Elev

    Hej! Jag har några frågor. Har man inte rättighet att byta linje bara för att man är omgångare på en privat skola? Hade jag kunnat byta linje om jag inte var omgångare? Tillhör jag Göteborgsstad när jag är en omgångare?

    Vad är det som säger att man måste söka om? Rektorn har under hela läsåret vetat att jag velat byta till ekonomi. Jag tog inte min plats i jan/feb då vi kom fram till att det skulle bli för mycket att ta igen. Han hade därför sagt att jag hade kunnat gå om med 04’orna. Kan inte han ge mig en plats på ekonomiprogrammet till nästa läsår? Jag är ju redan inne i skolan? Varför har jag inte rätt till ett byte till nästa läsår?

    Sedan undrar jag också, kan han inte låta mig bli den första som tas in som reserv? Eller är det endast gymnasieantagningen som har hand om detta? Är det så då att allt går på poängen?

    Den 3/4 september går reservantagningen över till den internakön, som min gymnasieskola har hand om. Om jag sätter upp mig på denna kön, kan han då ta in mig som den första? Eller är det fortfarande så att det är poängen man går efter? Jag menar efter omständigheterna, att han länge vetat att jag verkligen velat gå ekonomi. Kan han inte ta in mig som den första för att vara snäll? För att jag väntat i ett år på detta? Eller finns det fasta regler för detta? Isåfall vad är det för fasta regler?

    Jag undrar också, enligt min rektor behöver man 600 poäng för att ta sig vidare till 2’an. Jag undrar för det första, om det är en fast regel på att man just måste ha med sig 600 poäng till 2’an.

    Sedan undrar jag också, kan rektorn bestämma sig för att en elev ska gå om, även fast eleven kan få 600 poäng? Vad går rektorn efter eftersom att jag behöver gå om?

    Vi hade ett möte för 7 veckor sedan. Då kom vi överens om att jag skulle vara i skolan varje dag. De 2 första veckorna blev det ett missförstånd om. Jag kom därför inte till skolan någon dag dessa två veckor. Ingen kontaktade mig om att jag skulle komma dit. Ingen frågade vart jag var. Ingen kontrollerade att jag hade fattat rätt.

    Rektorn skrev då efter dessa två veckor att jag skulle behöva gå om.

    Jag har betyg i engelska, religion och spanska. Rektorn har däremot stoppat min lärare som har samhällskunskap och historia. För att han säger att min omgång gäller. Min lärare som jag har i samhällskunskap och historia, har sagt att jag kan få godkända betyg. Det har jag pratat med henne om.

    Matematik och svenska ska jag läsa på sommarskola hade vi med rektorn kommit överens om. Samt naturkunskap vid sidan av i 2’an. Hur kan han då säga att min omgång gäller, när jag kan få betyg i alla mina ämnen förutom i naturkunskap?

    Tack för alla bra svar jag fått!

    • Jelena :

      Allt som är utanför det som ingår i "elevens rättigheter" kan man få om man har tur. Man kan önska, hoppas och hålla tummarna, men inte kräva. Det är endast om elevens rättighet inte tillgodoses som man kan kräva. Det du önskar ingår inte i elevens rättigheter, därför kan du inte kräva det. Tråkigt om du upplever att du blev lovad någonting som sedan inte blir av.
      Varför är det så viktigt för dig att gå på just ekonomiprogrammet och just på en specifik skola? Samma behörighet till eftergymnasial utbildning som elever kan få på ekonomiprogrammet kan man få även på flera andra gymnasieprogram, bland annat på Handels- och admin.programmet och på Samhällsvetenskapsprogrammet.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
    sökande kan tas in från reserv endast om någon plats "befrias" och det är inte alls säkert att det blir så. Det är alltså mycket möjligt att ingen från reserv kommer tas in, över huvudet taget.

    Hur rektorn agerar kan inte FRåGA SYV påverka. Detta i första hand på grund av att vad vi tycker om det kommer inte spela någon som helst roll. FRåGA SYV har inte beslutsrätt, utan endast är ett öppet forum och vi kan endast diskutera kring din situation och försöka förklara reglerna och ge råd om vad vi tycker du, som ställer frågan, ska göra. Sedan bestämmer du själv vad du gör.
    Vad jag personligen tycker om rektorns agerande kommer inte påverka det som händer. Vad tror du vi på FRåGA SYV kan göra för att hjälpa dig, förutom att vi gav dig råd att söka via gymnasieantagningen (vilket inte medför några nackdelar)?. Att du söker via gymnasieantagningen sätter inga hinder för att även andra saker ska hända samtidigt. Du får fortfarande försöka "hoppa in" i någon utbildning (parallellt med att du söker via gymnasieantagningen).

    Du är under 18 år och jag vill råda dig att be dina vårdnadshavare kontakta rektorn och be honom om ett möte där ni kan försöka komma överens om vad som kan och bör göras åt din situation.
    Det är mycket möjligt att vi missuppfattar en hel del kring din situation, men som jag tolkar det så ingår det inte i elevens rättigheter att få bli "placerad" i år1 på ett program som eleven inte har sökt till och inte kommit in genom konkurrens (via gymnasieantagningen). Sedan händer det att det kan bli så, men endast när alla behöriga sökande som sökte i tid, kom in - och efter det finns en ledig plats - då får rektorn ta in vilken elev som helst som är behörig till programmet.
    En annan rättighet för eleven är att fullfölja den utbildning till vilken hen blev antagen (alltså just det programmet just på den skolan där hen är antagen, men endast om hen har god närvaro). Även om eleven får många F under föregående gymnasieår, får hen (konstigt nog) fortsätta läsa vidare (men det är många gånger till nackdel för eleven och det finns andra lösningar som gagnar eleven mycket bättre).
    Det bästa är att du, dina vårdnadshavare och rektorn kommer överens om vad som kan och bör göras. Du och dina vårdnadshavare kan ha önskemål, men beslutsrätten ligger hos rektorn.
    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!
    Vänligen och lycka till!
    Julia SYV

    • Elev : Tack för svar! Är det något som står i sten att man måste ha 600 poäng med sig? Kan jag gå upp till 2’an med 450 poäng exempelvis? Kan jag gå vidare även fast jag har några F?
    • Elev : Om jag har bra närvaro för att tillägga.
    • Julia :

      Det vanligaste är att eleven har 800 godkända poäng med sig från årskurs 1. I annat fall blir det svårt (kanske t o m omöjligt att uppfylla kraven för examensbevis). I examensbeviset måste eleven ha 2500 poäng och av dem endast 250 får vara betygsatta med F. Om du endast vill "genomgå 3 år på gymnasiet" men inte har något mål att komma in på högskola sen är en situation. Men om du vill uppfylla kraven för examensbevis och med det ha behörighet till högskola, är det inte en framkomlig väg för dig att med endast 450 godkända poäng (vilket är endast lite mer än 50% av vad eleverna brukar ha med sig till år 2) fortsätta läsa år 2. Du kommer att ligga efter väldigt mycket och om du kämpar hårt för att läsa ikapp, riskerar du att bränna ut dig, förstöra din hälsa. Vi avråder från att fortsätta upp till år 2 när man ligger efter i flera kurser.
      Vad gäller din formella rättighet att fortsätta läsa år2 även om du har flera F från kurser i år1, var god ring till Skolverkets upplysningstjänst: 08-527 332 00 (beskriv din situation och be om juridiskt råd - Skolverket har jurister som är kunniga i skoljuridiska frågor, och som kommer att ge dig rätt svar).

    Frågor och svar taggade med 'np' (35 st.)

    • Spiff

      Nationella prov i moderna språk 4?

      Hej, min skola har valt att göra nationella prov i moderna språk. Min lärare säger nu att jag ligger på ett C i betyg. Jag är däremot övertygad om att detta kommer sänkas, kanske till och med bli ett F efter nationella proven, för hela min...

      Milla : : Hejsan!Fråga skolverket (om du vill, tel.nr 08-527 332 00); det vi tidigare fått i svar från skolverket var att med att skolan inför NP, så blir det provet obligatoriskt för alla elever som... Läs hela svaret
    • Alias123145

      F På Prov i Komvux men godkänt på högre nivå på alla delmoment?

      Hej jag fick F på Np i komvux med ett poäng från godkänt, däremot hade vi uppgifter på alla delmoment där jag av 7 uppgifter fick A på 4 av de, jag fick 1 D och 2 E kan jag fortfarande få F i slutbetyg då jag presterat ganska bra...

      Milla : : Hej,kan tyvärr inte svara på din fråga eftersom betygssättningen är lärarens kompetens. Som SYV lär man sig inte betygssättningen. Läraren kan... Läs hela svaret
    • Viktor07

      Sämre betyg pga nationella prov?

      Hej! vi har nationella prov i hisstoria just nu och jag presterade inte alls bra på det. Jag har B i historia sedan innan men jag undrar om mitt betyg kommer sänkas jättemycket om jag skulle få underkänt på nationella provet. Eller om jag till och med...

      Milla : : Hej,betygssättningen är lärarens kompetens, inte SYV-ens, därför kan jag inte svara på din fråga. Men jag vill ändå påminna om att nationella provet är ett viktigt... Läs hela svaret
    • FrågandePerson

      Vad händer om man inte gör NP i gymnasiet?

      Hej! Om man har fått A på alla prov i matematik och moderna språk, vad händer då om man är sjukanmäld/frånvarande under de nationella proven? Blir lärarna tvungna att gå på de andra proven då så att kursbetygen blir A,...

      Milla : : Hej,jag som SYV har inte kompetens i betygssättningen, men min erfarenhet (det som jag vet hände förut) säger att läraren i det fallet kan sätta F, icke-godkänt betyg. NP är... Läs hela svaret
    • Förälder

      Betyg efter NP?

      Hej Min son fick till sig knappt en vecka innan NP i matematik att han MÅSTE bli godkänd på det annars kommer läraren att sätta F i betyg. Får en lärare göra så? Vet att NP är en del av betygssättningen men inte enbart. Min son...

      Daniel: : Hej Mirja!Betygssättningen är Läraren kompetens, inte SYV-ens. Ytterst ansvarig på skolan är Rektorn. Du kan vända din fråga till läraren (först - rekommenderas) och sedan, om läraren inte... Läs hela svaret
    • Elev

      Hur fungerar nationella i eng 7?

      Hej! Det är så att jag under engelska 7 kursen presterat bra. Jag fick A på alla uppsatser samt B på presentationer. Senare när vi gjorde nationella provet, fick jag ett D. Läraren sa då att jag skulle få D som slutbetyg om jag inte gjorde om...

      Milla : : Hej Sara,det är lärarens kompetens att sätta betyg. NP är standard-provet (samma svårighetsnivå för alla elever). De prov och uppgifter man gör under kursens gång kan vara av... Läs hela svaret
    • Louise

      Muntlig examination ?

      Jag läser svenska 1 och ska ha muntlig examination. Om jag har godkänt på alla uppgifter och de nationella provet men skulle få F på det muntliga examinationen blir jag underkänd i hela kursen då?

      Milla : : Hej Louise,det är Läraren som sätter betygen. SYV har inte kunskap eller erfarenhet inom betygssättning, ingår liksom inte i SYV-ens kompetens att sätta betyg och vi kan därför inte ge dig svar... Läs hela svaret
    • Hejsan123

      Missa nationella proven?

      Hej. Vi har nationella nu på fredag i svenska 1 och jag har en viktigt läkartid då som jag inte kan missa. Min lärare sa att jag inte kan göra det nån annan gång och att det bara finns ett tillfälle. Får jag f i slutbetyg då också?

      Milla : : Hej Frida!FRåGA SYV kan inte svara vad du får för betyg. Det är Lärare och inte SYV som sätter betyg. Det är olyckligt att läkartid krockar med NP. Se vad du kan göra för att... Läs hela svaret
    • K

      Hur mycket sänker NP?

      Hej, Jag går just nu i 9:an och ska ha nationella om ett tag. Jag har A i de flesta ämnena jag ska ha NP på, men jag undrar en sak. Vad händer om jag får ett B på t.ex tyska NP, eller Svenska NP? (har A i båda ämnena), eller hur strängt är det? Om jag får B på läsa, skriva och lyssna?...

      Julia: : Hej K!Det är läraren som sätter betygen, inte SYV- så vi har inte den kompetensen, men om man tänker logiskt så ligger NP i slutet av kursen och omfattar innehåll i Hela kursen, så det borde... Läs hela svaret
    • Fw

      hur mycket påverkar kursprovet??

      Hej! Hade ett kursprov i matte 1c idag och känner verkligen att det inte gick som jag hoppats. Har vid tidigare prov fått bedömningar på A och B nivå. Dock gick det verkligen inte bra idag... Hur mycket påverkar kursprovet/np??

      Julia: : Hej Fatima,SYV har inte kompetens i betygssättningsfrågorna; den har ämneslärare.Om man tänker logiskt, så borde slutprovet (Nationella provet) vara jätteviktigt, typ nästan... Läs hela svaret
    • Ivan

      E-komplettering på en kurs som innehåller NP?

      Hejsan! Är det upp till lärare att bestämma om man får E-komplettera på matte 4 eller fysik 2 på vuxenutbildningen? Matematiken 4, har en obligatoriskt NP i ämnesplanen. Fysik 2 är däremot valfritt att anordna NP, Jensen Stockholm väljer...

      Anna: : Hej,betygssättningen är lärarens ansvar och kompetens. Dock är det på varje skola Rektor som är "ytterst ansvarig".Du skriver att Nationella provet är "i sig... Läs hela svaret
    • Elev

      Går det att läsa 4 kurser på sommarskola?

      Hej! Jag går i gymnasiet samhäll årskurs 1. Jag undrar bara om det går att läsa 4 kurser på sommarskola? Matte, svenska, samhällskunskap och historia? Eller går det att göra ett slutprov nu innan sommarlovet för att kunna visa mina...

      Anna: : Hej Hanna,det är inte alltid som sommarskola finns för gymnasieungdomar. Om sommarskola finns brukar rektor eller lärare anmäla elever som fick F i en obligatorisk kurs (oftast finns bara svenska,... Läs hela svaret
    • Micke

      Tidsgräns för kursbetyg i gymnasiet?

      Finns det någon regel som säger hur lång tid efter en avslutad kurs ett betyg måste sättas i gymnasieskolan? Jag vet att det ska sättas efter avslutad kurs samt att det utvecklats nån sorts praxis att man har 2 veckor efter kursen på sig....

      Julia: : Hej Micke,mitt råd blir att du kontaktar Skolverket*** - för då kan du uppge alla detaljer som hör till din fråga: om det är en kommunal eller en fristående skola, om det... Läs hela svaret
    • Albin

      Nationella prov i matte åk 9?

      Hej! Jag undrar vad det krävs för att få A på nationella provet i matte åk 9? Hur många av de olika poängen krävs? Mvh Albin Eriksson

      Milla : : Hej Albin,studie- och yrkesvägledare sätter inte betygen; vi på FRåGA SYV kan därför inte svara på din fråga, tyvärr. Det är lärare i matematik som har kunskap i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga