bra i de här kurserna. Min fråga är hur kan jag läsa läkarprogrammet ? Är de kurserna som jag läst...

      Daniel: : Hej! har du svensk eller utländsk gymnasieutbildning? Är du idag behörig till läkarprogrammet? Med behörig menar jag särskild behörighet: fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matematik 4?
    • Marie

      Kan man lösa upp grundskolebetyg efter grundskolan?

      Hej, Om man får F i slutbetyg i många ämnen på grundskolan går det att läsa på annat sätt efter 9:de klass med undervisning i klass rum(inte distansundervisning) på Komvux eller på något annat sätt? Med vänlig hälsning Marie

      Milla : : Hej Marie,det finns åldersgränser för att få läsa på komvux, på gymnasiet och på folkhögsklorna.På Komvux kan man börja tidigast 1 juli det... Läs hela svaret
    • Uno

      Vad ska jag göra?

      Hej! Jag har blivit antagen till ett program som jag inte vill läsa, jag tog det enbart för att jag skulle ha en valmöjlighet att läsa någonting under HT-19. Men jag har nu börjat överväga att säga nej, för att istället läsa upp...

      Julia: : Hej Abbas, komvux brukar inte ta in på kurser i vilka man redan har godkända betyg. Hör med komvux i din kommun. I den kommunen där du är folkbokförd, alltså. Ansökn.perioder på komvux... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga