Jackie
    Hej, Jag undrar kan man läsa utomlands i gymnasium och hur funkar det?
    Sedan undrar jag också vad ska man läsa i gymnasiet om man vill bli idrottslärare?
    • Jenny : Hej!
    • Jenny : Hej Jackie! Jag är rektor på den Skandinaviska skolan i Madrid. Vi är en svensk utlandsskola. Vi har gymnasium (Sam, Natur, Ek, Hum) som följer svensk läroplan. Undervisningen är på svenska och våra elever läser också mycket spanska. Vi har ett gästelevprogram med elever som kommer och går ett år hos oss (oftast År 2). Gästeleverna bor i värdfamiljer. Du kan läsa mer om vårt program på vår hemsida: http://www.escandinavo.com. Mvh Jenny Dettmann

    4 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Det finns några svenska gymnasieskolor utomlands>> som undervisar enligt svenska studieplaner.

    är det ngt speciellt land du tänkte läsa i?

    ang. Bli idrottslärare>>, så är det bra att läsa mer idrott än det som är obligatoriskt, men formellt sett klara man behörighet med endast idrott och hälsa 1 och den kursen är obligatorisk på alla nationella gymn.program. 

    Ofta är man lärare i två ämnen på gymnasiet och i tre -på grundskolan. Det är svårt att få en heltidstjänst med endast ett undervisningsämne. 

    Vilket program som är bäst att läsa på gymnasiet, beror mest på vilka de ändra undervisningsämnena förutom idrott, som du vill ha.

    Se på gymnasieguiden.se/informeras/plugga-ett-ar-i-europa info om Universitets-och högskolerådets program ( läs ett år i några Europeiska länder).

    • : Hej igen. Men hur vet jag om jag har tillräckligt med poäng för att komma in och betalar min kommun för boende och sånt.
    • Mikael : Din kommun kommer inte att betala för boende utomlands . Ang poäng så deltar man i konkurrensen , hoppas och håller tummarna! Det går att fråga på skolorna vad det brukar att krävas för betygspoäng men det kan ändras framöver...
    Ludmila SYV på FrågaSYV

    Hej ,

    vi fick följande svar från en gymnasieskola i Belgien<<:

    Hej Jackie! Som gästelev här på SSB i Belgien>> är du välkommen att läsa samhälls-, natur- eller ekonomiprogrammet samtidigt som du bor på skolans internat. Du hittar information om vårt svenska gymnasium under ”Sweden” här: https://www.google.com/url?hl=en&q=http://www.ssb.be/admission/&source=gmail&ust=1488882055790000&usg=AFQjCNH-ly6X-g7cC7LRDXAHkLa1Nf15vg">http://www.ssb.be/admission/. Vi är öppna för alla elever vilket innebär att vi inte tar in på meritpoäng.
    Hemkommunerna erbjuder oftast eleven att ta med sig sin skolpeng för studier utomlands. I så fall betalar föräldrarna mellanskillnaden (skolavgift – skolpeng) samt internatet.
    Kontakta oss gärna ifall du har ytterligare frågor på [email protected]

    Vänliga hälsningar från scandinavian-school-of-brussels<<

    Jag har nu fått svar från en gymnasieskola i Frankrike som heter Lycée International<<:

    "Français Spécial är ett betydelsefullt inslag på Lycée International och gör skolan mycket speciell. 


    Om du är intresserad av att läsa ett år i Frankrike så tveka inte att kontakta oss.
    Varmt välkommen med dina frågor !

    Vänliga hälsningar"
    Section-su-doise-lyc-e-international<<

    • : vad menar dem med pengar
    • Peter : Jag tror skolans personal menar att "skolpeng" som man kan få med sig från Sverige täcker inte hela skolavgiften. mellanskillnaden måste på något sätt betalas. Vem ska betala den om inte dina föräldrar/vårdnadshavare?
    • Peter : Jag skriver ett nytt svar tiII dig nu. :)
    • : tack
    • Ludmila : Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till med dina studier! *L* Du får också gärna Gilla oss på https://m.facebook.com/fragasyv.se/ - om du vill.
    Läs alla kommentarer
    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hejsan,

    när du bor hemma, så kostar det - du får mat hemma, du förbrukar el; städprodukter; tvål/schampoo - allt kostar pengar. Om du ska bo utomlands - så sparar dina föräldrar de pengarna - ... hur mycket eller lite det än är, så blir det billigare för dem: de behöver inte köpa in lika mycket mat, mindre el förbrukas - .. och så vidare... :) - på ett år blir det åtskilliga tusenlappar som sparas på det sättet. De pengarna + också ännu mer pengar måste dina föräldrar/vårdnadshavare lägga på dina studier utomlands.

    Det går i princip inte få studera utomlands helt gratis. Vem ska stå för kostnaderna? Du ska ju resa dit och tillbaka hem till Sverige /biljetter kostar pengar/. Du ska bo utomlands /boende och mat kostar också pengar/ - har du något förslag på vem som skulle betala för det? 

    Som gymnasieelev i Sverige har man den stora FÖRMÅNEN att få gratis undervisning på gymnasiet + även gratis skollunch. Det är inte många länder som erbjuder så förmånliga villkor. Det är i Sverige mycket billigt/förmånligt att studera. Många ungdomar tänker inte på det, tyvärr. Om man jämför med hur det är i många andra länder, ska man vara mycket glad och tacksam att det är gratis att gå i skola /t o m på eftergymnasial nivå/ och så får man som grundskole- och gymnasieelev även gratis skollunch.

    Utbildning är en Investering i din framtid. Om dina föräldrar/vårdnadshavare inte har råd att investera pengar i din utbildning, kan jag bara beklaga det. Tyvärr så lever vi i en värld där "saker och ting" kostar pengar. Jag önskar att det vore så att alla fick det som de önskar sig, inklusive utbildning, boende och mat - helt gratis. Det vore en perfekt värld i så fall! 

    Hälsningar

    Peter syv

    Section Suédoise SYV

     

    Svenska Sektionen - Lycée International en öppen internationell skolmiljö med både franska och svenska förtecken!


    ETT ÅR SOM GÄSTELEV - Du kan vara gästelev i årskurs ett på gymnasiet. På Lycée International finns en speciell struktur för att ta emot elever från utlandet. Dessa klasser kallas ”français spécial”, FS, och i dem får man intensivundervisning i franska. Kom hit direkt efter nian!  Detta blir ett extra, men otroligt lärorikt år fyllt av upplevelser från Frankrike och en internationell skolmiljö. Om du trivs väldigt bra, är duktig och motiverad, finns det en möjlighet att stanna kvar och ta studenten här.  Du kommer att bli perfekt franskpråkig! Utbildningen avslutas med en fransk studentexamen med ett internationellt tillval, OIB - option international du baccaulauréat. Denna ger ger direkt behörighet till svenska och utländska universitet.

    Du kan fortsätta med engelska och andra språk som du redan läst. Engelsklärarna är ofta engelsmän eller amerikaner och undervisningen är nivågrupperad. De duktigaste eleverna brukar ta en Cambridge Proficiency samtidigt med studenten. Dessutom finns många möjligheter att tala engelska med alla de engelskspråkiga skolkamraterna. 

    Ni läser svenska, historia och samhällskunskap enligt den svenska kursplanen. Resten av tiden tillhör du en klass bestående av kamrater från de övriga tretton språksektionerna. Du får skolkamrater från hela världen!

    Kontakta oss så får du veta mera - [email protected] 
    www.sectionsuedoise.com    -   
    telefon +33 1 34 51 77 38



    Frågor och svar taggade med 'Djurskötare' (12 st.)

    • Linnea

      Bli djurvårdare utan rätt gymnasieexamen?

      Hej! Jag är 22 år gammal och gick en samhällsvetenskaplig inriktning på gymnasiet. Nu vill jag sadla om och bli djurvårdare på veterinärklinik men saknar då såklart rätt gymnasieexamen (dvs naturbruksprogrammet inriktning djur). Det...

      Milla : : Hej,en viktig fraga du ställer men som också är svår att svara på. Det kan vara enklare för dig att komma in... Läs hela svaret
    • Sanna

      Vilka städer har vuxenutbildningen Djurvårdare?

      Hej. Fyller 24 i år och har ännu inga betyg från gymnasiet då jag valde andra vägar i livet. Men har alltid haft ett stort brinnande intresse för djur, speciellt smådjur. Och det skulle verkligen bli en dröm om jag fick arbeta med detta. Jag är...

      Milla : : Hejsan,enligt den information som jag har så erbjuder följande skolor Vuxenutbildning (inom KOMVUX) som motsvarar ungdomsgymnasiets utbildning inom NB/Djurvård:Stora Segerstads... Läs hela svaret
    • Dominika

      Hur blir jag djurskötare?

      Hej! Jag har gått ut gymnasiet (ekonomiprogrammet) men vill byta bana och jobba med djur. Hur gör jag om jag vill bli djurvårdare? Vart kan jag läsa till detta?

      Julia: : Hej Dominika!det finns många yrken inom djurvård och djursjukvård, exempelvis djurfysioterapeut. För att bli djurfysioterapeut utbildar man sig till fysioterapeut först och kan gå... Läs hela svaret
    • Jenny

      Vad finns det för utbildning för att jobba på djurpark?

      Hej, Jag undrar vad man ska studera för att få jobba på djurpark? Alltså vuxenutbildningar för mig som redan gått gymnasiet, och inte studerade på naturbruksgymnasium.

      Julia: : Hej Jenny!Det är olika yrkeskategorier som kan jobba i djurparker, bl.a zoologer, veterinärer, veterinärassistenter, djurskötare, djursjukskötare, djurvårdare och... Läs hela svaret
    • Evelyn

      Kan man studera till djurskötare utan att ha läst det på gymnasium?

      Hej, vad finns det för utbildningar till att jobba med vattendjur eller på akvarium som man kan studera på Komvux, folkhögskola eller liknande eller måste man läsa på gymnasiet? Skulle man kunna läsa alla de enskilda kurserna man behöver på tex Komvux för att sedan läsa till djurskötare och...

      Anna: : Hej Evelyn - om du är 22 år, kan du tyvärr inte längre söka till ungdomsgymnasiet. Du måste därför försöka hitta ngn utbildning för... Läs hela svaret
    • Barbara

      Finns det en skans att bli djursköterska?

      Hej! Så här ligger det till: Jag sökte till naturbruk med inritktning djur när man sökte till ett gymnasium och jag kom in. Jag trivdes dock inte med människorna på skolan och bytte till samhällsprogrammet inriktning samhälle. Den lilla drömmen inom mig lever dock kvar och jag skulle...

      Liselotte: : Hej Barbara,du är intresserad av yrket - Djurskötare, skriver du. Det finns ett antal olika yrken inom det område och ett antal olika utbildningar; kika ex. på yrken Djursjukskötare... Läs hela svaret
    • Tareek

      Vart ska jag byta?

      Hej! Jag går i Vård och omsorg program på gymnasiet men trivs inte med detta och tänker byta till Naturbruksprogram. men jag fyller 20 år den 13 mars. Får man byta då? Eller jag kan gå på komvux och läsa de ämnena som krävs till Djurskötare men jag vet inte så mycket om detta. Vad är...

      Mikael: : Om du fyller 20 år i mars i år, kan du börja läsa på komvux från 1juli detta året. Det är till komvux i den kommunen där du är folkbokförd som du söker till. Den utb på... Läs hela svaret
    • Felicia

      Djurvårdare på distans?

      Går just nu Djur på gymnasiet, blir djurskötare vid examen. Dock vill jag bli Djurvårdare, och då behöver man ha läst djurvård inom hälso- och sjukvård 2, har läst 1 och alla andra kurser (sällskapsdjur+hundkunskap) . Skulle kolla om man kan läsa bara djurvård 2 kursen på distans/komvux efter...

      Anna: : Det finns Iite oIika inriktningar på yrket Djurvårdare - Djurskötare, Djurvårdare vid djurpark>> och Forskningsdjurvårdare >> - och du kan i yrkespresentationerna se vad skillnaden är och... Läs hela svaret
    • Cassandra

      Bli djurskötare?

      Jag heter Cassandra och är 17, så jag går snart andra året i gymnasiet. Just nu går jag på Olympiasolkan i Helsingborg där jag bor. Jag är väldigt väldigt osäker på vad jag vill i bli i framtiden. Därför valde jag en samhällslinje med inriktning beteende. Men efter mycket tänkande så vet jag att...

      Anna: : Hej Cassandra! Det finns många olika yrken som arbetar - på olika sätt- med Djur.Djursjukskotare>> Se några exempel: Djurskötare>> Djurvårdare vid... Läs hela svaret
    • Rebecca

      Kan en läsa till djurskötare efter gymnasiet?

      Hej! Jag har valt att läsa estetiska programmet på gymnasiet och går ut andra året nu till sommaren. Men jag har kommit på att jag har valt fel och vill bli djurvårdare/djurskötare, går det att läsa till det efter gymnasiet eller skulle jag behöva gå om gymnasiet? Mvh Rebecca, tacksam för svar.

      Milla : : Hej Rebecca! Det finns flera olika yrken inom det område som du är intresserad av. för att bli Djursjukskötare>> måste man läsa på Sveriges lantbruksuniversitetet... Läs hela svaret
    • Charlotte

      hur blir jag djurvårdsinspektör?

      Hur går jag tillväga om jag vill bli djurvårdsinspektör? Jag har gymnasiebehörighet, men tyvärr inte högre än Matte B. Matte är en svaghet för mig och jag känner att jag inte kommer att klara några högre kurser. utbildningen till agronom verkar perfekt- dock har jag inte behörighet, och...

      Milla : : Hej Charlotte! Det är den här utbildningen http://www.slu.se/sv/utbildning/grundniva/etologi-djurskydd/ du skulle behöva gå men den kräver Matematik 4 för behörighet. Jag har några förslag på utbildningar men det är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga