Joakim
    Jag har funderat på att bli lärare i SO ämnena och Matematik i årskurs 7-9.

    Jag har tittat runt på Malmös sida om lärarutbildningar o där kan man läsa Samhälle som förstämne sedan Matematik och Geografi som andraämne.

    Då undrar jag om man behöver typ läsa upp religion och Historia så man blir behörig i dem ämnena också eftersom som So lärare är det ju bra att ha full behörighet i SO eftersom man har So lektioner o inte ämneslektioner i högstadiet.

    Om man behöver läsa upp de ämnena hur gör man, jag har inte hittat några kurser eller någon info om hur man gör för att bli behörig i ämnen som inte ingår i examen.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Joakim,

    så roligt att du vill bli lärare på högstadiet

    Lärarutbildningen har genomgått flera stora "omorganisationer" på senare tid. :)

    Jag är inte helt säker på vad du undrar över... om du undrar över vilka gymnasiebetyg du behöver för att komma in på lärarutbildningen eller om vilka ämnen du kan bli behörig lärare i... om du vill, kan du förklara Iite mer om exakt vad du funderar på, så ska vi här på fråga syv försöka ge dig ett bra svar på dina frågor! :)

    Det finns flera vägar in i yrket Iärare, dvs man kan bli behörig lärare på flera olika sätt och det är inte helt lätt att förstå sig på alla de olika varianter ... Och ännu fler örändringar och varianter inom lärarutbildningar kan införas inom kort... när det blir dags för dig att efter gymnasiet söka till lärarutbildnignen, är det inte säkert att behörighetskraven är desamma som nu. Då kan både höjas och sänkas! :)

    Höjas för att höja status på läraryrket! ... eller Sänkas - för att det är lärarbrist och man vill få in fler på lärarutbildningar! :) så vi vet inte åt vilket håll det kommer att "bära".

    Det som gäller nu är att i fall man tar Lärarexamen, i vilka ämnen som helst - kan man sedan utöka sin behörighet i ännu flera ämnen. För det läser man "ett antal högskolepoäng" som är olika för olika ämnen och för olika nivåer/skolformer - för grundskolelärare är det som regel en termin kortare utbildning inom varje undervisningsämne, jämfört med gymnasielärare.

    Om du är 15 år idag och det dröjer ännu några år innan du ska söka till lärarutbildningen råder jag dig läsa på gymnasiet så många kurser du kan inom de ämnena som du är intresserad att sedan undervisa i - och lämna detaljplanering "åt sidan" så länge.

    Studievägledare på lärarutbildningen kan givetvis förklara i detalj hur man ska gå tillväga - men det som hen förklarar gäller IDAG, men kanske inte om några år.

    Mitt råd för dem som viII bIi Iärare är att Iäsa så många kurser på gymnaiset i "sina undervisningsämnen" och hålla koll på lärarutbildningar - kika på hemsidorna och när det börjar "närma sig" ... ställa frågor till Studievägledare på just den lärarhögskoIa där man vill i första hand läsa - kraven och villkor behöver inte vara exakt desamma på de olika högskoIor/universitet.

    Hoppas mitt svar blir på något sätt till hjälp för dig!

    Bästa hälsningar & lycka till med studier och allt annat!

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'hundutbildning' (4 st.)

    • oliko

      Kan jag välja hundlinjen för att sedan plugga vidare till veterinär?

      Hej! Jag skulle vilja bli veterinär och efter sommaren ska jag välja gymnasium. De inriktning jag funderar på är hund inriktning, då kan jag ta med min hund till skolan. Men jag undrar kan man bli veterinär och plugga vidare om man väljer den inriktningen?

      Milla : : Hej,på sikt kan du bli behörig till utbildningen som leder till veterinärexamen och yrket Veterinär men du kommer (med mycket stor sannolikhet) behöva... Läs hela svaret
    • Elsa

      Vad kan jag utbilda mig som inom hund?

      Hej! Jag tog studenten i somras, jag läste samhällskunskap med beteendeinriktning. Nu har jag jobbat men börjar fundera på att plugga vidare. Ett stort intresse jag har är hundar och därför funderar jag på om jag skulle kunna plugga till något inom kategorin hund. Jag tror inte jag har...

      Anna: : Hej Elsa,titta gärna på Hundyrken men även på ett antal andra yrken som DjursjukskötareDjurfysioterapeutPet groomer,Till "hundyrken" hör t.ex: följande... Läs hela svaret
    • Gäst

      Finns det kostnadsfria hundinriktade utbildningar för vuxna?

      Hej, om en vuxen (över 50 år) som i grunden är Undersköterska med lång arbetslivserfarenhet, vill omskola sig och satsa på "hund-utbildningen" - vill jobba med sin hund, lära hunden bli "terapi-hund" t.ex - eller på annat sätt förändra inriktning i sitt yrkesliv, vad kan ni rekommendera? helst...

      Anna: : Hejsan, utbildningar för vuxna finns på komvux, folkhögskolorna, yrkeshögskoleutbildningar och hos privata utbildningsanordnare. ****Om man vill få studiestöd... Läs hela svaret
    • Frida

      Byta från Segerstad till Munkagård?

      Jag funderar på att byta från Stora Segerstad till Munkagård. Jag undrar om hur deras djurutbildning är och hur mycket man använder hunden under den utbildningen? Vilken skillnad finns det på hundutbildningen på dom båda skolorna?

      Anna: : Hej Frida! Om jag förstår dig rätt, så läser du idag på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stora-segerstad-naturbrukscentrum och funderar på att byta till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga