Anonym 20 år
  Hej!
  Jag läser nu sista året på gymnaiet i naturlinjen. Mina betyg räcker inte för att söka till läkarprogrammet här i Sverige så jag är tvungen att söka till Polen. Jag undrar hur och när man söker till antagningsprovet för Polens läkarprogram?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,
  om du är eller senast 21 juni 2018 blir Behörig till läkarprogrammet - råder jag dig att lägga in ansökan till alla de svenska läkarprogram i alla fall; och speciellt om du har gjort högskoleprovet. Du kan nämnligen även med lägre betyg komma in i HP-urvalsgruppen. Sista dag att lägga in ansökan till svenska högskoleutbildningar är 16 april, dvs imorgon. Du förlorar inget på att lägga in ansökan till läkarprogrammen, så varför inte?

  Ang. söka till Polen, kan vi tyvärr inte hjälpa dig mer än att ge några länkar, ex till Reportage på Framtid.se >> som nämner på vilka universitet i Polen som de flesta svenskar studerar (och jag tänker så här: om många svenska studerar på just de universiteten i Polen, måste det ju vara "bra" studier, annars skulle inte så många studera där...? :);

  och till en plats på högskolornas gemensam hemsida som berättar om studier i Polen, där du själv kan söka vidare: studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/polen

  Det finns företag som förmedlar studier i utlandet; dock kan vi inte rekommendera något företag som förmedlar studier till läkare utomlands... detta pga vi ej kan ta ansvar på vilken kvalité den "förmedlingen" håller. Om du blir missnöjd med den hjälpen du får hos ett företag/förmedling/organisation som vi skulle rekommendera, kan vi ju inte hjälpa det på ngt. sätt... vi har ingen möjlighet att ge dig någon kompensation... så vad gör vi då?
  Det är mycket tråkigt att behöva svara att vi i princip ej kan hjälpa till med att förmedla studier utomlands eller ge så mycket info.

  *********
  Vi har samlat allmänna tips och råd vid utlandsstudier - men den riktar sig Allmänt mot alla som vill studera utomlands (alla utbildningar i alla länder). Var god läs nedan:

   

  Att tänka på om man vill studera utanför Sverige:

  1. Ta reda på om utbildningen är CSN-berättigad. Från 1 juli 2015 ändras reglerna för studiemedel utomlands: det blir möjligt att låna högre belopp och att med Studiemedel studera språk i flera världsdelar.

  2. Kontrollera om du har ett giltigt pass och om visum krävs. Ansök om passet, om du saknar ett giltigt pass eller om det kommer att gå ut inom kort, och om visum, om visum krävs, i god tid.

  3. Kolla upp om du kan söka stipendier för att finansiera resan.

   

  4. Ta reda på hur du översätter din utländska examen till en svensk motsvarighet - i fall du senare vill söka arbete i Sverige.

   

  5. Fundera på hur du vill bo under dina utländska studier: på campus, hos värdsfamilj eller i egen lägenhet.

   

  6. Försäkringar är också viktigt att tänka på: kontrollera om du även under utlandsvistelse omfattas av de försäkringar som dina föräldrar (eller andra personer i samma hushåll) har. Om inte, teckna egna försäkringar.

   

  7. Vaccinationer kan behövas när man reser till vissa länder. Vissa vaccinationer bör tas upprepade gånger med några veckors eller till och med månaders mellanrum. Undersök därför frågan om hälsobestämmelser och vaccinationer i god tid inför utlandsresan.

  8. Många college och universitet utomlands accepterar endast studenter som uppnått ett särskilt GPA.

  GPA är en förkortning på Grade Point Average. Detta är ett medelvärde av dina betyg. Hur högt eller lågt ditt GPA ska vara för att bli antagen är upp till varje college eller universitet att bestämma. Du kan räkna ut ditt GPA här. 

   

  9. Spårkkunskaper är viktiga när man planerar studera utanför Sverige. Man kan sällan hitta utbildningar utanför Sverige med undervisningsspråk "svenska", vilket innebär att man antingen måste kunna "landets språk" (t.ex. spanska om man vill läsa i Spanien) eller så söker man studier med undervisningsspråk engelska.
  Exempel på en skola i Finland som har svenska som undervisningsspråk är Novia (en motsvarighet till en svensk yrkeshögskola & högskola).

  Oftast läser man som svensk utomlands på engelska och för att bevisa att man kan tillräckligt mycket engelska (för att klara av sin utbildning utomlands)
  brukar man göra kunskapstest i engelska.

  10. Studier utomlands är alltid förknippade med vissa kostnader. Det är i princip omöjligt att ordna sina utländska studier utan att behöva betala någonting. Vad kostnaderna går ut på är det väldigt olika, beroende på vilka studier det är och i vilket land samt på vilken skola.
  Vad det gäller studier på svenska gymnasieskolor utomlands så gäller (mars 2017) följande:
  Hemkommunerna erbjuder oftast eleven att ta med sig sin skolpeng för studier utomlands. I så fall betalar föräldrarna/vårdnadshavare mellanskillnaden (skolavgift – skolpeng) samt det som kostar att bo på internatet.

  ***

  Bra information om att studera utomlands på högskolenivå finns på högskolornas gemensam hemsida www.studera.nu

  Skolverkets hemsida finns info om hur man översätter svenska betyg till engelska.

  En länksamling
  bra hemsidor som handlar om att studera, söka praktik eller jobb utomlands finns här >>

  *** *** ***

   Vart bör man vända sig om man söker information om studier utomlands?

  Det första man oftast tänker på är att söka information på Internet och fråga Studie- & yrkesvägledare på den egna skolan eller på Komvux i den egna kommunen. Det är två bra vägar att gå, men SYV på skolorna är ej insatta i studier utomlands för att det är omöjligt att kunna vara expert på alla möjliga studier i alla möjliga länder. Det finns ingen SYV som vet allt om alla studier världen över. Information på Internet finns, men man måste se upp för ”bluff”: skolorna som "lovar runt men håller tunt”. För att inte råka ut för bedragare, råder vi kontrollera att det är en riktig och seriös skola som du söker utbildning på. Hur kan man kontrollera det? - Vi råder att ta kontakt med ambassaden och/eller konsulatet där det ofta finns någon sort "utbildningsansvarig". Den personen är insatt i reglerna och kan ge relevant och aktuell information om vad som gäller för studier i just "det landet”: t.ex. om man vill studera i USA, kan man både ta kontakt med den amerikanska ambassaden i Sverige och i den svenska ambassaden i USA.

  Arbetsförmedlingen kan ibland bistå med rådgivning (speciellt om du har frågor om ett EU land). Det finns EU-rådgivare på AF som är experter på olika länder inom EU. Deras jobb är att ge råd och stöd till personer som söker jobb i olika EU länder, men p g a de vet mycket om det ”aktuella landet” kan man ibland få bra tips från dem även i fall man inte söker jobb utan studier & det är också så att du ev. vill jobba och studera utomlands samtidigt (t.ex. studera på deltid och jobba på deltid eller jobba extra vid sidan av studierna). I detta fallet finns det all anledning att söka råd hos en EU-rådgivare via AF.

  Om man har en fråga om en utbildning som man vet finns på en viss skola utomlands, kan man i så fall med fördel ta kontakt direkt med just den skolan för att få svar på specifika frågor, detaljer och få det allra senaste informationen. Personal på skolan vet också om några ändringar planeras inom snar framtid (de ändringar som ännu inte syns på skolans hemsida). Det är alltså bra att få information "straight from the horse´s mouth” men lita inte enbart på det som skolans personal säger till dig, utan dubbelkolla och i fall du har möjlighet att göra en kortare resa och personligen besöka skolan där du senare vill studera, är det en mycket bra idé att göra en sådan ”utforskande resa” (och speciellt om du måste betala en studieavgift - innan du betalar bör du vara säker på vad du ger dig in på).

  På Skolverkets hemsida finns info om hur man översätter svenska betyg till engelska.

   

  Frågor och svar

  • Martin 19 år

   Ändra till individuellt anpassat program?

   Hej! Jag kompletterar upp mina betyg på Komvux för att kunna få en gymnasieexamen. Jag har minst godkänt i alla kurser som kräver lägst betyget E för att uppfylla kraven för gymnasieexamen, men jag överstiger antal 'godtagbara' F. Jag gick det naturvetenskapliga programmet med inriktning...

   Mikael SYV: Hej Martin,det är i samråd med SYV på komvux som du gör planering mot examensbevis. Egentligen är det Rektor på komvux som är ansvarig, men i praktiken gör du planering med... Läs hela svaret
  • Shakita 18 år

   Hur utbildar man sig till kontorschef?

   Hej! Jag tror att kontorschef hade passat mig bra, hur utbildar man sig till detta? Vill påpeka att jag går samhällslinjen och har inga problem med yrkeshögskolor om en passande linje för jobbet finns.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lina 21 år

   Plugga kurser innan socionom?

   Hej! Jag planerar att söka in till socionomutbildningen under nästa år, men vill fram tills dess testa på att plugga igen, och är därmed intresserad av att läsa lite enskilda kurser på distans. På gymnasiet läste jag...

   Mikael SYV: Hej Lina,socionomprogrammet i Sverige ger Yrkesexamen och det är exakt de kurser som ingår i socionomprogrammet som måste läsas för att få examen som socionom; om du hittar någon av kurserna... Läs hela svaret
  • Hannah 20 år

   vill bli socionom men har ej matten?

   Jag har alltid velat jobba som socionom eller med ungdomar som behöver hjälp, kanske på behandlingshem eller liknande, saken är dock att jag har jättesvårt för matte. Klarade knappt matte 1b i skolan och försöker läsa upp 2b nu via komvux...

   Julia SYV: Hejsan,jag vill tipsa om Matteboken.se en sida där alla kurser är upplagda för repetition och för självstudier; Matematik 2 finner du på matteboken.se/lektioner/matte-2 och det är gratis... Läs hela svaret
  • Hani 21 år

   Kan jag göra en transfer till Sverige efter utlandsstudier?

   Hejsan! Jag vill plugga till läkare på riga stradins universitet till hösten! Jag läste natur med inriktning sam på gymnasiet vilket innebär att jag inte har läst alla naturkurser. Jag har läst biologi 1-2, kemi 1-2, och matte 3c, det jag däremot...

   Mikael SYV: Hej Hani!Det är inte fel att läsa matte 4 och fysik2, tycker jag. Detta för att kunskaper inom matte och fysik behöver man ha så mycket av som möjligt, om man ska... Läs hela svaret
  • Krisztina 19 år

   Hur kan jag bli rättsvetare?

   Hej! Jag började paralegal utbildningen en månad sedan, men jag skulle vilja ha en bredare utbildning också. Jag fick nu veta att man kan utbilda sig till rättsvetare. Jag skulle vilja starta utbildningen nu under våren. Min fråga/frågor är...

   Mikael SYV: Hej,på våren startar mindre antal utbildningar. De flesta utbildningar börjar på hösten - så är det i alla fall i Sverige.Det programmet på högskolenivå som... Läs hela svaret
  • bianca 18 år

   angående universitet/högskola?

   Hej har nuvarande F i matte 2b kan man komma in på universitet/högskola i juristprogrammet isåfall vart? har hört att man inte kan komma in även om det står att man inte behöver matte 2b Tack på förhand!

   Mikael SYV: Hej Bianca!om du har examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram och godkända betyg i Samhällskunskap 1b och Historia 1b, då är du BEHÖRIG. Sedan deltar alla... Läs hela svaret
  • Ida 23 år

   Djurutbildning eftergymnasialt?

   Hej, Jag undrar om man kostnadsfritt kan utbilda sig till tex djurskötare eftergymnasialt? Jag hittar bara utbildningar som kostar. Alla utbildningar inom djur intresserar mig. Mvh Ida

   Julia SYV: Hej Ida, kostnadsfria utbildningar inom "djur" för vuxna finns i Sverige på komvux, folkhögskolorna, yrkeshögskolorna och högskolor/universitet.Du skriver "eftergymnasialt" och med det kanske du menar... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   Behöver man läsa samma kurs flera gånger?

   Hej, jag funderar på att gå individuella kurser till våren, men planerar att vid senare tillfälle att läsa ett helt program. Om programmet innehåller någon kurs jag redan läst, behöver jag då läsa kursen igen?

   Julia SYV: Hej Emma,jag gissar på att din fråga gäller kurser och program på Högskolenivå, stämmer det?Om du kommer på ett program, som innehåller kurser som du redan har... Läs hela svaret
  • Vincent 22 år

   Komvuxkurs höja min poäng?

   Hej, Jag läser spanska 3 nu på komvux och ska även läsa spanska 4. Jag gör det för att få ut meritpoängen i med att jag inte fick ut de poängen under gymnasiet. Min fråga är om jag kommer få höjd gymnasiepoäng beroende vad jag får för betyg i kurserna? (utöver meritpoängen såklart). Alltså...

   Julia SYV: Hej vincent!Om du har examensbevis, då räknas betygen i kurser som ger meritpoäng, även in i ditt jämförelsetal, alltså du får mer höjning om du får högre betyg i spanska... Läs hela svaret
  • Peggy 18 år

   Många frågor om Tandläkarprogrammet!?

   Hej! Jag har varit i Sverige nästan 1 år och jag går i språkintroduktionsprogrammet. I ett år jag gick från A till C nivå och nu är jag 18.5 år. Efter det jag ska gå till komvux för att studera vidare. Jag vill bli tandläkare i framtiden. Jag hade några frågor... 1.I komvux kan jag göra...

   Julia SYV: Hej Peggy!Om du har varit i Sverige under så kort tid som nästan ett år och redan skriver så bra på svenska, då är du jätteduktig! Fortsätt lära dig svenska och... Läs hela svaret
  • Emma 26 år

   Bli behörig till program?

   Hej, Jag vill till våren läsa följande program. https://www.su.se/sok-kurser-och-program/smrpk-1.412472?semester=VT20&eventcode=31943 Utbildningen kräver däremot matematik C vilket jag inte läste på gymnaiset. Jag läste Omvårdnadsprogrammet...

   Julia SYV: Hej Emma!Omvårdnadskurser kan inte ersätta mattekurser. Matematik C, om du inte läste den på gymnasiet, går inte längre att läsa. den har upphört helt under året 2016, och nya... Läs hela svaret
  • Vägledare 48 år

   Hur blir man SFI-lärare?

   Hejsan, jag vill ha tips på hur en person som idag arbetar som tolk kan bli behörig SFI-lärare. I första hand utbildningar inom Stockholms-område sökes. mvh Studie- och yrkesvägledare

   Julia SYV: Hejsan!Att hen som vill bli SFI-lärare arbetar som tolk är bra! Då kan hen flera språk! men, för att uppnå formell behörighet som SFI-lärare, spelar det tyvärr ingen roll att hen... Läs hela svaret
  • Felix år

   Pluggtips till högskoleprovet?

   Hej, Vad tycker ni är det bästa sättet att plugga till högskoleprovets båda delar (kvantitativa/verbala)? Samt vilken är den högsta poäng höjningen ni har varit med? Jag har så extremt svårt för matte och svenska. Gjorde provet för första gången nu i vår och fick 0.6. jag behöver 1.0 -...

   Anna SYV: Hej Felix! Vi är alla olika och lär oss bäst på olika sätt; kika på Gymnasieguiden.se/Studieteknik
  • Leo 19 år

   Hoppat av gymnasiet fortsätta på komvux?

   Hej! Hoppade av gymnasiet andra året på el-linjen. När jag hoppade av hade jag godkända betyg i alla vänliga ämnen så som svenska, engelska osv. Men fick ingen gymnasieexamen pga mitt avhopp. Jag har nu fått ny motivation och vill gärna...

   Anna SYV: Hej! Om du är född år 2000, kan du, som hoppade av gymnasiet, börja läsa på komvux tidigast 1juli 2020. Innan dess kan du läsa på gymnasiet eller på en... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga