S
    Hej!
    Som jag förstått det finns det flera olika betygssystem som kan användas på högskola/universitet. Jag har hittat vad dem alla innebär, men hur vet jag vilket betygsystem som en skola använder? Det står på wikipedia att UV är vanligast men att ECTC blir vanligare, så jag undrar också hur mycket det här stämmer?
    Speciellt intresserad är jag av arkitektprogrammet och Miljövetenskap om något speciellt gäller dem.
    Väldigt tacksam för hjälp!

    • Daniel : Om man tar Examen från ett högskoleprogram, spelar det ingen roll (för framtida möjligheter att få jobb) vilket betygssystem högskola/universitet använder sig av, eller ?

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej S,

    det stämmer att varje universitet och högskola i Sverige beslutar vilket betygssystem de ska använda. Lärosätena kan också ändra sig och börja använda ett annat system.

    De olika betygssystemen har olika antal betygssteg. Två exempel är Underkänd, Godkänd och Väl godkänd respektive A/B/C/D/E/Fx/F. På examen sätts, däremot, inga betyg.

    Inom EU har ett system utarbetats som kallas European Credit Transfer System (ECTS), för att lättare kunna jämföra studenters betyg från olika länder. Vissa universitet och högskolor i Sverige har infört en 7-gradig betygsskala som är jämförbar med den skalan som används inom ECTS.

    Då lärosätena kan ändra sig och börja använda ett annat system, är det bäst att fråga just på varje lärosäte - vad deras planer är för framtiden.
    Utbildningsutbud av utbildningar på högskolenivå med start HT-19 fastställs till 15 mars 2019; idag kan man ännu inte vara säker på vilka svenska högskoleutbildningar som kommer erbjudas från hösten 2019 och ännu mindre: var de kommer att erbjudas, på vilka lärosäten.

    Hänvisning: uka.se/studentratt--tillsyn/fragor--svar-om-studentratt/betyg.

    Liselotte
    • : Hej Liselotte! Tack för din hjälp, jag tror det ska lösa sig nu. Tyvärr förstår jag dock inte det här med att inga betyg sätts på examen? Vad är då examen till för och hur viktiga är de?
    • Liselotte :

      Angående "Examen" från en högskoleutbildning:
      jämför med Examensbevis från gymnasiet (om man har fått godkänt betyg på GA, gymnasiearbete, och - för övrigt - uppfyller kraven >>, får man ut sitt Examensbevis och med andra ord kan man säga att man fick "Examen från gymnasiet"; och inget betyg sätts på Examen från gymnasiet (man kan givetvis räkna fram meritvärde, men det kan vara olika - på samma betyg - när man söker till högskoleutbildningar med olika krav på Särskild behörighet) - man sätter alltså inte ngt. betyg "som ex. kunde ha varit Mycket-väl-godkänt eller "Med mycket beröm" eller någon siffra - på självaste faktum att man uppnådde kraven och tog "examen".

      Man kan också jämföra med utbildningar utomlands:
      i vissa länder, men inte i Sverige, får de som har alla eller majoritet av kurserna inom sin högskoleutbilnding betygsatta med högsta möjliga (för den kursen) betyg - en Särskild examen (ex. kan självaste dokumentet vara utfärdat på ett "finare papper" i en annan färg - vet t.ex att i f d Sovjet Unionen kunde de extra-duktiga få "rött diplom" till skillnad mot "vanligt diplom" (Rött diplom hade mörkt omslag och "vanligt diplom" - blå omslag: då kunde alla direkt se om man fick högsta betyg eller "vanliga betyg", men så gör man inte i Sverige (uppgift från dec 2018).
      Hur det blir i framtiden, kan man givetvis inte vara säker på, men vi känner inga planer på att något betyg eller andra "utmärkelser" kommer att sättas på självaste "examen" i Sverige.

    Frågor och svar taggade med 'praktikansvarig' (4 st.)

    • Negin77

      Jag vill prao hos en journalist/reporter fast hur?

      Hej! Jag är en 14 åring flicka som kommer ha prao ganska så snart och jag tänkte att de skulle vara kul att kunna till exempel få praoa hos en sports journalist eller journalist men vet inte hur jag kan mejla dom och fråga om det? För när jag...

      Milla : : Hejsan,jag tänker på följande: vilka arbetsuppgifter skulle du kunna göra hos en journalist/reporter? Att söka PRAO-plats där du troligtvis kommer bara kunna "sitta och... Läs hela svaret
    • Nils

      Går det att göra PRAO hos en jurist myndighet?

      Hej, jag går i 8:an och ska välja PRAO nu. Jag undrade om det går att PRAO:A hos en jurist myndighet? Jag har läst att det kan vara svårt, men jag vill ändå försöka. Vilken skulle vara enklast att söka tillstånd hos?

      Anna: : Hej Nils!Jag är osäker på vad du kallar för "jurist myndighet". Du får gärna förklara kring det.Sveriges myndigheter, vad jag vet, består av:regeringen,... Läs hela svaret
    • Julia

      Vilka praoalternativ finns?

      Hej! Det är så att jag ska börja åk 8 till hösten. Jag undrar därför om man kan hitta vilka praoplatsalternativ det finns i min kommun. Vet att man kommer få en lapp av skolan där det står vilka alternativ som finns, men skulle vilja ha lite mer än en veckas betänketid. Tack på förhand! :)

      Anna: : hej Julia! Det ät tyvärr inte alla skolor som erbjuder PRAO. På vissa skolor går man "PRAO" på sin egen skola... Det är strikta krav på "säkerhet" på PRAO platserna och rektor... Läs hela svaret
    • Selma

      Hur går man tillväga hos sin praoplats?

      Hej igen, jag vet inte om detta är rätt plats men tänkte ge detta ett försök. Vecka 14 ska jag ut på prao, veckan efter påsklovet för min del, och vi har fått ett arbetsblad från skolan där vi ska be vår handledare att skriva vår närvaro och om hur vi presterar under veckan. Jag kommer att vara...

      Julia: : Hej Selma! Jag förstår problemet!  Närvaro är det ganska enkelt - du vet ju själv vilken tid du kom och gick varje dag. Skriv upp det - ankomst: klockslag... - gick hem... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga