Emil
    Hej!
    Jag går natur natur på gymnasiet och ska börja åk 2 till hösten men av olika anledningar, både socialt och betygsmässigt, funderar jag på om jag vill gå om gymnasiet. Är detta möjligt? Jag gick ut med 340 poäng i nian. Går det till hösten 2019? Eller måste jag vänta till nästa omvalsperiod i maj nästa år eller går det inte alls? Jag har godkänt i alla betyg.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,

    det är inte riktigt meningen att man ska gå om ett år på gymnasiet, om man har godkända betyg Och om man tycker man går på rätt gymnasieprogram.
    Du har dock rätt att söka om till år1 på gymnasiet till och med det året du fyller 19 år.
    Söker du efter det att Omvalsperioden är slut, ställs du sist i kö till utbildningar du söker, efter alla andra som sökte i tid, trots dina höga betyg; sådana är, tyvärr, reglerna.

    Sedan om du kommer in på samma program som du gick i år1 på samma eller på en annan skola, kommer skolan med störst sannolikhet "flytta upp dig" till år2, detta pga du redan har godkända betyg i år1.
    ****
    Det är om du vill gå ett ANNAT program där du har missat ett antal kurser som lästes i år1, som du ska kunna läsa om år1, om du kommer in.

    Söker man i tid - under val- eller omvalsperioden, konkurrerar man med sitt betygsvärde (på de betygen som finns i Slutbetyget från grundskolan). Du har, som sagt, rätt att söka - både nu och nästa år och kanske t om ännu nästa år, beroende på exakt när du är född.

    Att ha alla A betyg på gymnasiet är givetvis bra ur konkurrens-synpunkt, men man kan komma in på sin dröm-utbildning i alla fall, t.ex genom Högskoleprovet. Man kan också efter gymnasiet göra prövningar och höja de betyg man fick på gymnasiet.
    Vad är planen att du gör Efter gymnasiet?
    Vänligen
    ANNA

    • : Jag läste någon som läste gymnasiets 6 terminer på 3 med prövningar, går det så effektivt? Får man läsa om hur många kurser som helst och påverkar det något om man läser om nästintill alla än bara någon?
    • Anna : Den personen du läste om kanske läste på komvux; hen måste vara särbegåvad eller haft mycket goda förkunskaper och även god ekonomi - varje prövningsförsök kostar 500kr och resor till- från prövningar som kan göras i andra städer och eventuella övernattningar på annan ort bekostar man själv. Som gymnasieelev under 20 år, ser jag inte ngn sådan möjlighet.

    Frågor och svar taggade med 'senanmälan' (3 st.)

    • Tida

      Är senanmälan samma som vanliga anmälan?

      Hej! Nu har jag sökt och skickat min ansökan redan den 16:e oktober. Jag har panik och är väldigt orolig att jag inte kommer in på något jag har sökt (mina poäng är (15,41) och sökt bland annat sjuksköterska på högskolor i och nära västra Götaland då jag har inte möjlighet att flytta. Nu till...

      Milla : : Hej,kontakta Antagning.se (du kan t.ex ringa 0771-550720 - tel.tid brukar vara kl.9-16 på vardagar); det är nämligen Antagning.se som administrerar antagning till svenska högskolor och... Läs hela svaret
    • maja041018

      hur fungerar sen anmälan?

      Hej! Jag går sista året i gymnasiet och har sökt utbildning till höst varav en av de var sjukhusfysiker. Men jag strök bort den och nu ångrar jag mig det så jag antar att min ena lösning till att söka sjukhusfysiker åter igen är...

      Milla : : Hej,läs information på antagning.se/sv/anmal-dig-sa-har/tva-vagar-till-webbanmalan/sen-anmalan och du kan också ringa och prata med Antagning.se, tel.nr 0771-550720 och tel.tid kl.09-16 på vardagar. Jag... Läs hela svaret
    • Nicole

      Sen anmälan till Universitetet?

      Hej! Impulsiv som jag är så panik-ändrade jag min ansökan till universitetet i sista sekund och ångrar mig nu i efterhand. Jag vill söka Grundlärarprogrammet med inriktning F-3 på Uppsala universitet som första alternativ men tog bort denna i min ändring, så min fråga är nu om Uppsala...

      Julia: : Hej Nicole,jag förstår att det är viktigt för dig att få svar, men mycket av det du frågar om uppstår "genom slumpen": om det slumpar sig så att färre behöriga... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga