Liker

    Hej! Jag kommer sluta med cirka 21.2 i betyg (går naturnatur) och funderar på att bli läkare. Jag har sett att det är möjligt för antagningen i våren, vilket jag är helt ok med (våren 2025). Jag kommer då ligga på gränsen till antagningen, och undrar därmed om den antagningen är de sista som studenter kommer in på universitetet. Jag förstår att det den sista, men jag undrar om det sker att studenter blir uppringda ca 1-4 veckor efter antagningen, (om det finns plats). Finns det något liknande?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,

    antagningsstatistik visar det meritvärde som den sökande hade som kom in sist av alla. Men det kan finnas sökande med exakt samma meritvärde som ej kom in. Exempel: vi säger att antagningsstatistik visar meritvärde på 21.3 ... då är det så här att när alla som hade högre meritvärde kom in och det finns ännu en sista plats kvar att tillsätta men det finns flera (kanske t o m många sökande) som alla har meritvärde på 21.3 men det finns ju endast en plats kvar ... då kan antagningen titta på vilket resultat på högskoleprovet de sökande har som konkurrerar mot varande om den sista platsen; men i sista hand lottas den platsen ut (slumpen får avgöra vem av de som har samma meritvärde som får platsen). 
    Sedan ställs alla de behöriga sökande i RESERV. Om någon av de antagna tackar Nej till sin plats, tillfrågas hen som står i kön som RESERV nr.1. Om hen också tackar nej, då tillfrågas hen som står i reserv som nr.2 och så vidare... Men om ingen av de antagna tackar nej, då kan inget från reserv komma in. 
    Antagningsgränserna går upp och ner. Många faktorer påverkar. 
    Mitt råd till dig blir att du gör högskoleprovet så många ggr du kan + att du även försöker höja ditt meritvärde t.ex genom prövningar. Med det högre meritvärde kommer du prövas i BII, kompletteringsgruppen (detta samtidigt som du prövas i BI, direktgruppen, med det meritvärde du får på dina betyg som ingår i ditt examensbevis från gymnasiet). Du kan samtidig även prövas i HP-urvalet (på resultatet från högskoleprovet). 
    Skulle du söka till allmänna kurser på folkhögskolorna och bli antagen, kan du på en folkhögskola på ett läsår få omdöme (högsta möjliga omdöme är 4.0) och i så fall konkurrera även i BF-urvalet. 
    I varje urvalsgrupp får man "en ny chans".
    Men sök även till hösten 2024, du förlorar ju inget på att göra ansökan. Du kan ha tur, t.ex om antal studieplatser utökas (och i så fall lär antagningsgränsen gå ner). Sök också till olika orter; helst till alla orter där läkarprogrammet ges och var beredd att flytta om du kommer in på en ort som ligger utanför pendlingsavstånd från där du bor.

    Studie- och yrkesvägledare
    • Liker : Jo, det känner jag till. En fråga bara, om jag aldrig gjort hp, kommer jag prioriteras längst ner vid antagning? Kan de då kolla på betyg i olika ämnen (biologi, matte, kemi osv)? En till fråga, jag har läst att vissa blir uppringda om att de antagits. Jag undrar bara om det finns något sådant, samt om just denna antagningen också registreras på uhr?
    • Milla :

      Har man tillräckligt högt meritvärde behöver man i så fall inte göra högskoleprovet men om man känner/vet att man kanske inte har tillräckligt högt meritvärde, är det bra/fördelaktigt att göra högskoleprovet. I betygesgrupper prövas man med en SIFFRA som är meritvärde (i den siffran ser man inte vilka betyg i enskilda ämnen eller kurser man har). ... Att "vissa blir uppringda om att de antagits" är min gissning följande: när man står i RESERV-kön till utbildningen och ens "tur" har kommit att bli antagen (om den turen kommer) då vill de som jobbar med antagningen snabbt få svar om just den sökande vill ta plats på utbildningen eller inte (för att om hen inte vill eller kan ta plats på utbildningen, då måste nästa i reservkön tillfrågas, och så vidare). I RESERV-kön ställs man strikt efter hur höga meriter man har. Motivation (hur gärna man vill komma i på utbildningen) spelar roll vid ansökan till Yrkeshögskoleutbildningar och i AU (om AU-urval öppnas/finns, vilket varje lärosäte bestämmer självt).

    • Liker :

      Hej! Jag undrade mer om det är 2 reserver med exakt samma antagningspoäng. Ena har gjort hp och får t.ex 1.3. andra har inte gjort hp alls. Prioriteras den som gjort hp först då?

      Sen med att bli uppringd, syftar jag mer på att man blir uppringd EFTER andra urvalet (antagning)?

    • Milla :

      Nu är det så här att det är antagning.se + antagningsgrupperna på lärosätena som är experter på antagningsregler (vid antagning till svenska högskole-universitetsutbildningar) och det är deras tolkning av reglerna som gäller. Jag kan inte till100% redogöra för varken sig ev.kommande regeländringar eller för exakt hur de som jobbar med det tolkar antagningsreglerna i alla situationer. Jag kan redogöra för min uppfattning (men jobbar, som sagt, inte specifikt med den frågan); min uppfattning är att antal studieplatser fördelas, på förhand, innan anmälan öppnar mellan olika sökandegrupper, t.ex går 1/3 del av platserna till de som söker på resultat från högskoleprovet och 2/3 delar av platserna kommer fördelas på BI och BII samt BF (utifrån hur många behöriga sökande som blir i varje "undergupp"). Exempel: om jag hittar på och säger att det finns 99 platser på utbildningen, men utbildningen planerar för att göra "överintag" med 6 personer (med tanke på avhopp redan under första terminen, det är inte ovanligt att man gör "överintag"). Då är det 105 platser som ska tillsättas; en tredje del av dem, alltså 35 platser kommer gå till de med högst resultat på högskoleprovet (av alla som söker just den utbildning, så klart); de övriga platserna /i vårt exempel 70 platser/ kommer fördelas på Betygsgrupperna; vi säger att 10 platser reserveras för sökande med omdöme från folkhögskolorna (BF-urval); de resterande 60 platserna går till BI och BII (direkt- respektive kompletteringsgruppen); vi säger att det är exakt lika många behöriga som söker i BI och i BII (för att det är enklare att visa med ett exempel om det är "jämna siffror", jag är ju inte en matematiker heller... :) ... så vi säger att det är lika många sökande i BI och i BII och de ska "dela på" 60 studieplatser. 40 platser av de 60 st. kommer gå till BI och 20 till BII (detta för att reglerna säger att de som är behöriga utan kompletteringar bör prioriteras). Det är därför ofta svårare att komma in med kompletteringar... Men en och samma person prövas ofta i flera urvalsgrupper. Vi säger att "Pelle" blev behörig redan på gymnasiet; hen prövas med det meritvärde hen har på sina gymnasiala betyg i BI-urvalet; men hen har också kompletterat för att höja sitt meritvärde och också gjorde högskoleprovet. "Vår Pelle" prövas i alla tre urvalsgrupper: i BI med det lägre meritvärde, i BII - med det högre meritvärde och i HP - med resultatet från högskoleprovet.

    • Milla :

      Förtsättning om "vår Pelle" och antagning till högskole-universitetsutbildning... Vi säger att Pelle inte har tillräckligt högt resultat från högskoleprovet för att bli antagen i HP-urvalet; hen ställs i RESERV-kön som t.ex nummer 3.789 (och med det kommer inte kunna komma in... det är helt osannolikt att utbildning med 105 studieplatser skulle kunna anta någon med reserv-könummer som är på över 3.000 ...); Pelle hade bra men inte mycket höga betyg från gymnasiet (det är därför hen kompletterade för att få högre meritvärde); i BII, kompletteringsgruppen råkar Pelle bli en av fem sökande som alla har exakt samma meritvärde med komplettering men det finns två "sista" platser kvar att fördela i BII-urvalsgruppen (plats nr.19 och 20). Vi säger att endast tre av de fem sökande som konkurrerar om de två sista platserna i sin urvalsgrupp har gjort högskoleprovet. Anna har högre resultat från högskoleprovet än Pelle, men Adam har lägre HP-resultat än Pelle. Då kommer plats nr.19 i BII-urvalsgruppen gå till Anna, och sista platsen, nr.20 - till Pelle.
      ... Men om vi sätter en liten "knorr" på situationen och säger att Pelle och Adam både har samma meritvärde och även samma resultat från högskoleprovet, och de konkurrerar om sista platsen. I så fall tas lottning i bruk. Vid anmälan får varje sökande ett slumpmässigt "nummer" och enligt det som antagning.se säger så kommer (vid lottningen) hen med lägre nummer vinna. T.ex om Pelle hade fått slumpmässigt nummer 76 och Adam fick 77, då "vinner" Pelle som har tur på sin sida och får besked ANTAGEN. Adam ställs då i RESERV nr.1 och skulle någon av de antagna i samma urvalsgruppen, alltså i BII tacka Nej till sin plats, då kommer Adam bli tillfrågad om har vill komma in; Adam kanske tackar nej, för att han kom in på en annan utbildning eller fick drömjobbet, då kommer hen som står i RESERV nr.2 i BII-urvalet bli tillfrågad. Om ingen antagen i den urvalsgruppen tackar Nej till sin plats, kan ingen från RESERV komma in. ... Du frågade också om man kan bli uppringd senare... Jo, det kan man: så länge utbildningen kan ta in "nya elever" t.ex 2-3 veckor efter utbildningens start, så gås de efter reservkön och de sökande tillfrågas i den ordningen som reservkön påvisar... Det är i alla fall så jag uppfattar reglerna men jobbar inte direkt/specifikt med just de frågorna. Du får gärna läsa information på www.antagning.se och du kan också själv ställa frågor till de som jobbar på Antagning.se och till antagningsgrupperna på lärosätena.

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'sam/beteende' (14 st.)

    • Joan

      Ekonomi Juridik eller sam beteende, vad är bäst?

      Jag har ingen aning om vart jag ska ta vägen, valet stänger om 7 dagar och jag är fortfarande inte säker om vad jag vill ta. Båda linjer är ganska lika så det är därför det är svår för mig o välja.

      Milla : : Hejsan!Jo, du har rätt - de två utbildningar som du står i valet och kvalet mellan är rätt så lika men ändå inte identiska. På Ekonomiprogrammet (gäller... Läs hela svaret
    • D

      Hur pluggar jag i Japan? Och när? Universitetet eller gymnasium?

      Hejsan! Jag går i nian nu och behöver snart välja gymnasium. Jag skulle vilja studera i Japan i alla tre år antingen under gymnasiet eller universitetet. Programmet som jag siktar in på är Sam-Beteendevetenskap eftersom jag skulle vilja bli en psykolog. Jag har läst att om jag nu ska bli en...

      Anna: : Hej D;innan du fyller 18 år, är det dina vårdnadshavare som bestämmer var du bor. Vad säger dina vårdnadshavare: får du flytta till ett annat land för... Läs hela svaret
    • Denis

      Läsa rätten och samhället i sam beteende?

      Hej, jag har tänkt att börja i sam beteende och vill sedan utbilda mig till jurist och vill därför gärna läsa Rätten och samhället. Men vissa skolor som jag har kollat har inte Rätten och samhället i deras kursplan eller som individuella val. Har du tips på vilka skolor som har den kursen? Ville...

      Anna: : Hej Denis, Rätten och samhälle är en 100 poängskurs, och 100 poäng utgör en väldigt liten del av programmets 2500 poäng;det utgör i så fall endast 4 % av... Läs hela svaret
    • kristian

      Kriminaltekniker utbildning?

      Hej! Jag går nu på samhälle med inriktning media och har blivit intresserad av att bli kriminaltekniker. Har inte tänkt att byta inriktning till beteende men undrar ändå om jag ändå kan bli kriminaltekniker i framtiden. Vilken utbildning krävs till det? Måste man verkligen bli polis först för...

      Julia: :  Det är poliser, kemister eller biologer som har en chans att komma in på kriminaltekniker-utbildning. NFC, nationell forensisk centrum, erbjuder en ettårig kriminalteknisk grundutbildning... Läs hela svaret
    • Hannah

      Bli mäklare genom sambet?

      Jag fick lite smått panik nyss för kom på mig att min dröm är verkligen att bli någon typ av mäklare. Jag börjar gymnasiet i höst och den linjen jag valt är samhälle beteende och jag hade ekonomi som val 2. Nu i efterhand känns det som jag behövt gå ekonomi eller går det ändå om jag går sambet??...

      Melina: : Hej Hannah! Är det fastighetsmäklare som du tänker på?För att bli behörig till fastighetsmäklarprogrammet på högskolan är Grundläggande behörighet + Matematik 3,... Läs hela svaret
    • said

      Samhälle vilket, inr ska man välja ?

      Hej! Jag har kommit in samhälle programmet och har ingen stor aning om programmet eftersom jag hoppade av natur tidigare på något orsak men har också valt natur och teknik i min gymnasiet först och andra val men kom inte in. Det finns bara samhällsprogrammetoch jag undrar vilket inriktning...

      Daniel: : Hej Said, om Samhällsvetenskapsprogrammet och mycket annat nyttigt om studier på gymnasiet  kan du läsa på www.gymnasieguiden.se och här>> är snabblänk. SA har tre... Läs hela svaret
    • Ellen

      Inrikting i tvåan? (Samhällsvetenskapliga programmet)?

      Jag vill gärna bli förskolelärare (dagisfröken) när jag gått ut (och gått klar universitet), just nu går jag då samhällsvetenskapliga programmet. Men min fråga är då om jag kan välja inriktning SAM istället för Beteendevetenskap och ändå få en utbildning till det jag vill?

      Liselotte: : Hej Ellen, För att bli Förskollärare måste man läsa förskollärarprogrammet på högskolenivå i 3,5 år = 210 högskolepoäng och för... Läs hela svaret
    • Kamron

      Moderna språk i sam/beteende?

      Hej! Jag planerar att läsa SAM/BETEENDE nu när jag ska välja ett program till gymnasiet och undrar om man måste läsa moderna språk på den linjen eller om man kan byta bort den mot ett annat ämne? Jag är inte jätteintresserad av ämnet och skulle mer än gärna vilja byta till något jag...

      Anna: : Hej Kamron, på Samhällsvetenskapsprogrammet, alla inriktningar, är 200 poäng Moderna språk - Obligatoriska, dvs utan betyg i 2 kurser "moderna språk" uppfyller man inte kraven för... Läs hela svaret
    • Cleo

      Kan man läsa till jurist/advokat om man går på sam-beteende?

      Jag ska söka in på sam-beteende och jag undrar om jag kan bli advokat eller jurist då? Eller måste jag gå ekonomi-juridik?

      Julia: : Hej Cleo, man behöver inte nödvändigtvis gå Ekonomi, inriktning Juridik - om man efter gymnasiet vill utbilda sig inom juridik. men det är kanske kuI att börja... Läs hela svaret
    • Alle

      Hur blir man till Socionom?

      Hej, jag är 16 år och håller på läsa klart första året på samhällsvetenskapsprogrammet. Inför nästa år har jag valt inriktningen Beteendevetenskap då jag vill jobba med människor i framtiden, förhoppningsvis som Socionom eller liknande. Min fråga lyder: vilken slags eftergymnasial utbildning...

      Anna: : Hej Alle! Brendan har alldeles rätt! Du fick redan ett jättebra och helt korrekt svar från Brendan! Önskar dig lycka till med dina studier! ANNA
    • Victoria

      Bästa linjen för att sedan kunna bli lärare eller korrekturläsare?

      Jag vill helst bli lärare, korrekturläsare eller författare senare i livet. Vilket program borde jag då gå? Funderar på SamBet eller SamMedia men vad kan men utbilda sig till, förutom dem tidigare nämnda jobben, ifall man går den linjen?

      Lena: : Hejsan, kul att du har koll på några yrken som du kan tänka dig! Sam/media kan ju vara extra intressant för dig eftersom man har kurser inom media men även inom skrivandet. Jag tänker även... Läs hela svaret
    • mariam

      hur många ämnen har man i linjen sam/beteende?

      Hej, jag ska börja första ring, linejen sam beteendeskap. Undrar om man måste själv köpa saker som tex pennor skrivhäften m.m? Isåfall vad rekommenderar ni att man ska köpa och hur mycket av alla grejer man ska köpa? Vet ni också hur många ämnen man har i den linjen? Tack!

      Lena: : Hejsan, det kan nog se lite olika ut på olika skolor - vissa ger skrivhäften och pennor andra ger skrivhäften men inga pennor. Du bör nog kontakta gymnasiet och fråga så du vet vad som gäller för just dig. ... Läs hela svaret
    • R

      Vad kan man bli av sambeteende programmet?

      Hej, jag går sambeteendevetenskap, planen var att bli psykolog eller socionom. Men jag tror inte att jag kommer att ha tillräckligt med poäng för att plugga vidare sedan eftersom att psykologi speciellt är svårt att komma in på. Jag har ett år kvar nu och är osäker på min framtid, hur ska jag...

      Lena: : Hejsan, ja, det finns så otroligt mycket du kan välja inom högskolan utifrån ett samhällsvetenskapligt program så några exakta uppgifter på vad du kan plugga finns det inte plats för att rada upp här. Men du kan... Läs hela svaret
    • Jasmine

      Hur vet man vilken skola man ska välja?

      Jag har verkligen ångest! Jag pendlar mellan ekonomi/juridik, ekonomi/ekonomi och sam/beteende. Jag tycker beteende låter sjukt intressant men det gör ekonomi med. Är det mycket företags ekonomi på ekonomi/ekonomi och i så fall vad innebär det? Skola har jag heller ingen aning om vilket jag vill...

      Fråga: : Ja, jag förstår att du känner dig stressad. Å andra sidan verkar ju båda utbildningarna passa dig eftersom du verkar intresserad av både beteendevetenskap och ekonomi. Så vad du än väljer kanske det blir bra. I... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga