Felicia
    Hej jag undrar vad det är för skillnad på judiskt basår och juridiskt grund år? går det att komma in på juristprogrammet den vägen, i så fall vad är det för antagning för att komma in på basåret/grundåret? Går det att läsa på distans samt vilka platser i landet finns det på?

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Felicia,

    utbildningsutbud kommer att fastställas till 15 mars 2018 - för de utbildningar som kommer att starta hösten 2018. Idag är det för tidigt ännu... vissa utbildningar går att se, men inte alla.
    De sidor där högskoleutbildningar presenteras är

    www.studera.nu - som är högskolornas gemensam hemsida; och www.antagning.se - där man gör ANSÖKAN och i år är ansökningsperiod från kl.13.00 den 15 mars - t o m 16 april 2018.
    Jag sökte nu på Studera.nu - och fick fram följande lista: www.studera.nu/jamfor-utbildning

    Endast Juridiskt Grundår i Uppsala har jag hittat. Inga "juridiska basår"; tror inte det finns ngt. "juridiskt basår" - i alla fall inget som jag tidigare hört talas om, men ngt. nytt kan ju alltid tillkomma så kanske dyker det upp framöver... :)

    Basår är ju annars behörighetsgivande förutbildningar och det som är vanligt är Naturvetenskapligt och/eller Tekniskt basår som i första hand tar in elever som saknar betyg i Naturvetenskapliga ämnen /dvs som på gymnasiet läste "fel program" och därför inte blev behöriga till NO-utbilningar eller till tekniska utbildningar.
    Eftersom juristprogrammet kräver endast /för Särskild behörighet/ godkända betyg i samhällskunskap 1b och historia 1b som läses som obligatoriska kurser på många gymnasieprogram /och på de program där mindre samhällsk. och historia läses är det rätt lätt att komplettera genom att välja 2 små kurser - Samhällsk.1a2 och Historia 1a2, så i princip alla elever som vill bli behöriga till juristprogrammet, oavsett vilket gymnasieprogram de läser på, kan bli det - finns det inget behov för "juridiska basår" - därför tror inte jag de kommer att skapas.

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'omställningsstudiestödet' (2 st.)

    • Littlesven

      Omställningsstöd?

      Hej! Är beteendevetare med ett par terapiutbildningar i bagaget. Har arbetat inom psykiatrin i tjugo år som kurator och biträdande enhetschef. Känner inte längre att det kliniska arbetet är för mig, börjar närma mig utmattning och behöver...

      Milla : : Hej!det går tyvärr inte garantera att kunna få Omställningsstudiestöd. Det är en BEDÖMNING som studiestödsutredare vid CSN kommer att göra. Det finns alltså inte någon lista... Läs hela svaret
    • Statsanställd förälder med fundering på att ställa om

      Vilka studier behövs komplettera för HR tjänst?

      Hej! Jag funderar på att nyttja omställningsstudiestödet och läsa till ämnen för att kunna arbeta på HR. Jag har en kandidatexamen som socionom, har arbetat på Försäkringskassan sedan 2005 som handläggare, specialist, enhetschef och verksamhetsutvecklare. Jag har gått en rad utbildningar...

      Milla : : Hej Caroline,tjänster inom HR är i Sverige icke-reglerade, vilket betyder att arbetsgivare får fritt bestämma vem som får jobbet. Det finns utbildningar (personalvetarprogram)... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga