Marie
    Hej Jag går 2a året på Teknikprogrammet (SBM) och är väldigt orolig för hur det kommer att gå eller om jag ens kommer in på något alls. Jag räknade ihop mitt merit och gissade mig fram på det jag troligtvis kommer att få i 3an och det hela blev 12,11. Jag har gjort mina val och valde dem extra meriterande kurserna som Moderna språk och matte 4. Men nu har jag lite beslutsångest och skulle kanske valt engelska 7 för den ger mer i merit men jag har ju redan svårt med den nu och vill inte riskera att få F i det så jag valde Fysik 2 ist och matte 4 vilket kommer oxå få mig att gå in i väggen i 3an.
    Vilken ska jag välja. Man kan fortfarande ändra sig i början av 3an alltså kan jag byta men är det smartast?

    På de utbildningar jag var intresserad av så är antagningspoängen från 19 uppåt. Vilket jag absolut inte har eller kommer att få. Jag ville gå på KTH för att bli arkitekt men nu vet jag inte alls som det är det jag vill göra längre. Mina andra alternativ var Umeå universitet och Lund. Jag har så sjukt mycket beslutsångest.

    Min första fråga är ju då, hur mycket hjälper hp i en sådan situation. Kan jag komma in på mitt dröm universitet som kräver 20 i merit för antagningen när jag själv badar har 12 men ligger över i hp? Eller finns det annat jag kan göra?

    Om inte, ska/ kan jag plugga upp betygen på komvux och sedan ansöka igen? Läggs det till i mina meriter sen eller hur går det till?

    Sedan undrar jag vilka utbildningar jag kan komma in på med 12 i merit och lagomt bra på hp eller dåligt om jag nu misslyckas med den med. Helst en utbildning där man tjänar bra på. För jag vill verkligen plugga vidare direkt.

    Jag har även blivit tipsad om yrkeshögskolan men hur fungerar den och vilka utbildningar där tror du passar mig som egentligen ville bli arkitekt eller annat där man bara allmänt tjänar mycket pengar på. Och vad händer om jag inte kommer in på yrkeshögskolan?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    jag förstår att du är orolig när du tittar på antagningsgränserna till sådana mycket populära utbildningar som t.ex utbildningar till Arkitekt på universitetsnivå. När man tittar på löner för universitetsutbildade arkitekter, då ser man att de i genomsnitt kan ligga på cirka 45.000/månad men det är för det första för de som lyckas få jobb, över huvudet taget (vilket inte kan garanteras på förhand) och sedan får man också tänka på att det är Medellön ej ingångslön. Ingångslön kan vara mycket lägre och medellön får man kanske efter 15-20 år i yrket. Man får också ha i åtanke att utbildningar till Arkitekt på universitetsnivå är långa, fem år. 
    Jämför: det finns utbildningar inom yrkeshögskola, t.ex utbildning/teknikhogskolan/cad-ingenjör som är 2-åriga; man kommer ut i arbete tre år tidigare och med mycket mindre studieskuldsumman till CSN. Yrkeshögskola är känd för att "ge jobb"; många får erbjudande om anställning innan de är klara med yrkeshögskolestudier och tagit examen. YH-utbildningar är mer praktiska (mindre teoretiska) och inkluderar ofta ganska långa LiA-perioder (lärande i arbete, en sort praktik); många får jobb på sina LiA-platser. 

    Om att komma in på universitet genom högskoleprovet
    Du kan göra högskoleprovet så många ggr du vill och kan! högsta resultat kommer att gälla. Se vilket resultat du får på högskoleprovet och gör sedan en bedömning ang.dina chanser att uppnå tillräckligt högt resultat. I HP_urvalet prövas man oavsett hur höga betyg man kan men man måste tvungen vara behörig till högöskola-universitet. Svenska högskole-universitetsutbildningar kan inte ta in obehöriga, men yrkeshögskoleutbildningar kan ta in även obehöriga (göra bedömning att den sökande har goda chanser att klara studier och därför anta till utbildningen).

    Att du är orolig och stressar dig kan negativt påverka både din hälsa och resultat av dina studier. Jag vill därför råda dig att ta det lugnt. Gör ditt bästa i varje kurs du läser (men inom rimliga gränser). 
    Vad gäller val av kurser inför "trean" så är det givetvis bra att kunna mer engelska, men om du har svårt med eng6, då kan du faktiskt riskera få F i eng7, och F-betyget ger inte några meritpoäng... men du får mer kunskap i engelska även om du får F i eng7 och yrkeshögskoleutbildningar räknar inte med meritpoängen ju... så det kommer inte spela någon roll - om du söker till yrkeshögskola. Att komma in på någon utbildning kan på förhand inte garanteras... Du frågar vad händer om du inte kommer in... Jo, då har du ingen plats på utbildningen. 
    Du kan söka jobb och söka till många olika utbildningar samtidigt. Ännu en sak som är bra med yrkeshögskola är att det ej finns ngn begränsning på hur många olika YH som du får söka till samtidigt och du söker till varje YH i första hand, och kan därför bli antagen till flera och t o m till många samtidigt och välja sen vilken du tackar Ja till.

    Utbildningsutbud förändras
    Man kan ännu inte veta vilka (alla) de olika eftergymnasiala utbildningar blir som blir sökbara till HT25. Men jag kan ge dig (snabblänkarna nedan) några exempel på YH-utb., som redan har beslutad start HT25 eller senare, alltså start är beviljad av MYH, myndighet för yrkeshögskola:
    yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/laborant
    yhguiden.se/utbildning/ec-utbildning/frontendutvecklare-distans
    yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/elkraft
    yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/e-mobility-ingenjör
    yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/data-center-technician-engineer
    yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/byggprojektledare-hallbar-byggnation
    yhguiden.se/utbildning/kyh/byggnadsingenjoer-glas-och-fasad
    yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/anlaggningsingenjör-järnväg
    yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/anlaggningsingenjor-infrastruktur
    yhguiden.se/utbildning/ec-utbildning/byggprojektör-BIM-halmstad
    yhguiden.se/utbildning/ec-utbildning/byggprojektör-BIM
    yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-campus-molndal/cad-konstruktor-produktutveckling (start planerad till januari 2025 och januari 2026);
    yhguiden.se/utbildning/ec-utbildning/CAD-konstruktör

    Hur går antagning till yrkeshögskoleutbildningar till?
    Jo, på lite Olika sätt; vissa antagningsprocesser innehåller tester och intervjuer, eller så erbjuds "preparand", alltså förberedande kurser under några månader innan antagningen genomförs och man antar på resultatet av en sådan kurs... även motivation som man kan visa under en intervju eller i ett personligt brev kan också tas i beräkningen... Har man någon arbetslivserfarenhet anses det ofta som ett stort PLUS "i kanten" ... alltså görs det en sammantagen bedömning: det som de som beslutar om antagning vill få fram är:
    1. kommer hen som söker kunna klara av hela utbildningen och bli anställningsbar?
    2. är hen som söker tillräckligt motiverad för att inte hoppa av mitt i utbildningen? 
    Om svar på båda frågorna blir JA, då har man stor/god chans att bli antagen. Givetvis kan flera sökande finnas som både är tillräckligt förberedda och tillräckligt motiverade än antal utbildningsplatser och då måste urval göras. Här kan arbetslivserfarenhet och att man har godkända betyg i högre mattekurser och i några programmeringskurser (här tänker jag på just de branscher som du förmodligen är mest intresserad av...) än de andra sökande till samma utbildning, spela avgörande roll.
    Om du bestämmer dig för att sikta på någon specifik YH-utbildning (i första hand) är mitt råd att du väljer temat för ditt gymnasiearbete som ligger i linje med den YH-utbildningen... Det kan också bli ett plus i antagningsprocessen + att det blir lättare för dig att genomföra utbildningen (om du får ännu bättre förkunskaper i just den specifika "nischen" inom det kunskapsområde som utbildningen ligger inom).

    Studie- och yrkesvägledare
    • Marie : Hej, tack för svaret! Som jag har uppfattat det nu så kan man komma in på en utbildning även fast man har för låga betyg bara man har högt på hp provet? Och gäller detta isf även de som ligger under antagningsgränsen? Sedan undrar jag om det finns andra yrken som inte är teknik eller fysikt bygg arbete. Som jag skulle kunna söka till på YH. Jag kollade upp lite om civilekonom och Konsult finns det på YH? Sedan är min sista fråga om jag har möjlighet att få upp mina meriter på komvux eller liknande som prövning och komplettering och kommer det att påverka mina antagnings chanser?
    • Milla :

      ang.högskoleprovet; med det resultatet prövas man i HP-urvalet; högskoleprovet befriar inte från kraven på behörighet men ger placering även i HP-urvalet där man prövas med just resultatet från högskoleprovet; i HP-urvalet konkurrerar man med den siffran som är ens resultat från högskoleprovet (helt oavsett vilket meritvärde man har på sina betyg).

      Vad gäller olika yrken och vilken utbildning man måste ha... Du får gärna kika på flera (och t o m mänga) yrkespresentationer på www.framtid.se - i nästan alla presentationer står det ett stycke UTBILDNING där man kan läsa om vilken utbildning som krävs eller rekommenderas, t.ex behöver Civilekonom ha examen från civilekonomprogrammet som är 4-årigt universitetsprogram. "Konsult" är ett arbetssätt. En "konsult" kan ha vilken utbildning som helst; hen är expert inom ngt kunskapsområde som säljer sina tjänster på "konsult-basis" alltså på "timmar vid behov", eller får tidsbegränsad anställning så länge hans/hennes expert-kunskap behövs på just det företaget eller i den organisationen.

      ang.läsa upp betygen på komvux... så får inte komvux ta in på de kurserna i vilka man redan har godkända betyg. Har man F, då kan man läsa den kursen på komvux. Har man E eller högre betyg, då hänvisas man till självstudier och prövningar. Svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar; många vill göra prövningar och boknings-möjligheterna är få. Man får vara envis och också ha lite tur för att hitta var man kan anmäla sig till prövningar. Att man gör en prövning betyder inte alltid att man får högre betyg; man kan t o m få lägre betyg än det man redan haft sedan innan men då gäller ändå det högre betyget (här träder regeln fram: i fall man har flera betyg i samma kurs, gäller det högre betyget).

    Frågor och svar taggade med 'antagningsprov' (16 st.)

    • 1234op

      Antagningsprov på YH?

      Hej!

      Jag planerar att gå till YH och läsa IT-utbildning. Men först ker jag säkert behöva göra ett antagningsprov. Om jag kommer inte klara det. (Misslyckas med antagningsprovet) Vad kan jag förvänta mig med sådant resultat?

      Milla : : Hejsan,varje yrkeshögskoleutbildning i Sverige gör sin egen antagning och vissa YHutbildningar använder sig av antagningsprov men många gör inte det. Om den utbildning du vill komma in på använder sig... Läs hela svaret
    • seort70

      Färdighetsprov?

      När man tittar på estet utbildningarnas meridianvärde så blir man lätt förvirrad då antagningsprovet är en del av meridianvärdet. Hur kan man räkna ut på tex dans på Södralatin vad som är dansprovets poäng och...

      Milla : : Hej,frågor om antagningsgränserna (betygspoängen) i gymnasievalet besvaras bäst av de som jobbar med de frågorna och det är personal på gymnasieantagningskanslierna. Vad gäller Södra Latin... Läs hela svaret
    • Milla

      Kan man se meriten av antagningsprov poäng?

      Hej! I våras fick jag resultatet av mitt teater antagningsprov och har sedan dess undrat lite om det finns något sätt att veta hur antagningsproven bedöms? är det en mall eller är det olika från skola till skola hur svårt det är att få te.x max poäng (280)? Funderade också på om man kan se...

      Anna: : Hej Milla,jag vet inte om din fråga gäller ansökan till gymnasiet, till en folkhögskola eller till KKU, eller kanske till någon privat utbildning. Du uppger inte det i din fråga.Om... Läs hela svaret
    • Anonym

      Antagningsprov?

      Hej! Jag undrar om ett gymnasium som har antagningsprov för estet musik har högre kvalité, bättre undervisning och är bättre generellt än en skola som inte har antagningsprov för estet musik? Skulle det vara bättre om jag väljer den skolan...

      Anna: : Hejsan,ES/musik erbjuds i Sverige på cirka 120 gymnasieskolor. Vi hoppas alla skolor i Sverige är bra och att det handlar om vad man är intresserad av och vad som kanske är speciellt med de olika gymnasieskolorna.Om man... Läs hela svaret
    • Louise

      Påverkar rangordningen om gymnasiet tar in elev för inträdesprov?

      Hej! Om en elev har valt exempelvis ES-musik (och det krävs inträdesprov) men lägger valet på plats 10 i sin gymnasieansökan, kommer hen fortfarande få göra inträdesprovet eller är det endast om valet ligger i topp tre i elevens...

      SYV-besökare: : Hej Louise,det bästa rådet jag kan ge för att få reda på fakta i det fallet som din fråga gäller - är att ta kontakt med gymnasieantagningskansliet... Läs hela svaret
    • Lulu

      Meriten på estet sång i Vrg Jarlaplan och Värmdö Gymnasium?

      Hej jag undrar över att gå estet sång på Viktor Rydberg Jarlaplan och Värmdö Gymnasium. Och min fråga är är hur mycket poäng man kan få från antagningsproven på de gymnasium där man gör antagningsprov till estet...

      Mikael: : Hej,du behöver inte själv räkna fram den siffran, med vilken du kommer konkurrera om plats på gymnasiet - det gör personal på ditt gymnasieantagningskansli; din... Läs hela svaret
    • Adrian

      Hur får jag reda på information om intagningspros?

      Hej, jag funderar på att byta linje till en film linje och jag vet om att det är antagningsprov där, hur får jag reda på vilket datum det är? Skickar dem sms eller mail om det?

      Julia: : Hej Adrian,beroende på Vilken gymnasieskola man söker till, kan Olika "inkallnings-metoder" till antagningsproven finnas: på vissa skolor kan det finnas info på deras hemsida om fasta... Läs hela svaret
    • A

      Maxpoäng på ib?

      Hej! Jag vet att i internationella engelska gymnasiet så gör man prov och intervjuer. Men vad är max poänget för dessa prov?

      Julia: : Hej A, undrar du om ansökan/antagning till den här gymnasieskolan >>? I så fall vill jag råda dig gå på Öppet hus den 31 jan. Där kan du ställa frågor om bl.a antagningsprov och... Läs hela svaret
    • Emma

      Hur mycket kan antagningsgränsen ändras?

      Hej! Jag har sökt en estetisk linje som förstahandsval (teater) och på den skolan jag söker är den preliminära antagningsgränsen 565 poäng (vilket betyder att om jag får 20/20 på antagningsprovet måste jag ha 225 meritpoäng för att komma in). Jag undrar då med hur mycket antagningsgränsen brukar...

      Mikael: : Det är omöjligt att säga var antagningsgräns kommer att gå nästa gång, därför att många olika faktorer påverkar det! Vi håller tummarna för att du kommer in, lycka till!
    • Alice

      Hur ska jag gå till väga?

      Hej!

      Jag har precis sökt till det naturvetenskapligaprogrammet under den första gymnasievalsperioden. Jag har dock börjat fundera på om jag tog rätt beslut eller inte. Jag vet att det kommer en omvalsperiod men är osäker på om den linje jag...

      Mikael: : Hej, Man brukar kunna söka även till IB-programmet >>> under omvalet men för säkerhets skull hör med Gymnasieantagningskansliet eller med den IB-skolan dit du vill söka. Du kan också... Läs hela svaret
    • Adina

      Antagnings prov?

      Hej jag ska söka i januari till gymnasiet i estetiska med inriktningen bild och formgivning och jag undrar om antagningsproven är så viktiga. Eftersom nationella proven är just nu så är det väldigt svårt att hinna med att göra dom. Ska jag först och främst göra proven till mitt första och andra...

      Liselotte: : Hej Adina, antagningsproven är viktiga. Söka kan man givetvis, men frågan är då om man kommer in. Om det blir så att antal behöriga sökande blir färre än antal utbildningsplatser, då... Läs hela svaret
    • Zanna

      hur mycket merit behövs för estet dans?

      Hej, jag går i åttan och har vetat exakt vilken linje jag vill gå sedan femman i mellanstadiet och jag är orolig n u över att det kanske inte blir som jag vill. Jag har sökt otroligt mycket i månader men hittar inte någonstans hur mycket meritpoäng man behöver för att komma in på estet...

      Mikael: : På vissa gymnasieskolor ordnas det uppvisningar/auditions som kan bidra till urvalet på olika sätt:  det kan vara så att man bara måste klara en viss nivå på... Läs hela svaret
    • Ellika

      Kan jag göra antagningstestet en gång till?

      Jag har sökt teater på Södra Latin i Stockholm till gymnasiet. Jag fick då 15/20, som kanske räcker med de betyg jag har nu om lägsta intagningspoängen inte höjs mer än ca 10 poäng. Jag kände att jag inte gjorde så bra på antagningstestet, alltså när jag gjorde med min teaterlärare gick det så...

      Liselotte: : Hej Ellika! Tyvärr så tror jag inte du kan göra om antagningstestet. Du frågade på gymnasieskolan och fick svar, att det inte var möjligt. Att någon elev förut... Läs hela svaret
    • Kajsa

      Antagningsprov estetmedia?

      Hej! Nu är jag nyfiken på om det verkligen är antagningsprov på estet och media? Vissa säger att det är det och vissa säger att det inte är det. Beror det på vilken skola man söker? Tack :)

      Mikael: : Ja, Kajsa, det kan vara olika på olika skolor - till samma program och inriktning kan det på vissa skolor finnas tester eller arbetsprover men på andra skolor tas man in enbart på betyg.
    • Elsa

      Göra om teaterantagningsprovet?

      Jag vart inte nöjd med poängen jag fick på antagningsprovet till Södra Latins teater inriktning. Finns det möjlighet att göra om det, och hur ska jag i så fall gå till väga för att få göra om?

      Lena: : Hejsan, jag tycker du tar kontakt med Södra Latin och frågar om du nu under omvalsperioden har möjlighet att få göra om. Här får du kontaktuppgifter http://sodralatinsgymnasium.stockholm.se/personal/soderstrom-allard-tina Lycka till! /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga