Ida 23 år
  Jag är klar den 3e juni med att läsa klart gymnasiekompetens från folkhögskola - hur ansöker jag högskola med betyg därifrån?

  Jag vill börja plugga ganska snabbt på högskola men jag vill inte ta studielån, finns det något sätt att undvika studielån men kunna plugga ändå?

  Vad läser man om man vill bli egen företagare?

  Jag är jätteosäker på vad jag vill bli, jag vill ha en bra lön på mellan 30-40.000 i månaden - vilka yrken har ljusast framtidsutsikt just nu?

  Tack!

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ida!

  Det är bra att du vill plugga vidare och vidareutbidlningar finns inte bara på högskola, utan även på andra ställen, som Yrkeshögskola>>, KKU>> och inom folkhögksola finns det utbildning till Fritidsledare>>, som är på eftergymnasial nivå.

  ...till högskoleutbildningar som startar augusti-september var sista ansökningsdag 15 april, nästa gång du kan söka är mellan 15 september och 15 oktober till utbildningsstart i januari 2017.

  Det finns fortfarande några yrkeshögskoleutbildingar att söka till start hösten 2016 - i vilken del av Sverige bor du eller vilka regioner kan du flytta till?

  Du undrar om vilken utbildning krävs det för att bli egen företagare. Det är extremt svårt att svara på. Kort svar: det är du själv som bestämmer för att det är du som ska skaffa kunder och sälja dina produkter eller tjänster till dem (vad du tycker du behöver veta för att sälja dina produkter eller tjänster - det är den utbildning du behöver skaffa dig).

  Yrken som har ljusast framtidsutsikt just nu är

  Sjuksköterska>>

  Förskollärare>>

  Speciallärare>>

  Undersköterska>>

  Lastbilsförare>> (med specialisering på kortare transporter)

  Om vilka yrken som blir bristyrken år 2020-25, läs här>>

  Kika gärna på alla de olika yrken, på www.framtid.se och uppge i vilken del av landet du bor eller vart du kan flytta - då kan jag ge dig tps på utbildningar.

  Vänliga hälsningar

  Julia Syv

   

   

   

  Här får du tips på några yrkeshögskoleutbidningar (på distans, du behöver alltså inte flytta för att gå utbildning): även om du kanske inte är behörig, kan du ändå komma in /detta pga Yrkeshögskola kan ta in obehöriga i "fri kvot", vilket högskola inte kan göra/...

  på den här utbildningen>> ,på den här>> samt på den här>> och på den här>> finns det Restplatser och du kan fortfarande söka dem;

  Det finns också några YH där sista ansökningsdag ligger framför oss (de flesta hade sista ansökningsdag 15 april eller 1 maj) - den här YH>>  och även den här>> har sista ansökningsdag 31 maj 2016;

  den här Yrkeshögskoleutbildning>> har sista ansökningsdag 3 juni 2016;

  den här YH>> har sista ansökningsdag 23 juni; och den här>> - 30 juni; och den här>> - 15 august 2016 och den här>> - 26 september (start på utbildningen är i mitten på november).

  Alla YH-utbildningar som är på distans med Restplatser kan du se här>> men det finns, som sagt, även dem som har ordinarie sista ansökningsdag som inte redan har passerats, dvs man kan söka dem i vanlig ordning.

  Alla YH med Restpaltser (bunden studieform och distans, alla) - kan du se här>>

  Se hela utbudet av YH på www.yhguiden.se

   

  Hej igen!

  Om man utbildar sig till Socionom>> har man många olika möjligheter sen: man kan söka jobb bland annat som Socialsekreterare (och på sikt bli Enhetschef inom Socialomsorg>> ), som Kurator>> på olika ställen, dvs i grund- och gymnasieskola, högskola, på sjukhus och i många olika projekt där man kan t.ex jobba som Behandlingspedagog>>

  Det finns ockaå många olika påbyggnadsutbildningar för en Socionom, t.ex kan man vidareutbilda sig till Psykoterapeut>>

  Angående matematiken: jag tror du har läst Matte 1a. Nu är du behörig att läsa Matte 2. På nivå 2 finns det kurser matte 2a, 2b och 2c. c-spår är avancerat, b - medelsvårt. Det är OK att läsa a-spår, du blir behörig till Socionom i alla fall. Så du kan läsa Matematik 2a - t.ex på komvux. Det är en kurs á 100 gymnasiala poäng och läses på heltid under fem veckor (eller på halvtid - på 10 veckor). Du kan också läsa den långsamt - på 25% av studietakt under en hel termin, dvs under 20 veckor. Du ansöker till komvux i den kommunen där du är folkbokförd.

  Om du kan skaffa dig kunskaper på egen hand (genom självstudier), kan du göra Prövning>> och få betyg på prövningen. Det spelar inte någon roll hur du får betyg, om du läser kurs eller tentar av den (gör prövning).

  Om du vill komma in på högskola till våren 2017, måste du göra ansökan senast 15 oktober. Det är OK att inte bli behörig till 15 oktober, men du måste bli behörig innan sista kompletteringsdag, som blir 1 december 2016, läs mer här>>

  Du kan också fråga på din folkhögskola om du kan läsa en kurs Matte 2 (a, b eller c - spelar inte någon roll), om du hellre vill läsa på en folkhögskola. Det som är viktigt att du har betyg eller omdöme som säger att du har godkända kunskaper i matte 2 innan 1 december 2016. I annat fall missar du komma in till våren 2017 men kan söka till nästa start, till hösten 2017.

  Jag hoppas mitt svar blir till hjälp, återkom om ngt är oklart!

  Lycka till!

  Julia Syv

  • Ida Jag är intresserad utav att gå socionomutbildning eller liknande, kommer det vara lätt att få jobb inom det?
  • Ida Jag har läst matte 1a1 tror jag det heter men på socionomutbildning behöver man matte2, jag är sugen på att ansöka till högskolan VT17 - hinner jag läsa matte2 tills dess och hur gör jag för att läsa matte2?
  • Julia Jag kommer nu att utöka mitt svar ännu en gång. Läs ovan om en stund. :)
  • Ida Om jag vill söka kursen matematik 2 på komvux hur gör jag då? Kan jag läsa det på distans också?
  • Ida Tack!
  • Anna I Vilken kommun är du folkbokförd? Du söker till komvux i "din kommun", där du är skriven/folkbokförd.
  • Anna Ansökningsperioder och möjlighet att läsa på "distans" varierar, dvs är olika i olika kommuner. För att svara på din fråga om studier på komvux, måste man veta i vilken kommun du är folkbokförd.
  • Ida Jag bor i Stockholm, bokförd i Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. :-)
  • Anna Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ida,

  du bör söka till komvux i Stockholms stad. Där startar kurser kontinuerligt under året. Du bör söka minst 8 veckor innan kursstart. För att kunna söka skapar du först ett "konto" (sparar dina uppgifter) och sedan gör en ansökan.

  Du får nu ett antal snabblänkar till de sidorna där relevant info finns:

  här>> skapar du "konto";

  här>> finner du kontaktuppgifter till komvux i Stockholm;

  Vilken kurs - Matematik 2a, 2b eller 2c - bör du anmäla dig till? 2a är en lättare kurs, 2b är medelsvår och 2c är avancerad (svårt).

  För behörighet till vidare studier spelar det (oftast) ingen roll vilken av de kurserna (a, b eller c) som man har betyg i. För säkerhets skull, se i Behörighetskraven på den utbildningen som du vill söka till sen, när du har kompletterat med matte 2 kursen.

  På komvux i Stockholm kan man läsa matematik 2 på distans.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig. Lycka till med anmälan till komvux och med dina framtida studier!

  ANNA

   

   

   

  • Ida Tack!! Det hjälpte!! Jag funderar på att läsa engelska 7 också, eller är det "onödigt" ? Jag behöver inte det för att söka utbildningen jag vill gå men jag undrar om det kan gagna mig?
  • Mikael Att kunna mer engelska är alltid bra, oavsett vilket jobb eller vilken utbildning man söker, så jag tycker att du bör läsa eng 7 om du har möjlighet. Annars så kan man alltid bedriva självstudier. Lycka till!

  Frågor och svar

  • Jamila 20 år

   Kommer jag kunna få studiemedel ändå?

   Hej! Det är så att jag kom in på ett program i universitet nu i hösten som jag inte riktigt ser mig själv/trivs i och har då fått/sökt studiemedel för två terminer av CSN. Jag undrar om jag behöver klara någon typ av poäng eller fortsätta med utbildningen till en viss gräns då jag vill söka...

   Julia SYV: Hej Jamila,fram tills du får Antagningsbesked till det nya programmet, vet vi inte om du kommer in. Sök till det nya programmet och fram tills du får antagningsbesked, fortsätt läsa på... Läs hela svaret
  • Yasmin 18 år

   Liknande Affärsutveckling och entreprenörskap inom byggteknik?

   Hej, jag funderar på att läsa AFFÄRSUTVECKLING OCH ENTREPRENÖRSKAP INOM BYGGTEKNIK vid Chalmers tekniska högskola men undrar om det finns en liknande högskoleutbildning i nån annan högskola/universitet? Sen undrar jag också vad som menas med...

   Julia SYV: Hej Yasmin,om du menar det här programmet på Chalmers, så står det om den utbildningen, bland annat följande: "Affärsutveckling och entreprenörskap inom... Läs hela svaret
  • N 18 år

   Vad kan "level A" och "level B" betyda?

   Jag planerar att söka till ett universitet på Irland och har hittat ett dokument där alla olika EU-länders kvalifikationer är listade, däribland Sveriges. Dokumentet är för 2019 intagning och har betygsskalan A-F, men det nämns även att betyg på "level A" inte kan räknas för poäng och att man...

   Julia SYV: Hej N, Fråga SYV har tyvärr inte några egna experter på studier utomlands; vi kan därför endast försöka hjälpa dig genom att skicka länkar till hemsidorna som vi... Läs hela svaret
  • Jon 34 år

   Elev som läst grundskolan utomlands och vill börja i gymnasiet?

   Hej! En elev som pluggat hela grundskoletiden i USA ska till nästa höst börja gymnasiet i och vill helst börja i skolan som jag jobbar på. Hur gör jag för att validera betygen? Vilken hjälp finns att tillgå?

   Anna SYV: Hej Jon, om det är ett nationellt svenskt gymnasieprogram, ej IB, där undervisning är på engelska, som eleven vill gå - måste hen bland annat ha godkänt... Läs hela svaret
  • Ingela 21 år

   Mattematik 2b eller 2c?

   Hej! Jag pluggar för tillfället matte 2c men tycker att den är lite svår så undrar över ifall matte 2b är något lättare eller om det är ungefär samma innehåll i de? mvh Ingela

   Anna SYV: Hej Ingela,det är en del av matte 2 kursen som är Olika i matte 2b och 2c; b-spår är mer inriktat på Ekonomi och c-spår - mer inriktat på Naturvetenskap.Varför pluggar du matte 2c nu? Pluggar... Läs hela svaret
  • Hannah 17 år

   icke godkänd moderna språk samhällsvetenskapsprogrammet?

   Vad händer om jag F:ar båda kurserna (200 poäng) moderna språk gymnasiet samhällsvetenskaps linjen?

   Anna SYV: Hej Hannah,om du får godkända betyg i andra kurser (i princip i alla andra kurser på samhällsvet.programmet) så uppfyller du kraven för examensbevis. Du kan ha upp... Läs hela svaret
  • Mimmi 22 år

   Prövningar i novemeber?

   Hej! Jag är ute väldigt sent och det är ont om prövningar där jag kan anmäla mig just nu, och jag måste ladda upp betyget senast 2a december. Vet någon var det finns möjlighet att göra prövningar under november? Vill helst göra de...

   Anna SYV: Hej Mimmi,du uppger inte i vilka kurser du vill göra prövningar och i vilken del av Sverige du kan göra prövningar. Har du gjort prövningar förut? Vet du att du kommer behöva åka till... Läs hela svaret
  • Daniella 15 år

   Vård och omsorg och studenten?

   Hej! Jag har tänkt att gå vård och omsorg i gymnasiet, blev dock lite fundersam över det hela när jag hörde från kompisar att de läser enormt mycket om kroppen, mediciner och matte. Är det så? Måste man kunna allt om kroppen och...

   Anna SYV: Hej Daniella, med att "ta studenten" kan man mena lite olika saker. Kika gärna på Framtid.se/reportage/studenten ang. "kunna allt om kroppen och mediciner" så är det absolut ingen som kan - inte ens... Läs hela svaret
  • Idun 25 år

   Hur blir jag psykoterapeut efter sjuksköterskeutbildningen?

   Hej! Jag blir klar med sjuksköterskeprogrammet i januari och har unders studiernas gång kommit fram till att jag vill jobba med samtal och tror att psykoterapeut skulle passa mig bra. Behöver jag göra något mer innan jag kan ansöka till "grundläggande psykoterapi" för att ha behörighet? Måste...

   Anna SYV: Hej Idun,jag tror tyvärr inte att utbildning till sjuksköterska kan ligga till grund för vidareutbildning till en psykoterapeut, i alla fall inte som reglerna ser ut i Sverige... Läs hela svaret
  • Johan 15 år

   Kommer jag överleva Matte 1c?

   Hej! Jag vill gå teknik i gymnasiet då jag vill bli spelutvecklare. Matte är inte min svagaste sida, men inte heller min starkaste. Jag har C i matte, kommer jag kunna klara matte 1c? det står att den linje jag vill gå har matte 1c, 2c, 3c. Vad innebär det?

   Anna SYV: Hej Johan,på teknikprogrammet och på naturvetenskapsprogrammet läser man et avancerade spåret i matte - c-spår och mattekurserna läses på TE och på NA i snabb takt.På... Läs hela svaret
  • Jafar 19 år

   Matte 2, Universitet?

   Hej, jag går mitt andra år i Samprogrammet och tänker att plugga till ämneslärare efter gymnasium, det jag tänker nu är att jag vet att det inte är obligatoriskt att läsa matte 2 men om jag ska plugga till lärare i Engelska och Svenska...

   SYV-besökare Syv: Hej Jafar, när man tittar på de olika Ämneslärarprogrammen som ges på lärosätena: högskolorna och universiteten i Sverige, så kan behörighet vara Olika trots att namn på... Läs hela svaret
  • Elin 19 år

   Hur lång tid tar det*?

   Hej! Jag har läst ekonomiprogrammet i högstadiet och vill nu ansöka till en civilingenjörutbildning HT 2020 som kräver Fysik 2, Matematik 4 och Kemi 1. Först och främst, när de skriver fysik 2 menar de att jag måste läsa 1 också...

   Julia SYV: Hej Elin,Om du för särskild behörighet behöver Fysik2, matte 4 och kemi1, så är det då exakt de kurserna med godkända betyg som du behöver, ej några andra kurser, detta just... Läs hela svaret
  • Mikael 19 år

   Kan man gå tekniskt basår utan examensbevis?

   Hej! Jag undrar om det går att studera ett naturvetenskapligt/tekniskt basår på universitetet om man inte har grundläggande behörighet?

   Julia SYV: Nej, det kan man inte göra. till alla svenska utbildningar på högskolenivå (även till de så kallade För-utbildningar som basår är) behöver man ha Grundläggande behörighet till högskolestudier.VänligenJulia
  • Hedi 22 år

   Hur ser antagningspoängen ut för gymnasielärare?

   Hej, jag undrar vad antagningspoängen är (både HP och gymnasiepoäng) för att söka in till gymnasielärare, ämnena matte och kemi i Stockholms universitet?

   Milla SYV: Hej Hedi, det är väl den här utbildningen som du är intresserad av - su.se/sok-kurser-och-program/lmnty-gykm ? då finns det följande uppgifter: sedan hösten 2017,... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga