Levone
    Jag är undersköterska och jag har två frågor. Tog studenten från vård- och omsorgsprogrammet i juni -16.
    Jag läste inriktningen funktionshinder som jag nu i efterhand ångrar. Jag vill jobba inom landstinget, helst på bb/förlossningen men eftersom jag läste Specialpedagogik som inriktning i trean och inte barn- och ungdomssjukvård så har jag inte behörighet till att jobba där.
    Därför vill jag nu läsa en barn- och ungdomssjukvårdsutbildning på distans för att bli barnundersköterska. Men jag vet inte om jag är behörig till denna utbildningen.

    http://www.distansutbildningar.se/skola/kunskapsutveckling-syd/specialistunderskoterska-barn-och-ungdom-516798

    Man måste ha jobbat minst ett år som undersköterska inom vård- och omsorg. Jag har i juni 2016 jobbat heltid i ett år inom stöd- och omsorg. Betyder det att jag inte är behörig då? Jag är ju ändå undersköterska liksom.

    Min andra fråga kommer här:
    Ansökan öppnar i februari 2017. Jag vet inte när kursstarten är än. Men betyder det att jag inte heller kan söka denna utbildningen då eftersom jag inte jobbat ett år än när ansökan öppnar? Kan väl tänka mig att kursen drar igång på höstterminen och DÅ har jag ju jobbat mer än ett år.

    Vill så gärna komma in på den här utbildningen så jag kan få jobb inom landstinget då jag verkligen inte trivs med mitt nuvarande jobb som personlig assistent. Jag känner att jag inte drar så mycket nytta av min utbildning som undersköterska då jag inte använder all den kunskap jag lärt min på vård- och omsorgsprogrammet. Det är så tråkigt för det känns som jag glömmer bort allt jag lärt mig när jag i mitt arbete inte jobbar med sådant jag läste på gymnasiet.

    Tacksam för svar!

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Levone,

    utbildning som du länkadet till är en YrkeshögskoIeutbildning. Det finns även andra YH-utbildningar som du kanske kan bli intresserad av som ligger inom samma kunskaps-område, kika gärna här >> där du på www.yhguiden.se kan se ca 20 YH-utbildningar, som är påbyggnad för undersköterskor.

    Du kan söka alla de olika yh-utbildningar, även om du inte är behörig. Yrkeshögskola kan erbjuda utbiIdningspIats även för obehöriga. Uppge i din ansökan att du viII bli prövad i "fri kvot", det är 20% av platser på yrkeshögskoleutbildningar där man kan komma in även som obehörig.

    Det speIar, aIItså, inte någon avgörande roII om du är behörig eIIer inte, sök! Mer arbetsIivserfarenhet är bättre men även utan tiIIräckIig arbetslivserfarenhet och även om man saknar vissa betyg, kan man ändå komma in.

    Och ännu en sak - sök fIera oIika YrkesghöskoIeutbiIdningar. Man söker varje YH separat direkt tiII yh-skoIa och oberoende av andra ansökningar.

    Tips! kika på www.yhguiden.se i mitten på februari, eftersom nya YH kommer att släppas ut vid månadsskiftet jan-febr.2017 och då kommer nya YH dyka upp mot mitten av februari.

    Hoppas du får nytta av mitt svar!

    Ha det bäst!

    DanieI SYV

    Frågor och svar taggade med 'SAS 2' (4 st.)

    • Khaleed

      Min fråga är att motsvarar dessa kurser varandra?

      Hej, För cirka en månad sen så blev jag rekommenderad att läsa svenska som andra språk 2 SVASVA02. Syv i Lunds kommun gjorde denna rekommendation och skrev in mig på hermods. Jag blev nyligen klar med kursen, men jag har sedan tidigare betyget IG i Svenska B...

      Milla : : Hejsan,en "knepig" fråga. Viktigt att veta om kursen/betyget i Svenska B ingår i ditt slutbetyg från gymnasiet (alltså om den finns med i dokumentet som heter SLUTBETYG).... Läs hela svaret
    • Milosz

      Högskola utan SVA2?

      Hej! Jag går nu på SAS1 kurs. Efter det vill jag göra SVA3 prövning (så jag har betyget senast den sista november att vara behörig till universitet den kommande våren). Jag kan fortsätta med SAS2 från oktober till 22 december. Min fråga är, skulle det vara möjlig för mig att bli behörig om...

      SYV-besökare: : Hej Milosz, kurserna SAS 1, 2 och 3 "bygger på" varandra. Det är svårt men inte omöjligt - att få godkänt betyg i SAS 3 om man endast har godkänt betyg i SAS 1. Om man är... Läs hela svaret
    • elev

      Stegen för svenska, hur ser det ut?

      Det är så många olika kurser att läsa och förstå regler och behörighet och dylikt. Som jag hade förstått läser man först SFI till D nivå sedan därefter kan man läsa SAS 1,2,3: Nu sa en tänk på att det finns svenska som andra språk grundläggande delkurs 1 som man ska läsa först.. Ja blir...

      Anna: : Hej Amina! SFI D-nivå motsvarar kunskaper i svenska i åk6 på grundskolan. Svenska Grund = högstadiesvenska, Grundskola, som kallas ofta för SAS grund (svenska som andraspråk Grund och... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga