Thea
    Hej!
    Jag är en ambitiös tjej med 330 i merit, men har ingen aning om jag vill gå IB programmet eller Natur...

    Jag vill definitivt plugga utomlands på universitetet och känner att IB därför skulle vara bra, men jag har också hört att IB är väldigt svårt.

    Jag har varit hos SYV tre gånger i skolan men kan inte bestämma mig, hon har heller inte varit särskilt hjälpsam. Så jag uppskattar svar från SYV här men även från elever som gått IBs Diploma program tidigare!

    Är IB så svårt som de säger att det är?

    Måste man verkligen plugga 15h/veckan?

    Är det bara de sista proven i trean som avgör slutbetygen?

    Vad händer om man har en dålig dag när man skriver slutproven och egentligen kan mer än det man skrev?

    Är IB lika svårt som Natur eller svårare?

    Visst kan man läsa något av åren på en annan IB skola någonstans i världen? Eller måste man läsa alla DP åren på samma skola?

    Jag känner att det skulle vara säkrare att gå ett nationellt program men vill ju plugga utomlands, och helst under gymnasiet. Dock vill jag inte läsa om ett år eller behöva ta ett extra år.

    Tacksam för svar, mvh Thea

    3 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Thea,

    om Någon elev tycker det är svårt eller lätt, behöver det inte vara samma för dig - vi alla är olika duktiga och har olika starka och svaga sidor. Du är en unik individ och så som det kommer att kännas för just dig, kan inte någon annan veta eller tala om... Sedan är det ju också så att det i så fall skulle behöva vara så att en och samma person läste både på IB och NA och skulle jämföra dem ...men...  Även om en och samma elev skulle t.ex läsa på IB första året och sedan byta till Naturvetenskapsprogrammet - och säger t.ex att det var svårare på IB än på NA, så har ju eleven mognat till nästa år och lärt sig mer /dvs har Förändrats och inte är exakt samma person som hen var året innan/.

    IB är ett 2årigt program, men i Sverige läser man pre-IB /under första året på gymnasiet läser man kurser ur samhällsvet. och naturvet.programmen men på engelska/ - därför kan det gå att efter första året på IB fortsätta till år  2 och 3 på NA eller på SA-programmet; jag kan inte lova dig det, men vår erfarenhet är att elever har på sätt "bytt" program tidigare...

    Läsa utomlands under sin gymnasietid
    Om man läser på ett "vanligt svenskt" program - Ang. läsa utomlands under gymnasiet utan att behöva "förlora" ett år - så är det i så fall på en svensk skola utomlands som man kan läsa; det finns idag 7st. sådana skolor. Då menar jag "Utanför IB"... för att IB är samma utbildning i olika länder.

    Om man läser på IB
    Programmet, IB, är, som sagt 2-årigt... det är i så fall årskurs 2 eller 3 som du i så fall kanske skulle kunna läsa på en IB-skola i ett annat land.

    Du har så pass högt betygs-värde, att jag hoppas och tror att det inte blir för svårt för dig att läsa på IB-programmet.

    IB- är Inte ett svenskt program, och lyder under IBO-organisationen, inte under det svenska Skolverket. Vad de "hittar på" ... :) - inom IB-undervisningen, vilka eventuella förändringar som de inför, vet inte vi här på Fråga SYV utan vi måste hänvisa till antingen IBO-organisationen eller till de enskilda skolorna som erbjuder IB-undervisningen. Vissa "variationer" och lokala avvikelser förekommer på olika IB-skolor... inom vissa "ramar" som är gemensamma för all IB-undervisning, finns det ändå olika "lokala" avvikelser och det är därför svårt att svara för alla >> IB-gymnasieskolor /i Sverige finns det ca 30 stycken/ - IB finns även på en av de svenska gymnasieskolor Utomlands, nämligen på Scandinavian-school-of-brussels >>.

    Jag vill också tipsa om Röster-om-ib>> som kanske ger en liten inblick i hur IB-programmet fungerar på olika skolor; vad som är gemensamt och vad som är olika på olika skolor.

    Daniel SYV

    Hej, fick nu svar från svenska gymnasieskolan i Belgium. var god läs nedan:

    Hej,
     
    Jag brukar alltid säga att det är inte svårare att få ett bra Diplom inom IB än att få ett bra resultat på NA. Bägge kräver att man läser seriöst under hela gymnasietiden.

    Sättet att betygsättas skiljer sig då 70-80 % av slutdiplomet kommer från examen under tre veckor i maj under sista året. Detta ger en möjlighet att få upp betygen om man haft svackor under de tre åren samtidigt som det gäller att lyckas i examen. Det finns möjlighet till retakes max två gånger i ett eller flera ämnen för att läsa upp betygen.
     
    Ska man läsa utomlands är det en fördel att redan ha studerat alla ämnen på engelska och därigenom förbättrat sin akademiska engelska samt att skolorna vet vad de olika kurserna och betygen betyder och behöver inte försöka översätta vad t e x matematik 3c innebär.
     
    MVH

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, vi fick nu svar från IB-coordinator från Carlforsska gymnasiet. Var god läs nedan:

    IB is not “harder” than NA, it is “different”. For some students this difference proves very difficult, for others it proves less difficult. IB is demanding – in that it demands that students turn up, complete their work, participate in class etc.
    Typically, 80% of the students’ final grades is from their final exams in May of year 3. The other 20% is from assignments submitted to the subject teacher in year 2 and year 3.

    Thea asks about a bad day and it affecting her grades – in that sense IB is like being a professional athlete. The student trains and trains (with the subject teacher) and the Olympics (IB exams) are at a fixed date in the future. Then on that day, at that time, they try their best and for most that is good enough to “win” the gold medal – an IB diploma. Of course, in real life if students don’t get their diploma they can always come back to school and retake the exams (just like the Swedish system with sitting “prövningar” – except IB selects the dates and times).
     
    ALL IB-students must take at least 1 proper course from the social sciences and at least 1 proper course from the natural sciences. Students can specialise if they want to, but IB encourages students to be more balanced. Therefore many ambitious “non-science” students like to take IB as it gives them the opportunity to perform at a high level and get rewarded for that performance – without forcing them to take the NA program.
     
    In summary if Thea loves science and wants to do the best she can, then both NA and IB would work for her.
    However, if Thea loves general studying and/or prefers social sciences / languages – then IB would be a better choice for her.
     
    I hope this helps
    Mvh

     

    Hej igen, vi fick nu svar från IB Diploma Coordinator på Katedralskolan i Lund >>; var god läs nedan:

    Din fråga:
    Måste man verkligen plugga 15h/veckan?
    Svar:
    Det är individuellt hur mycket eleverna pluggar. God planering och framförhållning dvs att inte jobba i sista minuten underlättar mycket. 15 timmar/vecka är nog inte orimligt under vissa perioder.

    Din fråga:
    Är det bara de sista proven i trean som avgör slutbetygen?
    Svar:
    Innan slutproven, tre veckor i maj, gör eleverna 20 – 25% av sina examensbetyg i respektive ämne i form av så kallade internal assessments. Exempel på internal assessments är laborationer i naturvetenskapliga ämnen, experiment i psychology och s k orals i språk.

    Din fråga:
    Vad händer om man har en dålig dag när man skriver slutproven och egentligen kan mer än det man skrev?
    Svar:
    Det finns möjlighet att göra s k retake i ett eller flera ämnen året efter/åren efter det en elev har tagit sin examen. En elev har enligt IB’s regler rätt att gå upp i examen totalt tre gånger.

    Din fråga:
    Är IB lika svårt som Natur eller svårare?
    Svar:
    Inom IBDP läses bara 6 ämnen vilket innebär att eleven kan välja de ämnen som intresserar hen mest och att undervisningen verkligen går på djupet i dessa ämnen. Frågan är om eleven föredrar 6 ämnen eller flera kortare kurser inom NA.

    Din fråga:
    Visst kan man läsa något av åren på en annan IB skola någonstans i världen? Eller måste man läsa alla DP åren på samma skola?
    Svar:
    Om en elev vill läsa ett år på en annan IB-skola är det elevens ansvar att ordna detta. Kursplanerna är desamma över hela världen. Dock är det inte alltid så lätt att vara en s k transfer student då skolor kan läsa moment i olika ordning, kan ha olika options inom ämnena, skolor kan använda olika läroböcker med mera…..

    Du skriver:
    Jag känner att det skulle vara säkrare att gå ett nationellt program men vill ju plugga utomlands, och helst under gymnasiet. Dock vill jag inte läsa om ett år eller behöva ta ett extra år.
    Kommentar:
    IB Diploma Programme förbereder myckett väl för universitetsstudier utomlands och inom Sverige. IBDP ger behörighet både till svenska och utländska universitet och högskolor. IBDP har väldigt gott renommé utomlands och IBDP-elever kan vara eftertraktade vid många utländska universitet.  Känner ju inte eleven men med 330 i merit bör det inte vara svårt att klara IBDP.

    Frågor och svar taggade med 'veterinärutbildning' (9 st.)

    • Elsa

      Hur svårt är det att bli veterinär?

      Hej! Jag går i 8an och vi har börjat att prata om gymnasium. Jag var först väldigt inställd på att gå Sällskapsdjur & Djursjukvård (med inriktning djursjukvård) för att ta GKLH. Och sen söka till djursjukskötar utbildningen på SLU. Men jag vet inte om jag hellre vill bli veterinär och om jag...

      Milla : : Hej Elsa,det är jättebra att du tar gymnasieval på allvar och började tänka på det redan nu, när du går i "åttan"!Men jag vill börja svara med att... Läs hela svaret
    • Agnes

      Meritvärde efter IB och komplettering?

      Hej, jag har läst International Baccalaureate och håller nu på att läsa fysik 1 och 2 på komvux för att kunna söka till Veterinärprogrammet nästa höst. Jag har försökt räkna ut vad mitt meritvärde blir efter kompletteringen med den formel man använder. Men då har jag fått fram att mitt...

      Julia: : Hej!Du behöver komplettera för annars är du obehörig. När du kompletterar försök få så höga betyg du kan i alla kurser du läser! Om du kompletterar på... Läs hela svaret
    • Elvira

      Funkar det att gå NANAT för att bli veterinär?

      Hej, Jag har en fråga ang NANAT gymnasiet. Går det att bli veterinär efter att man pluggat där? NANAT är naturvetenskaps linjen på rymdgymnasiet i Kiruna och undrar då om man kan utbilda sig vidare till veterinär efter det gymnasiet? Tacksam för svar!

      Julia: : Hej Elvira, i NA/inriktning Naturvetenskap ingår som obligatoriska alla de kurser som utgör särskild behörighet till veterinärprogrammet, i Sverige. Och detta oberoende av vilken... Läs hela svaret
    • Max

      Plugga till veterinär?

      Hej! Jag har det lite körigt just nu. Har haft en dröm sen jag va liten att bli veterinär. Problemet är att jobberbjudanden kom ivägen och jag är nu snickare. Jag tänkte göra slag i saken nu men frågan är: Hur behöver jag gå tillväga för att plugga till detta? Jag kommer få läsa upp en...

      Anna: : Hej Max,du måste bli behörig till utbildningen som leder till yrket Veterinär. För särskild behörighet krävs det godkända betyg i fysik 2, kemi 2, biologi 2 och Matematik 4. Vad har du för... Läs hela svaret
    • Hedda

      Hur utbildar man sig till veterinär på bästa sätt?

      Hej! Jag heter Hedda och jag går i årskurs 8. Mitt mål nu (och har varit sedan tidig ålder) är att utbilda mig till veterinär. Just nu (terminsbetyg från 7:ans vårtermin) har jag 307,5 poäng i meritvärde. Jag har varit i kontakt med ett naturbruksgymnasium då jag även är hästintresserad,...

      Peter: : Hej Hedda, Det är mycket bra att du vet vad du vill! Du vill bli Veterinär>>. Det är inte lätt att förstå sig på alla de där olika behörigheter... och... Läs hela svaret
    • Johanna

      Veterinär efter Realgymnasiets NV?

      Hej! Jag är väldigt förvirrad just nu. Snart är det dags för mig att välja gymnasium och jag vet fortfarande inte vilket jag ska välja. Jag är trots allt fast besluten att bli veterinär i framtiden. För att komma in på veterinärutbildningen på SLU vet jag att man måste ha gått NV på...

      Milla : : Hej Johanna! Jag förstår absolut att du känner dig "förvirrad" och du ställer en mycket bra och befogad fråga: kan man gå Naturbruksprogrammet & Naturvetenskapsprogrammet samtidigt? Och svaret är: både Ja och Nej.... Läs hela svaret
    • Nikoleta

      Vart ska man plugga för att få behörighet till veterinärutbildn i SLU?

      Jag började gymnasiet på naturvetenskaps linjen men ska byta nu till djursjukvårds programmet. Jag vet att det kanske inte är det bästa valet men jag vill försöka jobba med djur osv så jag är säker att jag vill verkligen bli en veterinär. Men på djursjukvårdsprogrammet kommer jag inte få...

      Anna: : Hej Nikoleta, se på http://www.slu.se/sv/utbildning/grundniva/veterinar/ behörighet till Veterinär innefattar Fysik 1 och 2. Du måste ha godkända betyg i kurserna Matematik 4, Fysik... Läs hela svaret
    • Johanna

      Leder bara NV till veterinärutbildning?

      Jag har i flera år velat bli veterinär och det är fortfarande det yrket jag fastnat allra mest för. Jag har hyfsat bra betyg, 298poäng (åk.8), men har börjat bli lite smått skol-trött... Jag går nu i 9:an och ska snart söka in till någon linje, frågan är bara vilken. Kan man komma in på...

      Liselotte: : Hej Johanna, om du tittar på behörighetskravet till Veterinär utbildningen och jämför med http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/NB.pdf - så ser du att det inte är rimligt att tro att man kan... Läs hela svaret
    • Nicole

      Går SAMSAM men vill bli veterinär?

      Hej! Det är såhär att jag går i tvån på gymnasiet och går samhällslinjen. Men jag känner att jag har valt helt fel linje då jag vill bli veterinär. Det sista jag vill göra är att gå om gymnasiet och undrar vad jag kan göra. Kan man läsa upp de ämnen på komvux som man behöver för att bli ...

      Lena: : Hejsan, det bästa du kan göra är att se vilka möjligheter du har att komplettera med Matte 3b - då blir du behörig att söka ett Naturvetenskapligt basår på högskolan och läsa ikapp de ämnen du behöver. Läs mer om basåret här http://edu.mah.se/sv/Program/NZBNT /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga