Johan
    Jag har precis börjat andra året på naturvetenskapliga programet, inriktning natur natur. Jag funderar nu på Individuellt val/Programfördjupningar och vad det finns för olika fördelar. Jag har valt moderna språk steg 4 som individuellt val och funderar nu på om det är värt att läsa en extra kurs på 100 poäng, t.ex Geografi 1. Högsta meritpoäng som man kan få är ju 2,5 vilket jag kommer att få efter att ha läst moderna språk 3,4 samt Matte 5 eller Engelska 7. Finns det någon fördel att läsa Geografi. Låt oss säga att jag skulle fixa ett A i betyg i geografi, skulle man då kunna "byta ut" Geografi mot något annat ämne och på så sätt höja värdet/poängen. Jag funderar inte till att byta till Natur sam, så det är inget argument till att geografi skulle behövas och troligtvis kommer jag aldrig jobba inom ett yrke där geografi kan vara bra att ha läst. Tänker snarare om ett bra betyg i geografi kan ersätta ett sämre betyg i någon annan kurs?

    Johan

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Johan,

    kurser Geografi 1, 2 och Geografiska infosystem får läsas som programfördjupande på NA. Du kan se detta i program/NA/programplan/Programplan_NA. Du behöver på inriktningen "naturvetenskap" ha 200 poäng kurser från lista av kurser som får på NA läsas som programfördjupande. du kan ha kurser i geografi i den kategori.
    Men som u-kurs är kurser i Geografi endast bra att läsa om man vill ha KUNSKAPER. Detta för att betyg i de kurser kommer inte att räknas. Och det går inte att byta - på  det sättet som man kunde när man sökte till gymnasiet... där ex. Modersmål kunde ersätta ett annat, lägre betyg... då funkar det inte när man söker till högskola.

    Att läsa U-kurser, utökade,kan man endast enl Rektors beslut. Som regel, vill vi avråda från att läsa U-kurser.. detta för att det finns risk att överanstränga sig om man läser på mer än heltid. Dessutom räknas, som regel, betyg i U-kurser inte in i jämförelsetal och på så sätt påverkar inte möjlighet att komma in på högskoleutb.

    Frågor och svar taggade med 'inriktningar på EK' (3 st.)

    • Emilia

      Vad är skillnaden på inriktningarna ekonomi och juridik?

      Om jag väljer att gå ekonomi inr juridik kan jag då välja att plugga bara ekonomi på högskola efteråt eller kan jag bara vlja olika typer av juridiska inriktningar?

      Anna: : hej Emilia,det är väldigt många utbildningar man kan bli behörig till på eftergymnasial nivå, oavsett vilket program och inriktning man - på gymnasiet -... Läs hela svaret
    • Urban

      Behörighet till revisorutbildningen?

      Hej, jag undrar vad för behörighet man behöver från gymnasiet till att komma in på en revisorsutbildning? Just nu så går jag på ekonomiprogrammet. Ska man välja ekonomi eller juridik inriktningen? MVH Urban.

      Anna: : Hej Urban, läs gärna på www.framtid.se/yrke/revisor där det även förklaras vad för utbildning som krävs. Det är ekonomiprogrammen på högskolenivå som du... Läs hela svaret
    • samuel

      Ekonomi inrk juridik?

      Är det värt att läsa Ekonomi-juridik eller är det bättre att läsa ekonomi-ekonomi. Vad är skillnaden mellan de två inriktningarna och vilka jobb möjligheter finns det i framtiden?

      Milla : : Hej! Skillnad mellan inriktningarna på ekonomiprogrammet kan du se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_EK.pdf Det är i första hand vidarestudier som är tänkta efter högskoleförberedande program och man blir... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga