Rosanna 25 år

  Hej! Jag vill i framtiden studera djursjukvårdare på SLU och måste läsa upp mina betyg. Jag har 14.1 och behöver läsa upp matematik b för att bli behörig. Men även höja mitt meritvärde såklart. Jag undrar om det är någon skillnad på att läsa moderna språk på universitet eller komvux? Ger det samma meritvärde oavsett? T.ex. om jag läser Franska förberedande kurs 1 på Stockholms universitet - ger det samma meritvärde som om jag läser franska 1 på komvux? Jag vet att endast moderna språk 3 och 4 ger meritpoäng men jag kan väl inte läsa 3 & 4 förrän jag läst 1? Och om jag läste spanska A i grundskolan, har jag då redan avklarat spanska 1? Och kan gå direkt till spanska 2? Ger en språk-kurs på universitet ett högre meritpoäng än komvux gör? Tacksam för snabbt svar! Planen är att läsa upp i alla fall 2,5 i meritvärde via moderna språk inkluderat engelska C och sen eventuellt göra högskoleprovet, vad rekommenderar du?

  2 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Rosanna,
  kurser lästa på universitet/högskola påverkar inte ditt meritvärde. De kan ge Behörighet som komplettering, men betygen räknas inte in tillsammans med gymnasiala betyg.
  För meritpoängen behöver du betyg i Moderna språk 3 och 4 från komvux eller genom en Prövning (via komvux eller prövningsenheten, eller om du skulle kunna göra prövning på din gamla eller på en annan gymnasieskola).
  På vilka grunder komvux kan ta in dig på Spanska 3, kan vara olika... t.ex kanske du kan göra nivåbedömning/test, eller uppvisa betygen från högskola-universitet.
  För att göra en Särskild prövning, behöver du bara hitta var du kan anmäla dig; du behöver inte uppvisa några betyg; det är bara Kunskaperna som du måste ha.
  Vänligen
  L.

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  i din fråga nämner du Matematik B. Det är en av de gamla kurser, i vilka ej längre är möjligt att få betyg. Numera är det motsvarande nya kurser - alltså Matematik 2. Innehåll i Matte2 kan du se på matteboken.se/lektioner/matte-2

  Jag tycker det viktigaste är att du skaffar dig godkänt betyg i matte 2 (men annars så Högt betyg som möjligt i matte 2), detta för att bli BEHÖRIG. Obehöriga pröva ej till en högskoleplats/universitetsplats. Som behörig med lägre meritvärde kan du ändå komma in, t.ex i HP-urvalet (resultat av högskoleprovet).
  Så, mitt råd är att du skaffar dig så högt betyg du kan (men lägst E, godkänt betyg) i Matematik 2 och att du gör högskoleprovet.
  Så här beskrivs - vad gäller matte - behörighet till Djursjukskötarprogrammet på SLU:

  Det är lättare att få högre betyg i Matematik 2a, och därför råder jag dig att försöka skaffa dig betyg i just matte 2a. Men det, för behörighet, gör ingen skillnad om du har betyg i matte 2b eller 2c. Just innehållsmässigt, passar matte 2c bäst då c-spår är mer inriktat på Naturvetenskap (medan b-spår är mer inriktat på Ekonomi; och a-spår läses nu för tiden på gymnasiets yrkesprogram, ej högskoleförberedande gymnasieprogram). Ditt betyg i matematik 2, (2a, 2b eller 2c) kommer räknas in i ditt meritvärde, därför behöver du satsa på att få så högt betyg som möjligt.

  Att, för övrigt, försöka höja ditt meritvärde är givetvis bra. Dock, behöver du höja rätt mycket och det kan bli svårt för att du behöver höja betygen i många kurser och komvux kommer in (tyvärr) ta in för "omläsning" utan du kommer behöva göra prövningar i många kurser och det är både dyrt och besvärligt: framförallt svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar. Många personer vill göra prövningar. Många anser att avgift är inte så högt, 500kr och inga betyg behöver man visa upp för att få anmäla sig till en prövning; och så är det lärarbrist också. Så blir det ofta så här: så fort det öppnas möjlighet att anmäla sig till en prövning, så blir det uppbokat mycket snabbt.

  Sammanfattning
  Skaffa dig godkänt betyg i matte 2 (så högt betyg du kan) + gör högskoleprovet. Detta kan du göra samtidigt som du försöker höja ditt meritvärde.

  Angående höja ditt meritvärde
  Så här ser Antagningsstatistik för Djursjukskötarprogrammet (Sveriges lantbruksuniversitet): i kompletteringsgruppen där du kommer prövas, BII krävdes det i år 19.91 i meritvärde och förra året 20.0. Så högt meritvärde har man om man har i princip alla de högsta betygen i alla gymnasial kurser; har man maximalt antal meritpoäng, som är 2,5 har man i så fall råd att ha lite lägre betyg, alltså B-betygen i alla kurser som räknas in.
  Nuvarande B-betygs-nivå ligger "mitt emellan VG och MVG" på den gamla skalan. Alltså, du skulle behöva ha alla MVG-betyg i alla kurser i ditt slutbetyg,
  eller
  hälften VG och hälften MVG + max antal meritpoäng (2,5 st).

  Om du idag har 14,1, vilket i genomsnitt är lite lägre än VG-nivå, behöver du (även om du uppnår max i merit) höja hälften av dina betyg från slutbetyget till högsta betyget. Och det kanske, över huvudet taget, inte är möjligt - för att vissa gamla kurser saknar en motsvarande ny kurs och därför går det inte att höja det gamla betyget, alls.
   Se gärna TABELL FÖR UTBYTESKOMPLETTERING där man kan se vilka gamla gymnasiala kurser som har någon Motsvarande ny kurs; om en kurs ej nämns i den tabellen, betyder det att den inte har ngn motsvarande ny kurs och att det inte därför går att höja betyget i den kursen (möjlighet att få betyg i de gamla kurserna, som hade betygsskala IG-MVG, upphörde sista juni 2016). Från 1 juli 2016 är det endast de nya kurser som man kan få betyg i.

  Beroende på vilka kurser som ingår i ditt Slutbetyg, kan det tyvärr bli så att du inte - pga de ej finns motsvarande nya kurser - höja ditt meritvärde så pass mycket som det skulle behövas; och i så fall kanske du gör prövning i eng 7 i onödan.

  • Nina Jag håller helt med om att det viktigaste är att bli behörig. Och det är mycket bra att göra högskoleprovet, om man har för lågt meritvärde; gör HP flera ggr! Att höja meritvärde så pass mycket att man har en rimlig chans att komma in på den önskade utbildningen, är tyvärr inte alltid en realistisk möjlighet, vilket beror bland annat på det som påpekas i svaren ovan på att många gamla kurser inte har ngn motsvarande ny kurs. Ett annat hinder är att komvux bereder inte plats på en kurs om man redan ha godkänt betyg. Och ännu en stor svårighet är att det är så svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar. "Summan av kardemumman" blir att vissa sökande till högskoleutbildningar kan, helt enkelt, omöjligen höja sitt meritvärde så mycket som det behövs. För de blir Högskoleprovet den enda möjligheten. Men högskoleprovet befriar inte från kravet på att vara behörig. Därfö håller jag helt med om att du bör i första hand satsa på att bli behörig och i andra hand -- göra högskolerpovet. Höja ditt meritvärde: innan du anmäler dig till prövningar, ta reda på vilka kurser i ditt slutbetyg som har motsvarande nya kurser och uppskatta om det, över huvudet taget, finns en rimlig chans för dig att höja meritvärde så mycket som det skulle behövas. Om inte - då är det bortkastat att jaga prövningstillfällen och anmäla sig till komvux-kurser. I alla fall vad gäller höja meritvärde. För övrigt, är all kunskap bra att ha! Lycka till! N.

  Frågor och svar

  • Anonym 22 år

   F i en kurs, går det söka nästa?

   Hej, jag går på Komvux och fick ett F i Histora 1b och ska göra en prövning på det när prövningsperioden börjar i mars. Jag undrar om det går att söka till Historia 2b trots att jag har ett F i 1b? Tack på förhand.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elin 19 år

   meritpoäng komvux, är det möjligt?

   Jag läser just nu spanska 1, 2, 3 och 4 på 20 veckor på distans genom Hermods. (22 eftersom det kommer bli en paus på två veckor mellan spanska 2 och 3) för att få meritpoäng för spanska 3 och 4. Däremot är jag osäker på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ziba 22 år

   Fick F på engelska ?

   Hej Jag läser på komvux och jag lämnade uppgifterna och fick godkänt på dem men jag kunde inte få godkänt på nationelltprov ( det var nära E) . Min fråga är det att får jag godkänt i slutet av kursen med hjälp av de...

   Mikael SYV: Hej Ziba,att sätta betyg är LÄRARENS kompetens; studie- och yrkesvägledare har inte utbildning i betygssättningen, därför kan vi inte svara på din fråga. Prata med din lärare - är mitt råd till dig och Lycka till!HälsningarMikael
  • Yosef 20 år

   Vilket yrke är bättre för framtiden?

   Hej! Jag kommer att följa någon utbildning och tänker på vvs ingenjör och byggingenjör. Frågan är vilken utbildning är bättre för framtiden och med hög lön. Och vilken av dem har bra möjlighet för att få ett jobb after utbildningen. Vad tror ni?

   Mikael SYV: Hej Yosef det vi vet om yrket VVS-ingenjör berättar vi om på framtid.se/yrke/vvs-ingenjor och om Byggnadsingenjör - framtid.se/yrke/byggnadsingenjor VVS är en del inom byggbranschen och... Läs hela svaret
  • anna 19 år

   Läraren gav fel information om prövning Vad ska jag göra?

   Hej SYV! Jag går i trean och vill tenta av engelska 7. En av dom delar som vi måste göra på prövning är att skriva argumenterande text utifrån en frivillig novell. Jag gick till läraren och beskrev hur jag planerar att skriva det och vilken novell...

   Mikael SYV: Hej Anna,har du några "Bevis" på vad läraren sa? Det kan vara en missuppfattning ... och inte ngt. "fel"; t.ex att du tror att läraren sa Ja... men... Läs hela svaret
  • Aliyah 18 år

   Söka folkhögskola allmän kurs med F i matte grund?

   Hej, det är så att jag har F i matte från årskurs 9, och jag planerar att söka till folkhögskola allmänkurs distans, är det fortfarande möjligt att söka till folkhögskolan även om jag har F i matte grund?

   Mikael SYV: Hej Aliyah!Studier på gymnasial nivå förutsätter Grundskolekompetens och där ingår godkänt betyg även i matematik. Att söka kan alla göra; en annan sak... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Högsta snitt i Sverige?

   Kan man se vilka gymnasium i Sverige hade högsta gymnasiesnitt ifrån gymasiet?

   Mikael SYV: Hej Anders, se om du hittar de uppgifter du efterfrågar via skolverket.se/skolutveckling/statistik och om du inte gör det, kontakta skolverket och be att få prata med Statistiska avdelningen.HälsningarMikael
  • Anders 22 år

   Hur kursläsning sker?

   När man läser en kurs på gymnasiet på 100 poäng ungefär hur många prov samt inlämningsuppgifter brukar det vara under kursens gång?

   Mikael SYV: Hej Anders,det finns inga sådana generella uppgifter. Det beror både på Vad det är för kurs, vad läraren tycker, om kursen är på distans eller om man läser på "vanligt... Läs hela svaret
  • Benjamin 19 år

   Osäker vad den matten jag läste räknas som i sverige?

   Hej Jag har läst matte utomlands och hittar inte någonstans om min matte är tillräckligt sedan när jag ska söka in till universitet.Math application kallas det, hur ska jag gå till väga?

   Vägledare Anonym: Hej Benjamin, du kan börja med att göra självskattning - på www.matteboken.se finns alla svenska grundskole- och gymnasiala kurser upplagda. Du kan t.ex börja titta på... Läs hela svaret
  • Mariam 20 år

   Hur kommer jag in på apotekarprogrammet?

   Hej! Det är så att jag går tredje året på gymnasiet, och har verkligen velat komma in på apotekarprogrammet. Än så länge har jag betyg i första året och andra som gemensamt är 17,01. Jag läser nu engelska 7, men har fått full meritpoäng. Man jag söker in till apotekare, kommer de räknas in...

   Vägledare Anonym: Hej Mariam,jag rekommenderar att du försöker få så höga betyg du kan i alla kurser du läser. Ingen kan veta hur höga betyg som Nästa gång kommer krävas. Antal... Läs hela svaret
  • Rema 20 år

   Vem har rätt till att söka bastermin?

   Hej! Har två frågor: 1) vad är skillnad mellan teknisk bastermin och tekniskt basår? 2) Vilket av dem (tekniks bastermin och tekniskt basår) ger en garanterad plats? 3) Undrar också vem har rätt till att söka till teknisk bastermin och tekniskt...

   Vägledare Anonym: Hej Rema, du har ju redan den behörighet som man annars läser på tekniska terminer eller basår; då antar jag att du vill "komma åt" platsgarantin.Platsgarantin ges ibland till... Läs hela svaret
  • Lores 18 år

   Hur ska jag göra om jag har det svårt med gymnasiet?

   Hej! Jag heter Lores och jag blir 18 i några dagar. Jag har haft det ganska svårt på gymnasiet och har missat ganska mycket. Orsaken är att jag har mått mycket dåligt och har inte orkat gå till skolan. Jag vet inte hur det kommer att gå eftersom...

   Vägledare Anonym: Hej Lores,har du pratat med kurator och/eller med skolsköterskan; med din klasslärare/mentor eller med rektor på ditt program?Kanske behöver du bli sjukskriven ett tag och få ngn... Läs hela svaret
  • Khadra 19 år

   Master kriminologi?

   Hej! Jag har tänkt börja plugga socionomprogrammet men är väldigt intresserad av kriminologi och undrar om man kan ta en master i kriminologi om man har utbildat sig till socionom?

   Julia SYV: Hej Khadra,masterprogrammet i kriminologi ges för närvarande endast på Göteborgs universitet och behörighetskraven är formulerade så här:Behörig att antas till masterprogrammet i kriminologi... Läs hela svaret
  • Johanna 19 år

   Hur blir jag ambulanssjukvårdare?

   Hej! Har tagit studenten och gått klart naturprogrammet. Är sugen på utbilda mig till ambulanssjukvårdare (inte ambulanssjuksköterska). Kraven för att bli detta är bland annat att man måste fått minst E (från gymnasiet) i psykologi 1,...

   Julia SYV: Hej Johanna,det finns i dagsläget yrkeshögskoleutbildningar till Ambulanssjukvårdare på tre orter i Sverige och sammanlagt 89 utbildningsplatser per år (detta för hela landet). Det kan bli... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga