Borttagen
    Hej! Jag har några frågor om hur skillnaden på utbildningen är på olika skolor. Jag har ganska så höga meritpoäng, just nu ligger den på 322.5, och i den linje jag vill gå på gymnasiet är teknik, helst med inriktningen teknikvetenskap, men information och media samt design och produktutveckling skulle också fungera.

    Nu är det så att i Stockholm så har alla tekniklinjer en antagningsgräns och median på under 300 poäng, och jag har varit på flera öppet hus på olika skolor. Den skolan som verkade trevligast (Stockholms science and innovation school) har en låg antagningsgräns och en mellan låg/hög median. En av de skolor som har högre antagingsgräns och median är Bromma gymnasium. En annan är Thorildsplans gymnasium, men problemet är att jag inte riktigt är lika lockad av de skolorna för de är så stora och har lite sämre rykte. Min fråga är om utbildningen är olika även fast de har ungefär samma kurser på skolorna, och om Stockholm science and innovation school skulle vara sämre för att den har lägre merit? Jag vet ju att meriten påverkas av vem som går på skolan nu, men jag är alltså nervös över att inte kunna hålla högre betyg för att skolan har låg antagningsgräns? Borde jag söka till en annan skola?

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Wilma,
    de siffrorna som finns är för "då-tiden"; hur det blir framöver - är det ingen som vet... :)
    Om du tycker att >>>stockholm-science-innovation-school-ssis är den skola som du kommer att trivas bäst på - då tycker jag det är rätt skola för dig.
    Alla Obligatoriska kurser läses ju exakt samma kurser på alla skolor; det är då samma kursinnehåll och kursmål och betygskriterier i alla de kurserna - det är centralt fastställt och du kan läsa om det på Skolverkets hemsida.
    >>Programplan för Teknikprogrammet kan du se här. och de kurser som är Valbara är då 1. Inriktning /som ett paket/ - man väljer alla de olika kurser som ingår i en inriktning, för att samtliga kurser inom en inriktning måste läsas;

    2. tillräckligt antal poäng inom Programfördjupningen - och på TE är det 400 p., oavsett inriktning;

    3. 200 p. inom Individuellt val
    och

    4. tema för Gymnasiearbete.
    Det som skiljer gymnasieskolorna åt, förutom att de kan vara Stora eller Små - är Vilka Valbara kurser som skola har för avsikt att erbjuda. Och just det (vilka valbara kurser...) tycker jag är viktigare än att titta på var antagningsgräns låg i fjol.
    Antagningsgränsen kan ändras rätt mycket... - år vilket håll som helst; och medianen visar "medelbetyg" - det finns på varje skola några som har mycket högre än de betygen - ... sedan kan det vara rätt trevligt att vara "bäst i klassen" kanske?! :)

    Betygskriterier är nuförtiden Absoluta, dvs läraren bör inte jämföra elver med varandra, utan endast jämföra elevernas kunskaper med kursmålet och sätta betyg utifrån det - därför bör det inte spela någon som helst roll (för hur höga betyg du kommer att få) om de övriga elever i klassen har på grundskolan haft högre eller lägre betyg.


    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp för dig i ditt beslut om gymnasieval!

    Lycka till!

    ANNA

    Daniel SYV

    Hej Wilma, vi har fått svar från rektor på en av Stockholms gymnasieskolor. Läs gärna rektors svar nedan; hoppas det blir till hjälp för dig i ditt gymnasieval:

    "Rykten är något som ofta bygger på det som hänt längre tillbaka i tiden och behöver inte alls stämma med hur en skola är just nu. Det är viktigt att gå på öppna hus, prata med elever och lärare och försöka ta reda på hur skolan är nu och om det är en skola som kan passa dig.

    När det gäller intagningspoängen så är de kopplade till både elevers intresse för skolan och hur många klasser som skolan tar in, fler klasser ger lägre intagspoäng. Intagningspoängen säger egentligen inte så mycket om hur skolan och lärarna är men så klart en del om vilka förkunskaper ens klasskompisar kommer att ha. Jag vet att ungdomar gärna vill gå på skolor med höga intagningspoäng och det kan säkert vara bra för vissa. Glöm inte att det också kan finnas fördelar att gå på skolor med lite lägre intagningspoäng, t ex lägre stress och lättare att få hjälp eftersom skolor med lite lägre intagningspoäng ofta har lärare som är vana att hjälpa och stötta för höga betyg och också ofta fler specialpedagoger och resurspedagoger.”

    Hej igen,
    jag har samrått med kollegorna och vi kom fram till att vi vill råda dig prova-på /skugga/ på de skolorna som du är intresserad av; de flesta gymnasieskolor erbjuder möjlighet att "skugga", bli elev för en dag - eller i alla fall en halvdag /för- eller eftermiddag i så fall/. boka "skuggning" kan man ofta själv med den gymnasieskola som det gäller; du kan också få hjälp på din grundskola - SYV på din grundskola kan kontakta gymnasieskolan och boka "skuggning" för dig.
     

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Daniel

    • : Tack så mycket för ditt svar!
    • Daniel : Hoppas mitt och andra SYV-arnas svar blir till hjälp för dig & även för andra elever, som står i "valet och kvalet" inför gymnasievalet! LYCKA TILL D:
    My SYV

    Hej Wilma, vi har fått svar från rektor på >>>den skola som du är intresserad av, var god läs hans svar nedan;

    Hej,
    Jag skulle svara 3 saker:
    1.    Ser man på skolan antagningsprofil så är ca 40% elever med mycket höga antagningspoäng. Det finns en skolkultur att prestera men även en att kunna samarbeta och ha kul.
    2.    Det som är härligt med SSIS är att skolan får elever som är skoltrötta/hemmasittare att ”boosta” och få nytt mål med slutet av grundskolan. Det gör att flera av dessa, som har bra kapacitet och förmåga, faktiskt kommer in på en utbildning som leder vidare till högre studier.
    3.    Skolan fördubblade antalet antagningsplatser inför 2017, lade till en inriktning, och gick från 64 till 128 elever i åk1. Det ger fler elever möjlighet att läsa på SSIS men även att antagningspoängen sjunker lite under något år.
     
    Vänliga hälsningar
    Rektor
    Stockholm Science & Innovation School, SSIS
    Borgarfjordsgatan 6C, 16455 Kista

    • : Tack så mycket för ditt svar!
    • My : Bra om mitt svar hjälper dig att göra gymnasieval som blir rätt för dig! Lycka till! :)

    Frågor och svar taggade med '#danmark' (9 st.)

    • Linn

      Gå gymnasiet i Danmark?

      Hej! Jag går just nu i nian och är intresserad av att gå i skolan i Köpenhamn. Undrar om det är möjligt och isåfall hur jag ska ta mig till, vilka jag ska kontakta och vad jag ska säga. Mvh LI :)

      Anna: : Hej Li,nu är det redan början på maj och du är lite "sent ute" ... så det blir kanske inte möjligt att hinna med att söka till gymnasieskola i Danmark... så, mitt råd är att du... Läs hela svaret
    • ejwejkw

      vart hittar man antagningspoäng?

      Hej Undrar vart man kan hitta antagningspoängen för läkare 2017 i Danmark? undrar även om det är något prov som man behöver göra för att komma in kobenhavns  universitet, och vad man behöver för att komma in?

      Anna: : Hejsan, kika gärna på svaren som gavs på en liknande fråga för 4 månader sedan... Läs hela svaret
    • lavin

      Plugga utomlands?

      Hej gör det att plugga till apotekstekniker i Danmark? Tex Köpenhamn eller nått? Iaf vad finns som behörighet? Jag är född från Danmark och kan skriva och snacka på danska även är jag dansk medborgare

      Anna: : Hej Melisa, var vill du sedan jobba? Om du vill jobba i Sverige, finns det många fördelar i att läsa utbildning i Sverige.Angående yrken och utbildningar i Danmark kan vi tyvärr endast ge dig några... Läs hela svaret
    • Sandra

      Optikerutbildningen i Köpenhamn?

      Hej! Min drömutbildning är optikerutblindningen och jag behöver hjälp med ett par frågor. Jag bor i Malmö och är intresserad av att läsa utbildningen i Köpenhamn. Är det samma behörighetskrav i Danmark som i Sverige? Hur är antagningspoängen där? Gäller högskoleprovets resultat där också? Hur...

      Studievägledare: : Hej Sandra, Optiker >> är i Sverige ett av de så kallade Legitimationsyrken. Det går inte få jobb som Optiker i Sverige utan legitimation från den svenska socialstyrelsen. Med utbildning i... Läs hela svaret
    • Zara

      Vilka nivåer motsvarar engelska B och matematik A i danmark?

      Hej! Jag har ansökt till läkare samt tandläkare i Danmark. De har behörighets kraven Matematik A samt Engelska B. Men jag förstår inte vad de motsvarar. Är matematik A detsamma som matematik 5 hos oss i Sverige eller 4? Och vad motsvarar Engelska B? Tack! Hälsningar

      Liselotte: : Hej Zara! Tyvärr så har vi ingen expert på utländska behörighetskrav här på Fråga SYV. Jag är jätteledsen för det, men jag kan inte svara... Läs hela svaret
    • dodo

      Master i Danmark?

      Jag undrar om ni skulle kunna skriva vilka masterutbildningar som finns i Danmark, med språk engelska. Jag ska studera till receptarie i Sverige och vill därefter studera master i Danmark för att bli apotekare. Därför vill jag ta reda på vilka masterutbildningar som accepterar svenska studenter?...

      Anna: : Hej Dodo! Vi har tyvärr ingen lista på utbildningar i andra länder. Vi kan ge tips på vem du kan fråga och vi hoppas du kan få svar från någon av de personerna som vi tipsar om: 1. EURES... Läs hela svaret
    • dodo

      Apotekare i Danmark?

      Vilka universitet i Danmark erbjuder utbildning för apotekare eller masterexamen för receptarie som godkänns av Sverige? Dessutom undrar jag hur höga antagningspoängen är för apotekarprogrammet på engelska?

      Anna: : Hejsan, angående utbildningar utomlands, så kan jag ge dig ett antal länkar till sidor som vi bedömer som pålitliga där du själv får leta information.  Ang. antagningspoängen... Läs hela svaret
    • dodo

      Apotekare i Danmark?

      Jag undrar om man får apotekarexamen som legitimeras i Sverige om man studerar apotekarprogrammet i Danmark? Dessutom undrar man även om man blir legitimerad apotekare när man studerar masterutbildningen för receptarier? Tack på förhand!

      Anna: : Hejsan! Apotekare - är legitimationsyrke i Sverige & det är Socialstyrelsen som utfärdar legitimationer.  En expert från Socialstyrelsen säger att ingen förhandsbesked kan lämnas... Läs hela svaret
    • Matilda

      Vilka betyg måste jag ha för att komma in på kirpopraktorskolan i DK?

      Hej! Jag har äntligen hittat någonting som jag kan tänka mig att jobba som. Nämligen kiropraktor! Men, det kostar riktigt mycket att studera till det i Sverige, medan det är gratis i Danmark. Därför är jag mer inriktad på att studera till kiropraktor i Danmark. Men jag vet däremot inte deras...

      Milla : : Hej Mathilda! Om Antagningskraven till Kiropraktor i Danmark står det så här: Antagning sker via 2 kvoter. I kvot 1 är det endast betygen som räknas. Genomsnittet räknas på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga