Anna 24 år
  Hej!

  Jag har blivit antagen till sjuksköterska programmet i höst. Och ligger reserv på Arbetsterapeut. Jag önskar jobba inom psykiatri på avancerad nivå men har varken poäng för psykolog eller socionom linjen.
  Jag undrar vilken väg som är smidigast att gå? Kan jag t.ex läsa till några ämnen? Eller är det vidareutbildning till specialistsjuksköterska psykiatri som gäller? Kan man läsa specialistsjuksköterska på arbetsterapeut? Eller vad finns för påbyggnadslinjer där?

  // Anna

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Anna,
  utbildningsutbud kan förändras. Om exakt samma påbyggnadsutbildningar (med samma förkunskapskrav) kommer att erbjudas i framtiden, vet man inte säkert. De som kan svara på den frågan lite mer säkert, är de som jobbar med just de aktuella utbildningar.
  Dina intressen och mål också kan förändras. Du kan få andra intressen; du är ju fortfarande mycket ung.
  Specialistsjuksköterskeutbildningar kräver att man i grunden är legitimerad Sjuksköterska.
  Vilka påbyggnadsutbildningar som man - om tre år - ska kunna gå efter Arbetsterapeutprogrammet, vet man inte idag med någon högre grad av säkerhet.

  Som du beskriver din situation, råder jag dig att acceptera plats på sjuksköterskeprogrammet.
  Det finns kanske lika stor chans att få jobba inom psykiatri med grundutbildning till Sjuksköterska, som med utbildningen från arbetsterapautprogrammet, men du är ännu inte antagen till Arbetsterapeutprogrammet, om jag förstår dig rätt.

  Prata också med studievägledare på arbetsterapeutprogrammet & fråga om de känner till hur stora möjligheter att jobba som arbetsterapeut inom psykiatri som finns.
  Bästa hälsningar
  ANNA

  Hej igen,
  vi fick nu följande svar från Avdelningen för utbildnings- och forskarutbildningsstöd
  på Karolinska Institutet. var god läs nedan:

  KI ger med start varannan höst Magisterprogrammet i arbete och hälsa – inriktning ergonomi, som arbetsterapeuter är behöriga till. Det är också möjligt att läsa till magister i arbetsterapi genom fristående kurser.
   
  Arbetsterapeuter är även behöriga att söka till Basutbildning i psykoterapeutisk metod, vilket är en steg 1-utbildning i psykoterapi. Har man läst en steg 1-utbildning, är det sedan möjligt att vidareutbilda sig genom att läsa Psykoterapeutprogrammet, som leder till Psykoterapeutexamen samt legitimation utfärdad av Socialstyrelsen.
   
  Endast sjuksköterskor är behörig att söka Specialistsjuksköterskeprogrammen.
   
  Med vänlig hälsning
  Antagningshandläggare|Admissions Officer på Avdelningen för utbildnings- och forskarutbildningsstöd vid
  Karolinska Institutet

  *******************
  Och så fick vi också svar från 

  - som du kan läsa nedan:


  Arbetsterapeututbildningen har inte samma utbildningsorganisation som sjuksköterskeutbildningens påbyggnadsutbildningar.
  För arbetsterapeuter finns möjligheten att ta en magister/masterexamen i arbetsterapi där man oftast inriktar sitt uppsatsarbete på det område man jobbar inom eller är intresserad av.

  Senare i yrkeslivet så kan man gå specialistutbildning med olika inriktningar. För att bli specialist krävs att man har magister eller masterexamen, har arbetat inom valt specialistområdet minst 2 år och har ett flertal professionskurser inom området som man vill bli specialist i. 

  Förutom professionskurser i arbetsterapi, går en del arbetsterapeuter även psykoterapi-, kbt-, bildterapiutbildningar. Som arbetsterapeut är man behörig att söka till dessa utbildningar, i alla fall som utbildningarna är upplagda idag (OBS! förändringar i reglerna kan inträffa i framtiden).

  Som grundutbildad arbetsterapeut kan man jobba inom många olika verksamhetsområden. Det vanliga är att man fortbildar sig inom det område och den typ av patienter (klienter) man möter. Personer med psykisk ohälsa möter man på psykiatrikliniker och BUP men även inom kommunens socialpsykiatri och inom området arbetsrehabilitering och inom primärvården. Barn och vuxna med neuropsykiatriska sjukdomar (ex ADHD) träffar man inom habiliteringen. 

  Arbetsterapeut är ett bristyrke och det finns gott om jobb för arbetsterapeuter inom alla verksamhetsområden även inom psykiatrin. Psykiatrin är ett ganska stort arbetsområde för arbetsterapeuter. Och med den ökande psykiska ohälsan i samhället ser man inte att efterfrågan på arbetsterapeuter som vill arbeta inom psykiatrisk vård blir mindre. Men i framtiden finns kanske fler av  tjänsterna placerad inom den nära vården.

  Titta gärna in på www.arbetsterapeuterna.se. I förlaget kan man hitta info om hur arbetsterapeuter jobbar med personer med olika typ av psykisk ohälsa/diagnoser och i tidskriften som utges av Sveriges Arbetsterapeuter kan man söka efter artiklar om arbetsterapeuter som arbetar inom psykiatrin.

  Vänliga hälsningar

  • Anna Hej igen! Grymt tack! Finns det liknade utbildning i Göteborg för steg ett och sedan kunna läsa psykoterapeut? Tänker på ”Arbetsterapeuter är även behöriga att söka till Basutbildning i psykoterapeutisk metod, vilket är en steg 1-utbildning i psykoterapi. Har man läst en steg 1-utbildning, är det sedan möjligt att vidareutbilda sig genom att läsa Psykoterapeutprogrammet, som leder till Psykoterapeutexamen samt legitimation utfärdad av Socialstyrelsen.ä” och måste jag jobba två år som arbetsterapeut innan jag får vidareutbilda mig? Gäller det samma för sjuksköterska och sedan specialist? Tack för all hjälp
  • Julia Ang. Basutbildning i psykoterapeutisk metod - var den finns idag och var den kan finnas framöver /om den kommer att finnas framöver...?/ - kan vara 2 helt olika saker. utbildningsutbud förändras... utbildningar som finns idag kan försvinna; nya utbildningar kan uppstå/skapas/starta. Vilka utbildningar och var de kommer att finnas om några år, kan ingen ge någon garanti på idag. Man får kika på det när det blir dags att söka.
  • Julia Detsamma, dvs att förändringar kan inträffa och rätt så stora också!!! - gäller också behörighetsreglerna för att komma in på Basutbildning i psykoterapeutisk metod eller på en motsvarande utbildning; det som krävs idag kanske inte alls gäller om några år, utan det kan krävas mycket mer - ex. längre arbetslivserfarenhet. Det vi känner till sedan innan är att det är stor konkurrens om platserna på utbildningar som leder till yrket Psykoterapeut och att man uppfyller behörighetskraven, ger tyvärr inte alls någon garanti på att kunna komma in på utbildningar.
  • Anna Alright lite luddigt svar men alltså oavsett krävs komplettering för båda linjer? Var tror ni jag har mest chans att komma in och smidigare? (Tidsmässigt) via sjuksköterska eller arbetsterapeut?
  • Anna Vi fick svar från en sakkunnig om att majoritet av dem som antas till psykoterapeutprogrammet är Psykologer och Läkare. Det är endast en liten del som kommer in som har en annan utbildning. Individuell bedömning görs. Mycket handlar också om slump och vilka personliga egenskaper man har, hur envis man är och om man har tur. Det är så vi uppfattade det som sakkunnig sa, som känner väl till hur det brukar gå till när folk tas in på pyskoterapeutprogrammet... vi kan alltså inte ta på oss ansvar att ge dig råd ang. vilken väg, förutom via Psykologprogrammet (i första hand) och via Läkarprogrammet (i andra hand) som du skulle kunna /ev./ komma in på psykoterapeutprogrammet. Vi måste i så fall GISSA ang. hur många platser kommer om ca fem år finnas på psykoterapeutprogrammet och vilka dina konkurrenter blir, som ska söka till samma utbildning då... och sådana gissningar kan vi ju inte göra (det finns ingen möjlighet att göra en "kvalificerad gissning" i den frågan).
  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,
  Efter arbetsterapeutprogrammet kan man läsa vidare på masternivå och sedan söka forskarutbildning. Det finns också specialistutbildningar där man kan rikta in sig mot olika områden, ex äldrevård, habilitering, arbetsliv och utbildning och också sjukvård.
  Vill man jobba inom psykiatrin kan man söka utbildning till psykoterapeut, men där är det rätt svårt att komma in med en annan grundutbildning än Psykolog, Läkare eller Socionom. Finns dock exempel på att sjuksköterskor eller arbetsterapeuter lyckades komma in på psykoterapeutprogrammet, men de exemplen är få.
  Hoppas ngt. i mitt svar kan bli till hjälp!
  Milla SYV

  Frågor och svar

  • Anonym 16 år

   Värt att pendla till IB programmet?

   Hej, snart så ska jag söka in till gymnasiet och jag har börjat fundera på olika gymnasieprogram jag vill gå, ett av de är IB programmet. Jag tycker mycket om engelska och jag är bra på det, jag vill även plugga utomlands efter gymnasiet därför känner jag att IB programmet passar mig perfekt!...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emelie 24 år

   Fysioterapeut - plugga meritkurser privat?

   Hej! Jag vill gärna komma in på fysioterapeut programmet. Mitt snitt ligger någonstans runt 17-18 men behöver höjas ytterligare för att ens kunna ha en chans att ta sig in. Jag gör högskoleproven vid varje tillfälle men känner att när jag ändå har tid så vill jag maxa mina alternativ. Så...

   Julia SYV: Hej Emelie, tyvärr blir det inte alls aktuellt för dig. Jag ska förklara: Meritpoängen enligt "områderskurserna" har de personer som redan har betygen i de "gamla kurserna" som till exempel... Läs hela svaret
  • Mirjam 16 år

   Industridesigner?

   Hej! Jag är 15 år och ska skicka in min gymnasieansökan snart. Mina tankar just nu är att gå estet-musik och att välja till ytterligare kurser (de jag hade tänkt välja till nu är naturvetenskap 2, matte 3b och bild/engelska tror jag) för att få behörighet till exempelvis sjuksköterskelinjen som...

   Anna SYV: Hej, du ställer ett antal frågor och jag ska försöka svara på dem.Du frågar: 1. Blir jag behörig till någon utbildning som utbildar mig till industridesigner efter estet (om jag väljer till... Läs hela svaret
  • Imashk 19 år

   Kan man ta tillbaks sin anmälan till balen??

   Hej jag undrar om man kan ta tillbaks sin anmälan till balen efter att man har ångrat sig??

   Anna SYV: Hej,jag vill råda dig kontakta dem - där du anmälde dig och fråga om du kan avanmäla dig.hälsningarANNA
  • Per 34 år

   Får Estetisk Verksamhet och Idrott och hälsa?

   Hej, En fråga, får Estetisk Verksamhet ESV1201 och Idrott och hälsa B IDH1202 (Jag har dessa med godkänt i betyg från gymnasiet) ingå i slutbetyg från komvux? Om inte, varför inte? Tack. Med vänlig hälsning, Per

   Milla SYV: Fråga Syv utfärdar inte slutbetygen och vi jobbar inte direkt eller dagligen med just den frågan -?Du måste därför gå på det som rektorn på komvux säger -... Läs hela svaret
  • elle 17 år

   individuella val?

   Hejsan jag tänkte fråga er om ni vet hur många individuella val kurser man får välja som max, jag har förstått att man måste välja 2 stycken kurser så du totalt får 200 poäng, men är intresserad över att välja fler? och isåfall hur man får poäng osv. Jag går estet media på Rytmus om ni är i...

   Milla SYV: Hej, i examensbeviset får endast 200 poäng plats inom individ.val och det är i så fall 2 st 100-p kurser eller en 200 p- kurs eller 4 st 50p- kurser... kika gärna på... Läs hela svaret
  • Matilda 20 år

   Vill börja plugga igen, hur gör jag?

   Jag blev utskriven ur min skola för två år sen, utan varning pga att jag mått dåligt och hade hög frånvaro, de gav mig inte ens sjukskrivning som ett alternativ. Nu börjar jag må bättre och vill börja plugga igen men pga att jag va borta så mycket har jag knappt några betyg, men vill börja på en...

   Mikael SYV: Hej!Från 1 juli det kalenderåret som man fyller 20 år - "hör" man i Sverige till Komvux och inte längre till gymnasiet.En annan skolform som också erbjuder undervisning bl.a på... Läs hela svaret
  • Marie 51 år

   Vad är en resursskola?

   Hej! Vad är en resursskola (på gymnasienivå)? Och vad krävs för att komma in på en sådan? Min dotter är diagnostiserad med ADD och social fobi och vi letar olika alternativ för hennes gymnasiestudier.

   Mikael SYV: Hej,"Resursskola" -  är en term som kommunerna använder för de särskilda skolor som tar emot barn som av olika anledningar inte klarar av att studera i den ordinarie skolan. Resursskolan tar större... Läs hela svaret
  • Marie 51 år

   Möjlighet att läsa upp betyg om man inte kommer in på gymnasiet?

   Hej! Om man inte kommer in på gymnasiet pga att man saknar behörighet eller inte når upp till de meritpoäng som krävs, vad finns det då för möjligheter att läsa upp sina betyg (både icke godkända och höja godkända men låga betyg) för att sedan göra ett nytt försök året efter att komma in på...

   Mikael SYV: Hej Marie,platserna på Individuellt alternativ (IMA) >> är mycket dyra och andra kommuner än elevens hemkommun kommer hänvisa till hemkommunen; hemkommunen kan... Läs hela svaret
  • Sofia 22 år

   Hur fungerar det med att läsa upp kurser?

   Hej! Min fråga är något komplicerad men jag hoppas du hänger med. Det är nämligen så att jag drömmer om att komma in på läkarutbildningen. Skrapade ihop 20.6 i meritvärde under gymnasiet och behöver komma upp en bit för att ha chans att komma in. Jag har varit inne på att göra prövningar för att...

   Mikael SYV: Hej Sofia,du tänker logiskt och det är bra! Men reglerna är inte alltid logiska.Tyvärr får man inte som du "föreslår" i din fråga. Det går inte att byta ut... Läs hela svaret
  • emma 16 år

   Individuella programme?

   Hej! Jag är en tjej som ska söka in till individuella programmet för att jag inte har godkänt i ämnena pågrund av att jag varit borta från skolan en del. Min fråga är, går man IV ett år och sedan börjar man 1an i gymnasiet efter året man pluggat upp betygen? Läser man bara grundskolans ämnen...

   Mikael SYV: Hej Emma,Teknikum i Växjö erbjuder, enligt våra uppgifter 3 olika IM-program. Individuellt alternativ (IMA) brukar ej vara sökbart för eleverna utan kurator-rektor-speciallärare "placerar" eleverna... Läs hela svaret
  • Lores 19 år

   Jag behöver en åsikt?

   Jag har kämpat mycket med skolan. Allt var bra tills jag började gymnasiet. Egentligen ska jag vara i mitt sista år men jag var tvungen att starta om det första året eftersom jag hade missat mycket skoltid. Men ingenting har förändrats. Andra året,...

   Julia SYV: Hej,det bästa rådet jag kan ge dig i den situationen som du beskriver, är att du följer de rekommendationer som läkare och psykologen ger dig. Läkare och psykologer är experter på... Läs hela svaret
  • Elsa 27 år

   Spelar det någon roll om man läser A-spåret när man prövar?

   Hejsan! I gymnasiet läste jag matematik 2. Fick betyget IG. Nu vill jag läsa upp det betyget för att vara behörig till att kunna läsa på högskola då de flesta program eller kurser kräver matematik 2/b. Nu till min fråga. Spelar det någon roll om jag läser A-spåret? Kommer det synas senare...

   Julia SYV: Hej Elsa, om du fick betyget IG så tror jag du läste Matematik B.Motsvarande nya kurser heter matematik 2a, 2b och 2c.Det stämmer att a-spår är lite... Läs hela svaret
  • said 22 år

   räknas man kurser från folkhögskola tlsmn md slutbetyg från gymnasiet?

   Hej! Jag har läst innan jag började gymnasiet svenska 1 engelska 5 och matte 1c plus ett språk. på dessa kurser fick jag en 3:a som omdöme. Omdömet var helheten av mina studier under tiden jag studerade på folkhögskolan. efter det har jag insett att jag har bättre chanser till förtsätta...

   Julia SYV: Hej Said;omdöme från en folkhögskola och examensbevis från gymnasiet eller komvux kan inte "blandas" inop - det är 2 olika skolformer. Grundläggande... Läs hela svaret
  • Stefan 20 år

   Hur kan jag komma in på Kriminologi programmet?

   Hej, jag går på folkhögskola nu för att ta o fixa att jag missade gymnasiet och halva nionde klass på grund av att jag flyttade utomlands. Jag vill komma in på kriminologi programmet efter 3 år på folkhögskolan, hur gör jag det? Och är det ens möjligt eftersom jag har så lite skola klar just nu?

   Daniel Larsson: Hej Stefan; alla Behöriga sökande konkurrerar om plats på en högskoleutbildning; Obehöriga kan söka men de kommer inte antas utan får svar OBEHÖRIG. Du måste... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga