Johanna
    Hej jag har tagit bort flera ämnen från mitt schema vilket jag gjorde i 2:an, nu går jag i 3:an men undrar hur det ser ut om jag kommer bli tvungen att gå om eller tillbaka skickad till gymnasiet när jag har "tagit" studenten. Eller som jag vill kunna gå på komvux? Jag har ämnen som är underkända från 1:an två st och sedan i 2:an tog jag bort 3 st och fick 1 ämne underkänt. Kommer jag kunna gå på komvux eller blir jag tillbaka skickad till gymnasiet?'
    Hur kommer min framtid att se ut nu när jag går ut gymnasiet. Jag kommer inte ha alla poäng som man ska ha och inte alla ämnen som man ska ha läst har jag läst. Jag har fått underkänt i flera ämnen än vad det är okej. Kommer jag komma in på komvux?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Johanna!
    enligt Vuxenutbildningförordningen "tillhör" man komvux tidigast från 1 juli det kalenderår som man fyller 20 år.
    Undantag görs för ungdomar som har en treårig gymnasieutbildning bakom sig och de kan söka till komvux, trots att de är för unga. Du bör kontakta komvux i din kommun med den frågan som du ställer här nu. Vi på Fragasyv.se har ingen möjlighet att svara på frågan om din kommun tycker att du bör omfattas av undantaget.
    Elever som får ut gymnasieexamen /dvs har fullständig gymnasiekompetens/ och ändå behöver komplettera med behörighetsgivande kurser på komvux brukar kunna ansöka till komvux efter gymnasiet - i alla kommuner.
    Reglerna för UNDANTAG varierar i olika kommuner och kan även ändras från termin i termin /beroende för vilken budget komvux har just nu/.
    Du kan börja med att gå in på din kommuns hemsida och hitta "komvux" eller "vuxenutbildningen" där och se om det står i klartext angående vem som får lov att söka till komvux /vad det gäller ålder och gymnasiebetyg/. Sedan kan du kontakta komvux - via epost, telefon eller genom ett personligt besök - och få reda på vad som gäller i just din situation.
    Du kan ev "vinna på" att byta program och gå om ett eller två år - och få hela din gymnasiekompetens på gymnasieskolan. I fall du efter trean inte kan läsa på komvux, hamnar du då i "ingenmansland". Du kan alltid få hjälp på Arbetsförmedlingen med jobbsökandet, du kan söka till folkhögskola /där kan man läsa från 18 års åldern/ och så kan det finnas olika projekt för ungdomar i din kommun.
    Jag hoppas jag förklarade för dig varför jag /tyvärr/ INTE kan svara på din fråga.
    Önskar dig det bästa & stort Lycka till!
    ANNA SYV

    Frågor och svar taggade med 'steg 1' (4 st.)

    • Sara

      Kan jag validera min utbildning på högskolenivå?

      Hej! jag har precis avslutat tvåårig yrkesutbidning som KBT terapeut. Jag undrar om den motsvarar KBT steg 1? och min andra fråga är om jag kan validera utbildningen när jag får högskilebehöriighet? MVH/Sara

      Milla : : Hej! är det den här Kbt utb. /vasteras-yrkeshogskola/socialpedagog-inriktning-kbt-vasterasyrkeshogskola som du tog examen ifrån eller någon annan utb.?  Vad är ditt mål? är det psykoterapeut >> du vill bli?
    • Ienass

      Modernt språk 2 och 3 samtidigt?

      Hej ! Jag går på ettan NA Jag vill fråga om man får läsa franska 2 och 3 samtidigt. Jag tänkte att välja läsa franska 2 som utökad kurs och franska 3 som i-val. Alltså jag villa hinna läsa steg 4 i trean för att få meritpoäng .Jag tror jag kan klara dem för atr det är lätt för mig med språk...

      Mikael: : U-kurser, utökade (extrakurser) kan inte eleven Välja utan eleven får ansöka och rektor fattar beslut om det. Att läsa en eller flera U-kurser är ett undantag.  Angående läsa... Läs hela svaret
    • Cornelia

      Vad krävs för att utbilda sig till psykoterapeut?

      Hejsan! Jag är student på universitetet och pluggar till socionom. I framtiden vill jag utbilda mig till att bli psykoterapeut. Är det något som man gör under studiernas gång eller är det ett separat program och linje man går?

      Liselotte: : Hej Cornelia, psykoterapiprogrammet är ett separat program och för behörighet till det måste du bland annat ta ut examen som socionom + uppfylla även flera andra villkor.  

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga