Mimmi 21 år

  Hej just nu har jag läst följande kurser på gymnasiet, vård- och omsorg 1 vård- och omsorg 2 Medicin 1 Specialpedagogik 1 Psykologi 1 Psykologi 2a Psykiatri 1 Räddningsmedicin Komplementärmedicin vård och omsorg vid demenssjukvård Etik och människans livsvillkor jag slutar gymnasiet i juni och vill då direkt läsa upp det som behövs för att bli undersköterska. Jag vet att jag kommer behöva Hälsopedagogig, men är det någon mer kurs jag behöver läsa för att bli undersköterska?

  • Tilda Hej Mimmi. Det stämmer att du behöver "hälsopedagogik" (100 poäng). Sedan behöver du även läsa "äldres hälsa och livskvalité" (200 poäng). Du behöver även välja någon av följande kurser "akutsjukvård" (200 poäng), "psykriatri 2" (200 poäng) eller "socialt arbete" (200 poäng). Sedan har du de kurser som krävs för att bli undersköterska (tillsammans med de kurser du nämnde ovan). Vill du ha vård och omsorgscollege diplomet så behöver du även Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1, samhällskunskap 1a1 och gymnasiearbete. Du är varmt välkommen till oss SYV:are på Vetlanda lärcentrum för ett samtal om du har fler frågor och/eller vill att vi ska lägga upp en studieplan för dig. Mvh, Tilda SYV
  • Julia Tack så mycket Tilda för din kommentar!

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Mimmi,

  det är så att i Sverige idag (i alla fall som det är nu...) så är >>>det Arbetsgivaren som fritt får bestämma vilka studier är tillräckliga för att kunna få anställning som Undersköterska>>.
  Arbetsgivaren kan kräva examen från Vård- och omsorgsprogrammet; men arbetsgivaren kan också anställa någon utan någon speciell utbildning också. Det är fritt fram för arbetsgivare att bestämma vem de vill anställa som undersköterskor. Det diskuteras möjlighet att införa någon form av "certifiering" eller "diplom"... men än så länge /februari 2018/ så är det inte så... men om du tar Examen från Vård- och omsorgsprogrammet, då kan du absolut säga att du är utbildad undersköterska. Och en arbetsgivare kan inte säga ngt. annat heller.
  Dock är det inte omöjligt att du får jobb även utan examen från gymnasiet.
  Vill du få examen från Vård- och omsorgsprogrammet? Och om du inte uppnår kraven på gymnasiet, kan du på komvux (med SYV på Komvux) göra planering mot examensbevis och sedan följa den planeringen.

  Allmänna krav för att kunna ta ut examen från komvux
  - 2400 betygsatta gymnasiala poäng;
  - betyg i Idrott och hälsa 1 får inte ingå;
  - minst 2250 Godkända poäng;
  - gymnasiearbete måste vara godkänt och ha rätt tema som passar in i "vård".
  För övrigt måste du ha minst 400 poäng godkända inom "yrkes-kurser" som är rätt för just ditt program;
  svenska eller SAS, svenska som andraspråk 1, matematik 1 och engelska 5 - måste du ha godkända betyg i - också.
  Var god läs även på https://www.fragasyv.se/info/underskoterska

  Om du på gymnasiet inte tar Examen, förlorar du betyget i Idrott och hälsa 1 (pga det betyget ej får ingå i Examensbevis från Komvux).
  Kanske är det fördelaktigt för dig att fundera på om du vill be rektor på din gymnasieskola att undersöka möjlighet att ansöka om "förlängd studiegång" för dig - så att du kan fortsätta läsa på gymnasiet efter sommaren och försöka få examensbevis under nästa läsår?

  Om du går ut gymnasiet med ett Studiebevis (i stället för Examensbevis) - då vänder du dig till komvux; bokar tid med SYV på komvux för studieplanering; Komvux i olika kommuner kan erbjuda olika vård-kurser. Det är i den kommunen där du är folkbokförd (den kallas för "hemkommunen") som du söker studier på komvux.
  Komvux har ofta mer begränsat utbud av kurser, jämfört med gymnasiet.
  Fördelen med att fortsätta läsa på gymnasiet är: Gratis lunch; åk-kort (busskort) + att du garanterat får plats på kurser som du behöver... allt detta får du på gymnasiet, men inte på komvux.

  Komvux ger inte gratis lunch, inte något buss-kort (mat och transport får man bekosta själv) + det ej finns någon garanti på att komma på alla kurser man söker.

  • Mimmi Hej! Sammanlagt har jag läst 1900 poäng när jag går ut. Men det måste väll finnas ett visst antal kurser som man måste läsa för att bli undersköterska?
  • Anna Nej, det finns det inte. Läs gärna på https://www.fragasyv.se/info/underskoterska
  • Anna Olika arbetsgivare kan ställa olika krav. Men om du tar Examen från Vård- och omsorgsprogrammet, då kan ingen säga att du Inte är Utbildad undersköterska.
  • Anna Du kan se vilka kurser som ingår i Omvårdnads-paket på komvux (kan vara lite olika i olika kommuner vilka kurser som ingår); och du kan jämföra vilka kurser du har godkända betyg i och vilka kurser du saknar; men sedan är det inte säkert att de kurser du saknar kan läsas som Fristående kurser på komvux (det kan vara så att de endast ingår i "paketet" och till kurspaketet blir du inte antagen pga du redan har godkända betyg i många kurser...). Det finns inte någon garanti på att få plats på komvux. Vi hoppas givetvis att du kommer in, men garantera det kan ingen göra. Därför råder jag dig att undersöka möjlighet att förlänga dina gymnasiestudier - så att du ska kunna ta examensbevis från gymnasiet under nästa år.
  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Mimmi,
  ta gärna >> kontakt med Komvux i din kommun. Vi hoppas du kan träffa en studievägledare på komvux redan under våren och diskutera hur och när och Vad du ska söka läsa på komvux.

  Hälsopedagogik + kanske någon valfri vård-kurs till skulle jag rekommendera att du läser. Det är möjlighet att du kan få Diplom från Vård- och omsorgscollege, efter dina studier på komvux. Examen från komvux VO-programmet är mycket fördelaktigt om du kan få; eller examen från gymnasiet... det är nästan ingen skillnad på innehåll /lite friare med kurser på komvux och idrott-och-hälsa 1 får ej ingå/ i examensbevis på komvux och på gymnasiet.
  Tips - sök sommarjobb och sök det redan nu, idag!
  Du kan få sommarjobb på de meriter du får till sommaren. Sedan är det ofta så att man får på den arbetsplatsen där man sommarjobbade, stanna och fortsätta jobba - i alla fall på deltid eller "timmar vid behov"; och du kan då fortsätta (förhoppningsvis) jobba efter sommaren, även du samtidigt också studerar.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp! och Lycka till!
  Milla SYV

  Frågor och svar

  • S 22 år

   Från förskollärare till 1-3 grundskollärare?

   Hej! Jag är utbildad förskollärare, men jag undrar kan man bli utbildad 1-3 grundskollärare genom att komplettera med några kurser eller måste man läsa hela den utbildningen från början?

   Anna SYV: Hej S,det vanliga tillvägagångssättet är att söka till ett nytt program, i detta fallet Grundskollärarprogrammet för "tidigare lärare" och när du är... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Högskoleförberedande samt yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Hej, Som jag har förstått det så kan man söka till universitet på antagning.se med en högskoleförberedande och en yrkesförberedande gymnasieexamen. Om man redan har ett högskoleförberedande gymnasieexamen kan Komvux vägra att utfärda en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Anna SYV: Hej Anders,om du uppfyller kraven för Yrkesexamen, så utfärdar komvux det dokumentet. Det som kan bli ett problem, att i yrkesexamen måste det ingå de yrkeskurser som... Läs hela svaret
  • Nicole 23 år

   Sjuksköterskeutbildningen behörighet?

   Hejsan! Jag sökte sjuksköterskeutbildningen kriterierna i ansökan är: Grundläggande behörighet på grundnivå samt Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/(1a1 och 1a2) eller Matematik B, Samhällskunskap A, Naturkunskap B (Områdesbehörighet A14/16) Min fråga är; Ger...

   Julia SYV: Nej, nk1b räcker inte; du måste läsa nk2, alltså nästa kurs - Naturkunskap 2 och få godkänt betyg i den.VänligenJulia
  • Greta 19 år

   Går det att plugga enstaka kurser på distans utomlands?

   Hej! Jag tog studenten i våras och har nu flyttat till England för att jobba. Till hösten 2020 skulle jag vilja söka till Arkitektprogrammet och eftersom jag gick Sam på gymnasiet måste jag tyvärr läsa till Naturkunskap 2. Eftersom jag har fast jobb här i London och trivs väldigt bra skulle jag...

   Julia SYV: hej Greta,du måste fråga på komvux i den svenska kommunen där du är folkbokförd. De flesta komvux erbjuder läsa på distans och på 50% skulle du läsa... Läs hela svaret
  • Evelina 21 år

   Komvux efter IB?

   Hej SYV! Jag har läst IB programmet och har IB examen från gymnasiet. Jag går nu komvux kurserna kemi och fysik för att komplettera min examen eftersom jag funderar på att söka till civilingenjör nästa höst och undrar om/hur mitt meritvärde påverkas efter att jag har läst de kurserna? Alltså...

   Julia SYV: Hej Evelina, utifrån din ålder gissar jag på att IB-examen du har är från 2014 eller senare... reglerna är olika, beroende bl.a på vilket år du fick diploma från IB.För de som fick det... Läs hela svaret
  • David 38 år

   Jag funderar på att byta yrke, var ska jag börja?

   Hej! Jag funderar på att byta yrke men vet inte riktigt var jag ska börja. Kanske ni kan hjälpa till? Jag är utbildad fotograf/bildjournalist och har det senaste decenniet jobbat som bildredaktör på Dagens Nyheter. Nu är jag trött på att...

   Daniel Larsson: Hej David,du kan gott Söka till många olika yrkeshögskoleutbildningar; om du blir antagen, då har de utbildningsansvariga gjort bedömning att du har förutsättningar att... Läs hela svaret
  • Eva 20 år

   Komvux, byta kurs?

   Hej! Jag har sökt till en kurs via komvux och har blivit antagen men har ändrat mig och undrar om jag kan ta bort kursen och söka något annat? Eller måste jag gå kursen? Tack i förhand!

   Mikael SYV: Hej Eva,du måste inte gå en kurs som du inte vill gå. Du lämnar ÅTERBUD. Exakt hur du gör det - är upp till komvux i just din kommun. Det borde på komvux-hemsida och/eller på... Läs hela svaret
  • Hanna 17 år

   Läsa på 2 gymnasieskolor?

   Hej och tack för svar! Behöver jag endast läsa kemi,fysik,biologi 2 och får även kompetens för kurserna 1, jag har nämligen bara läst naturvetenskap 1 och inte kemi,fysik,biologi 1. För att bli behörig till läkarprogrammet måste...

   Julia SYV: Hej Hanna!Du får gärna läsa HELA MITT SVAR på http://staging.fragasyv.se/fragor/laes-till-kurser-innan-studenten Distansstudier för gymnasieelever erbjuds (på prov, enligt beslut från... Läs hela svaret
  • Hanna 17 år

   Läs till kurser innan studenten?

   Hej! Jag heter Hanna och är 17 år gammal. Jag studerar andra året på ekonomi linjen med juridisk inriktning. Jag har dock kommit på att jag ska bli läkare. Jag har höga betyg i de flesta ämnena. Problemet är att jag saknar kurser för att...

   Julia SYV: Hej Hanna,tråkigt att skriva svar om ditt önskemål kan inte tillgodoses. Du kommer behöva komplettera med kurser efter gymnasiet. På gymnasiet råder jag dig läsa matematik 3b. Den... Läs hela svaret
  • Linnea 19 år

   Svårt att bli resekonsult?

   Är det svårt att få jobb som resekonsult utan någon utbildning inom det? Har läst hotell och turism på gymnasiet och vet att det finns vidare utbildning som resekonsult men vill verkligen inte plugga vidare, kan man jobba som det ändå?

   Julia SYV: Hej Linnea,yrket Resekonsult är i Sverige inte "reglerat" - alltså är det helt upp till arbetsgivare att ge jobbet eller uppdraget till vem de vill, med vilken tidigare utbildning som helst. Du får söka... Läs hela svaret
  • Amanda 18 år

   Gå från undersköterska till frisör?

   Hej! Jag läser vård- och omsorgsprogrammet åk 3 för tillfället, men jag har aldrig känt att det är helt rätt. Jag har alltid tyckt om att hålla på med hår och gillar att skapa, därför har jag nu kommit in på att vilja...

   Julia SYV: Hej Amanda,om du läser 3 år på gymnasiet, kan du sedan inte komma in på gymnasiet igen. Man får bara gå färdigt ett gymnasieprogram och när man har gjort det, kommer man inte... Läs hela svaret
  • Lucas 18 år

   Konsekvenser av att hoppa av kurser?

   Jag läser ekonomiprogrammet sista året och har 200 poäng till godo. Om jag skulle hoppa av kurserna marknadsföring och ledarskap och organisation, vad får det för konsekvenser? Vill läsa vidare på högskola och jag tror kompetensen skulle vara nyttig från kurserna men jag tror min potential att...

   Julia SYV: Hej Lucas,om det är viktigt för dig att ha studiehjälpen från CSN, då rekommenderar jag att du går pratar med SYV på din skola och får reda på om du även efter avhopp... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Antagningsstatistik till Danmark?

   Finns det en hemsida som visar antagningsstatistik till universitetsstudier i Danmark?

   Anna SYV: Hej Anders,det borde det finnas, tycker jag. Dock har inte vi info om det.Kika gärna på studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/danmark och kanske mer specifikt på optagelse.dk
  • Anders 22 år

   Har Norge 2 typer av gymnasieexamen?

   Hej, Kan man sök i Norge till universitet med 2 typer av gymnasieexamen som i Sverige? Dvs en högskoleförberedande samt en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Anna SYV: Hej Anders, vi på fråga SYV kan tyvärr inte svar på den frågan; vi har ingen expert på studier i Norge.Vi kan endast hänvisa dig till att söka info på... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Komvux hos ny kommun?

   Om jag flyttar kommun måste jag ta med ett utskrift som jag får ifrån Skatteverket när jag ändrar min folkbokföring eller kan Komvux kolla upp det direkt i deras system?

   Anna SYV: Hej Anders,när du blir folkbokförd i en ny kommun, borde komvuxpersonal kunna se det "på dator". Men när du precis har ansökt om adressändring och ändringen ännu inte genomfört av... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga