Julia
    Hej! Jag har läst upp mina betyg på komvux så att jag skulle få 2250 poäng E eller mer så jag i vår kunde söka in på högskolan.
    Nu har jag läst flera kurser som jag inte läst tidigare och har tillräckligt med poäng.
    Nu säger min studievägsledare att de inte kan upprätta någon gymnasieexamen till mig då jag bara har F i 100-poängskurser. Vilket innebär att jag antingen går ut med 100 eller 200 poäng F, men det är inte möjligt att gå ut med 150 för mig.
    Enlig henne innebär detta att jag i princip kan läsa en kurs på 50 poäng, som jag sen får F i och sen få en gymnasieexamen.

    Jag har läst mer än 2400 poäng så det är inga poäng som fattas så, utan problemet är att ingen kurs är på 50 poäng.

    Stämmer detta? Tycker detta låter konstigt. Jag hinner inte läsa ännu en kurs för ansökan till vårterminen.
    • Liselotte : Jag har nu skrivit ett nytt svar till dig. Du får gärna visa våra svar till din syv på komvux och även till rektor. De får gärna kontakta oss om de vill. Vi hjälper till allt vi kan. tyvärr har vi inte befogenhet att ändra på bestämmelser. Men tillsammans kanske vi kan hitta någon möjlighet att hjälpa dig i din nuvarande ganska tråkiga situation. :( Det är jättesynd att du har drabbats av det, otur - kan man säga. Om du på förhand gjorde pLanering av Examensbeviset med Syv på komvux, skulle den situationen undvikas. Nu kan man inte gå tillbaka i tiden och vi är där vi är nu... :( utan Examensbevis. Läs mitt svar (nedan) och jag håller tummarna hårt för dig!
    • Anna : Testa vända dig till din gamla gymnasieskola och be om hjälp i form av möjlighet att snarast (typ imorgon) göra prövning i en 50 poängskurs. Skola har rätt att ta avgift på 500 kr. Det är ok för dig att få F i en 50 poängskurs, det måste vara jUST EN 50 POÄNGS KURS. Eftersom det räcker med F-betyg för din del, behöver du inte förbereda dig. Jag kan inte lova att det går att göra på det viset, men jag skulle i ditt ställe försöka - prata direkt med rektor på din gamla gymnasieskola. Du kan om du vill visa våra svar. Prövning får man göra överallt där den aktuella kursen är pågående. Om din gamla gymnasieskola har någon pågående 50 poängskurs, i vilken du sedan innan inte har betyg i, kan du göra prövning i den. Det är ingen som säger att det måste ta lång tid att göra prövning eller utfärda betyg. Om din gamla gymnasieskola vill hjälpa dig, prata med rektor på komvux och säg att du kan inom några dagar inkomma med ett nytt betyg i en 50 poängskurs (kanske blir det t o m högre än F-betyg, men i ditt fall spelar det inte någon roll). och du ber i så fall komvux att Förbereda Examensbevis för dig. Det är fortfarande nästan 3 veckor kvar innan sista kompletteringsdagen och därför tycker jag att du borde i alla fall försöka fixa det. Lycka till! Jag lovar att hålla tummarna hårt för dig! Hör gärna av dig och berätta hur det går!

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Om du inte hinner läsa en kurs, kanske du kan göra Prövning den kursen. Betyg från prövningen är lika mycket värt som betyg i slutet av en läst kurs.

    En 50 poängskurs läser man annars på hetid på 2,5 veckor och på distans kan man läsa ännu snabbare - man kan få betyg på distans redan efter 1,5 vecka t.ex... så om din komvux kan ta in dig på en distanskurs med start t.ex 14 november - kan du mycket väl ta betyg och hinna få examensbevis innan 1 dec (1 dec 2016 är sista kompletteringsdag till vårterminen). Jag antar att du redan gjorde Ansökan till högskola till vårterminen för att nu är det kompetteringar som gäller... men i och för sig kanske det finns möjlighet till "sen anmälan" där Sen Ansökan är öppen.

    Ang. antal poäng i Examensbevis - kanske är det bättre om du själv ringer till Antagning.se - tel.nr 0771-550720 och berättar just om din situation - tel.tid 9-16 på vardagar. Antagning.se kan ställa mycket konkreta frågor - t.ex om du har betyg i "den och den kursen" ... och det kan inte vi här på Fråga SYV svara på om handläggare på Antagning.se frågar oss om det. Det är du som "sitter på" den info. :)

    Men så som jag förstår din situation - så har du godkända betyg i 2250 poäng. Du har också 200 poäng F som du skulle kunna ta in i ditt examensbevis.***
    Det är mindre fördelaktigt för dig att behöva "dras" med de "onödiga" extra 50 F poäng, därför att de drar ner medelvde för dig i onödan. Examensbevs tar du nu "för livet", dvs säg att du nu inte kommer in på din högskoleutbidning och vill söka igen. De där F-poängen som du kan slippa kan spela avgörande roll för din möjighet att komma in eller inte komma in på en utbildning.

    Därför tycker jag att det är bäst om du nu försöker få betyg i en 50 poängskurs (även om det är F-betyg) är det fördelaktigare för dig än att ta in ännu 50 extra F-poäng. Bäst är det om du genom prövning eller genom att läsa en kurs på distans kunde få E-betyg i en 50 poängskurs. Kan det vara så din SYV menar?

    Hur stor chans har du att komma in på den högskoleutbildning som du söker tiLL våren? Du kan kika på tidigare statistik och i fall antagningsgräns brukar ligga ganska mycket högre än det du har, kanske det inte är så bråttom att få ut Examensbevis? Kanske vinner du på att fortsätta läsa på komvux och få ut Examensbevis med högre meritvärde?

    ***tyvärr är det så att i fall ingen av dina 100-poängskurser, betygsatta med F, kan delas in i två stycken 50-p.kurser, så uppfyller du formellt sett inte kravet för att kunna få ut examensbevis från komvux. Så som reglerna är skrivna så måste de TOLKAS, och den tolkningen skolverket gör är att i den situationen som du beskriver, uppfyller du inte kraven för examensbevis från komvux.

    Bästa hälsningar

    JuIia SYV

    P.S: undrar om du planerar ta in Idrott och hälsa 1 in i ditt examensbevis? Har du betyg i den kursen? är det ett godkänt betyg? Det är så här att det endast fram till 1 jan2017 som man får ha den kursen i examensbeviset från komvux. Senare får man inte ta in den i examensbevis från komvux.

    • : Hej igen! Mitt meritvärde är ändå ingenting att hänga i granen. Jag kommer in på den linje jag vill med hjälp av högskoleprovet. Min studievägledare sa att det inte var möjligt att ta examen mer 2250 poäng E och 200 poäng F. Det gör ingenting för mig att ha "dåligt" meritvärde då jag fått högt resultat på högskoleprovet. Tycker bara att det låter konstigt att man måste ha EXAKT 150 poäng F. Min syv menar att jag kan läsa en 50 p kurs och sedan få F i den och så kan jag få en gymnasieexamen. Att läsa en kurs på distans tar två veckor, sedan tar det ungefär två veckor för hermods att skicka betygen till min kommun och sedan ska de in på antagning.se. Enl min kommun hinner jag inte gå den, då kursen isf skulle varit avslutad senast förra fredagen... mvh Julia
    • Liselotte : Jag har nu pratat med en expert från Universitets- och högskoIerådet och skriver ett nytt svar till dig.
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hejsan,

    jag har nu kommit i kontakt med en expert på Universitets- och högskoIerådet och det verkar som att det är lite av "Moment 22", utan någon bra lösning.

    Det verkar som att ingen har tänkt på att det kan uppstå en sådan situation som du befinner dig i och därför inte har skrivit in möjIighet till undantag i reglerna kring examensbevis från komvux. Enligt reglerna så kan du inte ta ut examensbevis, om inte det är så att det går att dela på en 100 poängskurs - och det kan man endast göra om det är en "1b" kurs - men inte matte 1b, utan t.ex Samhällskunskap 1b eller Naturkunskap 1b, där det finns möjlighet att deIa upp en 100 poängskurs i 2 stycken 50 poängskurser - 1a1 och 1a2.

    Om du har den oturen att du inte har F betyg i någon sådan "1b" kurs som kan klyvas in på mitten i 2 st. 50 poängskursen - då är det jättesvårt! Det finns inte inskrivet i Styrdokument att man kan göra på ngt. annat sätt.... tyvärr.

    SkoIverkets upplyssningstjänst svarade att "komvux får göra bedömning och det är rektors ansvar, komvux får tolka reglerna" mm... Det kan man - om man vill - tolka som att rektor på komvux skuIIe ev kunna bevilja undantag.  Men det är i så fall upp till den enskilde rektorn att "ta på sig" i så fall.

    De altenativen som jag ser nu för dig är

    1. att på ngt. sätt ändå försöka få betyg i en 50 poängskurs. t.ex om rektor kan sätta det så kallade "rektors betyg". Rektors betyg sätts av rektor i fall rektor "har kännedom om att den studerande har kunskaper i en viss kurs, trots att hen inte formellt sett uppfyller kraven för att kunna få ett betyg". Det är högst E betyg som rektor får sätta.

    2. söka på "reell kompetens", en annan väg - dvs försöka få Grundläggande behörighet på betyg + 3 års arbetslivserfarenhet ... men när jag ser att du är endast 21 år gammal, tänker jag på att du troligtvis inte hunnit få 3 års arbetslivserfarenhet (då den erfarenheten måste vara från det att du fyllde 19 år... möjligtvis om du fyller 22 år inom mycket snar framtid).

    3. experten på UHR rådde också att försöka vända sig direkt till den högskola/universitet dit du vill komma in och fråga om de på ngt. sätt kan hjälpa till. T.ex finns det möjlighet för en högskoIa/universitet att göra "alternativt urvaI" - inom den möjIigheten kanske kan de ta in dig under förutsättning att du kvalificerar dig på HP-resultatet - för att komma in. det är inte alls säkert de vill bemöda sig med det, om de ändå har många behöriga sökande och kommer ändå att fylla alla sina platser... men det är värt att försöka, tycker jag.

    Ditt fall "sätter fingret på" en lucka i reglerna, tycker jag. Vi kommer att väcka frågan hos Analysavdelningen på Skolverket. Men det hjälper troligtvis inte dig i din nuvarande situation. Ändringar i reglerna brukar ta ganska lång tid att genomföra, tyvärr. :(

    Min förhoppning är att mitt svar på ngt. sätt kanske blir till hjälp!

    L.

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'konsult' (16 st.)

    • Alida

      Osociala yrken inom psykologi?

      Hej! Jag har alltid varit intresserad av hur människor fungerar, beteenden osv. Mina drömyrken har alltid varit som psykolog, inom rättspsykiatrin eller kriminalvården. Men har kommit fram till att jag är väldigt introvert och vet inte om jag vill satsa på...

      Milla : : Hej!Det finns flera yrken inom området beteendevetenskap och rättspsykologi där du kan utforska människors beteenden utan att behöva ha direkt patientkontakt.Här är några alternativ att... Läs hela svaret
    • beccaliya2007

      vad gör en konsult?

      Hej! Jag ä en tjej som älskar att prata, resa,leda och diskutera. jag vet inte vad jag vill bli efter gymnasiet då jag nu går i 9an, men konsult verkar vara roligt, jag undrar vad de gör. om de är fastanställda, och om de har bra lön?

      Milla : : Hej!Konsult - är ett samlingsnamn för ett stort antal olika yrken. Det gemensamma för dessa yrke är att du är expert inom ditt område och att arbetssättet som används är att göra... Läs hela svaret
    • Sandra

      Hur kan jag som civilekonom vidareutbilda mig för att få jobb inom HR?

      Jag är 39 år och har en civilekonomexamen med inriktning redovisning och finansiell styrning. Jag har därefter 13 års erfarenhet inom det området (som Redovisningsekonom, Controller och Ekonomiansvarig/Ekonomichef) men känner nu att jag vill göra...

      Anna: : Hej Sandra!I rollen som HR-chef (och annars även inom många andra roller inom HR) är det mycket bra att ha goda kunskaper i ekonomi (vilka du har och det är... Läs hela svaret
    • Emelie

      Fristående kurser för rekrytering?

      Hej, Jag vill helst inte gå personalvetareprogrammet. Utan läsa fristående kurser och specialisera mig inom just rekrytering. Vilka kurser tror ni spontant är bra att läsa på universitetet för detta?

      Anna: : Hej Emelie,det vi vet om yrket Rekryterare uppger vi på Framtid.se/yrke/rekryterareDet är yrket, som är i Sverige är icke-reglerat och det betyder att hen som anställer eller ger uppdrag... Läs hela svaret
    • Ida

      Vad gör en systemvetare?

      Jag har funderat en del på att bli systemvetare. Det känns verkligen som en utbildning som är rätt i tiden. Men jag undrar vad exakt de kan göra. Jag har hört att de kan jobba som programmerare och projektledare. Jag tycker inte att det låter superkul att...

      Peter: : Hej IdaSystemvetare - kallas de samhällsvetare som specialiserar sig på att lösa administrativa problem med hjälp av IT och datasystem. Majoritet av systemvetare (fler än 75%, uppgift från mars 2021)... Läs hela svaret
    • Sandra

      Hur läser jag till finansiell rådgivare?

      Hej, Jag funderar på att läsa till finansiell rådgivare och undrar vad som krävs för att bli detta. På framtid.se läser jag att den vanligaste vägen att gå är en master i ekonomi, men hur går man vidare efter detta? Finns det andra...

      Mikael: : Hej! Yrket finansiell-rådgivare är i Sverige icke-reglerat, därför kan olika arbetsgivare ställa olika krav på de som söker jobbet. I Sverige kan också lagar och... Läs hela svaret
    • Sami

      Vill bli IT konsult?

      Hej jag har ett samlat betygsdokument från gymnasiet då jag gick elprogrammet. Jag har nu funderat på att försöka bli IT konsult och jag undrar hur jag ska gå tillväga då och vilka ämnen man läser mest om?

      Julia: : Hej Sami,det bästa rådet jag kan ge dig är att du vänder dig till Studie- och yrkesvägledare på Komvux i den kommunen där du är folkbokförd och gör studieplanering mot Examensbevis. Med... Läs hela svaret
    • Elias

      Vilken utbildning för att bli processkonsult?

      Fråga 1: Vilken utbildning kan jag välja om jag vill bli konsult för kreativa grupprocesser? Bakgrund 1: Jag är intresserad av komplexa sociala utmaningar. Jag skulle vilja stötta grupper, organisationer el företag att komma framåt i sina skapandeprocesser. Någon sorts processkonsult. Jag...

      Anna: : Hej i Sverige hör yrket "konsult" ej till de "Reglerade yrken" och det är därför arbetsgivare som bestämmer vem som har tillräckliga kvalifikationer och vilken utbildning som... Läs hela svaret
    • Linn

      Kan man få hjälp med sommarjobb av en syv-konsult?

      Hej,jag har hört att man kan få hjälp med att söka sommarjobb av en syv-konsult tills man blir 20 år. Stämmer det? Och om det gör det,kan man fortfarande få hjälp om man går på ett distansgymnasium? Jag är 19 år nu men fyller inte 20 förrens den 29 augusti så jag kommer att vara klar med...

      Julia: : Hej Linn, så vitt jag vet så finns det inte någon allmän regel ang. 20 årsgräns... dock kan det vara oIika i olika kommuner, om det handlar om olika lokala projekt. Du... Läs hela svaret
    • Carl

      Vad gör en konsult inom kultur?

      Hej! Jag funderar på att studera kulturentreprenörskap vid uppsala universitet och det står att man kan bli konsult efter utbildningen. Men vad gör en sådan och vad tjänar man?

      Liselotte: : Hej CarI, för att du ska få hjälp på bästa sättet, kanske är det fördeIaktigt för dig att få svar direkt från de utbiIdningsansvariga på just den utbiIdningen,... Läs hela svaret
    • Oliver

      Kunna jobba inom IT?

      Hej, Jag har tänkt att jobba inom IT men har hört att de ganska dåligt lön inom branschen och dåligt löne utveckling men vill så gärna jobba inom It och då vill jag göra ett bra yrke-val också. Så vilka jobb kan ni ge exempel på inom IT som ger en hyfsad lön?

      Mikael: : IT-branschen utvecklas fort och nya yrken tillkommer. Se exempel på yrken inom IT Här>> som egenföretagare /konsult/ kan man tjäna "hur mycket pengar som helst", beroende på hur bra IT-specialist man... Läs hela svaret
    • Henrik

      Vilka yrken leder till jobb utan fast arbetsplats?

      Jag är ute efter ett jobb utan fast arbetsplats. Mitt nuvarande mål i livet är att låsa upp tid och plats, utan att göra anspråk på min lön. Som exempel vill jag har möjligheten att åka till (bäst/)västkusten och fiska några veckor under våren, spendera juli månad i Varberg eller spendera...

      Mikael: : Titta närmare på yrke Konsult. Man kan bli konsult inom alla branscher, t.ex IT-konsult eller Lönekonsult.
    • Simon

      Studera till PR-konsult?

      Hej! Jag har länge haft intresse för media och kommunikation överlag och därav är PR-Konsult något som jag vill studera till. Det problem jag har är att hitta en utbildning som passar på någon av följande orter; Stockholm, Lund, Göteborg samt Borås. Vad vet du/ni? Vilken hjälp kan ni...

      Anna: : Hej Simon! Som PR-konsult kan man jobba efter väldigt många olika utbildningar som på ett eller annat sätt handlar om Marknadsföring.  Jag kan ge några exempel - en distansutbildning... Läs hela svaret
    • Oliver

      Vilka kurser behöver man för bli IT-konsult?

      Hej Jag undrar vilka kurser man måste plugga i gymnasiet för att kunna bli antagen/jobba i IT branschen och för min del så vill jag jobba som IT-konsult och jag undrar också om man måste plugga olika kurser beroende på vad man vill arbeta som i IT branschen.

      Milla : : Hejsan!  För att kunna jobba som IT-konsult behöver du (nästan säkert) en eftergymnasial utbildning: på högskola eller på yrkeshögskola. Att få jobba som... Läs hela svaret
    • Alena

      Vägledning inför studier utomlands?

      Hej! Jag har nyss börjat ettan i gymnasiet och går Samhällsvetenskapsprogrammet. I framtiden vill jag studera utomlands, allra helst på något topp universitet i USA. Finns det någon organisation ni känner till som är specialiserade inom studier utomlands? Eller kanske någon viss konsult som...

      Anna: : Hejsan! Här kommer länkarna till de hemsidor som vi kan rekommendera om man söker info om studier... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga