Hanna
    Hej!
    Jag har tidigare påbörjat studier till biomedicinsk analytiker, men hoppade av pga det var svårt och att jag troligtvis inte hade tillräckligt med intresse. Jag har nu funderat ett tag på vad som egentligen intresserar mig, och har då kommit fram till att det är historia. Frågan är bara vad man skulle kunna läsa för program på högskolan inom historia där jobbchanserna ändå är hyfsat bra? Finns det alltså något/några program på högskolan som är historieinriktade men där man blir någonting, bortsett från historielärare?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,

    kika på Arkivarie- och kulturarvsprogrammet, t.ex - som kan vara en bra grund inför yrken som Arkivarie>, Musejtjänsteman>, Museipedagog> och Kulturarvspedagog>.

    Har man studerat historia, kan man kanske jobba som Guide> och/eller som Utställningsproducent>.

    Kandidatprogram i arkeologi och antik historia - förbereder inför yrket arkeolog>.

    Det finns många olika utbildningar som på ett eller annat sätt inkluderar studier i "historiska vetenskaper" på olika sätt, ex. finns det ett program som heter "Journalistik med samhällsstudier - inriktning historia" eller ett program/kulturarv-i-samtid-och-framtid/kalmar.

    Du kan också söka en fristående kurs - läsa en termin "ren historia" och se om det känns bra, om det är "ditt ämne". Under tiden du läser en fristående kurs i historia - kan du både prata med studievägledre på din institution, med dina kursare och med dina lärare och komma fram till vad du vill söka till nästkommande termin - du kommer fram till mitten på oktober kunna lägga in ansökan till vårterminen 2019.

    Du får också gärna kika på yrkespresentation Historiker>> och på de yrken (se längst ner i presentationen av yrket Historiker) som nämns som "liknande yrken".

    Ta gärna deI även av fler yrkespresentationer, förslagsvis börja med: Konservator>>Arkivarie>>Genealog>>Museipedagog>>,
     Akademiker>>KuIturarvspedagog>>Forskare>>,
     HögskoIeIärare>>KuIturvetare>>KuIturkritiker>>KuIturgeograf>>.

     

    Frågor och svar taggade med 'T4' (5 st.)

    • Enok

      T4/Tekniska fjärdeåret merit?

      Har kollat runt lite på T4, men hittar ingen statistik på meritpoäng om det, tex hur medel, minst eller hur många som ansöker varje år. Finns det någonstans att hitta?

      Peter: : Hej, T4 finns med flera olika inriktningar och det är olika behörighet till de olika inriktningar. Känner inte ngn statistik-sammanställning som skulle vara öppen för alla intresserade; du får... Läs hela svaret
    • ell

      vilken linje ska jag gå ?

      Hej jag är väldigt osäker vad jag ska gå för linje på gymnasiet. Jag har haft syvmöte men blev typ ännumer förvirrad ? Så jag undrar om jag skulle gå teknik vad finns det då för inriktningar & vad kan jag typ bli efter gymnasiumet?

      Anna: : Hej Elsa; Teknikprogrammet >> har 5 inriktningar men det inte på alla skolor som alla inriktningar erbjuds. Oftast erbjuds en eller 2 (ibland 3) inriktningar på TE. Ex. Grillska-gymnasiet-i-eskilstuna >>... Läs hela svaret
    • Murat

      Söka högskola med betyg från tekniskt fjärde år?

      Hej, jag går tekniskt fjärde år och jag undrar vilket urvalgrupp (BI, BII...) jag kommer hamna efter utbildningen. Vad kan jag göra med de betyg jag får från den här utbildningen?

      Milla : : Hej Murat,du söker till högskola med meritvärde som räknas ut på dina "vanliga" gymnaisala betyg, som finns i ditt examensbevis. Om du med de betygen som finns i ditt... Läs hela svaret
    • Marcus

      Tekniskt fjärde år på en annan skola när ja gått ut?

      Hej! Tack för senaste gången ja fick hjälp! Uppskattad mycket och ni är lika bra som vanligt! Har funderat på en sak, kollat lite på tekniskt fjärde år när ja gått ut. Men går på en skola som inre erbjuder den utbildningen, fungerar det att börja där efter man gått ut sin nuvarande skola?...

      Anna: : Hej Marcus, så roligt att du vill satsa på att bli Ingenjör. Ingenjörer behövs i stor utsträckning idag och kommer att behövas kanske i ännu större grad i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga