Ali 25 år
  Finns det verkligen inget sätt att få läsa om matematik 1 om man redan har godkänt i det? Har testat alla vägar men behöver verkligen sitta i klassrum och få undervisning när det kommer till matematik. Jag har kontaktat syv från min kommun andra kommuner, har fixat en privat mattelärare osv osv har bokstavligt testat alla vägar men det finns verkligen inget hopp för mig att få hjälp med matematik 1. Fattar inte detta, vi bor i ett land som Sverige men endå så får man inte hjälp med bara en kurs!!
  • Julia Har du redan Godkänt betyg i matte 1?
  • Julia Om du redan har godkänt betyg i matte 1, varför behöver du få Högre betyg?

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ali,

  i Sverige är Grundskola - "rättighet för folket". Gymnasiet är "frivilligt" - alltså, är tanken att man kan söka jobb när man har uppnått grundskolekompetens.
  Vad jag personligen tycker om det, spelar ingen roll, då jag inte kan ändra på de reglerna.
  ****
  Om du skulle få gå och läsa en kurs i vilken du redan har godkänt betyg för att försöka höja betyget, då borde för rättvisans skull Alla som vill, också få göra det - vilket skulle medföra enorma kostnader i lärarlöner och det är ganska stor lärarbrist, så passa att vissa skolor har svårt att erbjuda obligatoriska kurser då lärare saknas.

  Om du har Godkänt betyg i Matte 1, är du "behörig" vad gäller matte - du kan uppnå grundläggande behörighet till eftergymnasiala studier, för att för det krävs det inte mer matte än E betyg i matte 1a som är den lättaste gymnasiala kursen i matematik.

  Matteboken
  www.matteboken.se finns alla kurser upplagda och den sidan är gratis att använda. Matte 1 kursen är upplagd på matteboken.se/lektioner/matte-1 och Räknestugorna erbjuder gratis hjälp - volontärer finns där (kanske någon pensionerad lärare eller studerande som ska bli mattelärare i framtiden).

  Prövning
  Du kan skaffa dig kunskaper genom självstudier och försöka hitta var du kan göra prövning. Betyg från prövningen är lika mycket värt som betyg man får i slutet av en kurs.

  Att söka till komvux
  Ingen kan förbjuda dig göra Ansökan till komvux om vilka kurser du vill... sedan måste komvux prioritera "personer med kort tidigare utbildningsbakgrund" - detta enligt Vuxenutbildningsförordningen. Men det kan inte uteslutas att du kan få tur och blir antagen, så gör ansökan till komvux till varje ny antagningsomgång.

  Folkhögskolorna
  undervisning i matematik finns även på folkhögskolorna; deras gemensam sida är www.folkhogskola.nu
  Folkhögskolorna ger Omdöme, inte betyg. Det går inte med omdöme från en folkhögskola "höja sina gymnasiala betyg", men du kan få undervisning och med de kunskaper du får - kan du få högre betyg på prövningen.
  Och detsamma gäller om du får undervisning av privat lärare eller via t.ex Hermods-distans eller på annat sätt får undervisning - du "tar dina kunskaper" och "bär dem" till Prövningsstället. Förhoppningsvis får du högt betyg på prövningen, om du nu behöver få högt betyg i den kursen!


  Vänligen och Lycka till!
  Julia

  • Ali Jag vill inte läsa om kusen för att höja betyget. Jag vill läsa om kursen för att jag fick ett godkänt när jag verkligen inte förtjänade att få godkänt i kursen.
  • Ali Jag har förklarat detta för min syv i min stad men dem vägrar att hjälpa. Jag är helt låst och detta påverkar mitt liv oerhört mycket. Jag vill läsa om kursen för att jag verkligen kan 0. Men folk har så svårt att fatta det.
  • Julia

   Vänd dig till Rektor på den skolan där du fick godkänt betyg i matte 1 och be honom/henne att upphäva det betyget; motivera att du inte har haft kunskaper. Om inte annat, så är det för rektorn att veta att matteläraren satt - i alla fall på Dig - för högt betyg. Hen kanske sätter för höga betyg på många elever, och det är inte alls bra. Så, jag tycker du bör absolut prata med rektorn på din skola, där du fick godkänt betyg i matematik 1.

  • Ali Den rektorn har tyvärr gått i pension. Som jag sa jag har testat exakt alla vägar och då menar jag exakt alla vägar. Funderar till o med på att dra utomlands för att kolla om man kan få nå hjälp där ist. Har kämpat i över 1 år nu för att få hjälp med att läsa kursen men har inte fått hjälp har ansträngt mig så mycket att det har påverkat min hälsa.
  • Julia Den nya rektorn på din "gamla skola" övertar ansvar för det som har hänt på skolan innan... Så hen kan upphäva betyget, tror jag. Kontakta skolverkets upplysningstjänst - tel.nr 08-527 332 00 - skolverket har bl.a jurister som borde kunna svara ang. hur betyget kan upphävas eller på vilket sätt du kan få igenom ett Undantag och kunna läsa kursen. Kan inte ge några garantier, men om du ännu inte kontaktat Skolverket, gör det, är mitt råd!
  • Julia Har du sökt till folkhögskolorna? Du kan söka till alla 156 svenska folkhögskolor... folkhögskolorna begränsar inte intag pga vilken kommun du är folkbokförd.
  • Ali Har verkligen sjukt mycket otur. Den skolan jag gick på har lagts ner också glömde jag säga. Julia jag kontaktade läraren som satte betyget och hon sa att detta är något som jag inte ens borde försöka att göra. Med andra ord så är det tyvärr hopplöst.
  • Ali Julia jag orkar verkligen inte springa efter detta längre, har sprungit runt och runt i över 1 år och blivit skickad hit och dit och ringt runt till allt och alla om jag ringer det numret du gav och dem ger mig ett dåligt svar så kommer jag att tappa det helt och hållet.
  • Julia Det är klart så att läraren inte vill "synas" det sammanhanget att hen beskylls av att sätta för högt betyg. Det är inte alls förvånande att läraren har svarat som hen gjorde. Om det var en kommunal gymnasieskola du läste på - vänd dig till utbildningsförvaltningen i den kommunen och berätta precis exakt vad som har hänt. Om det är en fristående skola - vänd dig till "huvudmannen"/ägaren; det tar inte lång tid att skicka ett mail (e-post). ... Vad vill du att vi på Fråga SYV gör för dig?
  • Ali Julia har testat exakt alla vägar säger jag. Jag ringde till folkhögskolan och dem sa till mig att jag enbart kan läsa kursen och jag ska läsa flera kurser. Jag fick inte läsa om enbart en kurs.
  • Ali Det var en friskola. Jag vill att ni hittar hjälp åt mig att på något sätt få hjälp med kursen. Alltså nån skola eller ställe man kan få läsa kursen.. om det inte finns så tackar jag för hjälpen.
  • Julia Vi är några Studie- och yrkesvägledare som kan ge "allmänna råd", vi ger inta antagning till några utbildningar. Vi kan berätta för dig hur reglerna ser ut och ge råd vart du kan vända dig med dina frågor, klagomål, förslag och dylikt. Jag råder dig söka till komvux till varje ny antagnings-omgång. Du kan ha tur och när alla som inte läste kursen och de som har F-betyg kommit in, kankse finns det då plats även för dig. Det kan inte uteslutas. Så, gör ansökan till komvux till varje ny kursstart. ... Jag skulle i ditt ställe också skicka e-post till Skolverket, till Skolinspektionen, till Utbildningsförvaltningen i din kommun, till rektor på komvux - berättat vad som har hänt och bett om råd eller om att Undantag görs i ditt fall. ... Jag tror dig. Det kan mycket väl vara så att du fick godkänt betyg när du ej hade tillräckliga kunskaper. Det som är rätt att göra i detta fallet är att direkt när betyget ska sättas säga till läraren att du vet att du inte har kunskaper och "be om att få F-betyg", icke-godkänt betyg. Men vi kan inte gå tillbaka i tiden ... så, frågan är vad man gör nu. Jag hade i mitt svar några förslag: om Räknestugorna som finns i över 30 svenska städer /det är gratis att få hjälp där/; du kan också testa vända dig till lärarhögskolorna där blivande mattelärare utbildas och berätta vad som hände med dig: det är bra för blivande lärare att veta hur ett för högt betyg kan "drabba" en person; du kan be dem att fråga om någon frivillig "matte-mentor"bland de blivande matte-lärare kan åta sig att hjälpa dig med matte... Jag kan inte lova att det kommer att funka, men om du vill testa alla vägar - så skulle jag råda dig testa även den... och vi på Fråga SYV lovar att hålla tummarna hårt för dig! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Felicia 21 år

   VFU-platsens betydelse för framtidens chanser (socionomprogrammet) ?

   Hej! Jag studerar socionomprogrammet och ska börja min femte termin till hösten. Jag har ett dilemma att jag ångrar mitt val av praktikplats, så pass mycket att jag funderar på att ta ett studieuppehåll på 1 år. Jag ville verkligen ha praktik som enhetschef eftersom jag vill bli chef i...

   Julia SYV: Hej Felicia,jag råder dig ta kontakt med studierektor på din utbildning; du borde inte behöva ansöka om studieuppehåll endast pga du ej får byta praktikplats;... Läs hela svaret
  • Anders 28 år

   vad finns det för självständiga jobb med mindre social kontakt?

   hej. Jag har tänkt börja plugga och jobbar just nu som undersköterska. är lite trött på kontakt med så mycket människor och skulle vilja plugga till något där det är lite mindre kontakt med människor i jobbet. alla jobb innebär ju kontakt med människor men jag skulle vilja plugga till ett jobb...

   Julia SYV: Hej Anders,  här är listan som jag kom på just nu:Distributör (dela ut morgontidningar) - man jobbar på natten/tidig morgon t.ex mellan kl.3 och... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Hur söker jag till socialpedagog?

   Hej! Jag tog studenten i juni, och har ett tag nu velat studera till socialpedagog, då jag vill jobba med barn och unga. Men hur söker man till detta? Jag bor i Uppsala och undrar vad den enklaste vägen för mig är att kunna studera detta, utan att behöva flytta långt härifrån (kan dock tänka...

   Julia SYV: Hej Sara, det finns många olika utbildningar till Socialpedagog; de finns inom olika skolformer. För att kunna få jobb som socialpedagog kan man antingen läsa en Folkhögskoleutbildning... Läs hela svaret
  • Andreas 17 år

   Utökade kurser och betyg?

   Hej! Jag ska börja ÅK 2 på ekonomiprogrammet och har börjat titta på universitetet som jag vill studera på. Jag har kommit fram till Handelshögskolan i Stockholm. Det har varit ett extremt stort söktryck de senaste åren och man måste nästan ha A i allt för att komma in på Business and...

   Julia SYV: Hej Andreas, ta gärna en titt på den generella programplanen för EK - och längst ner hur programstrukturen måste se ut för att uppnå kraven för examensbevis.  Ditt första... Läs hela svaret
  • H 26 år

   Motsvarighet - gymnasiekurser i Finland?

   Hej! Jag studerar vid universitet i Sverige, men tänkte byta till ett annat ämne. Min tidigare utbildning från Finland som jag kommit in på universitetet här i Sverige med är yrkesskola samt enstaka gymnasiekurser från Finland för att komplettera...

   Julia SYV: Hej H,innehåll i den svenska gymnasiekursen matematik 3 kan du se på Matteboken.se/lektioner/matte-3  
  • Ellen 21 år

   vad är skillnaden?

   Hej! Är väldigt sugen på att plugga till kriminolog och gick in och tittade lite på Malmös universitets hemsida och där hittade jag både kurser som ”Kriminologi grundkurs” och ”kriminologi fortsättningskurs” som var på 30 hp om jag inte minns helt fel. Men så fanns där också...

   Julia SYV: Hej Ellen,Ett program består av ett antal kurser. Ett program á 180 högskolepoäng består av kurser som man läser på heltid på 3 år, sex terminer. En kurs á 30 hp... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Börja på modersmål i gymnasiet?

   Hej! Jag vill börja läsa modersmål i gymnasiet, (börjar gymnasiet i höst), men har inte läst modersmål i grundskolan pga det var fullt. Så min fråga finns det fortforande chans att läsa modersmål i gymnasiet trots att man inte har...

   Julia SYV: Hej Sara,du har vissa rättigheter vad gäller läsa modersmål. Det låter märkligt att du ej fick läsa på grundskolan pga det var "fullt". Om du har ett annat modersmål... Läs hela svaret
  • Alba 19 år

   Jobba innan specialistutbildning och framtidsutsikter psykologyrket?

   Hej, jag har två frågor. Undrar om man måste jobba något mellan lärarutbildningen och seciallärarutbildningen? Alltså om jag först måste läsa en lärarutbildning, sedan jobba som lärare x antal år och efter det kan...

   Julia SYV: Hej Alba,idag krävs det för behörighet till speciallärarprogrammen följande:grundlärarexamen, ämneslärarexamen, yrkeslärarexamen,... Läs hela svaret
  • Solveig 44 år

   Undersköterska efter 3 terminer på sjuksköterska?

   Jag har bara 3 terminer kvar av studiemedel genom CSN. Jag kommer inte in på undersköterska då jag inte är prioriterad eftersom jag redan gått 3-årigt gymnasium ( samhällsvetenskaplig linje ). Jag har både särskild behörighet och...

   Julia SYV: Hej Solveig,Underskoterska är ännu inte ett legitimationsyrke i Sverige; alltså arbetsgivare får fritt anställa vem hen själv bedömer lämplig för... Läs hela svaret
  • Emma år

   Har fått hem ett Teknikcollege intyg, men vad ska jag ha den till?

   Jag tog studenten nu i sommar och fick hem ett Teknikcollege intyg. Jag undrar om detta intyget kan hjälpa mig in i framtida utbildning eller arbete?

   Julia SYV: Ja, Emma,om du söker jobb, kan du i CV uppge att du har Teknikcollege Intyget; om du söker till en yrkeshögskoleutbildning, kan det också bli ett plus. Och även... Läs hela svaret
  • Morteza 18 år

   Om man har lämnat fel adress och man fick inga koder?

   Jag har lämnat fel adress i Dexter och jag är inte antagen till enda programmet som jag valde. Fortfarande fick jag inga brev från antagningscenter för att kunna få min kod. Jag försökte många gånger att ta kontakt med de men det gick inte...

   Julia SYV: Hejsan,jag är inte säker på vilka "koder" du menar... Din fråga gäller väl antagning till Gymnasiet. Det är då i första hand till... Läs hela svaret
  • Hamza 20 år

   Kan jag stå kvar som reserv om jag blivit antagen till 180hp?

   Jag har blivit antagen till Ekonomprogrammet i skövde som är 180hp, men dock blev jag reserv 25 på ett högre rangordnat val som också är 180hp. Kan jag stå kvar på denna reservplats och fortfarande tacka ja till det jag blivit antagen på? Kan...

   Daniel Larsson: Hej Hamza;Antagning.se antar till max 45 hp Per Termin; jag gissar på att båda dina program som du sökte är på heltid (alltså läser man inom programmet 30 hp... Läs hela svaret
  • Armand 17 år

   Hur skall jag lösa mitt problem gällande behörighet för ämneslärare?

   Gick precis klart första året på gymnasiet där jag går tekniklinjen. Skulle efter gymnasiet vilja gå linjen för ämneslärare i matematik samt idrott och hälsa (då jag hört från många att den kombinationen är bra...

   Julia SYV: ang. kurser i Idrottgymnasieskolorna måste erbjuda välja "någon kurs inom ämnet idrott, förutom den obligatoriska Idrott-och-hälsa 1" kursen.... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga