2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Leyan,

    du skriver om att du vill bli en "analytiker", men vilket yrke menar du i så fall? Kanske Trendanalytiker eller Samhälls- & Kulturanalytiker? eller Omvärldsanalytiker eller Marknadsanalytiker? eller Affärsanalytiker? eller finansanalytiker/financiell rådgivare? Fingeravtrycksanalytiker eller Analytisk kemist? BMA? Arbetsmarknadsanalytiker? eller någon annan sort analytiker? Utan att veta vilket yrke du menar är det omöjligt att ge svar på din fråga.

    Kika gärna på www.framtid.se där det finns över 2.ooo yrken beskrivna och välj det yrket som du är mest intresserad av; i de flesta yrkespresentationerna finns också avsnitt UTBILDNING där det förklaras vilken utbildning som krävs eller rekommenderas.

    Om matte-frågan...
    om du inte är kompis med matten, och inte kan försöka bli det - då är det smart att på gymnasiet välja ett program med lite matte: ett yrkesprogram eller Estetiska eller Humanistiska - på alla de gymnasieprogrammen läser man endast en matte-kurs som obligatorisk. Sedan kan man ofta välja mer matte, men det är frivilligt/valbart.
    Skulle det visa sig sedan att du behöver mer matte, kan du försöka komplettera efter gymnasiet.
    Men om det yrke som du vill satsa på kräver så mycket matte som du inte kan lära dig - i så fall behöver du tänka om och välja ett annat yrke att satsa på.

    Liselotte
    • :

      Hej, jag vill vara BMA analytiker. Jag är också okej på matte men jag vill inte gå i matte i 3 år för då skulle jag inte orkat och gett upp, så finns det andra sätt man kan göra för att kunna slippa 3 år natur tex att gå i samhäll och sedan ta ett år för matten och ämnen som behöver kompletteras.

    • Anna :

      till BMA-utbildningar brukar för särskild behörighet krävas godkända betyg i gymnasiala kurser: Biologi 1, Fysik 1a (eller två kurser: 1b1+1b2), Kemi 1, Matematik 3. "Problemet" är att biologi läses som obligatoriskt ämne endast på Naturvetenskapsprogrammet; fysik och kemi läses på NA och Teknikprogrammet (men på teknik, TE, läser man också lika mycket matte som på NA) och inom matte krävs ju ändå Matte 3 (som lägst). Även om man läser på Ekonomiprogrammets inriktning ekonomi, läser man ändå matte i tre år (men då lite "enklare" matte - inom Ekonomi-spåret).
      Mitt förslag är i så fall VO, vård- och omsorgsprogrammet och komplettera efter gymnasiet.

    • : Kan man inte välja ekonomi juridik efter det är lättare matten o dessutom så har den naturkunskap 1b och det finns vissa skolor som har som Individuellt val naturkunskap 2b
    • Julia : Naturkunskap 2 är en kurs som innehåller endast Delar av fysik, kemi och biologi - och du behöver just betygen i Kemi1, Fysik 1a och Biologi 1 som går ut på att läsa 350 poäng inom naturvetenskapliga ämnen; Naturkunskap 1b och 2 går tillsammans på endast 200 poäng så de räcker inte att ha betyg i nk2. Och "lättare matte": b-spår är inte sååååå mycket lättare än c-spår; dessutom kan det bli tufft att läsa på BMA-programmet utan att ha läst c-spår i matte. Formellt blir man behörig med godkänt betyg i matte 3b (ekonomi-spåret) men de absolut flesta som läser på BMA-programmet gick på gymnasiet: naturvet.programmet och läst c-spåret.
    • Julia :

      På EK/Juridik kan det inte garanteras att läsa matte 3; det är en valbar kurs som Brukar erbjudas, men kan inte ges ngn garanti på att kunna läsa matte 3. Sedan kommer du att sakna Fysik1a, kemi1 och biologi1 - de kurserna är det extremt Ovanligt att kunna läsa på Ekonomiprogrammet. Och om du ändå vill läsa de kurserna, så varför i så fall inte välja NA/inriktning "samhälle" där Fysik1a, kemi1, biologi1 och matte 3c ingår - det är exakt alla de kurserna som du behöver för behörighet till BMA-programmet?
      Om man tycker det är för tuff/svårt/tråkigt eller krävande att läsa fysik, kemi, biologi och svårare matte på gymnasiet - då kanske BMA-yrket är inte rätt. Det kanske i så fall finns andra yrken som passar bättre.

    • : Vad händer om jag inte klarar natur?
    • Julia : Då kan du antingen komplettera efter gymnasiet och blir - på sikt - behörig till BMA-programmet och kanske kommer in på BMA-programmet; eller så får du tänka om och välja satsa på andra yrken och andra utbildningar. Som tur är finns det tusentals olika möjligheter på arbetsmarknaden!
    • Julia :

      Fundera på VO, vård- och omsorgsprogrammet; efter VO kan du direkt bli behörig till sjuksköterskeprogrammet, arbetsterapeut-/fysioterapeut och till många olika Yrkeshögskoleutbildningar, ex. kan man inom yh läsa till Tandsköterska, Specialistundersköterska, Apotekstekniker eller Steriltekniker (utbildningarna som alla är mycket kortare än BMA-programmet).

    • : Vilka betyg krävs det för att bli BMA analytiker tex för att bli läkare så ska man ha allt A o kanske ett B hur är det med BMA analytiker?
    • Julia :

      Antagningsgränser uppstår i konkurrensen och blir kända i Efterhand; ingen kan på förhand ge ngn garanti på hur höga meriter som kommer ge plats på en viss utbildning i framtiden. Du måste bli BEHÖRIG och ha så höga betyg du kan få och gör också Högskoleprovet flera gånger! givetvis kan man titta på tidigare antagningsstatistik, om man vill - det skiljer sig mellan olika städer; t.ex de senaste siffrorna som finns för Antagningsstatistik för Biomedicinska analytikerprogrammet (Linköpings universitet) säger att de som sökte direkt efter gymnasiet behövde ha i genomsnitt C-betygen (lite lägre...några D betyg kunde man ha och ändå komma in) men de som kompletterade efter gymnasiet behövde ha mellan B och A betygen eller lägre betyg om de hade några meritpoäng; har man t.ex max meritpoäng (som är 2,5) kan man ha alla D betygen (i genomsnitt) och ha samma meritvärde som om man hade alla C-betyg...
      Uppsala Universitet krävdes det senast mellan C och B (i genomsnitt) - och ganska lika meriter i direkt- och i kompletteringsgruppen (och om man hade max i merit kunde man i så fall ha mellan D och C i genomsnittet)... på Karolinska Institutet (i Stockholm) finns programmet med Olika inriktningar: inriktning klinisk fysiologi krävde senast nästan alla B-betyg (eller om man hade max i merit, nästan alla C-betyg)....

      ... om antagning till vårterminen görs, brukar det vara lättare komma in från våren (då färre söker). Det går dock inte på förhand veta om antagning till vårterminen kommer göras om 3 år.

    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan, du kan lära dig avläsa antagningsstatistik - det är inte så svårt, men det säger, å andra sidan - inte så jättemycket! för att man kan t.ex få högt resultat på högskoleprovet och komma in i HP-urvalet; och i så fall spelar ingen roll om man endast har alla E i betygen, men Behörig måste man ändå vara. Högskoleprovet befriar inte från kravet på att bli behörig!

    Se tabell ovan: BF är Omdöme från en folkhögskola; det gäller inte dig som ska läsa mot examensbevis på gymnasiet;
    BI är direktgruppen (de som inte behöver komplettera);
    BII - är kompletteringsgruppen (de som kompletterade efter gymnasiet);
    HP - är resultat från högskoleprovet.
    ***I tabellen, ovan, ser man endast HT och inte VT vilket betyder att antagning görs endast från HöstTerminen (ej fårn VårTerminen).
    Om vi tittar på BI, direktgruppen: senast krävdes det 16.04 (och 15.00 får man om man har alla C-betyg, i genomsnitt, från gymnasiets alla tre årskurser - så man behöver lite högre betyg än C, i alla fall i några kurser behöver man B eller så kan man ha hälften E och hälften A betyg, som i genomsnitt blir C men i så fall minst 1 meritpoäng, t.ex C betygen i Engelska 7, en kurs som ger + 1.0 i merit).
    Som du ser i tabellen ovan, så varierar antagningsgränser från en antagningsomgång till nästa, vilketkan bero på olika saker: slumpen, populäritet av just den här utbildningen eller att antal utbildningsplatser ändrades - t.ex om antal platser utökas, blir det ofta lättare att komma in.

    Frågor och svar taggade med 'hoppa av kurser' (11 st.)

    • Herman

      Vad händer om jag hoppar av och hur ska jag få studera nästa termin?

      Jag studerar min andra termin på en kandidatkurs och känner att jag inte alls kommit rätt och tappat all motivation för att fortsätta. Jag vet att jag inte kommer vilja fortsätta denna utbildningen till hösten och har hittat flera olika utbildningar jag...

      Milla : : Mycket svårt att ge råd i den situationen som du befinner dig i. CSN är tuffa i sina bedömningar och beviljar sällan undantag... Se om du kan få... Läs hela svaret
    • AnonymTack

      Prövning i arabiska 4 som moderna språk?

      Har en rektor på gymnasiet rätten att inte tillåta en elev göra prövning i arabiska 4 som moderna språk, i ett annat gymnasium? Där jag själv står för kostnaden, samt där läraren är legitimerad. Har även läst...

      Anna: : Hej, den faktiska kostnaden (i lärartid och administration) överstiger mycket den summan som får (som max) tas ut i prövnigsavgift. De som erbjuder prövningar går "back" ekonomiskt -... Läs hela svaret
    • anonym

      Hoppa av kurser?

      Hej jag går nu ekonomiprogrammet men har till hösten tänkt att byta till stylistprogrammet. Anledningen till detta är att jag inte är intresserad och har inte längre några planer på att plugga vidare. Men eftersom jag har tänkt byta linje funderar jag också på att hoppa av en del av de kurser...

      Mikael: : Gymnasieelev kan få studiehjälp från CSN endast om hen läser på Heltid. Om du hoppar av några kurser eller även av en kurs, läser du på deltid och med det inte kvalificerar dig för studiehjälp från CSN.
    • David

      Hoppa av matte 2b?

      Jag undrar vad konsekvenserna är av att hoppa av matte 2b i ekonomiprogrammet? Är det fortfarande möjligt att få examen?

      Anna: : Hej David,med F betyget i matematik 2b är det möjligt att ta examen från Ekonomiprogrammet. Utan betyg (F är också ett betyg) i matte 2b får man studiebevis. Studiebevis ger inte behörighet till... Läs hela svaret
    • Lovisa

      Kan jag hoppa av individuellt val?

      Jag går andra året på gymnasiet med inriktning hotell och turism, jag läser historia1a2 just nu som individuellt val men jag vill inte gå den längre då den orsakat många problem, det är en 50 poängs kurs och jag har annars inga F,...

      Mikael: : Tyvärr. Om du slutar gå på lektionerna, är det skolk och du blir av med studiebidraget från CSN och jag kan inte heller lova dig stt du får ut ditt examensbevis ... Om läraren ej... Läs hela svaret
    • Isa

      Kan jag hoppa av en kurs?

      Jag går sam beteende första året i gymnasiet. Trodde man läste moderna språkvalet bara ett år så jag tänkte att det kan funka men fick reda på förra veckan att jag måste gå det i tvåan också. Vet att moderna språk ingår i sam linjen men kan verkligen inte gå. Lär mig inget på lektionerna och...

      Liselotte: : Hej Isa, i Samhällsvtenskapsprogrammet, alla inriktningar, ingår det 2 kurser "moderna språk". De kan man ersätta med Modersmål, om man har ett annat modersmål än svenska. Eftersom 2 kurser,... Läs hela svaret
    • Olle

      Är Tyska 3 värt meritpoängen?

      Hejsan! Jag går Tekniklinjen på Österänggymnasiet och funderar på att välja bort Tyska i ettan, jag valde till det eftersom jag inte haft några problem med tyska i 9:an men det var inte speciellt svårt där så det var därför jag inte hade problem med det. Nu är det dock mycket svårare och jag...

      Milla : : Hej Olle! prata med SYV på din skola, fråga om du kan Byta tyska3 mot en annan kurs: om vilka kurser som det finns plats i och om det inte är för sent att hoppa i, trots att andra elever har redan... Läs hela svaret
    • Tilda

      Hoppa av extravald kurs?

      Jag har efter många om och men valt att utanför ordinarie studietid gå Matte 2a som inte ingår i mitt gymnasieprogram (jag går restaurang och livsmedel och där ingår bara matte 1a så därför läser jag då ett utökat program med matte 2a), dock har detta inneburit att jag läser tillsammans med ett...

      Milla : : Hejsan! Jag råder dig boka tid hos SYV på din skola och diskutera ändring i din studieplan. Du säger till syv att pga du bara kan delta i tredje del av lektionerna, vill du få bort matte 2a från din individuella studieplan. Ni kan... Läs hela svaret
    • mikael

      Kan man hoppa av och läsa enstaka kurser?

      Hej! Jag började på gymnasiet för ungefär en månad sen och är redan extremt pluggless. Min dröm är att bli soldat i Försvarsmakten. Dom ända kraven är att ha godkänt betyg från kurserna Svenska 1, Matematik 1, Engelska 5. Så jag undrar om man kan hoppa av gymnasiet och enbart läsa dessa kurser?

      Anna: : Hej Mikael! Tråkigt att du är "extremt pluggless"! Du är 16 år och kan inte fatta beslut om dina studier (att gå över till deltidsstudier i detta fallet) utan att dina vårdnadshavare godkänner det. Undrar om du... Läs hela svaret
    • Linda

      Läsa engelska 6 på komvux eller annat alternativ?

      Har en frågande angående Engelska 6-kursen. Jag går andra året på naturbruksprogrammet och engelska 5 är en obligatorisk kurs som vi läste i ettan, slutade då på ett B i betyg. Engelska 6 är ett individuellt val jag valt till för att kunna plugga vidare, men vi har bytt lärare väldigt mycket...

      Anna: : Hej Linda! Tråkigt att du inte trivs med din engelsklärare! Det är den som kommer att sätta betyg "på dig". Att du skaffar dig kunskaper genom självstudier eller på en kvällskurs via en studieförbund - är... Läs hela svaret
    • Erik

      Hoppa av kurser på gymnasiet utan att få F som betyg?

      Hej! Jag går andra året på media-estet programmet i Västerås. Jag trivs på skolan, men jag har en fråga som jag inte riktigt lyckats hitta ett svar på någonstans då ingen kanske riktigt finner sig i min situation. Jag undrar om det går att hoppa av vissa kurser som man känner att man inte...

      Mikael: : Hej, det är läraren som sätter betyg på dina kunskaper. Har du kunskaper för att klara godkänt i kurser, kan du göra prövning på Prövningsenheten eller fråga om din skola kan ordna prövningar åt dig. Det... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga