rafael
    Hej!

    Nu är det så att jag behöver hjälp med att tolka lagstiftningen angående skolregler.
    Jag har försökt att googla och hitta information, men jag lyckas inget vidare.

    Fallet som detta berör är att en vän studerar två svenska kurser samtidigt. Den
    ena är "svenska3" på komvuxnivå, VUC Västerås och den andra är "svenska som andraspråk grund"
    på grundskolenivå i Carlforsska gymnasiet, Västerås. Man kan fråga sig varför en person
    måste läsa svenska på grundnivå då den behärskar svenska3, men svaret är att min vän MÅSTE läsa
    den specifika kursen på just det gymnasiet (Carlforsska i Västerås) för att kunna
    bli berättigad till att läsa "engelska 6" på samma skola, och det är DEN "engelska6"-kursen
    som hon behöver att inneha för att bli berättigad till ett slutbetyg från gymnasiet och
    kan påbörja sin ansökan till högskolan. Hon behöver inte "svenska som andraspråk grund"-
    kursen, men hon måste läsa den för att kunna få läsa "engelska 6". Men vuxenutbildning i Västerås säger att det är olagligt att läsa två kurser i samma ämne samtidigt, även om det är ett måste för att få tillgång till en tredje kurs som behövs, nämligen "engelska 6". Har min vän gjort fel eller har vuxenutbildning fel?


    ****
    Vad säger skollagen om att läsa samma ämne fast på två olika nivåer samtidigt. Som ett exempel; kan jag läsa matematik i grundskolan som en fristående kurs samtidigt som jag läser matematik C på komvux som en fristående kurs?
    ****


    Jättetacksam för svar!

    Mvh Rafael Stasinski

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Rafael!
    Jag tror inte skollagen säger någonting över huvudet taget om en situation som du beskriver.
    Det händer att folk läser om redan godkända kurser - av diverse olika anledningar.
    Om en skola tar in en person för att läsa en kurs, så får man läsa den.
    Om en annan skola tar in samma person för att läsa en annan kurs, då får man läsa den.
    Är man Antagen, så får man läsa den eller de kurserna, till vilka man är Antagen.

    Jag förstår inte riktigt vad problemet är. Om din kompis är nöjd och ingen klagar på någonting, då är det väl bra. Bättre kunskaper i svenska är alltid bra att ha om man har för avsikt att studera vidare eller söka jobb i Sverige.

    Ett tänkbart problem som ev skulle kunna uppstå är att i fall det visar sig att den grunden på vilken man blev antagen är inte "riktig", dvs att skola fick felaktiga uppgifter om personens tidigare studier och man blev antagen på "felaktiga grunder". Är det så i detta fallet? Om inte, utan om personen blev antagen på riktiga grunder, utan några felaktiga uppgifter - då ser jag inte något problem.

    Hälsningar
    Mikael SYV
    Hej igen!
    Jo, det är nog där "skon klämmer" att de själva gjorde fel vid antagningen men eleven ska inte drabbas av att att skola gjorde fel. Det tycker i alla fall jag. Och jag tycker ni bör hävda det. OK, det är kanske fel, men det är ju inte den studerande som orsakade felet.

    Det är alldeles riktigt att om man är behörig till att läsa på gymnasiet, då är man inte behörig att läsa på Komvux och tvärtom. Det har delvis med åldern att göra och delvis med tidigare utbildningsbakgrund. Reglerna är ganska komplicerade men jag kan skriva upp dem för dig - så att du kan dem (om du vill).
    Men "grundskolekompetens" vid tillträde till komvux menas då "svensk grundskolekompetens" - då undervisning är PÅ SVENSKA och det är svenska, engelska och matte motsvarande åk9 i en svensk grundskola som man måste ha kunskaper. Det kan man testa med t.ex. nivåbedömning /test, prov.
    Från kravet i engelska kan man få undantag.
    Även från kravet i matte kan man få undantag - men det beror mycket på vad den gymnasiala utbildningen går ut på och om matte verkligen krävs, då kan man ej få undantag.
    ***********
    Angående åldern, så är det så här:
    på komvux kan man läsa i två fall
    1) från 1 juli det kalenderår som man fyller 20 år
    2) om man är "hur ung som helst" men redan har fullständig avslutad gymnasial utbildning (och här är det inte helt klart om utländsk gymnasial utbildning är OK eller om det måste vara svensk utbildning - för det är ju stora skillnader mellan utbildningar i olika länder).

    på ungdomsgymnasiet får man läsa klart det programmet som man har påbörjat - om man påbörjade det programmet innan 1 juli det kalenderår man fyller 20 år. Därför finns det gymnasieelever (på ungdomsgymnasiet som är 22 år gamla ibland) -om man hinner påbörja ett program i tid och sen läser i 3 år.

    ...sedan finns det fall när utbildningsförvaltningen KÖPER särskilda platser på Komvux för unga som egentligen bör gå på gymnasiet, men av någon anledning inte kan det - och då kan man läsa på komvux när man är "hur ung som helst". ... och tärtom - finns det fall när Komvux Köper platser på ungdomsgymnasiet för vuxna och de läser med ungdomar på t.ex Elektrikerprogrammet - kanske inte hela programmet, men delar av det (för att det inte finns en sådan utbildning för vuxna i kommunen och beslut fattas att personen verkligen behöver och pengarna finns i budgeten och då blir det en sådan lösning).

    Sammanfattning: reglerna är krångliga. Ofta är det oklart exakt vad man menar med "grundskolekompetens" och "gymnasiekompetens" (speciellt när folk läste i ett annat land) + att olika undantag görs ganska ofta av olika anledningar. Att de gör Undantag VID ANTAGNINGSTILLFÄLLE kan man be om, men ej kräva. Men om den antagande skola tog in någon som de inte borde ta in - så tycker inte jag att eleven ska drabbas av det. Det finns ju inga regler skrivna för en situation när en skola tar in någon som de inte borde ta in för sådant bör ju inte hända.
    Återigen - med reservation (om att jag ev inte fattade något av vikt eller missade någon ändring i reglerna som i så fall tillkom ganska nyligen) ... så tycker jag att I FALL DIN KOMPIS VILL FORTSÄTTA LÄSA som hon gör nu - bör hävda att hon inte gjorde något fel, att skola som tog in henne gjorde fel - och den oskyldige bör ej drabbas och därför vill ni att hon fortsätter läsa.
    Det är i alla fall min åsikt i den frågan.

    • : Hej Mikael! Tack ett snabbt svar!
    • : Problemet är att det är en studievägledare som sa till min vän att det är förbjudet att läsa "svenska grundnivå" på en gymnasieskola och sedan samtidigt läsa "svenska3" på komvux. Hon sa att utbildningen kostar pengar, och i detta fall blir det dubbelt. Men min vän får bara pengar av komvux och inte av gymnasiet. Så jag ser inte vart det är något problem med pengar avsatta för hennes utbildning. Min vän säger att denna information om att hon läser två kurser är inget dolt, det borde stå i alla system. Så felaktiga grunder är något som vi kan utesluta.
    • : Men då går vi på möte med berörd komvuxrepresentant imorgon och berättar det vi har fått veta av dig. Så får vi se hur det går. Som du säger, det är aldrig fel med att plugga svenska för mycket!
    • : Tack ännu en gång!
    • Mikael : Det som Studievägledaren menade (tror jag) är att det kostar att GE UNDERVISNING - lärartid, plats på utbildningen, som kostar pengar. De pengarna som din kompis FÅR I HANDEN - är det helt annan fråga, det heter Studiestöd. Det mer en moralisk fråga i så fall - om det är ont om utbildningsplatser och någon får läsa samma kurs 2 ggr och någon annan - inte får plats alls. Men menar de att de ska avbryta hennes studier trots att hon vill fortsätta? I så fall tycker jag hon bör gå prata med rektor. Jag tror inte de har någon laglig grund för att avbryta hennes utbildning, om det nu inte finns några andra omständigheter, som jag inte känner till.
    • : Det var så jag tänkte också Mikael. Att det är oturligt från ett perspektiv att hon upptar två platser pga att det inte finns något annat sätt för tillfället att få den kursen hon vill ha, som då är "engelsk6". Men samtidigt så är det oturligt att man motverkar en person som vill studera. Så det är lite av en moralisk fråga, men om lagen är på min väns sida och hon har en ambition till att studera vidare så ser jag inte som att detta är ett fall hon kan förlora. Så ännu en gång så tackar jag för dina välformulerade svar!
    • Mikael : Om din kompis inte har svenska som modersmål - då kan hon säga att hon behöver träna på sitt UTTAL mer och öka sitt ORDFÖRRÅD. Och det är två bra argument - även om hon tidigare skulle ha fått A-betyg i den kursen som hon läser om, dvs en gång till. Det är kanske ngt jag inte förstå i detta fallet eller ngt. jag inte vet. Du får gärna återkomma och berätta för mig hur det går framöver. Jag är Nyfiken! :)
    • : Hej Mikael!
    • : Här kommer fortsättningen...Vi var på VUC i Västerås idag för att konfrontera öga mot öga hur min väns situation ligger till. Ärendet är tydligen fortfarande under utredning och vi ska få svar så fort som möjligt. Vi har inte riktigt än fått veta EXAKT vad felet är, men det är två teorier som jag har. teori1 är att hon läser två kurser i samma ämne ("svenska3" och "svenska grund för invandrare"). men vi kom fram till igår att det borde vara okej att göra det. Min teori2 som jag tycker att representanten på VUC sa idag är att min vän läser samtidigt på KOMVUX och GYMNASIET..Detta känns som det är där felet är enligt om jag har förstått VUC rätt...De säger att man inte kan läsa en kurs på gymnasiet samtidigt som man läser på komvux...Så min fråga är, kan man läsa en kurs på gymnasiet samtidigt som man är på komvux? Tacksam för svar från dig Mikael :)
    • Mikael : Jag tror du kan ha rätt, tyvärr... teori nr.2. Jag skriver utökat svar nu.
    • : Jag har letar efter lite information och hittat följande: "Den gymnasiala vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasial nivå. För att få tillträde till den gymnasiala vuxenutbildningen måste du: vara minst 20 år och ha grundskolekompetens, eller" min vän har grundskolekompetens från sitt hemland och hon är i dagsläget över 20 år. Därför borde hon få studera de fristående kurserna som hon har på gymnasiet och på komvux...Jag har även hittat krav som säger att man måste gå färdigt ett gymnasieprogram för att kunna vara behörig till komvux. Det står inte om man ska ha klarat det programmet eller inte.
    • Mikael : Vill du att jag berättar för dig vem som ska läsa på gymnasiet och vem - på komvux?
    • : Jag hittade ett svar som "Lena SYV" har skrivit på denna sida den 28/10/13 att man inte kan ansöka till komvux om man inte har avslutat ett gymnasieprogram. Och min vän har ett avslutat gymnasieprogram från sitt hemland. Så enligt mig Mikael så tycker jag att allt pekar på att hon får studera samtidigt på både den fristående kursen på komvux och den fristående kursen på gymnasiet. Ursäkta för de långa meddelanden, men jag vill gärna få ett så bra svar som möjligt :)
    • : Jag vill gärna höra ditt svar
    • : Det jag vill veta är om hon får läsa sin fristående kurs på gymnasiet och samtidigt även läsa sin kurs på komvux? Hon är över 20 och har ett avklarat gymnasieprogram från sitt hemland. Detta borde göra henne berättigad till att få fortsätta som hon gör nu. men jag kan ha fel :/
    • Mikael : Det där är komplicerat! Jag skriver upp reglerna i ännu ett utökat svar - då får du själv se att det inte är helt lätt att förstå vad som gäller i detta fallet (med din kompis).
    • : Jag förstår. Då väntar jag med spänning på att se vilka regler du skriver ner :) Så det är med andra ord en tolkning av alla regler som gör att antingen vi vinner eller VUC vinner. Då vi bara är vanliga medborgare så ser jag inte att vi har en jämn chans mot VUC ifall det blir en tvist. Finns det någon som vi kan vända oss till då? Jag tänker att man kanske kan vända sig till skolinspektionen? Tycker du att det låter som ett bra förslag?
    • Mikael : Jag tycker att det är bäst att försöka lösa det genom att förhandla och komma överens. Om inte det går, då kan ni begära ett formellt beslut om avstängning från undervisningen med Diarienummer "och hela baletten". :) Ett formellt beslut kan man överklaga. På beslutet står det också var, hur och inom vilken tid man får överklaga.
    • Mikael : Om jag har fel då är jag tacksam om att få veta exakt VAR i så fall. Bra att lära sig ... och jag kommer att erkänna att jag hade fel OM JAG HADE FEL. :)
    • : underbara svar som ger oss energi till att fortsätta! Ännu en gång Mikael tack :) Vi håller dig uppdaterad!
    • : men du har fortfarande inte skrivit vilka regler som gäller. Eller har jag missat det svaret?
    • Mikael : Jag håller tummarna! dvs hoppas att det löser sig på ett bra sätt. Hör av er! :)
    • Mikael : Jo, se ovan i mitt utökade svar - angående åldern och tidigare utbildnngsbakgrund. Hittar inte du, så kopierar jag i så fall över till en kommentar.
    • Mikael : Mitt svar (ovan) har två "utökningar" - först en liten och sedan en längre. I den längre utökningen har jag skrivit för vilka åldrar både Komvux & gymnasiet är tänkta och om diverse undantag.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'mordutredare' (19 st.)

    • Milla1331

      Vilken väg till brottsutredare?

      Hej! Jag har gått ut gymnasiet där jag läste naturvetenskapliga linjen. Jag vet vad jag vill bli men vet ej hur jag ska gå till väga då det står olika på olika sidor. Jag vill bli brottsutredare inom grova brott (helst mordutredare). Spelar det...

      Milla : : Hej!Det vi vet om yrket Mordutredare (utredare av grova brott) berättar vi i presentationen av yrket på framtid.se/yrke/mordutredare och det finns olika vägar in i det yrket; det bästa är,... Läs hela svaret
    • elev

      Vilken utbildning ska jag välja?

      Jag tror att jag skulle vilja arbeta som en mordutredare/utredare för grövre brott, men jag är inte säker. Detta på grund av att jag är intresserad av statsvetenskap med. Jag vet inte vilken jag ska välja och vart jag ska läsa. Jag behöver...

      Anna: : Hej Olivia,En förutsättning för att kunna bli ”Mordutredare/utredare av grova brott” är antingen genomgången utbildning på Polishögskolan eller... Läs hela svaret
    • Mariam

      Jag vill plugga till mordutredare?

      Hej, jag har tagit studenten och vill jobba som mordutredare, jag vill inte bli polis, och jag vill bli den som utreder brottet och analyserar. Så jag undrar hur jag ska ta mig t väga?

      Anna: : Hej Mariam,om du vill bli Mordutredare (utredare av grova brott) men ej vill eller kan läsa polisutbildningen, då föreslår jag att du läser Kriminologi. Det är inte helt uteslutet att på... Läs hela svaret
    • Felipe

      Kan man fortfarande bli kriminolog med ADHD?

      Hej! Kan man fortfarande arbeta som kriminolog alternativt mordutredare om man har diagnoserad ADHD? Polisyrket är klar och tydlig med att det inte går, men är svaret annorlunda när det gäller kriminolog/mordutredare? Då det inte verkar finnas någon explicit information som menar att ADHD...

      Anna: : Hej Felipe,det vi vet om yrket Kriminolog berättar vi på framtid.se/yrke/kriminologOm du söker läsa kriminologi på högskolenivå, så tror jag inte det finns några... Läs hela svaret
    • Hannah

      Hur blir jag en morddetektiv?

      Jag undrar vad jag behöver för grunder för att bli en morddetektiv, jag har velat bli en morddetektiv väldigt länge. Jag vill börja plugga kriminologi i Örebro så jag undrar om jag behöver plugga kriminologi eller inte för att kunna bli en...

      Anna: : Hej Hannah,kika gärna på framtid.se/yrke/mordutredarePolisutbildningen är en "bra väg" att gå - för det finns en viss chans att efter några år som polis, få intern... Läs hela svaret
    • elev

      sociolog och utredare?

      hej, jag är både intressant av sociolog och att bli t.ex polisinpektör eller utredare, finns det några yrke som är en kombination av både? eller typ de som pratar med mördaren och gör en psykisk analys utifrån hur hen mår osv. så...

      Julia: : Hej Salli ! Kika gärna på yrken som Psykolog, PolisOch Civilutredare.Du får också gärna kontakta polismyndigheten med din fråga. 
    • elev

      Kriminalinspektör?

      Hej, jag är intresserad av yrket kriminalinspektör men hittar inte så mycket info om det på nätet, alltså vad är det dem gör exakt, går dem till mordplatsen eller undersöker dem mordet bara från kontoret till exempel. Alltså...

      Anna: : Hej Salli,Kriminalinspektör, eller Polisinspektör, är i Sverige, så vitt jag vet, en benämning på en tjänstegrad inom Polisen.Man når den tjänstegraden via interna utbildningar när man... Läs hela svaret
    • Filip

      Hur blir jag mordutredare?

      Hej! Jag undrar vilka vägar inom studier man ska ta för att bli mordutredare i Sverige. 

      Är det möjligt för mig som svensk att följa min dröm om att bli mordutredare i USA? Isåfall hur?

      Anna: : Hej Filip,vi på FRåGA SYV kan berätta för dig det vi vet om hur man kan bli Mordutredare (det rätta namnet för yrket är egentligen "utredare av grova brott") - i Sverige. Se avsnitt... Läs hela svaret
    • Emelie

      Vilken linje och skola passar mig?

      Hej! Jag är inte alls intresserad av så mycket i skolan. Jag gillar absolut inte språk & no. Men vet att det är svårt att inte läsa det alls då jag vill gå en högskoleförberedande linje. Men jag är väldigt intresserad av...

      Julia: : Hej Emelie,om det är högskoleförberedande program du vill gå men gillar inte språk och NO, då "röstar" jag på Estetiska programmet - för att på ES behöver du inte... Läs hela svaret
    • Ros

      Mordutredare genom juridik?

      Hej, jag går i trean nu och ska snart ta studenten. Hela mitt liv har jag alltid vilja ha ett jobb inom kriminalitet men det känns nästan omöjligt att bli en kriminalinspektör eller mord/brottutredare om man inte blir en polis först. Det känns...

      Milla : : Hej Ros, det vi vet om yrket "mordutredare" som egentligen heter Utredare av grova brott - uppger vi på Framtid.se/yrke/mordutredare Framtid/yrke/Mordutredare En förutsättning för att kunna bli... Läs hela svaret
    • Krisztina

      Kan jag bli mordutredare?

      Hej! Jag håller på att utbilda mig till paralegal i yrkeshögskolan. Jag är ganska intresserad på att utreda mord eller grova brott och min fråga är, om jag kan få utbildning av polisen? Mvh

      Mikael: : Hej Krisztina!Så vitt vi på Fråga SYV vet, gäller följande:En förutsättning för att kunna bli ”Mordutredare” är antingen genomgången utbildning på... Läs hela svaret
    • Gabriella

      Vilken väg ska jag ta till utredare av grova brott?

      Jag vet inte hur jag ska gå till väga för att komma dit jag vill. Jag har tänkt att ansöka till polishögskolan men får ångest när jag tänker på de fysiska testerna då jag inte är en person som gillar träning osv. Därför har jag istället tänkt att ansöka till kriminologiprogrammet. Men samtidigt...

      Milla : : Om du så starkt känner emot de fysiska testerna, passar nog ej polisutbildningen, då det även under utbildningen och sedan i jobbet också ingår många tunga fysiska... Läs hela svaret
    • Elin

      Hur blir jag kriminalare?

      Jag vill jobba inom polisen och undrar vad man ska söka om man vill bli kriminalare? Vilket program elr kurser man ska ta?

      Anna: : Hej Elin, för att jobba inom polisen bör man många ggr /inte alltid, men ofta/ gå polisutbildningen. Kika gärna på - Polis >>.Dock finns det tjänster inom polisen som man kan få... Läs hela svaret
    • Vilma

      Kan jag läsa till kriminalare oavsett vilken linje?

      Hej! Jag går i ettan på gymnasiet och har precis valt inriktningen ekonomi ekonomi men jag undrar om jag kan läsa ekonomi ekonomi för att sedan kunna läsavidare till kriminalare. Eller spelar det någon roll vilken linje man går på gymnasiet för att kunna läsa vidare till kriminalare?

      Mikael: : Jag vet inte exakt vad du tänker på när du skriver "kriminalare " men det måste på ngt sätt handla om att lösa brott, tror jag du menar... Det finns ingen utbildning... Läs hela svaret
    • Sarah

      Kriminologprogrammet/kurser?

      Hej! Jag bor och jobbar nu i Stockholm. Har blivit väldigt nyfiken på kriminologi.

      1. Först undrar jag var de mest meriterande utbildningarna finns?

      2. Vad är det jag ska läsa om jag är intresserad av gärningsmannaprofilgruppen? Eller...

      Julia: : Hej Sarah, kika gärna på en yrkespresentation Mordutredare >>. När vi frågade en sakkunnig, fick vi svar att det i första hand personer med grundutbildning till Polis - som kan bli... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga