1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Hanna, 
    tanken med juridisk introduktionskurs, om du menar Utvidgad introkurs på distans från Lunds universitet - att de som bäst klarar den kursen /ca 20 personer/ får platsgaranti på juristprogrammet. Tanken är inte att man ska kunna hoppa in i ett pågående juristprogram. 
    Att många skulle hoppa av jursitprogramme (så många att alla Reserver kommer in + finns efter det lediga platser - låter ganska osannolikt; därför att juristprogrammet är en mycket populär utbildning). 

    Mitt råd är att du söker juristprogrammet på alla orter där juristprogrammet ges och efter det, som lägre prioriterat alternativ - Utvidgad jur.introkurs. Det är inte alls fel att läsa introkurs men om man inte blir bland de ca 20 bästa studerande som bäst klarar slutprovet och får garantiplats på juristprogrammet, då har man fått Kunskaper i juridik /vissa kunskaper i juridik/ men inte så mycket mer. 
    Jag tror inte på det alternativet att man med hjälp av den kursen skulle lättare komma in på juristprogrammet i annat fall än genom platsgaranti för de några få bästa studerande + om ngt. juristprogram skulle öppna AU-alternativt urval: i så fall kan tidigare studier i juridik vara ett plus. 

    Var god läs info om AU, nedan:

    Urval till en högskoleutbildning i Sverige sker vanligtvis på betyg och/eller på resultat av högskoleprovet.

    För högskoleutbildningar som leder till en konstnärlig examen bestämmer varje högskola/universitet vilka urvalsgrunder som skall användas. Dessa är vanligtvis arbetsprov och/eller inträdesprov.

    Alternativt urval får omfatta upp till en tredjedel av platserna på en högskoleutbildning. Det är vanligt att man använder arbetsprov, inträdesprov och/eller personliga intervjuer.

    Universitets- och högskolerådet (UHR) kan ge en högskola tillstånd att använda alternativt urval till mer än en tredjedel av platserna på en högskoleutbildning.
    Det är vanligt att det alternativa urvalet består av flera etapper:  t.ex först ett arbetsprov och sedan en personlig intervju.

    En och samma sökande kan konkurrera i flera urvalsgrupper samtidigt: t.ex i Betygsgruppen (BI, BIex eller i BII), i Högskoleprovsgruppen (HP) och i Alternativ-urvalsgruppen. Samma sökande kan också prövas i flera betygsgrupper samtidigt (om man har alla behörighetsgivande kurser i sitt Slutbetyg eller Examensbevis men sedan läste kurser för Meritpoäng - i så fall prövas man i både "kompletteringsgruppen" och "icke-kompletterings betygsgruppen"). På så sätt kan en sökande prövas i upp till fyra olika urvalsgrupper samtidigt. Teoretiskt sett, ökan man sina chanser att komma in om man prövas i flera olika urvalsgrupper. 

    Exempel på hur reglerna kring Alternativ antagning kan vara utformade, finns på Karolinska Institutets hemsida - alternativ,parallell, antagning till Läkarprogrammet (PIL) & till Tandläkarprogrammet (TAPIL). OBS! man bör göra ansökan tidigare (i detta fallet minst 15 dagar innan sista "vanliga" ansökningsdatum). Man får, alltså, vara extra observant angående sista ansökningsdag att söka genom Alternativ antagning. Det är inte enbart tidigare ansökningsdatum utan även andra "avvikelser" som kan förekomma vid alternativ antagning, t.ex kan det ibland krävas att man har gjort högskoleprovet och/eller att man söker till just den utbildningen, inklusive "rätt utbildningsort" i första hand (man kan annars söka upp till 20 olika alternativ till högskola/universitet i Sverige samtidigt). All information om alternativ antagning bör finnas på respektive högskolans hemsida. OBS! det är inte säkert att just "din utbildning" kommer att ha alternativ antagning. Är man osäker, kontaktar man Studievägledare på respektive fakultet eller institution eller Central studievägledning på den högskola/universitet som man vill söka till.

    Info om Matematik-och-Fysikprovet som är ett aIternativt sätt att komma
    in på vissa utbiIdningar på KTH, KungIiga tekniska högskoIan, och
    ChaImers
    , tekniska högskoIan i Göteborg samt på vissa utbildningar på SU, Stockholms Universitet - finns här>>.

    Uppgifter om alla högskolor och universitet i Sverige finns på www.studera.nu 

    Frågor och svar taggade med 'samtal' (4 st.)

    • Kübra

      Yrken för beteendevetare?

      Hej, Jag heter Kübra, går andra året på sambeteende samt har två år kvar till att söka univeristet/alternativt högskola. Jag är en person som brinner för samhällsvetenskap och för att träffa och prata med människor,...

      Anna: : Hej!Du har ännu 2 år på gymnasiet och kan därför söka till eftergymnasial utbildning först till hösten 2021 och utbildningsutbud kan förändras... så, de programmen som finns... Läs hela svaret
    • nina

      Vad krävs för att jobba som kurator ?

      Hej skulle gärna vilja jobba som kurator har läst sociologi och psykologi och en del samtalsutbildningar. Har jobbat mycket med människor men finns det tips på utbildningspår ( ex kurser) så att man kan komma vidare är intresserad av alla utbildningar även privata alternativ/ N

      Julia: : Hej Nina,kurator >> är ett "samlingsnamn" för några olika yrken - ex. Skolkurator och kurator inom hälsovården/sjukhus >.Från 1 juli 2019 blir Kurator-inom-halso-och-sjukvarden i... Läs hela svaret
    • Rebecka

      Jobba som terapeut?

      Vilka vägar kan man gå för att bli någon form av terapeut, kurator, kbt-coach? Har förstått att de flesta såna utbildningar kräver att man har en utbildning inom området sedan tidigare, tex socionom eller läkare. Men undrar om det finns andra sätt att få jobba med stöd och samtal? Jag vet inte...

      Anna: : Hej, Rebecka, för att utreda diagnoser och ha "behandlande" samtal - måste man ha någon form av högskoleutbildning, dvs examen från högskola/universitet. Som undersköterska kan man läsa vidare... Läs hela svaret
    • Dilan

      Kan jag fortsätta kursen i 3an ?

      Hej! Jag går andra året på yrkesgymnasiet och i 1:an var jag tvungen att välja vilka kurser jag ville fortsätta. Jag ville inte fortsätta idrott i 3:an men just nu ser det ut som att jag kommer få F på idrotten. Kan jag välja gå kursen i 3an? Jag vill inte gå ut gymnasiet med F.

      Milla : : Hej Dilan! Jag förstår mycket väl att du inte vill få F betyg i ditt Examensbevis. Jag råder dig be läraren i Idrott att ge dig tid (en kvart eller 20 min) för ett personligt samtal... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga