vilsenpånatur
    Hej, jag går just nu i ettan (natur) och har biologi, kemi, svenska, engelska och matte 1c, 2c och fysik 1 nästa termin. Har också samhällskunskap, franska 3 och idrott(blir inte klar förrens tvåan). Vet att IB finns sen innan, men fick hem brev där man kan läsa utomlands på IB. Skulle nog tycka det är kul med ny kultur, nytt språk och skulle utvecklas mycket som person.

    Hur kommer kurserna påverkas? Kommer inte hinna få betyg i idrott men det behövs inte för att komma in på svenska universitet(om jag pluggar i Sverige sen) vad jag förstått (man har CAS dock)?

    Men kurserna biology och chemistry, kommer dem beröra det som är i kemi 1 och biologi 1 också? Om jag tar HL, så är t.ex. biologi 1 och 2 däri? och jag läser om saker. Eller är HL bara kurserna "2".

    Hur är det med fysik 1, kommer bara ha läst 1/3, kommer jag kunna läsa physics HL?

    Matte 1,2 kommer jag ha läst, men finns det kurser som bara motsvarar 3,4, /5 som jag kan ta och inte berör innehållet i 1 och 2 även om kurserna bygger på varann?

    Hur är det med religionen, den kommer jag inte ha läst alls, påverkas behörighet? Eller svenska 2, räcker swedish A för behörighet gällande all svenska, eller ska man göra prov också för att visa svenskakunskaper sen efter swedish A?

    Utifrån hur det ser ut nu, så kan man väl säga att jag undrar hur min behörighet kommer påverkas jämfört med om jag fortsätter på Na,na nu.

    En nackdel med IB är om min svenska försämras, vilket jag hoppas den inte gör. Fler nackdelar? Har hört att IB är väldigt svårt, men det är väl som ett vanligt Na-program?
    • vilsenpånatur :

      Vet att kurserna i matte och naturämnena bygger på varandra, men menar så jag inte kommer behöva gå igenom/läsa om innehållet

    • Milla : Är det en svensk gymnasieskola som du vill läsa IB på - utomlands? Vilken skola utomlands vill du läsa IB på?
    • vilsenpånatur : Har ingen speciell, men gärna utomlands. Det jag kan få stipendium till
    • Milla :

      Det underlättar så klart om du får stipendium men det brukar inte täcka alla kostnader. Familjerna (elevens familjer) brukar behöva bekosta ganska mycket själva, ändå, tyvärr. Oavsett stipendium, så är det dina vårdnadshavare som kommer bestämma var du bor fram tills dess du fyller 18år och utan deras godkännande kommer du inte kunna flytta till annan adress (och ännu mindre till utlandet). Eftersom du skriver att du vill läsa utomlands, kika gärna på de svenska skolorna utomlands, även om de inte har just IB-programmet (där ska du kunna läsa svenska och chansen att få terminsavgifter betalda av kommunen borde vara bättre/större om du ansöker om det för att läsa på en Svensk skola). Se gymnasieguiden.se/gymnasium?utomlands

    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,

    jag undrar hur realistiskt är det för dig att kunna läsa på gymnasienivå utomlands? Om du vill läsa IB-programmet så finns det även i Sverige. 
    Allmän information om IB-programmet på svenska och på engelska kan du läsa på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/IB
    Vilka svenska gymnasieskolor som erbjuder IB kan du se i listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?IB
    Titta också särskilt på Scandinavian-school-of-brussels som hör till de så kallade "svenska skolor utomlands" där eleverna bör bland annan kunna läsa svenska + det kan (förmodligen) bli lättare att få din kommun att betala terminsavgifter till skolan så att du eller din familj slipper göra det själva.
    Detaljerna kring kurserna och om du ska behöva läsa om samma kurs eller inte är väldigt "små bekymmer" i sammanhanget, tycker jag - det löser sig på något sätt ändå... om du nu kommer in på en utbildning utomlands (på gymnasial nivå). Det finns ett stort antal olika hinder, dock (tyvärr).
    För det första, så är det dina vårdnadshavare som bestämmer var du bor fram tills du fyller 18år. Om dina vårdnadshavare godkänner att du ska försöka komma in på en gymnasial utbildning utomlands, då måste de också åta sig alla kostnader som tillkommer och det kan bli väldigt dyrt. Det är inte alla svenska kommuner som betalar terminsavgifterna (den frågan måste du ställa till utbildningsförvaltningen i den kommunen där du är folkbokförd) men även om kommunen åtar sig betala terminsavgifterna till den utländska skolan, så tillkommer det många olika kostnader: för resor, för boende, för mat och andra levnadsomkostnader och det är då du själv eller dina vårdnadshavare som måste stå för det. Har du undersökt frågan om din familj har råd?
    Sedan tillkommer det en fråga om du kommer bli antagen till IB. Det är rätt "speciellt" att läsa på IB. Det stora skillnaden mot den svenska gymnasieskolans nationella program är att eleverna på IB läser i två år och sedan ska klara ett antal slut-examinationer som är samlade precis i slutet av utbildningen. Klarar man inte de examinationerna, får man inte diplom som ger behörighet till eftergymnasiala studier och att "rätta till det" får man - enligt vad jag vet - endast 2 försök (två möjligheter till "re-takes"). 
    Det går inte heller att "komplettera" IB på något sätt, inte i Sverige i alla fall. De som gick IB och inte uppnådde i slutet av utbildningen kraven för diplom som skulle ge dem behörighet till universitetsstudier, söker sedan läsa på allmänna kurser på folkhögskolorna och hoppas att de kommer in där (inte säkert det...). Ett annat alternativ blir i så fall att läsa in hela sin gymnasiekompetens på komvux vilket tar (i värsta fall) 3 läsår.
    Jag vill inte skrämmas, utan vill bara påpeka att det är rätt stora skillnader mellan nationella svenska program och IB som är ett internationellt program. Hur svårt kan det vara att klara IB? - Det finns de som klarar det, men tänk på att all undervisning är på engelska, att du måste samla på dig stora mängder kunskap som du efter två år ska redovisa under en intensiv test-period och om du ska flytta hemifrån för de studierna och t o m till ett annat land, så tillkommer det också svårigheter i att "finna sig i den nya omgivningen". 
    Vad gäller svenska språket... du skriver att du lär inte glömma svenska på 2 år och det stämmer men för behörighet till svenska universitetsutbildningar behöver du få godkänt betyg i gymnasial kurs svenska 3 som läses på gymnasiet, i Sverige, under år 3. Du läser nu svenska 1, nästa år - om du fortsätter på din nuvarande utbildning kommer du läsa svenska 2 och under årskurs 3 kommer du läsa svenska 3. Det ingår även litteraturkunskap (att ha läst och analyserat på bra/rätt sätt innehåll i ett antal skönlitterära böcker) i högre kurser i svenska på gymnasienivå. Om man läser svenska 2 och 3 på komvux tar det 10 veckor på heltid (alltså är det 400 timmars studieinsats på de två kurserna, sammanlagt). 
    Jag säger inte att det är omöjligt för dig att läsa IB programmet och t o m läsa IB utomlands. Men jag menar att det finns ett antal hinder som tyvärr kan bli "oövervinnliga" t.ex om din familj inte har råd att betala allt det som behöver betalas för. Du kan börja med att be om dina vårdnadshavarens godkännande och om du får det, kontakta sedan din kommun med frågan om de kommer betala terminsavgifter till en "viss skola" utomlands (uppge vilken skola det är, för att det ev kan spela roll för att få rätt svar från din kommun).
    Att vilja bekanta sig med andra kulturer är en fin tanke och jag kan inte säga emot det men det är tyvärr inte så att alla i gymnasieålder i Sverige som vill läsa utomlands kan göra det: ofta är det ekonomin (att familjerna inte har råd) som sätter käppar i hjulet.
    Hoppas mitt svar blir till hjälp!

    Studie- och yrkesvägledare
    • vilsenpånatur : Tack så mycket!
    • Milla : vi på FRåGA SYV är glada om våra svar blir till hjälp!

    Frågor och svar taggade med 'snittbetyg' (177 st.)

    • LILIII

      Gymnasieexamen?

      Hej! Jag vet att man måste ha godkänt på 2250 poäng för att få gymnasieexamen, alltså man kan ha F på 250 poäng men från vilken summa räknar man det? 2500 eller 2400 ifall gymnasiearbetet räknas inte med. Om jag har F på...

      Milla : : Hej,jag är inte helt säker på att jag förstår exakt vad du frågar om. Du får gärna förklara mer kring din fråga.Detta gäller: examensbevis från gymnasieskolan... Läs hela svaret
    • claranils

      Vad händer om jag läser moderna språk och matematik 5?

      Hej! Jag läste samhällsvetenskapsprogrammet i gymnasiet men läste aldrig några kurser som gav meritpoäng och gick därför ut med 18,65 i meritvärde. Nu efter studenten har jag insett att jag vill läsa till läkare. Jag läste in Kemi 1+2,...

      Milla : : Hej,betygen i kurserna som ger meritpoäng räknas även in i ditt jämförelsetal (snittbetyget). Du vinner därför på att ha så höga betyg i alla kurser,... Läs hela svaret
    • Meritpoäng

      Meritvärde i yrkeshögskola, ger Engelska 7 meritpoäng?

      Hej , det är så att jag har fått mitt examensbevis längesedan. I år har jag läst Engelska 7 för att jag ville höja mitt meritvärde. Jag har sökt till Yrkeshögskola och skolor jag har sökt till gör ett urval med baserat...

      Milla : : Hej,meritpoängen (extrapoängen) gäller i Sverige vid ansökan till högskola-univesitet. Vid antagning till olika yrkeshögskoleutbildningar kan de antagningsansvariga... Läs hela svaret
    • Pandra girl

      Hur är det med naturs möjligheter?

      Hej! Jag undrar om man får bättre möjligher om man får exakt samma betyg på samhäll oh natur. På samhäll säger vi att jag har lagt till matte 3 och engelska 7 vet ej om det spelar roll. Men om de två sedan söker in på samma...

      Milla : : Hej, till svenska högskole-universitetsutbildningar konkurrerar de behöriga sökande (obehöriga kan ej antas) i olika urvalsgrupper. I betygsgrupper konkurrerar man med en "siffra" som heter... Läs hela svaret
    • Ninos

      Går det att inkludera F i examen?

      Hej, Om man läser en kurs via exempelvis NTI eller Campus och får F i kursen går det att inkludera den i examen? Tänker även om man skulle avbryta kursen under halva perioden av kursen eller om man inte lyckas klara den?

      Milla : : Hej!"Streck" kan man inte ta in i sitt examensbevis från komvux eller från gymnasieskolan. Jag förstår det som så att du läser mot examensbevis från komvux. I det... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Ekonomi eller inte?

      Jag är intresserad i Ekonomi och det har nästan alltid varit målet. Men jag blir rekommenderad Natur och vet att det håller de mesta dörrarna öppna, jag gillar inte kemilabbar så mycket men jag tycker att vissa No ämnen är intressanta samt...

      Milla : : Hej!Alla B-betygen ger snittbetyg (jämförelsetal) på 17.5. Så om man har för det mesta B som betyg men några stycken A (mer exakt A-betygen i fem stycken 100poängskurser) då får man snitt... Läs hela svaret
    • Anders Andersson

      Läggs Matematik specialisering in i jämförelsetalet?

      Hej! Jag går nu andra året på teknikvetenskapsprogrammet. Jag planerar att ta Engelska 7, Matematik 5 och Matematik Specialisering för att få de extra 2.5 meritpoängen. Men jag har hört att Matte Spec är ett väldigt tufft ämne. Det jag...

      Milla : : Hej,betyg i kurserna som ger Meritpoäng räknas också in ditt snitt/jämförelsetal. Det kan du läsa om på gymnasieGuiden.se/meritpoängOm du siktar på... Läs hela svaret
    • Ninos

      F i Prövning använda i Examen?

      Tänkte kolla om jag har 2250 poäng och fått F i en prövning som är på 50 poäng har jag möjlighet till att använda den kursen som F. Alltså min fråga är kan man få F i en prövning och sen använda den kursen i en...

      Milla : : Hej!Jag tror man får göra så. Ytterst är det upp till rektorn på komvux i den kommunen där du är folkbokförd att besluta om det. Jag känner inte till ngn regel som skulle... Läs hela svaret
    • mallan

      meritpoäng modernt språk?

      Hej, Jag går i åk 9 och läser franska. Jag tycker det är svårt och funderar på att byta till spanska i gymnasiet. (ska gå ekonomi). Om jag fortsätter med franska vet jag att jag får extra merit, men om jag bara får E i betyg plus extra...

      Milla : : Ja, det är bättre för att det kommer ge dig högre meritvärde.Det är med meritvärdet som du konkurrerar om studieplats på de svenska högskole-universitetsutbildningar. Vissa utbildningar... Läs hela svaret
    • NV

      Räknas språk 1 in i meritvärdet?

      (Jag har en fråga angående mitt val att läsa italienska 1 istället för spanska 4 under mitt samhällsbeteendevetenskapsprogram. Jag har hört att italienska 1 inte räknas med i mina totala meritpoäng vid ansökan till universitetet. Därav...

      Milla : : Hej!Jag har nu skrivit kommentar till din fråga som lyder: "Ingår kursen Italienska 1 i ditt examensbevis från gymnasiet? Läste du den kursen som Utökat program, alltså är den... Läs hela svaret
    • Emmaaa

      Behöver hjälp med uträkning av poäng ?

      Hej ! Har försökt tänka ihop mina betyg många gånger nu men får inte till de . Kan jag tillgodo räkna gymnasie betygen från komvux också ? Fattade de som att de va de 13 eller va de kanske 14 bästa betygen som ska bli 2500 poäng ....

      Milla : : Hej!Det är helt nödvändigt att veta hur Examensbeviset från gymnasiet eller om du har ditt examensbevis från komvux ser ut. Alla betyg från examensbeviset (förutom betyget i... Läs hela svaret
    • A20

      Utökade kurser ?

      Hej, Jag har läst engelska 7, matte 5 och modersmål ett och 2. Alla 4 har jag läst som individuella val. Kommer alla betygp räknas med i jämförelsetalet om jag har engelska 7 och matte 5 som utökade kurser (kurskod individuellt val men U) och...

      Milla : : Hej,svar på din fråga är - i princip Ja... varför "i princip"? Jo, matematik 5 kanske inte kommer ge dig meritpoäng, t.ex om du söker till en utbildning som ej kräver matte för... Läs hela svaret
    • sara15

      Hur påverkas meritvärdet om man får F i fysik 2?

      Går naturvetenskapsprogrammet men riskerar att få F i fysik 2. Har bra betyg i alla andra ämnen. Undrar hur mitt slutliga meritvärde kommer att påverkas av detta och med hur många poäng mitt meritvärde kommer sänkas? Vill gärna ha exempel...

      Milla : : Hej,skillnaden i meritvärde mellan situationen att du får F i fysik2 eller E blir Plus-minus cirka 0.4. Alltså du får cirka + 0.4 högre meritvärde om du får E i... Läs hela svaret
    • Carl linus

      Räknas utökad kurs med?

      Hej! Jag har läst moderna språk 3 i både spanska och franska. Kommer mitt franska betyg vara tvunget att räknas in på meritvärdet eftersom det är en meritgivande kurs, även om den är utökad, eller kan moderna språk 3 i spanska bara...

      Milla : : Hej!Svar på din fråga beror på hur ditt examensbevis ser ut, vilka kurser som är markerade med U i ditt examensbevis. Om du redan fått ut ditt examensbevis uppge vilken eller vilka kurser som i ditt... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga