Sandra
    Hej!
    Jag läste hotell och restaurang och gick ut gymnasiet 2013. Jag gick även en utbildning på komvux 2014-09-01-2015-04-26 och fick då ytterligare 800 gymnasiepoäng.

    När jag läste på hotell och restaurang programmet så gick jag ut med 2550 poäng men när jag räknar ut de godkända betygens poäng blir det endast 2200 poäng. Vilket jag då uppfattar att jag saknar 50 poäng för att bli behörig till högskola/universitet. Jag saknar även Matematik B så jag kommer vilja plugga Matematik B för att bli behörig till tex socionomprogrammet men jag är orolig över det gällande mina endast 2200 poäng.
    Låt oss säga att jag pluggar Matte B, är jag då fortfarande inte behörig pga endast 2200 godkända poäng eller kan jag räkna in något av de andra 800 poängen + Matten och då bli behörig? Jag har ett slutbetyg, betyder det då att jag inte kan göra en prövning på några av mina IGn? Jag bor just nu i utlandet så min fråga är också om jag hade kunnat göra en prövning på distans eller hur funkar det? Känner mig så vilsen i allt detta. Tack på förhand :)
    • Liselotte : En viktig fråga - är du säker på att du har ett SLUTBETYG eller har du ett Samlat betygsdokument? Jag skriver nu ett svar.
    • : Hej! Jag har slutbetyg då jag fick förklarat från en SYV att jag hade grundläggande behörighet.
    • Peter : Är det SYV på komvux som efter det att du läste ytterligare 800 p., som sa att du nu har Grundläggande behörighet?
    • : Nej det var en SYV precis efter jag tog studenten och fortfarande hade mina betyg som samlat betygsdokument som sa att jag kunde ta ut det som slut slutbetyg för jag hade behörighet. Därefter valde jag att läsa en admin utbildning på 800 poäng på komvux för ville ha lite andra kurser som jag inte läste på gymnasiet.
    • Anna : Om eleven mot slutet av åk3 uppnådde kraven för ett Slutbetyg, är det Extremt ovanligt att eleven fick Samlat betygsdokument. Slutbetyg var standard t o m 2013. Vad som hände då är nu "historia". Det är den bedömning som Antagning.se gör, som gäller vid ansökan till högskola/universitet i Sverige. Det är vad de beslutar, som räknas, helt oavsett vad någon annan säger.
    • : Nej jag hade ett samlat betygsdokument först för jag var osäker om jag skulle plugga upp något betyg. Gick sedan till SYVen i min hemkommun och hon sa att jag inte behövde plugga upp någon av mina IGn för jag var behörig med mina poäng. Jag valde då för jag litade på henne att göra
    • : Om mina betyg till slutbetyg.
    • Anna : Slutbetyg ger tyvärr inte per automatik Grundläggande behörighet. Nu när du ändå behöver matte B (matte 2) för särskild behörighet - om du läser upp det betyget till lägst E betyg, får du både grundläggande och särskild behörighet till de högskoleutbildnignar som kräver godkänt betyg i matte B (matte 2).
    Läs alla kommentarer

    3 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Sandra,

    om du har just ett slutbetyg från 2013, då gäller det som står på den här sidan på Antagning.se>> och det står att för att ha Grundläggande behörighet, måste du i så fall ha

    Liselotte

    Det stämmer, alltså, att du saknar 50 poäng för att bli behörig till högskola/universitet, allmänt, dvs du du saknar Grundläggande behörighet.

    Matte B kurs finns inte längre, du behöver läsa eller göra prövning i matematik 2. Jag rekommenderar matematik 2a, som är en lite lättare kurs än 2b eller 2c.

    Prövning på distans kan man tyvärr inte göra, men jag hoppas att komvux i den kommunen där du är skriven i Sverige, kan erbjuda läsa matte 2a på distans. Kontakta komvux i din kommun och fråga om de kan erbjuda läsa matte 2a på Distans utan obligtoriska träffar.

    Du kan redan nu, på en gång, påbörja självstudier i matte - det är den här kursen du ska läsa/öva på:

    www.matteboken.se/lektioner/matte-2

    När man har kunskaper, är det både lättare att läsa på distans och lättare att göra prövning (om du inte kan/vill läsa på distans, kan du när du kommer tillbaka till Sverige - göra prövning i matematik 2, i första hand rekommenderar jag matte 2a, men om det inte erbjuds, matte 2b i så fall).

    Vänligen

    Liselotte syv

    • : Okej så
    • : Okej så då fattas jag 50 poäng. Men de ytterligare 800 poängen jag fick när jag läste på komvux kan de användas för att få grundläggande behörighet?
    • Peter : Jag har nu pratat med betygsexpert som säger att hen inte vågar ge ett generellt svar på de uppgifter som finns i din fråga. Hen hänvisar till SYV på komvux i din kommun, som du kan be att titta på dina betyg - du kan kanske skanna in dem... och skicka via epost, eller så ser förhoppningsvis syv-en i din kommun dina betyg på dator ändå - då du fick de betygen på komvux, och de betyg som du fick innan du läste på komvux har du förhoppningsvis skannat in eller lämnat in kopiorna på, när du sökte studier på komvux. Om syv på komvux i din kommun blir osäker, kan hen söka experthjälp. Fördelen är att hen ser alla dina betyg "svart på vitt", då kan du få rätt svar på din fråga.
    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Sandra,

    jag tänker så här - eftersom du vill bli behörig till Socionomprogrammet, då behöver du hur som helst godkänt betyg i matematik 2. Utan godkänt betyg i matematik 2 är du inte behörig till Socionomprogrammet. 

    Om du skaffar dig godkänt betyg i matematik 2, då ersätter det betyget ditt tidigare IG-betyg i matematik B.

    Så varför inte påbörja självstudier i matemaik 2?

    Hälsnignar

    Peter syv

    Om du läser på distans mot komvux i din hemkommun i Sverige är det gratis, och dessutom kan du även ha rätt till Studiemedel från CSN. För det behöver du bedriva studier på minst halvtid. Även distansstudier ger rätt till studiemedel. Om du läser kursen matematik 2 på fem veckor - bedriver du studier på Heltid och kan i så fall ha rätt till "hel" studiemedel. 

    Om du bedriver studier i matemaik 2 på 10 veckor (från kursstart till kursslut) - då bedriver du studier på halvtid och kan i så fall ha rätt till halva studiemedel.

    Studier på lägre takt än halvtid (50%) ger inte rätt till Studiemedel.

    • : Jag har inte läst matte B övh. Så behöver den kursen vilket fall som helst. Det jag mest vill veta är
    • : Är om jag blir behörig även fast mina gymnasiebetyg är 2200, jag vill mest veta om jag addera mina andra poäng tex matte och då bli behörig eller måste jag läsa om hela gymnasiet? Är så förvirrad. Min tanke är att börja med självstudier med matte 2
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,

    jag har nu pratat med en expert från Universitets-och högskolerådet som säger så här - att i fall det finns kurser inom din 800 poängs gymnasial utbildning som är NATIONELLA KURSER, ej Lokala kurser, till minst 50 poäng Nationell kurs med GODKÄNT BETYG, då borde du redan nu ha Grundläggande behörighet.

    För att avgöra om det är Nationella eller Lokala kurser, måste man ha "kurskoder" att titta på - de kurskoder som står på dina betyg. Det är därför bäst att visa upp sina betyg för en SYV på komvux, som tittar på koderna och även ser till att det inte är samma kurs som du läste en gång till som redan finns i ditt Slutbetyg - exempelvis kan matematik A ingå i en administrativ utbildning på gymnasial nivå, men den kursen har du redan godkänt betyg på i ditt Slutbetyg, och man får ej ränka in samma kurs 2 ggr.

    Det måste, alltså, finnas en Ny kurs som inte redan ingår i ditt Slutbetyg och som är GODKÄNT och som är NATIONELL KURS och den måste vara på minst 50 poäng. - Då har du sammantaget - på ditt Slutbetyg + tillägg av en ny kurs, - redan nu Grundläggande behörighet.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp!

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'film' (20 st.)

    • Ango

      Vilken linje för att arbeta kreativt inom redigering/film?

      Hej! Jag funderar på att börja plugga nästa år men vet inte vad jag ska satsa på för utbildning. Jag är intresserad av film och särskilt att klippa ihop film. Jag vet inte riktigt vad jag är ute efter egentligen, men vill utvecklas och lära...

      Milla : : Hej,jag antar att det är utbildning på eftergymnasial nivå som du vill hitta. Praktiska utbildning på eftergymnasial nivå finns bland annat inom yrkeshögskola. Jag... Läs hela svaret
    • Anastasia

      Vilka vägar in i filmbranschen?

      Hej! Jag står inför att välja utbildning till hösten och har drömmar om att röra mig inom filmbranschen. Men det är svårt. Det finns ett hav med olika utbildningar samtidigt som jag inte alls vet vad som finns, och jag vet inte var jag ska börja eller vilken väg som är mest fördelaktig för mig...

      Milla : : Hej,utifrån det du berättar om i din fråga vill jag varmt rekommendera yrkeshögskoleutbildningar, se snabblänkarna... Läs hela svaret
    • Undersköterska

      Hur går jag till väga?

      (Jag skriver åt min kille som inte har något konto här) Jag heter Felix och är en kille på 18 år som bor i Göteborg. Jag har lite svårt med skolan eftersom jag har svårt att koncentrera mig på skolarbetet. Jag har gått ett...

      Julia: : Hej Bella!I Göteborgs finns inriktning Teater på Schillerska gymnasiet. Om Felix kan byta ännu en gång - till den utb.på Schillerska, får han gärna kika på skolans presentation. Om han... Läs hela svaret
    • Miriam

      Finns det en utbildning till film och tv produktion utan erfarenhet?

      Hej, jag är intresserad av att börja en utbildning inom film och tv skapande. Har gått ut gymnasium men min linje hade ingenting med det att göra d.v.s. har ingen erfarenhet med att fota, filma, redigera eller skriva manus. Detta är något som jag skulle vilja lära mig i utbildningen från början,...

      Julia: : Hej Miriam,kika gärna på följande utbildningar:yrkeshögskoleutbildning på 2 år på heltid gtv-gamleby/tv-produktionsspecialist - inga särskilda... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Var finns sommarkurser på eftergymnasial nivå inom it film media?

      Hej! Som rubriken lyder så undrar jag var hittar man alla de olika sommarkurser inom IT-"avdelning"webbproduktion (alltså inte programmering) inom film, foto och liknande? Hen som vill gå en sådan sommarkurs har fullständig gymnasiekompetens inom mediaprogrammet, Slutbetyg från gymnasiet som är...

      Anna: : Hej,en intressant fråga men som också är svår att svara på, detta pga det finns utbildningar inom många olika skolformer: högskola-universitet,... Läs hela svaret
    • Adrian

      Hur får jag reda på information om intagningspros?

      Hej, jag funderar på att byta linje till en film linje och jag vet om att det är antagningsprov där, hur får jag reda på vilket datum det är? Skickar dem sms eller mail om det?

      Julia: : Hej Adrian,beroende på Vilken gymnasieskola man söker till, kan Olika "inkallnings-metoder" till antagningsproven finnas: på vissa skolor kan det finnas info på deras hemsida om fasta... Läs hela svaret
    • magnus

      jobba som filmfotograf?

      Hej jag undrar hur blir man filmfotograf? finns det någon utbildning för det?

      SYV-besökare: : Hej Magnus, En del folkhögskolor, studieförbund och fristående skolor har utbildningar i produktion av film och TV på olika nivåer. Ibland kan en sådan utbildning vara en bra grund för att... Läs hela svaret
    • kristian

      Praktik utomlands inom film och foto?

      Vilka universitet/högskolor finns det som ger möjlighet till praktik utomlands inom film och foto utbildningar? Vilken utbildning ska man ha för att bli fotograf eller filmskapare? Är det lätt att få jobb inom film och foto yrken?

      Anna: : Hej Kristian, det finns nog inte någon sammanställd info om vilka universitet/högskolor som ger möjlighet till praktik utomlands utan det får man se eller fråga på varje enskilt... Läs hela svaret
    • kristian

      Film och fotografering utbildning på högskola?

      Hej! Jag undrar vilken utbildning man ska ta på högskola/universitet för att få jobb inom film/foto yrkena. Var finns utbildningarna (jag hittar inte riktigt) och är det lätt att få jobb/praktik utomlands inom detta? Jag skulle vilja film och redigera eller fota modeller eller liknande. Något...

      Anna: : Hej Kristian, det finns många olika utbildningar inom foto, bl a på högskolenivå, ex. >>Konstnärlig kandidatprogram i foto på göteborgs universitet; och sedan kan... Läs hela svaret
    • Maria

      Vilken linje borde jag ta?

      Hej Syv, Jag är en tjej vid 15 årsåldern som är mycket bekymrad över min framtid. Jag är förvirrad. Jag vet inte vad jag har för framtidsplaner. Jag vet att jag är superintressrad av svenska, engelska och samhällskunskap. Jag vet också...

      Julia: : Hejsan, jag håller med Anna om att i fall man är mycket "inne på film" - så är det en "filmutbildning" på gymnasiet som är bra att gå. Allmänna tips; gå på... Läs hela svaret
    • Albin

      Film/Data utbildning i Borås?

      Hej! Jag är intresserad av data och film vad ska man gå för utbildning då i Borås? //Albin!

      Mikael: : Hej Albin, utifrån din ålder, 15 år, gissar jag på att din fråga gäller gymnasieval. Du vill läsa i Borås. Så vitt jag vet, finns det 10 gymnasieskolor i Borås>> och du får gärna kika på aIIa dem.
    • Emelie

      Jag vet inte vad jag vill plugga till?

      Hej jag tog studenten nu i våras och nu så har jag ett sabbatsår eftersom jag inte vet vad jag vill bli. Jag gick barn och fritid för jag ville bli förskolelärare men den sista tiden så har jag känt mer och mer att jag kanske inte vill arbeta som det utan jag vill jobba med något mer kreativt...

      Julia: : Hej Emelie, jag föreslår att du kIickar runt på www.framtid.se på olika yrken - det finns ca 2000 yrkespresentationer där. Kanske börja med - Filmyrken>>, titta sedan på... Läs hela svaret
    • Maja

      Ångest över gymnasievalet?

      Alla mina vänner vet vad de ska gå för gymnasium, men inte jag. Mina bästa ämnen är Svenska och Engelska. Jag har funderat på ekonomiprogrammet med inriktning juridik, men är rädd för att det blir så väldigt stillasittande. Jag är väldigt aktiv på min fritid och skulle aldrig klara ett jobb...

      Milla : : Hej Maja! Du skriver att alla dina kompisar vet vad de ska välja... det kanske är så, eller så kanske de säger att de "vet", men ändå är ganska osäkra... och än finns det... Läs hela svaret
    • rebecca

      Gymnasium med Filminrikting eller liknande?

      Hej!! Jag är väldigt intresserad av film och dess skapande bakom kulisser och skärm. Mitt framtidsmål är att sedan kunna läsa vidare på någon typ av filmhögskola där jag kan lära mig mer om det. Min fråga är om det finns något gymnasium här i sverige som kan erbjuda en inriktning på film....

      Milla : : I första hand skulle jag rekommendera Stillerska men den finns på Lidingö, dvs långt ifrån Skåne. Var i Skåne bor du, för att Skåne är en ganska stor... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga