Ida

    Hej! Jag har tänkt läsa till civilekonom eller ekonomprogrammet. Eftersom jag gärna vill bo utomlands under åtminstone halva utbildningstiden men samtidigt också vill ha en tid med studentliv i Sverige undrar jag om det går att kombinera? Det jag varit inne på är om jag kan plocka ihop distanskurser till termin 1-4 för att sedan börja fysiskt på universitet från termin 5. Går det att göra så?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ida!
    Civilekonom blir man med examen från civilekonomprogrammet som är ett 4-årigt program på de svenska lärosätena.
    Om du söker till ett program på ett svenskt lärosäte (högskola eller universitet) och blir antagen, måste du läsa enligt det upplägget som programmet har. Om programmet är "bundet"/på plats, då kan inte det läsas på distans.
    Men i många program, men inte i alla, ingår en "fri termin" då man kan läsa valfria kurser under en termin, men det kan finnas en lista som lärosätet skapade på exakt Vilka kurser som man kan välja från, och det behöver inte ingå en kurs på distans utan obligatoriska träffar i den listan. 
    OBS! tänk på att distans-utbildningar kan vara "distans Med Obligatoriska träffar". Och utbud av utbildningar på distans utan obligatoriska träffar är ganska mycket begränsat.
    ***
    Det finns dock två mer eller mindre realistiska möjligheter som jag ser för dig utifrån dina önskemål. Det första jag tänker på är utbytesår inom programmet. Och det andra - att du sätter ihop din egen examen av fristående kurser.
    Utbytesår (eller utbytestermin) kan ingå eller i alla fall finnas viss möjlighet till att utnyttja inom vissa program på vissa lärosäten. Det är inte ovanligt att några av studerande från en "klass" på universitetet får åka på utbytesår eller termin men inte alla. Det gäller att ansöka och inkomma med de meriter som ger företräde till utbytesåret, vilket är vanligtvis goda studieresultat + vissa språkkunskaper och även en bra motivering till varför man vill åka iväg och läsa en del av sin utbildning utomlands. Det finns de så kallade internationella koordinatorer på de svenska lärosätena. Du får gärna kontakta en sådan internationell koordinator på de lärosäten där du vill ta examen ifrån.

    Vad gäller att sätta ihop examen av fristående kurser, så är det ganska många som går den vägen, trots att det kan vara krångligt och osäkert. Det är i så fall kandidatexamen med huvudämnet ekonomi som skulle kunna uppnås den vägen, alltså sättas ihop av fristående kurser. 
    Civilekonom blir man med examen från civilekonomprogrammet som är ett 4-årigt program på de svenska lärosätena. Det går inte sätta ihop kurser själv och sedan ta examen som Civilekonom. I alla fall känner vi inte till den möjligheten... fråga annars studievägledare på de institutioner där relevanta utbildningar ges. 
    Vad gäller sätta ihop en egen kandidatexamen, t.ex med huvudämnet Ekonomi, så måste du söka till varje ny termin och två ggr om året konkurrera om plats till nästa termin och varje gång riskerar du att inte komma in... så det kan både bli "glapp" i studierna eller tyvärr även ett stopp, så att du inte kommer vidare (och speciellt om du blir begränsat till endast distans utan obligatoriska träffar). 
    I en generell kandidatexamen brukar man kunna ta in i alla fall 60 högskolepoäng valfria kurser (men samråd med studievägledare på den institutionen där du senare vill ta ut din examen!). Och i så fall skulle du kunna läsa de 60 hp när du bor utomlands - du läser de kurserna som du kan hitta på distans utan obligatoriska träffar och som du kommer in på genom konkurrens. Just den delen borde inte vara omöjligt att fixa. Du kan kanske läsa på halvtid och då tar det två läsår. Att läsa på heltid mot ett svenskt lärosäte när man bor utomlands kan vara tufft. Du vill ju uppleva livet utomlands och det tar tid. Det kan vara smartare att läsa på deltid, halvtid eller 75% av studietakt och kanske jobba deltid i det landet där du bor - på så sätt får du även bättre ekonomiska förutsättningar + mer erfarenhet (av att inte bara bo även Jobba Utomlands). 
    Det som gör det lite extrasvårt att sätta ihop kurserna till egen examen är det faktum att utbud av utbildningar fastställs till första dagen i anmälningsperioden, så du kan bara se en termin framåt... och du vet inte vilka kurser som blir sökbara längre fram. 
    Med det sagt, så vet vi att det inte är omöjligt att ta ut kandidatexamen som är ihopsatt av fristående kurser. Dock kan det ta ganska lång tid. I bästa fall tar det tre läsår men på grund av svårigheterna i att komma in inför varje termin och att reglerna också kan ändras över tid (vad gäller vilka kurser som man kan ta in i sin examen), så kan det ta "hur lång tid som helst" och finns inga garantier att uppnå målet. 
    Prata gärna med de internationella koordinatorerna och studievägledare på de lärosätena där du vill uppnå examen. Lycka till!

    • Ida : Hej och tack för utförligt svar! Jag har sett att det går att läsa termin 1 och 2 på distans (dvs företagsekonomi 1 och nationalekonomi1 finns som distanskurser), skulle man då kunna läsa år 1 på distans och sedan ansöka om att hoppa in år 2 på ett universitet?
    • Ida :

      Värt att tillägga är att jag även är öppen för att läsa en ekonomi kandidatexamen på 3 år, som jag förstått det är det enklare att utbilda sig till via fristående kurser?

    • Anna : Bara för att man har godkända betyg i kurserna som läses på ett program under första året betyder inte att man kan påbörja år2 på programmet, för att ingen ledig plats kanske finns eller om ledig plats finns, så kan konkurrens uppstå om den lediga platsen (kan finnas studerande som går samma program på andra orter som vill byta ort). Om du skaffar dig godkända betyg i de kurser som läses under år1 på ett program som du vill "hoppa in" i andra året, sök till det programmet "på vanligt sätt", alltså konkurrera med ditt meritvärde och/eller resultatet från högskoleprovet (trots att du redan har godkända betyg från hela första året på programmet, från alla kurser som ingår...) - för att i så fall, om du blir Antagen till programmet, ansöker du om Tillgodoräknande av tidigare utbildning och borde i så fall bli "uppflyttad" till år2.

    Frågor och svar taggade med 'sam/beteende' (14 st.)

    • Joan

      Ekonomi Juridik eller sam beteende, vad är bäst?

      Jag har ingen aning om vart jag ska ta vägen, valet stänger om 7 dagar och jag är fortfarande inte säker om vad jag vill ta. Båda linjer är ganska lika så det är därför det är svår för mig o välja.

      Milla : : Hejsan!Jo, du har rätt - de två utbildningar som du står i valet och kvalet mellan är rätt så lika men ändå inte identiska. På Ekonomiprogrammet (gäller... Läs hela svaret
    • D

      Hur pluggar jag i Japan? Och när? Universitetet eller gymnasium?

      Hejsan! Jag går i nian nu och behöver snart välja gymnasium. Jag skulle vilja studera i Japan i alla tre år antingen under gymnasiet eller universitetet. Programmet som jag siktar in på är Sam-Beteendevetenskap eftersom jag skulle vilja bli en psykolog. Jag har läst att om jag nu ska bli en...

      Anna: : Hej D;innan du fyller 18 år, är det dina vårdnadshavare som bestämmer var du bor. Vad säger dina vårdnadshavare: får du flytta till ett annat land för... Läs hela svaret
    • Denis

      Läsa rätten och samhället i sam beteende?

      Hej, jag har tänkt att börja i sam beteende och vill sedan utbilda mig till jurist och vill därför gärna läsa Rätten och samhället. Men vissa skolor som jag har kollat har inte Rätten och samhället i deras kursplan eller som individuella val. Har du tips på vilka skolor som har den kursen? Ville...

      Anna: : Hej Denis, Rätten och samhälle är en 100 poängskurs, och 100 poäng utgör en väldigt liten del av programmets 2500 poäng;det utgör i så fall endast 4 % av... Läs hela svaret
    • kristian

      Kriminaltekniker utbildning?

      Hej! Jag går nu på samhälle med inriktning media och har blivit intresserad av att bli kriminaltekniker. Har inte tänkt att byta inriktning till beteende men undrar ändå om jag ändå kan bli kriminaltekniker i framtiden. Vilken utbildning krävs till det? Måste man verkligen bli polis först för...

      Julia: :  Det är poliser, kemister eller biologer som har en chans att komma in på kriminaltekniker-utbildning. NFC, nationell forensisk centrum, erbjuder en ettårig kriminalteknisk grundutbildning... Läs hela svaret
    • Hannah

      Bli mäklare genom sambet?

      Jag fick lite smått panik nyss för kom på mig att min dröm är verkligen att bli någon typ av mäklare. Jag börjar gymnasiet i höst och den linjen jag valt är samhälle beteende och jag hade ekonomi som val 2. Nu i efterhand känns det som jag behövt gå ekonomi eller går det ändå om jag går sambet??...

      Melina: : Hej Hannah! Är det fastighetsmäklare som du tänker på?För att bli behörig till fastighetsmäklarprogrammet på högskolan är Grundläggande behörighet + Matematik 3,... Läs hela svaret
    • said

      Samhälle vilket, inr ska man välja ?

      Hej! Jag har kommit in samhälle programmet och har ingen stor aning om programmet eftersom jag hoppade av natur tidigare på något orsak men har också valt natur och teknik i min gymnasiet först och andra val men kom inte in. Det finns bara samhällsprogrammetoch jag undrar vilket inriktning...

      Daniel: : Hej Said, om Samhällsvetenskapsprogrammet och mycket annat nyttigt om studier på gymnasiet  kan du läsa på www.gymnasieguiden.se och här>> är snabblänk. SA har tre... Läs hela svaret
    • Ellen

      Inrikting i tvåan? (Samhällsvetenskapliga programmet)?

      Jag vill gärna bli förskolelärare (dagisfröken) när jag gått ut (och gått klar universitet), just nu går jag då samhällsvetenskapliga programmet. Men min fråga är då om jag kan välja inriktning SAM istället för Beteendevetenskap och ändå få en utbildning till det jag vill?

      Liselotte: : Hej Ellen, För att bli Förskollärare måste man läsa förskollärarprogrammet på högskolenivå i 3,5 år = 210 högskolepoäng och för... Läs hela svaret
    • Kamron

      Moderna språk i sam/beteende?

      Hej! Jag planerar att läsa SAM/BETEENDE nu när jag ska välja ett program till gymnasiet och undrar om man måste läsa moderna språk på den linjen eller om man kan byta bort den mot ett annat ämne? Jag är inte jätteintresserad av ämnet och skulle mer än gärna vilja byta till något jag...

      Anna: : Hej Kamron, på Samhällsvetenskapsprogrammet, alla inriktningar, är 200 poäng Moderna språk - Obligatoriska, dvs utan betyg i 2 kurser "moderna språk" uppfyller man inte kraven för... Läs hela svaret
    • Cleo

      Kan man läsa till jurist/advokat om man går på sam-beteende?

      Jag ska söka in på sam-beteende och jag undrar om jag kan bli advokat eller jurist då? Eller måste jag gå ekonomi-juridik?

      Julia: : Hej Cleo, man behöver inte nödvändigtvis gå Ekonomi, inriktning Juridik - om man efter gymnasiet vill utbilda sig inom juridik. men det är kanske kuI att börja... Läs hela svaret
    • Alle

      Hur blir man till Socionom?

      Hej, jag är 16 år och håller på läsa klart första året på samhällsvetenskapsprogrammet. Inför nästa år har jag valt inriktningen Beteendevetenskap då jag vill jobba med människor i framtiden, förhoppningsvis som Socionom eller liknande. Min fråga lyder: vilken slags eftergymnasial utbildning...

      Anna: : Hej Alle! Brendan har alldeles rätt! Du fick redan ett jättebra och helt korrekt svar från Brendan! Önskar dig lycka till med dina studier! ANNA
    • Victoria

      Bästa linjen för att sedan kunna bli lärare eller korrekturläsare?

      Jag vill helst bli lärare, korrekturläsare eller författare senare i livet. Vilket program borde jag då gå? Funderar på SamBet eller SamMedia men vad kan men utbilda sig till, förutom dem tidigare nämnda jobben, ifall man går den linjen?

      Lena: : Hejsan, kul att du har koll på några yrken som du kan tänka dig! Sam/media kan ju vara extra intressant för dig eftersom man har kurser inom media men även inom skrivandet. Jag tänker även... Läs hela svaret
    • mariam

      hur många ämnen har man i linjen sam/beteende?

      Hej, jag ska börja första ring, linejen sam beteendeskap. Undrar om man måste själv köpa saker som tex pennor skrivhäften m.m? Isåfall vad rekommenderar ni att man ska köpa och hur mycket av alla grejer man ska köpa? Vet ni också hur många ämnen man har i den linjen? Tack!

      Lena: : Hejsan, det kan nog se lite olika ut på olika skolor - vissa ger skrivhäften och pennor andra ger skrivhäften men inga pennor. Du bör nog kontakta gymnasiet och fråga så du vet vad som gäller för just dig. ... Läs hela svaret
    • R

      Vad kan man bli av sambeteende programmet?

      Hej, jag går sambeteendevetenskap, planen var att bli psykolog eller socionom. Men jag tror inte att jag kommer att ha tillräckligt med poäng för att plugga vidare sedan eftersom att psykologi speciellt är svårt att komma in på. Jag har ett år kvar nu och är osäker på min framtid, hur ska jag...

      Lena: : Hejsan, ja, det finns så otroligt mycket du kan välja inom högskolan utifrån ett samhällsvetenskapligt program så några exakta uppgifter på vad du kan plugga finns det inte plats för att rada upp här. Men du kan... Läs hela svaret
    • Jasmine

      Hur vet man vilken skola man ska välja?

      Jag har verkligen ångest! Jag pendlar mellan ekonomi/juridik, ekonomi/ekonomi och sam/beteende. Jag tycker beteende låter sjukt intressant men det gör ekonomi med. Är det mycket företags ekonomi på ekonomi/ekonomi och i så fall vad innebär det? Skola har jag heller ingen aning om vilket jag vill...

      Fråga: : Ja, jag förstår att du känner dig stressad. Å andra sidan verkar ju båda utbildningarna passa dig eftersom du verkar intresserad av både beteendevetenskap och ekonomi. Så vad du än väljer kanske det blir bra. I... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga