Sara

    Hej! Min bror vill läsa gymnasiet kurder. Han är 22 år nu och undrar om han kan läsa IB i skolan. Om det inte går för hans ålder så kan man läsa det i komvux? Hur går det till? Hur lång tid tar det?

    • : Vänd er gärna till Komvux i just den kommunen där personen som vill läsa, är folkbokförd. IB? Om du menar det internationella gymnasieprogrammet, så finns det inte på komvux.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sara,
    i Sverige kan man bli antagen till år 1 på gymnasiet till och med det året man fyller 19 år.
    Är man 22 år, läser man gymnasiala kurser på komvux i den kommunen där man är folkbokförd eller på en folkhögskola. Varken sig komvux eller folkhögskolorna (i alla fall enl. vad jag vet) erbjuder det internationella gymnasieprogrammet - IB.

    I vilken stad vill din bror läsa?

    Vänligen
    ANNA

    Presentationer av gymnasieskolorna som erbjuder IB i Sverige eller på en svensk skola utomlands - finns på gymnasieguiden.se/gymnasium?program=IB
    Jag tror inte att någon skola tar in en 22-åring på IB (detta bl.a därför att "någon" måste ju betala för utbildningen och det kommer inte svenska staten göra och vem ska göra det i så fall? är då frågan... lärare vill få ut lön; driva lokaler och administration kostar också mycket pengar - vem ska betala? är då frågan, som sagt).
    Enligt reglerna betala svenska staten för gymnasiala utbildningar för ungdomar som kommer in på gymnasiet till och med det året  som de fyller 19 år.
    Från 1 juli det kalenderåret, som man fyller 20 år, "hör" man till Komvux. Komvux är det varje kommun som ansvarar för. Att IB-kurser skulle erbjudas på någon komvux, har i alla fall jag aldrig hört talas om (tror inte det är möjligt). Men du får gärna fråga på komvux om det.
    Det är inte heller förbjudet att vända sig till de skolorna som erbjuder IB. Tror svaret blir Nej (varför - förklarade jag ovan i detta svar).

    • : I Åmåls kommun. Så det finns ingen möjlighet för honom att läsa den i komvux?
    • Anna :

      Info om Vuxenutb. (komvux) i Åmål finns på amal.se/barn-och-utbildning/vux och där finns det bl.a e-post och tel.nr till studie- & yrkesvägledare verksam i just Åmål. Du/ni kan med fördel vända er direkt till den syv-en (då är det hen som jobbar på komvux i Åmål och vet därför mest om vad komvux/vuxenutbildningen i Åmål kan erbjuda).

    Frågor och svar taggade med 'inriktningar på EK' (3 st.)

    • Emilia

      Vad är skillnaden på inriktningarna ekonomi och juridik?

      Om jag väljer att gå ekonomi inr juridik kan jag då välja att plugga bara ekonomi på högskola efteråt eller kan jag bara vlja olika typer av juridiska inriktningar?

      Anna: : hej Emilia,det är väldigt många utbildningar man kan bli behörig till på eftergymnasial nivå, oavsett vilket program och inriktning man - på gymnasiet -... Läs hela svaret
    • Urban

      Behörighet till revisorutbildningen?

      Hej, jag undrar vad för behörighet man behöver från gymnasiet till att komma in på en revisorsutbildning? Just nu så går jag på ekonomiprogrammet. Ska man välja ekonomi eller juridik inriktningen? MVH Urban.

      Anna: : Hej Urban, läs gärna på www.framtid.se/yrke/revisor där det även förklaras vad för utbildning som krävs. Det är ekonomiprogrammen på högskolenivå som du... Läs hela svaret
    • samuel

      Ekonomi inrk juridik?

      Är det värt att läsa Ekonomi-juridik eller är det bättre att läsa ekonomi-ekonomi. Vad är skillnaden mellan de två inriktningarna och vilka jobb möjligheter finns det i framtiden?

      Milla : : Hej! Skillnad mellan inriktningarna på ekonomiprogrammet kan du se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_EK.pdf Det är i första hand vidarestudier som är tänkta efter högskoleförberedande program och man blir... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga