Sara

    Hej! Jag läser just nu mot en högskoleförberedande examen-samhällsvetenskapliga programmet vid vuxenutbildningen (komvux) i halmstad. Jag är osäker på om jag måste få ett godkänt i matte 2b för att få ut min gymnasieexamen. Jag har läst i tidigare inlägg och på gymnasieguiden att för en högskoleförberedande examen-samhällsvetenskapliga samhällsvetenskapliga programmet så behövs ett godkänt betyg i matte 1b men inte 2b(Jag vet att man måste läsa kursen men att F är godtagbart som betyg). Idag kom jag över information som var väldigt otydlig men som jag tolkar som att man måste ha godkänt betyg i matte 2b när det gäller samhällsvetenskapliga programmet komvux. Följande information är kopierad från skolverket: Enligt de krav som ställs för en högskoleförberedande examen i 4 kap. 15 § förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning ska ett godkänt betyg på den inledande kursen i matematik 1 b eller 1 c ingå (dvs. 100 poäng) samt i förekommande fall matematik i den omfattning som framgår nedan när det gäller det högskoleförberedande program i gymnasieskolan som utbildningen huvudsakligen motsvarar: Ekonomi - och samhällsvetenskapsprogrammet, 100 poäng. Vad är det som gäller? Är det ok med ett F eller måste jag få ett godkänt? Tack på förhand

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Sara,

    det är Ok med F betyget i matte 2b men sammanlagt kan du inte ha mer än max 150 F-poäng i ditt examensbevis från komvux; och matte 2b går på 100p., så det är i princip alla andra kurser som du tvunget måste ha godkända betyg i, annars blir det för många F poäng (totalt sett).
    Sedan drar ju också F-betyget ner ditt meritvärde. Och pga matte 2 kan ge meritpoäng, så blir det ganska stor skillnad: med E i matte 2b får du + 0.9 till ditt meritvärde. Det är rätt mycket, när du ska konkurrera om plats på högskola sen.

    Så, jag råder dig göra ditt bästa och försöka få godkänt betyg i matte 2b och för övrigt, så höga betyg som möjligt i alla andra kurser också!
    Hjälp i matte finns att få: www.matteboken.se är en gratis sida, där matte-kurser är upplagda för repetition och självstudier. Och om du bor i en av de ca 30 städer där Mattecentrum driver Räknestugorna, då kan du även i en sådan Räknestuga gratis få hjälp med matten.
    Med F i matte 2, blir du inte heller behörig till ett ganska stort antal högskoleutbildningar, som  för Särskild behörighet kräver matte 2, som t.ex sjuksköterske-, arbetsterapeut- och psykologprogrammet.
    Men du kan med F betyget i matte 2b ta ut examensbevis från komvux, om övriga villkor för exam.bevis blir uppfyllda.

    Vänligen
    Julia syv

    Frågor och svar taggade med 'inriktningar på EK' (3 st.)

    • Emilia

      Vad är skillnaden på inriktningarna ekonomi och juridik?

      Om jag väljer att gå ekonomi inr juridik kan jag då välja att plugga bara ekonomi på högskola efteråt eller kan jag bara vlja olika typer av juridiska inriktningar?

      Anna: : hej Emilia,det är väldigt många utbildningar man kan bli behörig till på eftergymnasial nivå, oavsett vilket program och inriktning man - på gymnasiet -... Läs hela svaret
    • Urban

      Behörighet till revisorutbildningen?

      Hej, jag undrar vad för behörighet man behöver från gymnasiet till att komma in på en revisorsutbildning? Just nu så går jag på ekonomiprogrammet. Ska man välja ekonomi eller juridik inriktningen? MVH Urban.

      Anna: : Hej Urban, läs gärna på www.framtid.se/yrke/revisor där det även förklaras vad för utbildning som krävs. Det är ekonomiprogrammen på högskolenivå som du... Läs hela svaret
    • samuel

      Ekonomi inrk juridik?

      Är det värt att läsa Ekonomi-juridik eller är det bättre att läsa ekonomi-ekonomi. Vad är skillnaden mellan de två inriktningarna och vilka jobb möjligheter finns det i framtiden?

      Milla : : Hej! Skillnad mellan inriktningarna på ekonomiprogrammet kan du se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_EK.pdf Det är i första hand vidarestudier som är tänkta efter högskoleförberedande program och man blir... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga