2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej J, jag ser att du är 19 år och jag tror därför att din fråga handlar om att komma in på ekonomiprogrammet på högskola/universitet.
    Det är Antagning.se som tar emot och administrerar antagning till högskoleutbildningar i Sverige.
    Antagningsperiod börjar kl.13 den 15 mars - och man kan söka t o m 16 april... - till de högskoleutbildningar som startar HT18.
    Man prövas först till det första alternativet - och om man på sina betyg från gymnasiet kommer in då blir man ANTAGEN - men sedan tittar man också på andra och så vidare alternativen också - för att man kan till högskola bli antagen till 150% av studietakt, ex. kan man läsa en utbildning på heltid + samtidigt en annan utbildning på halvtid; eller så kan man läsa 3 st. halvtidsutbildningar samtidigt eller 6 st. utbildningar som varje går på 25% av studietakt - under en och samma högskoletermin. På så sätt kan man bli antagen både till sitt första och till sitt andra alternativ /om ett av de alternativen är på deltid, högst halvtid/.
    Man prövas alltid först på sitt första alternativ... blir man inte antagen, ställs man /i fall man är behörig/ i Reserv och prövas på sitt andra alternativ, som om det vore första alternativet... och så vidare.
    Du kan också, om du vill, ringa till Antagning.se - de har tel.tid på vardagar kl.9-16 och tel.nr är 0771-550 720.

    Vänligen

    Julia syv

    SYV-besökare SYV

    Hej, 
    jag tänker att din fråga kanske gäller val till gymnasiet. Ekonomiprogrammet finns ju även på gymnasiet; det finns också på högksolor/universitet... :) Svårt att veta vart du väljer... men eftersom du redan fick svar ang. val till högskola/universitet från SYV Julia, kommer jag nu att svara som om jag trodde att du och din kompis väljer till gymnasiet.

    Vid gymnasieval gäller
    Elever prövas först till sitt högstprioriterade alternativet; om eleven är ANTAGEN på sitt första alternativet, blir alla andra alternativ borttagna. 
    Om eleven ej kommer in på sitt första alternativ, ställs hen i RESERV och prövas mot sitt andra alternativ och så vidare. 
    Antagningsbesked till gymnasiet kan se ut exempelvis så här:

    Alternativ nr.1 - RESERV
    Alternativ nr.2 - RESERV
    Alternativ nr. 3 - ANTAGEN
    Alternativ nr.4 - Borttaget
    Alternativ nr. 5 - Borttaget.

    Om din kompis kommer in på sitt första alternativ, är hen då inne och fick sin plats på gymnaiset och prövas inte mot lägre prioriterade alternativ.
    Om ni vill gå samma utbildning - bör ni i så fall söka samma alternativ och i samma ordning; och detta oberoende av vilka betyg ni har.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig och din kompis!

    Lycka till med gymnasievalet!

    SYV :)

    Frågor och svar taggade med 'ib-diplom' (3 st.)

    • Elizabeth

      Underkänd på tisus, BII?

      Hej SYV!
       

      I mitt IB program har inte jag valt svenska som ämne alls, vilket innebär att för att vara behörig till svenska universitet kommer jag att behöva göra tisus prov. Jag tar diplom våren 2024. Jag har gjort tisus provet två...

      Milla : : Hej!Det du skriver i slutet av din fråga, nämligen "jag har fått höra från någon källa att om man ansöker universitet och inte har behörigheten för ett visst program man... Läs hela svaret
    • Carl linus

      Prövning innan gymnasiebetyg?

      Hej! Jag tar studenten i juli, men undrar om jag nu parallellt kan göra prövningar och läsa upp betyg från tidigare ämnen innan jag fått min gymnasieexamen? Och sedan använda dessa betyg för att söka in till universitetet direkt efter gymnasiet...

      Milla : : Hej,om du tar studenten i juli, antar jag att du läser på IB-programmet, inte på ett nationellt svenskt gymnasieprogram, stämmer det?I så fall är sista dag för dig att ladda upp Diplom... Läs hela svaret
    • Leonard

      Behörighet vid ofullständigt IB- diplom?

      Hej! Jag läser IB, men tror inte jag kommer klara proven i Kemi och Biologi. Om jag misslyckas, kommer jag inte ha någon behörighet alls då? Jag menar i svenska program kan man ju ta studenten om man misslyckas med en kurs kemi, och ändå söka till högskola direkt, med undantaget att man då ej...

      Peter: : Hej Leonard! Det finns möjlighet till ”Retake” året - i kurs/er som man inte klarade. Efter kompletteringen prövas du då i kvotgrupp BII, vid ansökan till en svensk... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga