Mias123

    Hej, Jag skulle vilja veta om jag kan få några av mina studier godkända i en lärarutbildning i Sverige. Jag har en kandidatexamen i antropologi, en magisterexamen i statsvetenskap, ett 20 veckors certifikat i undervisning i engelska som främmande språk och en tvåårig lärarutbildning i engelska som främmande språk. Lärarexamen är från USA. Vad skulle jag behöva göra för att bli sfi-lärare i Sverige? Skulle jag behöva gå igenom 4,5 års studier?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    det vi vet om yrket SFI-lärare inkl.vilken utbildning som krävs, berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/sfi-larare  
    Jag förstår (utifrån information i din fråga) att du har flera olika utbildningar avklarade som har med undervisning att göra, vilket är jättebra men... om man vill få "formell behörighet" och kunna få legitimation från skolverket, så krävs det, som regel, svensk Lärarexamen. 
    Skolverkets avdelning för lärarlegitimationer gör ibland vissa undantag och kan t.ex utfärda svensk lärarlegitimation för lärare med utbildning från andra länder men det får man "ta" med skolverket, för att här pratar vi om undantag (alltså det som är bortom reglerna...).
    De som är experter på lärarutbildningar är studievägledare på lärarhögskolorna, så du får gärna vända dig till dem.
    Jag kan också råda dig att samtidigt söka jobb som "obehörig lärare" - när det är lärarbrist kan även obehöriga få lov att undervisa; på så sätt (om du lyckas få jobb som obehörig lärare) kan du få flera fördelar: du börjar jobba och få lön + skaffa dig värdefull arbetslivserfarenhet och så kan du på sikt få legitimation (kanske efter 8-10 år som obehörig lärare) även utan att du har fått ut svensk lärarexamen; och så finns det ofta möjlighet att efter några år som obehörig lärare komma in i ngt projekt (t.ex VAL, vidareutbildning av lärare) som hjälper obehöriga lärare att bli behöriga.

    Studie- och yrkesvägledare
    • Mias123 : Tack så mycket för svaret.

    Frågor och svar taggade med 'skötare' (3 st.)

    • Katarina

      Utbildning för att jobba inom psykiatrin?

      Hej! Jag undrar om man kan studera till socialpedagog/behandlingspedagog på yrkeshögskola om man vill jobba som skötare/inom psykiatrin?

      Milla : : Hej Katarina,det finns ett antal olika yrkeshögskoleutbildningar till socialpedagog/behandlingspedagog, som är olika till innehåll. Vissa av dem passar säkert bättre än andra. Jag... Läs hela svaret
    • Ellie

      Löneskillnader för Skötare?

      Hej! Jag undrar om Vård- och omsorgsprogrammet med inriktning psykiatri på Komvux är likvärdigt med Säters yrkeshögskoleutbildning "Skötare inom psykiatrisk vård"? Får man samma lön efter båda utbildningarna eller ligger ingångslönen högre om man läser yrkeshögskoleutbildningen för att bli...

      Anna: : Hej Ellie,Yrkeshögskoleutbildning ligger på Eftergymnasial nivå. Komvux utbilding Vård- och omsorg - ligger på Gymnasial nivå. Troligtvis kan man få högre lön med utbildning som ligger på högre nivå.
    • Saga

      Skötare eller undersköterska?

      Jag läser till undersköterska med inriktning psykiatri och är färdig i sommar. Har jag som undersköterska inom psykiatri samma arbete som en skötare inom psykiatri? Är det två olika utbildningar som ger olika jobb eller kan jag som undersköterska arbeta med samma sak som en skötare?

      Mikael: : De yrken du nämner är inte reglerade, ingen legitimation krävs, därför är det upp till varje enskild arbetsgivare att bestämma. Det finns inte några generella regler och olika lösningar förekommer.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga