fanny
    hej! jag bor och pluggar i malmö, går just nu i ettan på gymnasiumet. skulle vilja gå om ettan och byta gymnasium till ett annat i stockholm. går det? kan jag söka en linje även om den finns i malmö? kommer jag få csn? finns det gymnasium med gratis boende?
    • Anna : Det är väldigt svårt att hitta bostad i Stockholm. Om man kommer in på Riksrekryterande utbildning, försöker skolan ordna hjälp vad det gäller bostad. Dock blir det inte helt gratis. Du är mindreårig och det är dina vårdnadshavares ansvar att ge dig bostad och ordna ekonomisk stöd, så ser reglerna ut. Du får hemskt gärna ställa fler frågor till oss och vi skall göra allt vi kan för att ge dig bra info och bistå med så mycket hjälp som vi bara kan!

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Fanny!
    Du får söka till vilken gymnasieskola som helst men till vissa skolor blir du Andrahandssökande, dvs kan få utbildningsplats bara om alla behöriga sökande kom in och det finns platser över.
    Du kan läsa om det här:
    Bra info finns på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper
    och på http://www.fragasyv.se/info/vilka-gymnasiala-utbildningar-kan-soka-till

    Sedan om du kommer in (får plats) så utgår det Studiebidrag från CSN som för närvarande är 1050 kr/månad men fram tills du fyller 18 år, utbetalas det till dina vårdnadshavare.

    Om du kommer in på en Friskola, ansöker du hos CSN om Inackorderingstillägg. Reglerna som CSN går på och som du kan läsa på deras hemsida är: om samma program och nationell inriktning finns närmare din nuvarande bostad, får du ett Nej på din ansökan om tilläggsbidraget.

    Om du kommer in på en Kommunal eller Landstingsdriven gymnasieskola, ansöker du hos din kommun (där du är folkbokförd) och det är upp till din kommun om de kan hjälpa dig ekonomiskt. Det du ansöker om är Inackorderingsbidrag. De flesta kommuner beviljar det enbart om mycket speciella omständigheter gör att eleven absolut inte kan läsa i hemkommunen pga sjukdom eller mycket svåra familjeförhållandena. Kommunen kan, alltså, säga Nej. Och jag råder dig att på förhand ansöka (göra preliminär ansökan) hos din hemkommun eller prata med utbildningsförvaltningen i din kommun.

    De enda utbildningar där du har rätt att få viss ekonomisk hjälp för att bosätta dig på skolorten är de så kallade Riksrekryterande utbildningar, som är väldigt speciella som t.ex. Musik på Estetiska programmet på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sodra-latins-gymnasium dit elever från hela Sverige söker.
    Separat finns det Riksrekryterande program med Egna examensmål och exempel på utbildningar på de programmen är Flygtekniker för flygplan på den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/edstromska eller flygtekniker för flygplan och helikopter på den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/bolandgymnasiet

    Här kan du läsa om riksrekryterande program med egna examensmål:
    http://www.gymnasieguiden.se/program/TTU
    http://www.gymnasieguiden.se/program/SFU
    http://www.gymnasieguiden.se/program/MTU
    http://www.gymnasieguiden.se/program/FTU
    http://www.gymnasieguiden.se/program/YDU
    http://www.gymnasieguiden.se/program/SAM

    Kommer man in på ett sådant program (se länkar ovan) får man ekonomisk hjälp med att kunna gå den utbildningen. Det blir kanske inte helt gratis men kostnader reduceras till en rimlig nivå.

    Men första steget är att höra med dina föräldrar (vårdnadshavare). Val av utbildning för den som är under 18 år måste godkännas av dennes vårdnadshavare, som också är ekonomiskt ansvariga för en icke-myndig person.


    Hälsningar
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'meteorolog' (3 st.)

    • Elev

      Flera kandidatprogram?

      Om man redan har lärarexamen, är det värt att studera fler program eller räcker det att studera kurser för att arbeta utanför lärarområdet? Funderar att läsa program som inte leder till något specifikt arbete som exempel samhällsanalys...

      Milla : : Hejsan,jag vill börja med "meteorologi"... Kika på framtid.se/yrke/meteorolog - vilken utbildning ska man ha? Jo, för att bli meteorolog studerar man fysik vid en högskola eller ett universitet.... Läs hela svaret
    • Elev

      Hur kan jag bli meteorolog?

      Hej! Jag är samhällsvetare från gymnasiet. Min stora dröm är att arbeta med meteorologi, gärna programleda där jag berättar om vilket väder det blir. Dock har jag ej behörighet för program som kräver naturämnen som Kemi, fysik,...

      Milla : : Hej,det vi vet om yrket Meteorolog berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/meteorolog Inför den utbildning som krävs för att kunna bli en meteorolog (i alla fall så är det i... Läs hela svaret
    • Elvin

      Att godkänna meteorologs betyg?

      Hej, Jag har pluggat till meteorolog i mitt hemland i fem år (i Azerbaijzjan). Just nu studerar jag grundläggande (svenska som andraspåk). Jag skulle vilja fråga om vilka ämnen dessutom jag behöver studera i Sverige om jag vill godkänna mitt betyg?

      Milla : : Hej Elvin,vad är ditt karriär/yrkesmål i Sverige? Vill du bli Meteorolog>>? Eller vlill du kanske jobba med ngt. annat?Det är bra om du kan komma i kontakt med de svenska meteorologer för att se... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga