Martina

    Hej! Jag har bekanta som kommer att flytta till Sverige från Polen. De har ett barn som har gått klart högstadiet i Polen och som skulle vilja börja på gymnasium i Sverige efter att de har flyttat hit. Barnet har inte lärt sig svenska än. De undrar om hur antagningsprocessen går till och hur man ska gå tillväga. Var kan man hitta information kring det? Tack på förhand för svar

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Martina,
    undervisning på gymnasiets nationella program i Sverige är på svenska och man måste då ha kunskaper motsvarande godkänt betyg i svenska från vårterminen i årskurs 9 på grundskolan (eller i SAS, svenska som andraspråk - också från år9 i grundskolan).
    På engelska kan man läsa på IB-programmet, som är den Internationella utbildningen; IB-skolorna finns dock inte i alla städer i Sverige.
    Se en lista på de svenska gymnasieskolorna som erbjuder IB-programmet (undervisning på engelska).
    ****
    Angående "bemötande" så beror det på elevens Ålder och i vilken stad hen ska vara folkbokförd. Du/ni kan med fördel vända dig/er till Utbildningsförvaltningen i den staden där eleven kommer vara folkbokförd.

    Gymnasieguiden.se/gymnasium kan man se presentationerna av alla de olika svenska gymnasieskolorna (av dem några finns utomlands, men ej någon i Polen, dock - i alla fall inte som det är nu, i juli 2019).

    Är eleven 15 år eller yngre, så brukar hen "sättas in" i en klass på grundskolan, t.ex i årskurs 8 eller 9 där hen får försöka lära sig svenska samtidigt som hen läser eller repeterar kurser i andra ämnen.
    Är eleven 16 år eller äldre - brukar hen erbjudas plats på IM:Språkintroduktionen.

    Frågor och svar taggade med 'jämför' (2 st.)

    • Carl linus

      Räkna bort idrott och hälsa?

      Hej! Om man har haft en skada eller sjukdom under gymnasiet som gjort att man inte kan prestera på idrott och hälsa 1 kursen, finns det då undantag som kan göra att det betyget inte räknas med i slutbetygen?

      Milla : : Hejsan,enligt skolverket bör gymnasieskolan anpassa innehåll i kursen på så sätt att du ska ha förutsättningar att klara kursen och även få högt betyg (t o m A-betyget); Du... Läs hela svaret
    • Miriam

      jobba med kultur?

      hej, nu menar jag inte att jobba på en teater eller med olika evevnt så utan mer om olika kulturer i länder jämfört med varandra. jag tycker det är kul att se vilka likheter och skillnader det finns, tex. med jobb, utbildningen och servicen. finns det jobb där man åker runt och ser skillnaden...

      Mikael: : Du får gärna kika på yrken inom Kultur&Media på www.framtid.se ex.utrikeskorrespondent >>

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga