Robin
    Hej!

    Jag läser just nu på mina sista gymnasiekurser på allmän kurs på folkhögskola, planen är att bli klar till sommaren. I augusti vill jag läsa vidare på någon behandlingsassistent/socialpedagogutbildning.

    Problemet är dock att jag kanske behöver flytta för utbildningen, samtidigt skulle jag behöva arbete ihop pengar för att få råd med utbildningen. Några tips att ge? Jag fyller 23 i maj och bor i Linköping. Helst skulle jag vilja fortsätta plugga direkt, eftersom jag känner att jag behöver få ett bra jobb så fort som möjligt.

    Mvh
    Robin

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Robin,
    mitt råd till dig är att du söker både jobb och många olika utbildningar till behandlingsassistent/socialpedagog. Om du kommer in på en eller flera utbildningar men samtidigt också får jobb, kan du välja sen, vad du ska göra. Om du endast får Jobb men ingen utbildningsplats, då jobbar du ett tag och söker till utbildningar senare. 
    Om du endast får en utbildningsplats, men inget jobb - då är det bättre att börja läsa än att vara arbetslös. Som studerande får du, förhoppningsvis, studiemedel. Studerande får också många olika "studerande-rabatter" på diverse ställen: från affärer till inträde på museer och festivaler och även (ofta) även kan åka billigare med kollekrivtrafik (här kan det handla t.ex om "ungdomsrabatt" upp till exempelvis 26 år).
    Bostadsbidrag för "ungdomar" gäller för de som är "under 29 år". Se gärna info på forsakringskassan.se/privatpers/studerande/bostadsbidrag_till_unga. Det finns, alltså, vissa ekonomiska fördelar i att läsa när man är yngre.
    Studerande som är över 29 år får, exempelvis, inte något bostadsbidrag (såvida de inte har barn). Och har man hunnit få barn, blir det oftast betydligt svårare att studera pga tidsbrist och ännu större ekonomisk press.
    Som studerande får man jobba "extra" (på somrarna, andra lov och under terminstider). Och man får tjäna ganska mycket, utan att studiemedels-utbetalningar påverkas. Se gärna info på csn.se/fragor-och-svar/hur-stor-inkomst-far-jag-ha.

    På tal om att behöva flytta för att gå utbildning: det finns utbildningar på distans.
    Utbildnings-tips:
    Hermods-yrkeshogskola/stodpedagog-hermods-distans

    Frågor och svar taggade med 'meteorolog' (3 st.)

    • Elev

      Flera kandidatprogram?

      Om man redan har lärarexamen, är det värt att studera fler program eller räcker det att studera kurser för att arbeta utanför lärarområdet? Funderar att läsa program som inte leder till något specifikt arbete som exempel samhällsanalys...

      Milla : : Hejsan,jag vill börja med "meteorologi"... Kika på framtid.se/yrke/meteorolog - vilken utbildning ska man ha? Jo, för att bli meteorolog studerar man fysik vid en högskola eller ett universitet.... Läs hela svaret
    • Elev

      Hur kan jag bli meteorolog?

      Hej! Jag är samhällsvetare från gymnasiet. Min stora dröm är att arbeta med meteorologi, gärna programleda där jag berättar om vilket väder det blir. Dock har jag ej behörighet för program som kräver naturämnen som Kemi, fysik,...

      Milla : : Hej,det vi vet om yrket Meteorolog berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/meteorolog Inför den utbildning som krävs för att kunna bli en meteorolog (i alla fall så är det i... Läs hela svaret
    • Elvin

      Att godkänna meteorologs betyg?

      Hej, Jag har pluggat till meteorolog i mitt hemland i fem år (i Azerbaijzjan). Just nu studerar jag grundläggande (svenska som andraspåk). Jag skulle vilja fråga om vilka ämnen dessutom jag behöver studera i Sverige om jag vill godkänna mitt betyg?

      Milla : : Hej Elvin,vad är ditt karriär/yrkesmål i Sverige? Vill du bli Meteorolog>>? Eller vlill du kanske jobba med ngt. annat?Det är bra om du kan komma i kontakt med de svenska meteorologer för att se... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga