Ali 25 år
  Finns det verkligen inget sätt att få läsa om matematik 1 om man redan har godkänt i det? Har testat alla vägar men behöver verkligen sitta i klassrum och få undervisning när det kommer till matematik. Jag har kontaktat syv från min kommun andra kommuner, har fixat en privat mattelärare osv osv har bokstavligt testat alla vägar men det finns verkligen inget hopp för mig att få hjälp med matematik 1. Fattar inte detta, vi bor i ett land som Sverige men endå så får man inte hjälp med bara en kurs!!
  • Julia Har du redan Godkänt betyg i matte 1?
  • Julia Om du redan har godkänt betyg i matte 1, varför behöver du få Högre betyg?

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ali,

  i Sverige är Grundskola - "rättighet för folket". Gymnasiet är "frivilligt" - alltså, är tanken att man kan söka jobb när man har uppnått grundskolekompetens.
  Vad jag personligen tycker om det, spelar ingen roll, då jag inte kan ändra på de reglerna.
  ****
  Om du skulle få gå och läsa en kurs i vilken du redan har godkänt betyg för att försöka höja betyget, då borde för rättvisans skull Alla som vill, också få göra det - vilket skulle medföra enorma kostnader i lärarlöner och det är ganska stor lärarbrist, så passa att vissa skolor har svårt att erbjuda obligatoriska kurser då lärare saknas.

  Om du har Godkänt betyg i Matte 1, är du "behörig" vad gäller matte - du kan uppnå grundläggande behörighet till eftergymnasiala studier, för att för det krävs det inte mer matte än E betyg i matte 1a som är den lättaste gymnasiala kursen i matematik.

  Matteboken
  www.matteboken.se finns alla kurser upplagda och den sidan är gratis att använda. Matte 1 kursen är upplagd på matteboken.se/lektioner/matte-1 och Räknestugorna erbjuder gratis hjälp - volontärer finns där (kanske någon pensionerad lärare eller studerande som ska bli mattelärare i framtiden).

  Prövning
  Du kan skaffa dig kunskaper genom självstudier och försöka hitta var du kan göra prövning. Betyg från prövningen är lika mycket värt som betyg man får i slutet av en kurs.

  Att söka till komvux
  Ingen kan förbjuda dig göra Ansökan till komvux om vilka kurser du vill... sedan måste komvux prioritera "personer med kort tidigare utbildningsbakgrund" - detta enligt Vuxenutbildningsförordningen. Men det kan inte uteslutas att du kan få tur och blir antagen, så gör ansökan till komvux till varje ny antagningsomgång.

  Folkhögskolorna
  undervisning i matematik finns även på folkhögskolorna; deras gemensam sida är www.folkhogskola.nu
  Folkhögskolorna ger Omdöme, inte betyg. Det går inte med omdöme från en folkhögskola "höja sina gymnasiala betyg", men du kan få undervisning och med de kunskaper du får - kan du få högre betyg på prövningen.
  Och detsamma gäller om du får undervisning av privat lärare eller via t.ex Hermods-distans eller på annat sätt får undervisning - du "tar dina kunskaper" och "bär dem" till Prövningsstället. Förhoppningsvis får du högt betyg på prövningen, om du nu behöver få högt betyg i den kursen!


  Vänligen och Lycka till!
  Julia

  • Ali Jag vill inte läsa om kusen för att höja betyget. Jag vill läsa om kursen för att jag fick ett godkänt när jag verkligen inte förtjänade att få godkänt i kursen.
  • Ali Jag har förklarat detta för min syv i min stad men dem vägrar att hjälpa. Jag är helt låst och detta påverkar mitt liv oerhört mycket. Jag vill läsa om kursen för att jag verkligen kan 0. Men folk har så svårt att fatta det.
  • Julia

   Vänd dig till Rektor på den skolan där du fick godkänt betyg i matte 1 och be honom/henne att upphäva det betyget; motivera att du inte har haft kunskaper. Om inte annat, så är det för rektorn att veta att matteläraren satt - i alla fall på Dig - för högt betyg. Hen kanske sätter för höga betyg på många elever, och det är inte alls bra. Så, jag tycker du bör absolut prata med rektorn på din skola, där du fick godkänt betyg i matematik 1.

  • Ali Den rektorn har tyvärr gått i pension. Som jag sa jag har testat exakt alla vägar och då menar jag exakt alla vägar. Funderar till o med på att dra utomlands för att kolla om man kan få nå hjälp där ist. Har kämpat i över 1 år nu för att få hjälp med att läsa kursen men har inte fått hjälp har ansträngt mig så mycket att det har påverkat min hälsa.
  • Julia Den nya rektorn på din "gamla skola" övertar ansvar för det som har hänt på skolan innan... Så hen kan upphäva betyget, tror jag. Kontakta skolverkets upplysningstjänst - tel.nr 08-527 332 00 - skolverket har bl.a jurister som borde kunna svara ang. hur betyget kan upphävas eller på vilket sätt du kan få igenom ett Undantag och kunna läsa kursen. Kan inte ge några garantier, men om du ännu inte kontaktat Skolverket, gör det, är mitt råd!
  • Julia Har du sökt till folkhögskolorna? Du kan söka till alla 156 svenska folkhögskolor... folkhögskolorna begränsar inte intag pga vilken kommun du är folkbokförd.
  • Ali Har verkligen sjukt mycket otur. Den skolan jag gick på har lagts ner också glömde jag säga. Julia jag kontaktade läraren som satte betyget och hon sa att detta är något som jag inte ens borde försöka att göra. Med andra ord så är det tyvärr hopplöst.
  • Ali Julia jag orkar verkligen inte springa efter detta längre, har sprungit runt och runt i över 1 år och blivit skickad hit och dit och ringt runt till allt och alla om jag ringer det numret du gav och dem ger mig ett dåligt svar så kommer jag att tappa det helt och hållet.
  • Julia Det är klart så att läraren inte vill "synas" det sammanhanget att hen beskylls av att sätta för högt betyg. Det är inte alls förvånande att läraren har svarat som hen gjorde. Om det var en kommunal gymnasieskola du läste på - vänd dig till utbildningsförvaltningen i den kommunen och berätta precis exakt vad som har hänt. Om det är en fristående skola - vänd dig till "huvudmannen"/ägaren; det tar inte lång tid att skicka ett mail (e-post). ... Vad vill du att vi på Fråga SYV gör för dig?
  • Ali Julia har testat exakt alla vägar säger jag. Jag ringde till folkhögskolan och dem sa till mig att jag enbart kan läsa kursen och jag ska läsa flera kurser. Jag fick inte läsa om enbart en kurs.
  • Ali Det var en friskola. Jag vill att ni hittar hjälp åt mig att på något sätt få hjälp med kursen. Alltså nån skola eller ställe man kan få läsa kursen.. om det inte finns så tackar jag för hjälpen.
  • Julia Vi är några Studie- och yrkesvägledare som kan ge "allmänna råd", vi ger inta antagning till några utbildningar. Vi kan berätta för dig hur reglerna ser ut och ge råd vart du kan vända dig med dina frågor, klagomål, förslag och dylikt. Jag råder dig söka till komvux till varje ny antagnings-omgång. Du kan ha tur och när alla som inte läste kursen och de som har F-betyg kommit in, kankse finns det då plats även för dig. Det kan inte uteslutas. Så, gör ansökan till komvux till varje ny kursstart. ... Jag skulle i ditt ställe också skicka e-post till Skolverket, till Skolinspektionen, till Utbildningsförvaltningen i din kommun, till rektor på komvux - berättat vad som har hänt och bett om råd eller om att Undantag görs i ditt fall. ... Jag tror dig. Det kan mycket väl vara så att du fick godkänt betyg när du ej hade tillräckliga kunskaper. Det som är rätt att göra i detta fallet är att direkt när betyget ska sättas säga till läraren att du vet att du inte har kunskaper och "be om att få F-betyg", icke-godkänt betyg. Men vi kan inte gå tillbaka i tiden ... så, frågan är vad man gör nu. Jag hade i mitt svar några förslag: om Räknestugorna som finns i över 30 svenska städer /det är gratis att få hjälp där/; du kan också testa vända dig till lärarhögskolorna där blivande mattelärare utbildas och berätta vad som hände med dig: det är bra för blivande lärare att veta hur ett för högt betyg kan "drabba" en person; du kan be dem att fråga om någon frivillig "matte-mentor"bland de blivande matte-lärare kan åta sig att hjälpa dig med matte... Jag kan inte lova att det kommer att funka, men om du vill testa alla vägar - så skulle jag råda dig testa även den... och vi på Fråga SYV lovar att hålla tummarna hårt för dig! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Mohamed 19 år

   Att plugga till högskoleingenjör men sedan byta till civilingenjör?

   Hej! Tänkte söka till Civilingenjörsutbildningen i Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers nästa år, dock ligger mitt meritvärde precis på gränsen där jag exempelvis 2018 hade kunnat komma in medan i år låg det lite för högt. Det finns dock en 3-årig högskoleingenjörsutbildning med samma inriktning...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 18 år

   Hoppa av eller inte? Gå på folkhögskola?

   Hej! Jag går tredje året på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap och har genom hela min gymnasietid haft det extremt jobbigt med min mentala hälsa och under den senaste tiden haft det ännu svårare än normalt. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Leo 19 år

   IT-Forensiker utbildning efter avhopp grån gymn?

   Hej! Planerar att gå en utbildning som ger titeln IT Forensiker. Hoppade av gymnasiet efter två år, blev klar och godkänd i alla kärnämnen. Om jag ska läsa upp betygen på komvux eller folkhögskola, hur går jag till väga när det är dags att söka in? Vem kontaktar jag för att få mina...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elev x 17 år

   Två flugor i en smäll?

   Om jag studerar till apotekare kan jag då läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att sedan arbeta som gymnasielärare i kemi? Jag tänkte om jag i framtiden skulle "tröttna" på att arbeta som apotekare att jag då "smidigt"...

   Julia SYV: Hejsan,är det lärarbrist, kan man få jobba som lärare även utan legitimation och utan lärarexamen, tyvärr... Bra att du vill bli Behörig lärare.Som reglerna för behörighet till... Läs hela svaret
  • Martin 21 år

   Kan jag utbilda mig till neurokirurg, isåfall hur?

   Hej! Under gymnasiet studerade jag på det Estetiska programmet med inriktning musik men jag har nu blivit intresserad av studera till läkare specialiserad inom neurokirurgi. Vid tiden som jag skriver detta är jag 21 år och undrar om det finns någon möjlighet...

   Julia SYV: Hej Martin, Neurokikurger är en sort Specialistläkare som i grunden är - Läkare. Du måste därför skaffa dig läkarexamen, till att börja med och för det... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesprogram på Komvux?

   Hej, Kan man läs 100 poängs kurserna i historia, naturkunskap, religionskunskap samt samhällskunskap i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Hej Anders, på den frågan blir det Olika svar, beroende på om det är examen från gymnasieskola ELLER från komvux.Jag ser att du är 22 år och jag tror därför att din fråga... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesexamen på Komvux?

   Hej, Kan Svenska 2 eller Svenska 3 ingå i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Ja, både svenska 2 och svenska 3 får ingå i yrkesförberedande gymnasieexamen.Och också engelska 6 också får ingå; detta pga alla har rätt att i sina examensbevis ha kurser för grundläggande behörighet till högskola.
  • Anders 22 år

   Gymnasieexamen på komvux?

   Hej, Jag har läst 1300 poäng som får ingå i fordonsprogrammet, samt de 500 som måste ingå i en yrkesexamen, vad mer behöver jag göra för att få en gymnasieexamen ifrån Komvux?

   Julia SYV: Hej Anders,totalt behöver man 2400 betygsatta poäng för examen från komvux. om du idag har 1800, behöver du läsa ännu 600 poäng; Du måste ha Godkänt betyg i examensarbete. De 100p. i GA... Läs hela svaret
  • Pary 20 år

   Kan man plugga biologi 1 på basår fast man saknar biologi grund?

   Jag saknar betyg på biologi-grund men tänker att söka till basår på vår och läsa bilogi 1. Kan jag läsa bilogi 1 även om jag saknar betyg på biologi grund från grundskolan?

   Julia SYV: Hej Pary,VAR: på komvux eller på högskolan/universitetet - eller på en folkhögskola, kanske, som du vill söka till basår?Basår finns inom olika skolformer och det kan vara olika antagningsvillkor - inom de olika formerna.
  • Anton 16 år

   Biologi 2 på teknikprogrammet?

   Jag skulle vilja plugga på SLU efter gymnasiet, utbilda mig till jägmästare. Finns det något sätt man kan läsa biologi 1 & 2 på? Jag har kollat runt lite, men jag hittar inget svar?

   Milla SYV: Biologi 1&2 får på teknikprogrammet läsas som programfördjupning, vilket du kan se i Programplanen för TE
  • Vendela 21 år

   Hur påverkas meritpoäng av prövning & hur räknas poäng för extra kurs?

   Hej! Jag undrar om man får behålla sina meritpoäng om man gör en prövning i ett meritämne (t ex moderna språk eller engelska 7) som man läst och fått godkänt i på gymnasiet? Räknas dessa meritpoäng som man tidigare...

   Milla SYV: För att ge rätt svar måste man veta om du har Examensbevis och vilka kurser krävs för Särskild behörighet till den högskoleutb som du vill... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga