Ayat
    Hej,

    Läser nu Engelska 1 på högskola. Vet att för att bli gymnasielärare på engelska så ska jag läsa engelska 1, 2 och tre, och en till engelska kurs på 30 högskolepoäng (då sammanlagt 120 hp). Sedan kan jag läsa KPU för att bli gymnasielärare på engelska.

    Min första fråga: om jag vill bli gymnasielärare med inriktning engelska på 120 hp, kan jag då läsa svenska som andra språk 1 och 2, och sedan läsa KPU?

    Min andra fråga: kan jag läsa engelska 1, sedan andra engelska och svenska kurser på högskola, och sedan läsa KPU för att bli grundskolelärare årskurs 4-6? Alltså undrar jag och det går att läsa vissa kurser på högskola och sedan KPU för att bli grundlärare årskurs 4-6? (utan att behöva läsa engelska 2 och 3?)

    Mycket tacksam för svar/
    Ayat


    1 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej Ayat,
    grundskole-lärarutbildningar är "under översyn", vilket betyder att utredningar pågår och ändringar kan införas; vilka ändringar och när de ska införas - vet man idag ännu inte.

    KPU - vilka inriktningar och var i landet de erbjuds, varierar från en termin till en annan. Konkurrens om KPU platserna kan också finnas; det är alltså inte alls säkert att även om man är behörig, att man garanterat kommer på KPU.
    Som det är idag, prioriterar KPU-programmen sökande som ska bli behöriga i flera ämnen, men även för dem kanske platserna inte räcker. Begränsning i KPU-platserna kan uppstå ex. pga brist på högskolelärare som kan undervisa och/eller brist på lämpliga praktikplatser (praktikplats måste ha behörig handledare).

    Den säkraste vägen till lärarlegitimation ligger via Ämneslärarprogrammet. Se om du kan hitta några ämneslärarprogram som du kan tänka dig att söka. Inom programmet har man garanti på varje nästa kurs och klarar man hela programmet, får man lärarexamen och då finns det nog inga hinder att även få lärarlegidimation.

    Läser man på andra sätt än genom lärarprogrammen, finns det många osäkerhetsfaktorer: bl.a är det inte säkert att komma in på "nästa kurs", ex. om du läser SAS A eller SAS I (första kurs i Svenska som andraspråk), att du skulle garanterat komma in på SAS B eller SAS II... och så vidare. Då kan det bli "stopp" på vägen, tyvärr.

    Vad jag vet om engelska-lärare (deras behörigheter) så krävs det alltid minst 90 hp inom engelska för att kunna bli lärare på gymnasiet eller på högstadiet (årskurs 7-9). På gymnasiet behöver man som behörig lärare ha 120 hp i sitt "första ämne" men i andra ämne räcker det med 90 hp (så om du har ngt. annat ämne som ditt första undervisningsämne, räcker det med 90 hp i så fall), men även för grundskolelärare i engelska är 90 hp ett krav.

    Vad gäller för att bli behörig lärare på låg- och mellanstadiet - den så kallad "tidigare lärare" kan vara rätt så krångligt. Lite olika kurser kan läsas inom olika lärarprogram på olika orter.

    Om du kommer in på ngt. lärarprogram, är det inte omöjligt att dina 30 hp inom engelska kan bli "tillgodoräknade" och din utbildning inom lärarprogrammet kan bli, därmed, kortare.

    Sammanfattning
    Det är rätt så krångligt. Reglerna förändras också. Undantag kan beviljas (ex. kan Skolverket ge eller utöka Lärarlegitimationen även om man ej uppfyller alla de kraven som finns). Det är Skolverket som bestämmer i frågan om Lärarlegitimationer (lärarhögskolorna bestämmer ang. lärarexamina). Har man lärarexamen, kan man ansöka om legitimation.

    Tips: försök komma in på ett program som leder till lärarexamen; eller vänd dig till studievägledare på Lärarhögskolorna (dock kan du få lite olika svar från olika lärarhögskolorna). 

    Frågor och svar taggade med 'datorkunskap' (4 st.)

    • Elisa

      Hur höja betyg från svensk gymnasieskola som norsk medborgare?

      Hej! Jag är norsk medborgare men har ett sluttbetyg från en svensk gymnasieskola. Nu vill jag höja några av mina betyg, blant annat datorkunnskap DAA1201. Jag gikk ut gymnasieskolan i 2009, och har förstått det så att många av dessa ämnen som jag hade då inte eksisterar längre. Vart kan man...

      Julia: : Hej Elisa,Kika på uhr.se/globalassets/syv/infomaterial-faktablad/regelinfo-div/tabell-for-utbyteskomplettering-med-gy11_vux12.pdf där nämns "gamla" kurser och motsvarande nya... Läs hela svaret
    • Erik

      Vad är rätt för mig?

      Jag går nu första året i teknikprogrammet och är tveksam på vad jag ska välja för inriktning. Jag är intresserad av datorer men samtidigt gillar jag ej fysik :(. Jag gillar dessutom att rita och är hyfsad intresserad av matte. Dock har jag just nu D+ i matte. Så frågan är vad jag ska välja?...

      Anna: : Hejsan, Teknikprogrammet på gymnasiet << har fem inriktningar. Men jag vet inte vilka av dem som din gymnasieskola erbjuder. Om din skola erbjuder alla de fem inriktningar - så är det som du skriver att du inte... Läs hela svaret
    • Anton

      Vad är det här?

      Hej! Kan man läsa upp datorkunskap i det nya systemet? Finns det en motsvarade kurs?

      Anna: : Nej, Anton, tyvärr så finns det inte någon motsvarande kurs och man kan därför inte läsa upp betyg i Datorkunskap. Det är det svaret som en expert på Universitets- och högskolerådet... Läs hela svaret
    • Anton

      Hur fungerar komvux?

      Hej! Jag vill ha datorprövning på komvux. Jag undrar måste en speciell lärare ha prövning i datorkunskap med mig då?

      Milla : : Hej Anton, det måste vara läraren, som undervisar i den kursen. Ingen annan lärare får göra prövning med dig än den läraren som underivsar i den kursen. Bästa hälsningar Milla SYV

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga