Ida 24 år
  Jag är klar den 3e juni med att läsa klart gymnasiekompetens från folkhögskola - hur ansöker jag högskola med betyg därifrån?

  Jag vill börja plugga ganska snabbt på högskola men jag vill inte ta studielån, finns det något sätt att undvika studielån men kunna plugga ändå?

  Vad läser man om man vill bli egen företagare?

  Jag är jätteosäker på vad jag vill bli, jag vill ha en bra lön på mellan 30-40.000 i månaden - vilka yrken har ljusast framtidsutsikt just nu?

  Tack!

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ida!

  Det är bra att du vill plugga vidare och vidareutbidlningar finns inte bara på högskola, utan även på andra ställen, som Yrkeshögskola>>, KKU>> och inom folkhögksola finns det utbildning till Fritidsledare>>, som är på eftergymnasial nivå.

  ...till högskoleutbildningar som startar augusti-september var sista ansökningsdag 15 april, nästa gång du kan söka är mellan 15 september och 15 oktober till utbildningsstart i januari 2017.

  Det finns fortfarande några yrkeshögskoleutbildingar att söka till start hösten 2016 - i vilken del av Sverige bor du eller vilka regioner kan du flytta till?

  Du undrar om vilken utbildning krävs det för att bli egen företagare. Det är extremt svårt att svara på. Kort svar: det är du själv som bestämmer för att det är du som ska skaffa kunder och sälja dina produkter eller tjänster till dem (vad du tycker du behöver veta för att sälja dina produkter eller tjänster - det är den utbildning du behöver skaffa dig).

  Yrken som har ljusast framtidsutsikt just nu är

  Sjuksköterska>>

  Förskollärare>>

  Speciallärare>>

  Undersköterska>>

  Lastbilsförare>> (med specialisering på kortare transporter)

  Om vilka yrken som blir bristyrken år 2020-25, läs här>>

  Kika gärna på alla de olika yrken, på www.framtid.se och uppge i vilken del av landet du bor eller vart du kan flytta - då kan jag ge dig tps på utbildningar.

  Vänliga hälsningar

  Julia Syv

   

   

   

  Här får du tips på några yrkeshögskoleutbidningar (på distans, du behöver alltså inte flytta för att gå utbildning): även om du kanske inte är behörig, kan du ändå komma in /detta pga Yrkeshögskola kan ta in obehöriga i "fri kvot", vilket högskola inte kan göra/...

  på den här utbildningen>> ,på den här>> samt på den här>> och på den här>> finns det Restplatser och du kan fortfarande söka dem;

  Det finns också några YH där sista ansökningsdag ligger framför oss (de flesta hade sista ansökningsdag 15 april eller 1 maj) - den här YH>>  och även den här>> har sista ansökningsdag 31 maj 2016;

  den här Yrkeshögskoleutbildning>> har sista ansökningsdag 3 juni 2016;

  den här YH>> har sista ansökningsdag 23 juni; och den här>> - 30 juni; och den här>> - 15 august 2016 och den här>> - 26 september (start på utbildningen är i mitten på november).

  Alla YH-utbildningar som är på distans med Restplatser kan du se här>> men det finns, som sagt, även dem som har ordinarie sista ansökningsdag som inte redan har passerats, dvs man kan söka dem i vanlig ordning.

  Alla YH med Restpaltser (bunden studieform och distans, alla) - kan du se här>>

  Se hela utbudet av YH på www.yhguiden.se

   

  Hej igen!

  Om man utbildar sig till Socionom>> har man många olika möjligheter sen: man kan söka jobb bland annat som Socialsekreterare (och på sikt bli Enhetschef inom Socialomsorg>> ), som Kurator>> på olika ställen, dvs i grund- och gymnasieskola, högskola, på sjukhus och i många olika projekt där man kan t.ex jobba som Behandlingspedagog>>

  Det finns ockaå många olika påbyggnadsutbildningar för en Socionom, t.ex kan man vidareutbilda sig till Psykoterapeut>>

  Angående matematiken: jag tror du har läst Matte 1a. Nu är du behörig att läsa Matte 2. På nivå 2 finns det kurser matte 2a, 2b och 2c. c-spår är avancerat, b - medelsvårt. Det är OK att läsa a-spår, du blir behörig till Socionom i alla fall. Så du kan läsa Matematik 2a - t.ex på komvux. Det är en kurs á 100 gymnasiala poäng och läses på heltid under fem veckor (eller på halvtid - på 10 veckor). Du kan också läsa den långsamt - på 25% av studietakt under en hel termin, dvs under 20 veckor. Du ansöker till komvux i den kommunen där du är folkbokförd.

  Om du kan skaffa dig kunskaper på egen hand (genom självstudier), kan du göra Prövning>> och få betyg på prövningen. Det spelar inte någon roll hur du får betyg, om du läser kurs eller tentar av den (gör prövning).

  Om du vill komma in på högskola till våren 2017, måste du göra ansökan senast 15 oktober. Det är OK att inte bli behörig till 15 oktober, men du måste bli behörig innan sista kompletteringsdag, som blir 1 december 2016, läs mer här>>

  Du kan också fråga på din folkhögskola om du kan läsa en kurs Matte 2 (a, b eller c - spelar inte någon roll), om du hellre vill läsa på en folkhögskola. Det som är viktigt att du har betyg eller omdöme som säger att du har godkända kunskaper i matte 2 innan 1 december 2016. I annat fall missar du komma in till våren 2017 men kan söka till nästa start, till hösten 2017.

  Jag hoppas mitt svar blir till hjälp, återkom om ngt är oklart!

  Lycka till!

  Julia Syv

  • Ida Jag är intresserad utav att gå socionomutbildning eller liknande, kommer det vara lätt att få jobb inom det?
  • Ida Jag har läst matte 1a1 tror jag det heter men på socionomutbildning behöver man matte2, jag är sugen på att ansöka till högskolan VT17 - hinner jag läsa matte2 tills dess och hur gör jag för att läsa matte2?
  • Julia Jag kommer nu att utöka mitt svar ännu en gång. Läs ovan om en stund. :)
  • Ida Om jag vill söka kursen matematik 2 på komvux hur gör jag då? Kan jag läsa det på distans också?
  • Ida Tack!
  • Anna I Vilken kommun är du folkbokförd? Du söker till komvux i "din kommun", där du är skriven/folkbokförd.
  • Anna Ansökningsperioder och möjlighet att läsa på "distans" varierar, dvs är olika i olika kommuner. För att svara på din fråga om studier på komvux, måste man veta i vilken kommun du är folkbokförd.
  • Ida Jag bor i Stockholm, bokförd i Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. :-)
  • Anna Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ida,

  du bör söka till komvux i Stockholms stad. Där startar kurser kontinuerligt under året. Du bör söka minst 8 veckor innan kursstart. För att kunna söka skapar du först ett "konto" (sparar dina uppgifter) och sedan gör en ansökan.

  Du får nu ett antal snabblänkar till de sidorna där relevant info finns:

  här>> skapar du "konto";

  här>> finner du kontaktuppgifter till komvux i Stockholm;

  Vilken kurs - Matematik 2a, 2b eller 2c - bör du anmäla dig till? 2a är en lättare kurs, 2b är medelsvår och 2c är avancerad (svårt).

  För behörighet till vidare studier spelar det (oftast) ingen roll vilken av de kurserna (a, b eller c) som man har betyg i. För säkerhets skull, se i Behörighetskraven på den utbildningen som du vill söka till sen, när du har kompletterat med matte 2 kursen.

  På komvux i Stockholm kan man läsa matematik 2 på distans.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig. Lycka till med anmälan till komvux och med dina framtida studier!

  ANNA

   

   

   

  • Ida Tack!! Det hjälpte!! Jag funderar på att läsa engelska 7 också, eller är det "onödigt" ? Jag behöver inte det för att söka utbildningen jag vill gå men jag undrar om det kan gagna mig?
  • Mikael Att kunna mer engelska är alltid bra, oavsett vilket jobb eller vilken utbildning man söker, så jag tycker att du bör läsa eng 7 om du har möjlighet. Annars så kan man alltid bedriva självstudier. Lycka till!

  Frågor och svar

  • elev 16 år

   är jag behörig till Programinriktat val ?

   är jag behörig till Programinriktat val om jag har inte svenska men har andra amnen

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Micaela 23 år

   Sätta ihop en egen kandidat?

   Hej! Jag undrar hur jag ska gå tillväga om jag vill läsa kriminologi eller socionom och sätta ihop ett eget program? Jag har inte jättehöga betyg och tror att jag får svårt att komma in på ett färdigt program.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ebba 19 år

   Med vad söker man in till barnmorskeutbildningen?

   Hej det är så att jag ska börja studera till sjuksköterska till hösten på halmstad högskola och därefter vidareutbilda mig till barnmorska. Jag har kollat överallt på internet men hittar inte riktigt svaret jag söker. Först och främst undrar jag om betygen på högskolan spelar någon roll? Jag har...

   Julia SYV: Hej Ebba! som urvalskriterier inför barnmorskeprogrammet är att ju fler godkända akademiska poäng man har, desto bättre. De som har flest akademiska poäng kommer in först... Läs hela svaret
  • David 16 år

   Gå natur och vara ganska bra i alla NO-ämnen förutom Matematik?

   Hej! Jag undrar om man kan få en ganska hög meritpoäng ( 17-18 ) på naturvetenskapsprogrammet om man har minst C i alla NO-ämnen förutom Matematik och att man har E i just det ämnet. Räcker det med en bra studieteknik, motivation och ett intresse...

   Anna SYV: Hej!max antal meritpoäng är 2,5 och ingen kan få fler. var god läs information på gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-merit Jag tror du menar... Läs hela svaret
  • Micaela 23 år

   Hur påverkas behörigheten om jag läst 7,5 högskolepoäng?

   Jag har inte så höga betyg och fick inte heller ett jättehögt resultat på högskoleprovet och kikar nu på mina chanser att läsa separata kurser istället och bygga mitt eget program. Därför undrar jag hur mina chanser att komma in på högskola/universitet påverkas om jag till exempel läser en...

   Mikael SYV: En kurs på 7,5 hp påverkar inte chanserna att komma in på en högskoleutbildning. Till utb på grundnivå konkurrerar man med meritvärde och med HP.
  • Oliver 18 år

   Komplettera en kurs?

   Hej jag gick ut gymnasiet i år från naturvetenskapsprogrammet med A och B i alla kurser förutom kemi 1 och skulle vilja komplettera upp denna kurs för att kunna komma in på allt. 1. Om jag kompletterar denna kurs kan jag lägga in den i betygen eller får...

   Anna SYV: Hej Oliver! Om du fick ut Examensbevis kommer inget ändras i dokumentet "examensbevis", oavsett vilka andra betyg du får. De övriga/nya betygen kommer finnas på separata dokument (utdrag från Betygskatalogen).... Läs hela svaret
  • Martina 24 år

   Val av utbildning?

   Hej! Jag skulle behöva lite inspiration i mitt val av utbildning. Har väldigt svårt att välja utbildning på grund av att jag är rädd att det ska vi fel. Oftast så får jag en bra idé, men sedan kommer jag alltid på en massa nackdelar. Jag funderade ett tag på att bli förskollärare. Prövade...

   Anna SYV: Hej Martina!utbildning till Arbetsmiljöingenjör* finns även som en yrkeshögskoleutbildning**: se exempel på yhguiden.se/utbildning/sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/arbetsmiljoingenjörOm du finderar... Läs hela svaret
  • Fatima 27 år

   Gamla gymnasiebetyg och kurser?

   Hej, Jag har gamla gymnasiebetyg och planerar att höja upp de genom prövningar. Dock finns vissa kurser inte mer och vissa kurser vet jag att jag inte är duktig på och därför komma låta vara. Jag kommer att göra högskoleprovet också. Jag...

   Julia SYV: Hej Fatima!har du ett Slutbetyg från gymnasiet (eller Slutbetyg från Komvux) och från vilket år är ditt slutbetyg?Från Slutbetyget kan du inte ta bort några kurser. Nya kurser som inte... Läs hela svaret
  • Helena 20 år

   Hur stor är chansen att jag kommer in?

   Hej jag har sökt till industriell ekonomi på Chalmers. Mitt snitt är ca 20,5 och antagningspoången i BII gruppen är 21,4. Jag undrar hur stor chansen är att jag kommer in? Jag vet att det inte finns någon garanti att jag kommer in och att det är...

   Julia SYV: Hej Helena!Du vet att det inte går att ge någon garanti. goda nyheter är dock att antagningsgränsen uppges (i alla fall som oftast) den som uppstår efter Urval2 men innan att alla reserver... Läs hela svaret
  • ahmed 19 år

   Engelska 7 & modersmål, vilket borde vara ind val / utökad kurs?

   Hej Jag har hört att man inte får poängen/meriten av eng7 och modersmål om man inte ordnar dem rätt. Eng7 borde vara utökad kurs och modersmål (arabiska 3) som individuellt val, stämmer det?

   Julia SYV: Hej!Arabiska 3 är en kurs inom ämnet Moderna språk.Ämnet Modersmål på gymnasiet har endast följande kurser: Modersmål 1 och 2 och kursen Aktiv... Läs hela svaret
  • anna 20 år

   Engelska 7 som utökad kurs kan inte tas bort?

   Hej syv! Jag ville göra prövning i engelska 7 som en utökad kurs i trean på gymnasiet. Sen ansåg jag att engelska 7 blir för svårt och jag bestämde hoppa av den och inte fortsätta med prövning. Betyder det inte att kursen måste tas...

   Julia SYV: Hej!det är mycket ovanligt att eleven får göra prövning som U-kurs. Prövning har gymnasieelev rätt att göra om hen fick F i kursen eller om undervisning i en obligatorisk kurs... Läs hela svaret
  • M 26 år

   Hur funkar meritvärde med Komvux betyg?

   Hej, jag har suttit och försökt läsa på antagning.se angående hur man räknar ut meritvärde på sina betyg när man har en examen från Komvux men förstår verkligen inte vad det är de menar, för man söker väl...

   Anna SYV: Hej M,jag antar att du läser mot ett yrkesbevis: examensbevis från barn- och fritidsprogrammet. I så fall måste du ha minst 400 poäng programspecifika kurser (från barn- och... Läs hela svaret
  • Malik 27 år

   Vilka kurser är min kommun skyldig att erbjuda?

   Hej, Fråga avseende komvux: 1. Komvux skyldig erbjuda grund kurser för högskolebehörighet. Vad gäller Särskild- behörighet, om jag exempelvis vill utbilda mig till Socionom är min kommun skyldig då att erbjuda mig de kurser som behövs för bli Särskild...

   Mikael SYV: Hejsan! Läs gärna informationen på Skolverkets hemsida. Om du där inte hittar svar på dina frågor om vilka kurser komvux är skyldig att erbjuda, var god vänd dig till... Läs hela svaret
  • Iza 28 år

   Möjligt och hur komplettera för behörighet till arkitekt?

   Hej! Jag har tagit examen juni år 2019 från psykologprogrammet, gör nu mitt ptp-år med förhoppning om legitimation och leg psykologtjänst from september i år. Om jag är nu nyfiken på att komplettera min examen genom att plugga kandidat i arkitektur, vilka ämnen behöver jag plugga för...

   Julia SYV: Hej!jag undrar vilken utbildning du menar som "kandidat i arkitektur". Det finns femåriga arkitektprogram och så finns det 3-åriga program:... Läs hela svaret
  • Xingyi 19 år

   Läsa moderna språk och modersmål på komvux?

   Hade inte fått chans att läsa moderna språk 1.2.3 och modersmål på gymnasiet, kan jag läsa de i komvux och höja mitt snittbetyg? Går i teknikprogrammet, läste matte 4,5,sp och engelska 7, har 2500 totalt poäng just nu. Fick inte så bra betyg på de ämnena, folk sa att om man hade mer än 2500...

   Julia SYV: Hej!om du får ut Examensbevis när du slutar på gymnasiet, kan inget ändras sedan i det dokumentet. Du behöver sedan höja betygen i de kurserna som ingår i examensbeviset,... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga