Sayed 22 år
  Det är så att jag behöver bara en 50 poäng kurs för att min examensbevis klart. Men jag har redan läst några andra 100 poäng kurs som har inte lagt de i min examensbevis. Kan jag lägga denna 100 poäng kursen istället den 50 poäng kurs. Villa bara slippa och läsa en 50 poäng kurs, när jag har redan några 100 poäng kurs extra. Nu undrar jag vad händer om det om jag lägger den 100 poäng kurs, alltså det blir 50 poäng extra på examensbeviset.


  *Jag har läst en 150 poäng kurs, vilket är fysik 1, men jag vill inte ha den i min examensbeviset för att har inte bra betyg i det. Därför ersätt jag den med en annan 100 poäng kurs och min syv sa nu behöver jag en 50 poäng kurs till. Men jag tycker det blir onödigt att läsa 50 poäng kurs, när jag har bra betyg i en 100 poäng kurs som har läst extra och det finns inte i min examensbevis.

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Sayed,

  meritvärde räknas ut på de 2400 poängen som är vanliga kurser, ej U-kurser i ditt examensbevis från komvux. Gymnasiearbetes betyg räknas inte in. Det är alltså 2300 poäng/kurser vars betyg räknas in. Det är måste alltså vara EXAKT 2300 poäng, inte 2350 eller 2250... så tråkigt är det. Det är centrala regler, som kommer "uppifrån". Du kan höra med skolverkets upplysningstjänst, om du vill. SYV på komvux i din kommun eller vi här på fråga syv har ingen möjlighet att ändra på de reglerna.

  Det som ev. kan göras
  Om du har godkänt betyg i Historia 1b, så kanske kan syv-en på komvux "klyva" det betyget i två betyg Historia 1a2 och Historia 1a1; Och då sätter man Historia 1a1 som en vanlig kurs och Historia 1a2 som en U-kurs, utökad., kanske är det möjligt att göra så. Jag tänker så här - på teknikprogrammet läser man endast Historia 1a1, därför kanske man kan ta in en sådan liten historia-kurs in i examensbevis på komvux, även om det är examensbevis från ett annat program, än teknikprogrammet... Ännu bättre om man skulle kunna "låtsas" att ditt examensbevis är från teknikprogrammet. Det kanske går att göra så. Du får gärna visa mitt svar till syv på komvux i din kommun.

   

  Se Programplan för TE>>. Om ditt Gymnasiearbete kan räknas som om det är från Teknikprogrammet; och om du har betyg i Historia 1b /även F betyg är OK/ - då går det kanske göra så här...

  SYV eller Rektor på komvux "klyver" ditt betyg i Historia 1b så att du får två betyg i Historia 1a2 och 1a1 /det blir samma betyg i de två kurserna som du idag har i historia 1b/. Och om du, för övrigt har betyg i alla de kurser som i programplanen för TE finns under "Gymnasiegemensamma ämnen" + om du även har betyg som du kan ta in i ditt examensbevis som täcker minst hälften av de "resterande poängen".
  OBS! betyget i idrott och hälsa 1 kan du "glömma", då den kursen kan sedan 1 jan 2017 ej längre ingå i examensbevis från komvux.

  Om du vill, kan du visa mitt svar till syv på din komvux; hen kommer garanterat förstå vad jag "pratar om". Det är en sort "kreativ lösning"... men om det kommer att göra att du slipper läsa ännu en "onödig kurs", är det fördelaktigt för komvux i din kommun också! Då kan de "bocka av" dig, att du är färdig, fick ditt examensbevis... så på så sätt blir det vinna-vinna situationen.

  Som svar på din kommentar - om innehåll i komvux-examen från NA respektive från TE. Lite krångligt är det... men SYV på komvux kan de reglerna, så prata gärna med syv-en på komvux.
  Jag ska dock försöka förklara här nere; OBS! jag kan inte lova att du kan få examen från TE, eftersom jag känner inte till alla kurser i vilka du har betyg; sedan kan också Rektor på komvux besluta att inte klyva ditt historie-betyg och komma med en annan lösning, som hen anser vara lämpligare. Det är inte du eller jag som bestämmer, men vi kan komma med förslag. :)

  Kika på programplan för NA>> och på programplan för TE>>. Gymnasiegemensamma ämnes-kurser måste alla vara med i examensbeviset från respektive program /dock tar man bort Idrott- och häsla 1, som ej får vara med i examensbeviset från komvux/; 
  av de resterande poängen måste minst hälften vara i Kurser som får läsas på respektive program; och det är kurser som nämns i programplanen under någon av kategorierna. Och sedan resterande poängen är det "fritt" i vilka kurser som helst. 
  I Examensbevis från Komvux från TE måste alltså ingå 1000 poäng kurser som är Gymnasiegemensamma; totalt är det 2400 poäng i examensbeviset från komvux. dvs av de resterande 1400 poäng är det minst 700 poäng som måste komma från kurser som får läsas på teknikprogrammet + att tema för GA, gymnasiearbete, måste passa in på "teknik" av något slag... det bestämmer lärare på komvux, men ytterst är det rektor som är ansvarig; och har man olika åsikter och inte kan komma överens, är det rektor som bestämmer.
  Du kan se om du, förutom dina 1000 obligatoriska poäng, även har minst 700 betygsatta poäng i kurser som får läsas på Teknik. Har du det, är det bra argument, tycker jag, för att försöka få igenom att du får examensbevis från teknikprogrammet.
  Du får visa mitt svar till syv på komvux, om du vill.
  Lycka till!

  • Sayed Tack Julia!!
  • Sayed Jag har läst natur inrikting natur på gymnasiet och nu försätter jag mot en examenbevis. Ser ut tekniskexamenbevis som naturvetenskapexamenbevis, alltså jag mena har de samma MÅSTE kurs som man ska ha i sin examenbevis, för att jag har inte läst programering eller teknik?
  • Sayed vad händer när man "klyva" historia betyget i två betyg Historia 1a2 och Historia 1a1; blir det 2 50 poäng kurs?
  • Julia Ja, när SYV-en eller Rektor "klyver" Historia 1b - blir det 2 betyg /samma nivå på betygen, dvs om du hade C betyg i Historia 1b, får du i så fall C betygen i Historia 1a1 och 1a2; 2 st. C-betyg i 2 st. 50-poängskurser.
  • Julia Jag har även utökat mitt tidigare svar till dig.
  • Sayed Tack igen Julia! Men vilka kurser som ingår i de 700 poäng som läsas på Teknik, ska bara se om jag har de eller inte?
  • Anna Det är en väldigt lång lista... du måste gå in på https://www.gymnasieguiden.se/program/TE/programplan/Programplan_TE.pdf och se under alla andra "avsnitt" än gymnasiegemensamma ämnen... Du ska alltså se under INRIKTNINGAR och PROGRAMFÖRDJUPNINGAR och/eller under PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN - i fall du har minst 700 poäng betygsatta kurser vars namn finns under NÅGON av de "avsnitt" + att du måste ha betygsatta kurser /alla kurser inom Gymnasiegemensamma ämnen minus Idrott och hälsa 1/ - plus att tema för ditt gymnasiearbete måste passa in på Teknikprogrammet (annars måste du göra om ditt GA) - då uppfyller du, enligt hur vi förstår och tolkar reglerna, kraven för examen från komvux - från Teknikprogrammet.
  • Sayed Jag har läst all Gymnasiegemensamma ämnen på teknik plus 750 av de andra ämne. Min gymnasiearbete vart inom fysik och matte.
  • Sayed Tack så mycket! Nu kan jag prata med min syv och be om kliva ut betygen i två del
  • Julia Lycka till! Vi håller tummarna för dig!
  • Sayed Tack så mycket, fick mycket goda hjälp från den sidan :) Kan man kliva någon annan kurs föruom historia?
  • Anna Det är endast några få kurser (de som består av 2 Separata delar, och där delarna finns som separata kurser, som får klyvas - vid behov) - det är Samhällskunskap 1b som kan klyvas till Samhällskunskap 1a1 och 1a2; det är Naturkunskap 1b som kan klyvas in i Nk1a1 och Nk1a2; det är historia 1b, som du redan känner till....; Fysik 1a som kan klyvas in i fysik 1b1 och fysik 1b2. Känner inte till några andra gymnasiala kurser där en större kurs består av 2 mindre kurser, som sammanlagt "formar" den större kursen.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • anonym 16 år

   Måste man svara på antagningsbeskeden som kommer via posten ?

   Måste man svara och skicka tbax antagningsbeskeden som kommer via posten, om man har redan svarat på webben? Info: 16 år, går från nian till gymnasium. Jag blev antagen till min andra val. Min svar var att jag tackar ja och vill stå kvar som reserv.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Signe 20 år

   Studera utomlands med svenska betyg?

   Jag skulle gärna vilja söka in till juristprogrammet, men då mina betyg i ma+naturämnena drar ner min poäng, så lär jag inte ha så stor möjlighet att komma in. Jag har en släkting som valde att läsa ett program utomlands då konkurrensen var mycket mindre jämfört med i Sverige, och tipsade mig...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Oliwia 20 år

   Kurs som inte finns i prövningsenheten?

   Hej! Jag skulle vilja göra prövning i kurs matematik 1a, för att höja betyget (D) som finns på min gymnasieexamen, samt höja snittbetyget. Dock finns den kursen inte i prövningsenheten, förutom matematik 1b och matematik 1c som är tillgängliga. Är det möjligt att i mitt fall göra...

   Anna SYV: Hej Oliwia, det går bra att räkna in betyget i matematik 1b eller 1c i stället för 1a, men det är inte fördelaktigt för dig. Matematik 1a är lättare att få... Läs hela svaret
  • Jessica 45 år

   Gamla betyg? Behörighet?

   Har ett dokument som är enstaka betyg dessa är mellan åren 1993-2011. Kan dessa betyg bli för gamla? 1830p Vill gärna läsa till kurator och har flertalet gånger sökt till socionom utb men ej kommit in. Har gjort HP två gånger men med för dåligt resultat. Jag skulle behöva komma in på...

   Julia SYV: Hej Jessica, kurator blir man med grundutbildning till Socionom, socionomprogrammet. Om du idag inte är behörig eller är osäker på om du är behörig eller inte  - ta alla dina gymnasiala betyg... Läs hela svaret
  • Emma 21 år

   Konkurrera i två urvalsgrupper?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet för något år sedan med ett studiebevis och var då alltså ej behörig för högskolestudier. På Komvux läste jag upp totalt 1400 poäng och tog ut min högskoleförberedande examen. Idag konkurrerar jag...

   Anna SYV: Hej Emma,som vi här på Fråga SYV tolkar reglerna, så måste du ha minst två tredje delar av de poängen som ingår i ditt Examensbevis - från Komvux, alltså av... Läs hela svaret
  • Wararat 35 år

   Får jag studiedera högskoleutbildning samtidigt som yh på heltid?

   Hej! Jag blev antagen till lärarutbilding 240 hp och tandkörtesketutbildning 225yhp ( 1,5 år). Jag har väldigt svårt att välja och samtidigt försöker jag kolla upp möjlighet att studierara både utbildingar samtidigt. Jag har läst att man får läsa max 45 hp per termin men yhp är inte samma som...

   Anna SYV: Hej Wararat,det finns inga formella förbud mot att läsa 2 heltidsutbildningar samtidigt. Dock är det mycket-mycket svårt, om man ser till "det praktiska", ex. under... Läs hela svaret
  • B. 25 år

   Logopedprogrammet HT2017?

   Jag förstår inte riktigt, har de antagit 80 personer för båda urvalen eller är det bara totalt 40 pers? Under HT2017 sökte 537 personer till Logopedprogrammet vid Karolinska institutet varav 105 i första hand. Totalt antogs 40 personer i det första urvalet varav 6 var män och 31 var kvinnor....

   Daniel Larsson: Hej B,det borde vara så att det är 80 personer som blev antagna: 40 i första urvalet och 40 - i andra. Så tolkar jag den info som du uppger i din fråga. Men du kan också kontakta Antagning.se... Läs hela svaret
  • Sanna 19 år

   Samhällsplanerare eller högskoleingenjör?

   Hejsan! Jag vill arbeta med utveckling, planering och samhälle. Jag känner mig väldigt förvirrad och inte kan förstå mig riktigt. Som jag har förstått så Samhällsplanerare är mycket planering och det finns mycket jobb att välja mellan. Men en del av mig vill arbeta med att planera...

   Daniel Larsson: Hej Sanna,läs gärna på yrke/samhällsplanerare >> och på yrke/byggnadsingenjör >>. Kika också på yrke/bygglovshandläggare >> som kräver en... Läs hela svaret
  • Sina 17 år

   Skillnader mellan IB program och andra vanliga linjer som Natur?

   Hej. Jag sökte på nätet till hur man kan komma in i Universitiet i England och jag nådde till IB program, någonting som jag inte ens hade hört om förut. Kunde inte ens gissa att det finns något sådant. Jag förstår meningen av IB men vet inte riktigt att vad är det för skillnad mellan IB och...

   Daniel Larsson: Hej Sina,utförlig info om IB finns på gymnasieguiden.se/program/IB. Kort förklaring är att IB är ett gymnasial utbildning på Engelska, som är 2-årig... Läs hela svaret
  • Ahmed 24 år

   Livets dilemma?

   Hej! jag struntade i matten hela mitt liv, och ångrar mig nu och vill börja studera... jag är i princip på skala 0 av att vara duktigt på matte... jag vill plugga upp till matte 3b och jag vet inte hur jag ska börja och vart jag ska börja... kan jag börja på matte 1b på gymnasiet eller är det...

   Daniel Larsson: Hej Ahmed,om du är 24 år, hör du till Komvux. Det är KomVUX i den kommunen där du är folkbokförd, som du bör vända dig till. På vilken nivå dina mattekunskaper ligger, kan inte jag... Läs hela svaret
  • Sol 20 år

   Meritpoäng, vad räknas det som merit?

   Hej, Jag blir inte klok på detta med merit, på min tid fanns det inte. Jag tänkte söka till en utbildning som har områdesbehörighet nr 13 allatså tandläkare. Vilka kurser kan jag räkna in som leder till merit poäng? Moderna språk har jag läst spanska steg 1-Jag FicK MVG Matte har jag läst...

   Anna SYV: Hej Sol,till högskole/universitets-utbildningar i Sverige söker man, som regel, med sina Gymnasiala betyg och hänsyn tas inte till studier på eftergymnasial nivå. Men inom Alternativt urval /om... Läs hela svaret
  • Ellica 16 år

   Jag ångrar mitt gymnasieval, hur ska jag göra nu?

   Hej! Gymnasievalet stängde nyligen och jag glömde svara eftersom jag var så förvirrad i mitt beslut. Jag kom in på mitt första handsval där det krävdes 270 poäng. Men jag vill hellre gå mitt andrahandsval där intagningapoängen är 218, vilket jag potentiellt sätt kommer in på. Finns det någon...

   Daniel Larsson: Hej, du måste vända dig till just Ditt antagningskansli. Det är inte bra, givetvis, att du glömde att svara på antagningsbesked. I värsta fall har du nu ingen gymnasieplats. Har... Läs hela svaret
  • Josefin 18 år

   Hur blir man It-arkitekt?

   Som rubriken lyder så undrar jag hur man blir it-arkitekt. Alltså, vilken högskoleutbildning passar bäst för att kunna söka de jobben? :)

   Anna SYV: Hej Josefin,Den vanligaste utbildningsbakgrunden för en IT-arkitekt >> är en högskoleutbildning med datainriktning, till exempel en systemvetenskaplig utbildning eller någon civilingenjörsutbildning... Läs hela svaret
  • helena 27 år

   Är sett VERKLIGEN möjligt?

   Hej! Hade tidigare kontakt med er angående att jag kunde göra prövning i matte 1a och 2a istället för 1c och 2c som jag tidigare läst på gymnasiet. fick svar att detta var ett alternativ om att det rent generellt är enklare att få högre...

   Anna SYV: Hej Helena, till Läkarprogrammet krävs det att man har Grundläggande behörighet + godkända betyg i fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4. Godkänt betyg i matemaik 1 (1a eller 1b eller 1c, spelar... Läs hela svaret
  • Emma 20 år

   Geografi kandidatprogram, bli lärare?

   Hej! Jag ska läsa geografi - kandidatprogram (Göteborg) till hösten och har såklart gjort en del research för att se om det passar mig. Men det finns inte så jättemycket information om vad man blir efter utbildningen. Har velat bli lärare, speciellt geografi-lärare, ett bra tag. Finns det...

   Anna SYV: Hej Emma, lärarutbildningar är "under översyn", och förändringar (kanske rätt stora) kan införas... men som det är idag, så finns det 2 huvudvägar att gå om... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga