Alice
    Hej!
    Jag har funderat lite.
    Jag har 3 drömjobb;
    Journalist helst inom mode och skönhet.
    Något med handel.
    Något med turism.
    Grejen är att jag vill alla lika mycket.
    Det finns ytterligare en hake...
    ...jag hatar matte, det är bland det värsta jag vet. Jag vet att man måste läsa matte men jag håller mig gärna på en låg nivå.
    Har pratat med SYV på min skola och enligt henne bör man gå Samhäll om man vill bli journalist. Så min första fråga är, gäller det om man vill vara modejournalist?
    Min andra fråga är, är Handel och Hotell programmet "dåliga" program, eftersom det inte är högskoleförberedande?
    Min tredje fråga, hur komplicerat är det om man går t.ex. Hotell/Turism och vill få behörighet till högskolan?
    Tacksam för svar :)

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Alice,
    det finns olika utbildningar till Journalist, som kan ha olika behörighetskrav t.ex. till de här utbildningarna http://www.ltu.se/edu/program/FKJOG/FKJOG-Journalistik-i-nya-medier-1.76712?termin=H14 och http://lnu.se/utbildning/program/MGJOM#semester_20142
    är behörighet: Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b.

    Till den här utbildningen http://sisu.it.su.se/search/info/HJOOK är behörighet Grundläggande beh.+ Samhällskunskap 1b och Historia 1b.
    Till den här http://www.miun.se/utbildning/Program/medier-och-design/bildjournalistik/om-programmet krävs det, förutom Grundläggande behörighet, även Engelska 6 och Samhällskunskap 1b.

    Det finns Yrkeshögskoleutbildningar som kan vara av intresse för dig, t.ex.: http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbkommunikator-sociala-medier
    (behörighet: Gymnasieexamen, Engelska 6, Svenska 2, Matematik 1 och 2 års arbetslivserfarenhet alt. 1 års erfarenhet inom rätt bransch).
    Fler YH utbildningar inom samma område: http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-halsingland-bollnas-kommun-hogskoleenheten/kulturkommunikator
    http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/tv-produktionsspecialist1

    Se även om de här utbildningarna kan vara av intresse för dig /med tanke på att du är intresserad av Hotell/turism programmet:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkesakademin/trac-diplomerad-resekonsult
    http://www.yhguiden.se/utbildning/tec-travel-educational-center/internationell-reseagent-inkommande-turism
    http://www.yhguiden.se/utbildning/uddevalla-vuxenutbildning/trac-diplomerad-resekonsult2
    http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/turism-och-destinationsutvecklare.

    Om du på Hotell/turism programmet vill bli behörig till att läsa på högskola /vilket du inte alltid behöver för att jobba som journalist, för att du kan läsa på en Yrkeshögskola, se utbud på www.yhguiden.se/, då lägger man till följande kurser: Svenska /alt. Svenska som andra språk/ 2 och 3 - inom Individuellt val.
    200 p. inom Individuellt val måste alla gymnasieelever läsa och dina 200 p. blir i så fall - kurser i Svenska. Då blir du behörig att söka till högskola/Universitet - till de utbildningarna som bara kräver Grundläggande behörighet. För Särskild behörighet (som är olika till olika utbildningar) måste du kanske lägga till fler kurser eller komplettera på komvux efter gymnasiet.

    Du skriver att du är inte så förtjust i Matematik. Hjälp med Matte kan du få på www.mattecentrum.se.

    Om du vill välja gymnasieprogram med minst obligatorisk matte - så är det alla yrkesförberedande program och bland de högskoleförberedande är det Humanistiska och Estetiska programmen där bara en mattekurs /Matematik 1b/ läses som obligatorisk.

    Jag undrar om du vill titta lite närmare på http://www.gymnasieguiden.se/program/ES/estetik-och-media. Med tanke på att du vill läsa så lite matte som möjligt och är intresserad av journalistik och mode, kanske är Estetiska programmet /inriktning Estetik&Media/ - ett bra alternativ för dig.

    Inom programfördjupningen på Estetiska programmet skulle du kunna läsa kurser: Journalistik, reklam&information 1 och 2; Medier, samhälle&kommunikation 1 och 2; Skrivande.

    Jag vet inte var i landet du bor och kan därför inte tipsa dig om skolor, som ligger nära dig. Du kan själv på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?view=list söka efter lämpliga skolor, i skolornas presentation ser du när de har öppet hus, vilka program och inriktningar samt ev. profiler de har, skolans adress & ev.även länk till skolans Facebooksida.

    Den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/tumba-gymnasium erbjuder Riksrekrytering på ES /Estetik&media/, dvs elever från hela landet kan söka.
    Den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lbs-kreativa-gymnasiet-goeteborg erbjuder profil "Journalistik/design" på ES.
    Den här - http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nti-gymnasiet-goteborg-sodra-hamngatan - erbjuder profil "Pressjournalistik" på SA och har även ES på skolan. Det är en friskola med Riksintag. Elever från hela landet får söka men det kan innebära praktiska hinder.

    Jag vet inte var du bor och vet inte om du vill eller kan flytta för att gå gymnasiet eller hur långt du kan pendla. Om du uppger var du bor och om du kan tänka dig att flytta eller pendla långt - kan jag ge dig bättre tips på passande skolor.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i din studieplanering!
    Bästa hälsningar
    Anna SYV


    • : Jag bor i Stockholm. Jag kommer inte kunna flytta och kan tänka mig max 1h restid.
    • Liselotte : Jag kommer att svara på din kommentar nu! *L* Se mitt svar inom kort.
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Alice, jag hittade 100 gymnasieskolor i Stockholm, alla deras presentationer finns på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=&variant=&school_type=&view=list&county=Stockholms+län&municipality_id=18&office_id=.
    Om du vill läsa så lite matte som möjligt, så är det Yrkesförberedande program (där det läses Matte 1a som en obligatorisk kurs men ej mer) eller av de Högskoleförberedande - Humanistiska och Estetiska /där man läser Matte 1b som en obligatorisk kurs men ej mer/.
    På Hotell/Turism har du rätt att få Grundläggande behörighet /det har alla elever som går yrkesförberedande program, men du måste säga till om det till SYV på skolan, när du börjar/.
    Det kan vara smart av dig att välja i första hand en skola som erbjuder alla de program som du är intresserad av, t.ex. http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/design-construction-college-stockholm som har Hotell, Handel, Estetiska och Samhällsvetenskapsprogrammet - för att även när man läser ett visst program, kan man läsa några kurser ur ett annat program. 200 poäng Individuellt val läser alla gymnasieelever och om behöriga lärare finns på skolan och kurserna är igång - ur ett annat program, kan du kanske läsa dem. Fråga även om du skulle kunna läsa en utökad kurs eller två st. Om du vill och får läsa utökade kurser, t.ex. 200 p. så blir det ihop med Individ.val - 400 poäng, som motsvarar heltidsstudier under en hel termin - på så sätt kan du få en sjätte del av din gymnasieutbildning på "ett annat program" och få med de kurserna i din gymnasieexamen.
    Jag skall tänka lite till och sätter ihop ett par förslag på hur du skulle kunna kombinera kurserna så att du får den gymnasieutbildning som blir optimal för dig.
    Jag återkommer!
    Mvh
    Liselotte SYV
    Liselotte
    Hej igen,
    i din situation när du har många och ganska varierande intressen /vilket är jättebra men även ställer dig mitt i "valet och kvalet" - då du dras åt olika håll... / måste du bestämma dig om du vill välja någon eftergymnasial utbildning som du vill bli behörig under gymnasiet och i så fall väljer gymnasieprogram och tillvalskurser utifrån vetskap om vilka kurser du behöver läsa på gymnasiet /vilka behörighetskrav som ställs på den eftergymnasiala utbildningen/
    eller
    så väljer du ngt. att läsa på gymnasiet, som känns roligt och utvecklande och sedan - i fall du behöver komplettera, gör det på komvux (oftast går det att komplettera under max ett läsår).

    Om du väljer den första varianten, bör du hitta en eftergymnasial utbildning som du vill satsa på.
    *** *** ***
    Om du väljer den andra vägen, behöver du titta på olika skolor, program och inriktningar, gå på öppna hus, besöka gymnasiemässan i Älvsjön som äger rum 20-22 november och här nere skall jag försöka ge dig lite mer hjälp:
    för att kombinera dina olika intressen- för journalistik, mode, hotell/turism och handel kan du gå olika program.
    Om du kommer att gå ett yrkesförberedande program, som t.ex. Handel/Administration eller Hotell/Turism - lägg till kurser för Grundläggande behörighet /när ni gör Studieplan för dig när du börjar på gymnasiet/.
    Om du går Handel/Administration, kan du inom Programfördjupningen välja t.ex. följande kurser: Eventteknik, Entreprenörskap & företagande och Retorik.
    Om du går Hotell/Turism, kan du inom Programfördjupningen välja en kurs Aktiviteter & upplevelser.
    På Estetiska programmet, som är högskoleförberedande och du behöver därför inte lägga till kurser för Grundläggande behörighet, kan du välja många roliga och nyttiga kurser, t.ex.
    Skrivande
    Entreprenörskap
    Mental träning
    Film och TV kunskap
    Kultur och idéhistoria
    Journalistik, reklam & kommunikation
    Textkommunikation.

    SYV på din skola, som svarade att det är bra att gå Samhällsvetenskapsprogrammet i fall man siktar på att bli journalist i framtiden, är alldeles rätt. Dock, med tanke på att du vill läsa så lite Matte som möjligt, skulle jag föreslå titta lite närmare på Estetiska och på Humanistiska programmet, där det läses minst matte av alla högskoleförberedande program. För dig som vill bli journalist, kan inriktning Kultur på HU vara ganska passande, där du kommer att läsa Kultur och idéhistoria, Samtida kulturuttryck, Psykologi och Filosofi. Inom Programfördjupningen på HU kan du till exempel välja följande kurser:
    Skrivande
    Visuell kommunikation
    Ungdomskulturer
    Medier, samhälle och kommunikation
    Estetisk kommunikation
    Bildteori
    Entreprenörskap.

    Den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-norra har profil Journalistik på Samhällsvetenskapsprogrammet.

    Här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lbs-kreativa-gymnasiet-stockholm finns det profil Journalistik på Estetiska /estetik & media/.

    Profil "Stylist" på Hantverksprogrammet erbjuds det bl a på den här skolan: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/odenplansgymnasiet

    Tips på eftergymnasiala utbildningar på en yrkeshögskola: http://www.yhguiden.se/utbildning/tec-travel-educational-center/internationell-reseagent-inkommande-turism
    http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/turism-och-destinationsutvecklare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/hotel-management1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/projektledning-incoming-tourism-and-event
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-landskrona/eventkoordinator
    http://www.yhguiden.se/utbildning/scandinavian-college-of-travel-tourism/skandinaviska-reseproducentutbildningen
    http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/event-marketing-management
    http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/kvalificerad-koordinator-specialisering-turism-och-service

    Bästa hälsningar och lycka till! Liselotte SYV
    • Liselotte : Jag skriver ett utökat svar till dig nu.

    Frågor och svar taggade med 'val' (39 st.)

    • Mello

      Läsa till yrkeslärare?

      Hej! Jag blir klart till fritidsledare utbildning nu i juni. Men jag vill läsa vidare till yrkeslärare , Jag har jobbat 8 år som lärare och har undervisat i förskoleklass men även i spanska. Jag har spanska som modersmålsspråk. Hur kan jag göra...

      Milla : : Hej,för att i Sverige bli "behörig yrkeslärare" alltså kunna få ut legitimation från skolverket, behöver man (som regel) ha examen från yrkeslärarprogrammet som är ett... Läs hela svaret
    • Mias123

      Måste jag börja från början på lärarutbildning?

      Hej, Jag skulle vilja veta om jag kan få några av mina studier godkända i en lärarutbildning i Sverige. Jag har en kandidatexamen i antropologi, en magisterexamen i statsvetenskap, ett 20 veckors certifikat i undervisning i engelska som främmande språk och en...

      Milla : : Hejsan,det vi vet om yrket SFI-lärare inkl.vilken utbildning som krävs, berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/sfi-larare  Jag förstår (utifrån... Läs hela svaret
    • Felicia

      Läsa barn och ungdomsinriktning och högskoleförberedande samtidigt?

      Hej! Jag går första året på vård och omsorgspogrammet och vill läsa barn och ungdomsinriktningen. Jag vill också bli högskoleförberedd. Vad väljer jag då och hur går det till?

      Liselotte: : Hej Felicia,för grundläggande behörighet till högskolestudier, i Sverige, behöver du få ut examensbevis (alltså uppnå kraven för... Läs hela svaret
    • student

      företagsekonomi = samhällskunskap?

      Hej, Har en master i nationalekonomi, vilket också inkluderar ganska många poäng företagsekonomi. Jag funderar på vad jag skulle behöva göra för att kunna bli gymnasielärare inom samhällskunskap via en kompletterande pedagogisk utbildning...

      Anna: : Hej D,nu jobbar inte vi här på FRåGA SYV med antagning till KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, så du får gärna fråga dem som gör det men... företagsekonomi och... Läs hela svaret
    • Alexandra

      Fråga kring val prioritering?

      Hej om jag när jag får första antagningsbeskedet kommer in på mitt exempelvis tredje eller lägre val och jag tackar ja, kommer då mitt tidigare val (typ 1 eller 2) försvinna så att jag ej skulle kunna välja de vid andra antagningsbeskedet? (Om man då kommer in)

      Mikael: : Vad framgår av de svar vi tidigare fått från Antagning.se så kommer du ställas i reservkön till de högre prioriterade alternativ som du är behörig till men Max antal reservplatser... Läs hela svaret
    • Leona

      Om man vill bli gymnasielärare i tre ämnen hur går man bäst tillväga?

      Hej! Jag vill gärna söka in för att bli ämnes lärare på gymnasie nivå, men hade velat utbilda mig som svensk, historia och religons lärare. Jag hittar inget bra sätt att göra det då alla utbildningar jag kollat på bara erbjuder...

      Anna: : Hej Leona,ämneslärarprogrammen för gymnasielärare inkluderar oftast 2 ämnen (precis som du beskriver i din fråga). De flesta gymnasielärare i Sverige... Läs hela svaret
    • Arbetsköpare

      Vad ska man tänka på när man väljer en utbildning?

      Hej! Jag tycker om laboratorium, läkemedel, kroppen, biologi, kemi, och teknik. Jag har sökt till några intressanta utbildningar inför hösten. Nanoteknik, biomedicin, apotekareprogrammet, bioteknik är några av dem. Jag har svårt att bestämma mig...

      Anna: : Hej,apotekarprogrammet är en femårig utbildning, alltså "masterprogrammet ingår" inom det programmet, kan man säga. Sedan är det också så att man ska Komma... Läs hela svaret
    • viviana

      Läsa kurser vid sidan om gymnasiet?

      Hej vi hade individuella val nyss och av alla kurser som vår skola erbjöd var det bara en som kunde ge en hel merit (engelska 7). Jag skulle vilja läsa en till kurs som till exempel spanska 4. Kan man på något sätt läsa det vid sidan av gymnasiet? Till exempel på en distanskurs eller om det...

      Daniel: : Hej,tyvärr är det så att en gymnasieelev läser kurser där man kan få BETYG endast på sin gymnasieskola /eller via sin gymnasieskola - om skolan vill och kan köpa kurser för... Läs hela svaret
    • Susanna

      Lön vs intresse?

      Hej! Har blivit intagen till Berghs bachelor vilket känns jättekul dock så oroar det mig att lönerna jag ser för jobb inom marketing inte är vad jag hade önskat. Har även sökt till olika ekonomiutbildningar men får inte svar förens svaret till Berghs ska vara inne. Finns det några tips eller...

      Julia: : Hej Susanna,löner är ofta individuellt-baserade; här spelar det roll även hur bra man är på att löneförhandla.Du ska ju gå utbildning under en viss tid och på den tiden kan situationen... Läs hela svaret
    • Anna

      Kan man tillgodose sitt arbete som lärare istället för VFU?

      Hej! Jag har nu arbetat som musiklärare inom grundskolan åk 3-6 i ett år och som det ser ut just nu kommer jag även fortsätta i alla fall en termin till. Jag är väldigt intresserad av att läsa vidare till lärare men inte via grundlärarprogrammet utan fristående kurser och sedan VAL. Kan man...

      Daniel: : Hej Anna,du måste fråga på den lärarutbildningen som du går på ... men jag kan tänka mig att du får Nej som svar; detta för att på VFU har... Läs hela svaret
    • Ayub

      Kan SvA påverka jobb?

      Jag har nyligen börjat i gymnasiet och hört av många vänner att SvA kan påverka om man får jobb eller kommer in i högskola. Det sägs att vanlig Sv ger bättre jobb eller högre chans att hamna i bra högskolor. Så jag undrar om det är sant och borde jag byta? OBS! Jag har bott i Sverige hela...

      Anna: : Hej;svenska och svenska som andraspråk /SAS/ är helt jämställda - vad gäller söka till eftergymnasiala utbildningar. man söker till högskola/universitet med en "siffra" och det är ingen som... Läs hela svaret
    • Swedish

      hur ska jag göra?

      Kom som reserv på 3 orter, den 4 valet kom jag in på och det 5 blev struket. Kan jag på något sätt komma ändå in på 5 valet? Vill inte välja 4. MVH

      Anna: : Hej!Ring till Antagning.se - tel.nr 0771-550 720 (tel.tid kl.9-16 på vardagar).VänligenANNA
    • Fizzy

      Vilka utbildningar kan jag komma in på med E i betyg?

      Hej Jag har e i de flesta kurser som jag har läst och vissa D. Jag undrar vilka utbildningar på universitet som jag kan komma in i. Vilka utbildningar har lägst antagningspoäng. Behöver verkligen veta. Eller kommer jag inte in nånstans . Måste jag plugga upp mina betyg på komvux ? Hur...

      Milla : : Hej Fizzy,tanken är att man ska söka utbildningar som man vill läsa för att skaffa sig ett yrke som man vill jobba inom... och inte försöka komma in på Någon... Läs hela svaret
    • Jonathan

      Pilot högskola?

      Hejsan! Jag har tidigare skrivit och frågat om pilotutbildningar. Jag fick en länk som visade gymnasium som specialisersde sig på flygteknik, jag undrar om dessa skolor ger mig en större chans att komma in på pilothögskola en dag. Sen tänkte jag om jag ska utbilda mig i ett annat land till...

      Anna: : Hej Jonathan, Det är lång tid innan du ska kunna söka till pilotutbildningen - ca 3,5 år som minst. Regler och villkor kan på den tiden ändras. :( Flygteknikerutbildning är ett Specialprogram med Egna... Läs hela svaret
    • Jonathan

      pilot utbildning i annat land?

      Hejsan! Jag skrev en fråga tidigare men då stod det att jag var 22 år gammal, just nu är jag 15. Jag vill utbilda mig till pilot i framtiden fast i ett annat land. Vilken linje är i sådana fall bäst, vill gärna veta vilken ib som skulle passa...

      Anna: : Hejsan, IB-programmet finns i Sverige på ca 30 gymnasieskolor>>>. Utbildningen kan skilja sig något mellan de olika skolorna, men inte så att det påverkar dina framtida möjligheter att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga