Kajsa
    Jag undrar vad skillnaden mellan samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet är när man sedan vill läsa vidare efter gymnasiet och vad det finns för möjligheter.

    Jag tycker det verkar roligast att läsa ekonomi nu på gymnasiet men är inte jätteintresserad att jobba som till exempel ekonom eller mäklare eller liknande Jobb som är ekonomi relaterade, tycker inte det är tråkigt eller liknande men drömmer inte om det, men kan ju såklart ändra uppfattning senare.

    Kan man gå ekonomi även fast det inte är ens dröm att jobba med ekonomi liknande jobb, vad kan man läsa vidare till efter ekonomiprogrammet.
    Är väldigt kluven om vilken linje jag ska gå nämligen och undrar hur begränsad man blir till de olika linjerna.

    Vad kan man läsa vidare till efter samhällsprogrammet om man läser samhäll samhäll eller samhäll beteende. Samt ekonomi, vad kan man läsa vidare till efter ekonomi ekonomi men även ekonomi juridik?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Kajsa, kika gärna på https://www.framtid.se/yrke/yrken-efter-sa-alla-inriktningar

    och det är i princip samma eftergymnasiala möjligheter om man läste på Samhällsvetenk.pr eller på Ekonomi-juridik;
    på Ekonomi-ekonomi läser man matte 3b och det ger tillgång till utbildningar som kräver matte 3, t.ex ekonomiutbildningar och fastighetsmäklarprogrammet. Matematik 3 ger också meritpoäng i fall man söker till utbildningar som ej kräver matematik 3.

    Du kan kika på ekonomiprogrammets studieplan>> och på samhällsvet.pr studieplan>> och du kommer att se att de är ganska lika.

    Eftersom kurer som privat juridik, psykologi eller filosofi krävs inte för särskild behörighet till någon eftergymnasial utbildning i Sverige, då blir man behörig till samma eftergymnasiala utbildningar. Det är snarare de VALBARA KURSER som utgör skillnad, men vilka valbara kurser som man får på en viss gymnasieskola läsa - är upp till skolan att svara på. Tyvärr råder det lärarbrist och ofta erbjuds kurser utifrån lärarnas kompetens /de lärare som finns på skolan/.

    Man är alltså inte begränsat till "ekonomiska" eftergymnasiala utbildningar om man har läst ekonomi på gymnasiet; och detsamma gäller även för elever på SA, de kan söka diverse olika jobb och utbildningar, inte endast inom Samhällsvetenskap.

     

     

    Frågor och svar taggade med 'gymansieval' (4 st.)

    • Desirée

      Vilka linjer liknar barn och fritid som närmast?

      Det är så att jag har funderat lite på vilken linje jag vill gå på. Och jag har fasnat för Barn och fritid med pergogisk och arbete. Men det finns inte så många skolor som man kan gå på. Så min fråga är om det finns...

      Milla : : Hej,en intressant fråga du ställer men också svår att svara på... därför att... Barn- och fritidsprogrammet (BF) är ett yrkesprogram som ger dig kunskaper att... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan man tacka nej till gymnasium som man har ansökt till?

      Hej! Jag har en fråga angående ansökning på indra2 till gymnasiet. Jag undrar om jag kan tacka nej till mitt första gymnasie val (om jag kommer in på det) och istället ansöka till mitt andra val? Eller måste man gå på det gymnasiet som man kommer in på?

      Milla : : Hej Johannes,du nämner Indra2 i din fråga. Jag gissar därför på att du söker till gymnasiet i Göteborgs Regionen. Om det är så, kan kan du ögra... Läs hela svaret
    • Mendy

      Några tips på hur jag kan höja mina betyg?

      Jag har lite svårt att lära mig och jag vill verkligen höja mina betyg i matte. Just nu så har jag ett E och jag vet inte riktigt hur jag ska kunna höja det. När läraren förklarar en uppgift till mig så kan jag följa med i början men...

      Anna: : Hej Mendy, inom matte kan vi rekommendera en bra sida www.matteboken.se och om du har tur och bor i en stad där Räknestugan finns - Mattecentrum driver dem i ca 30 städer - då kan du... Läs hela svaret
    • Elie

      Ska man gå natur för att jobba som kemist?

      Ska man gå natur för att arbeta som kemist? Behöver man höga poäng? Hur lång utbildningarna till detta arbete?

      : : Hej Elie! Många utbildningar inom kemi kan kräva att man förutom har en grundläggande bheörighet (läst ett högskoleförberedandeprogram) också har läst både kemi 2, fysik 2 och matte 4 på gymnasienivå. Det... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga