Paulina
    Hej!
    Jag är i slutet på min utbildning som folkhälsopedagog och är mitt uppe i att söka jobb. Det är inte lätt att hitta ett jobb som folkhälsopedagog då det i regel inte finns som yrke utan man får söka efter arbeten där de kräver kvalifikationer som likar de jag har läst i min utbildning. Jag har kollat runt på var arbetsterapeut och sjukgymnast läser för kurser och de påminner ofta om min utbildning som folkhälsopedagog. Jag undrar därför vad skillnaden är mellan dessa? Finns det några kurser som jag kan läsa till för att bli legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast? Vilka är det i sådana fall?
    Mvh Paulina

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Paulina!

    Det som man oftast blir hänvisad till är att söka till ett nytt program, i ditt fall Arbetsterapeutprogrammet eller Fysioterapeutprogrammet (yrket Sjukgymnast bytte namn och heter från 1 jan 2014 - Fysioterapeut).

    Om du kommer in (på dina gymnasiala meriter), ansöker du om tillgodoräknande och då jämförs din tidigare utbildning med den utbildningen som du kom in på - och i fall bedömning görs att några kurser är desamma eller mycket liknande (likvärdiga), kan du hoppa över dem kurserna. Oftast blir inte den totala tiden kortare, tyvärr - för att kurserna som du kan hoppa över ligger oftast "utspridda" inom utbildningen.

    Det finns inga "överbryggande utbildningar" mellan folkhölsopedagog och arbetsterpeut eller fysioterpeut, i alla fall inga som vi känner till, tyvärr.

    Du får gärna samråda med Studievägledare på din nuvarande utbildning och även kontakta Studievägledare på fysioterapeut- och arbetsterapeututbildningar och jag hoppas de har ngt. positivt att svara till dig.

    Jag kan ge råd i att söka lite "out of the box" - kanske söka jobb som Utredare på försäkringskassan där man på "sjukpenningsärenden" arbetar med att utreda de försäkrades situation som handlar om sjukdomar och olyckshändelser (som har väldigt mycket med hälsa att göra). När man har ett jobb, är det många ggr lättare att få ett nytt jobb, så mitt råd att ta "vilket jobb som helst" som första jobbet och fortsätta söka efter drömjobbet. Andra förslag: sök jobb som lärarvikarie. Inom gymnasieskola finns det t.ex kurser i "Mental träning" och det finns många "hälsokurser" på bl a Vård- och omsorgsprogrammet men elever på alla gymnasieprogram får välja ganska fritt inom Individuellt val.

    På grundskolan skulle du kankse kunna (om du vill) undervisa i biologi, samhällskunskap och i sex och samlevnad. Som obehörig lärare får du inte en fasttjänst, men du kan få en tidsbegränsad anställning och fortsätta söka andra jobb. Om du skulle senare bestämma dig för att vilja bli behörig lärare, finns det olika sätt för de yrkesverksamma obehöriga lärare att skaffa sig behörighet, men det blir en senare fråga i så fall. Jag vet inte ens om du vill undervisa över huvudet taget. Jag kom med det förslaget pga stor brist på lärare.

    Andra vägar för dig att gå är - via vidare studier. Om du vill på sikt bli Forskare, då går du via masterprogrammet (eller magister) - och kan sedan söka doktorand-tjänster och bli forskare och/eller högskolelärare<<<.

    Jag hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!

    Vänliga hälsningar

    L. :)

     

     

     

    Liselotte
    • : Hej! Jag vill minnas det finns även möjlighet att läsa pedagogik, för att komplettera, för att sedan undervisa i ditt ämne på t.ex. gymnasiet. Jag vet jag har haft några lärare som gjort detta, en min kemi och en data lärare hade en filosofie kandidat inom sitt ämne men hade läst pedagogik och undervisade i sitt ämne. Det kan passa perfekt och ta lärarlegitimation till det - om det går att undervisa i det du läst det vill säga. En Arbetsterapeut har en legitimation utfärdad från socialstyrelsen och där med en skyddad yrkestitel, precis som sjuksköterska och läkare.
    • Anna : Både Arbetsterapeut och Fysioterapeut är i Sverige legitimationsyrken. Tack Linus för din kommentar. Ditt förslag om att bli en lärare, är väldigt intressant. Tack så mycket ! Du får gärna skriva kommentarer till fler frågor!

    Frågor och svar taggade med 'e' (6 st.)

    • Jens

      Borde man gå på sommarskola om man har E i ett ämne?

      Hej, jag fick ett C i matte 1c förra terminen och pågrund av distansen så har jag sänkt mig till ett E i matte 2c medans jag annars har ett snittbetyg av B i tekniklinjen. Mina föräldrar vill att jag ska gå på sommarskola pågrund av min matte....

      Anna: : HEJ Jens!Fick du veta att du får gå på sommarskola? Det vanligaste är att endast elever som fick F i en obligatorisk kurs inom ämnena matematik, svenska och engelska kan... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan meritvärde sänka när man läser in ämnen?

      Hej! Jag funderar på att läsa in ma3, men tänkte höra om meritpoängen kan sjunka om man läser in ämnen som exempel bara får ett E i betyg?

      Anna: : Hej Linda,meritpoängskurs kan inte sänka ditt meritvärde. Om du ex. får F betyg, blir det ingen skillnad - om du redan har examensbevis och läser kursen sedan, F betyg kommer ej... Läs hela svaret
    • Emelie

      Hur ska jag göra för att bli veterinär?

      Hej! Jag kan börja med att säga att jag är 16 år och går mitt första år på gymnasiet, på ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi. Det är såhär att jag på senaste tiden har börjat ångra mig, och istället förstått att jag nog hellre skulle vilja utbilda mig till veterinär istället för jurist...

      Daniel: : Hej Emelie, du ställer några frågor och jag ska försöka svara på alla dem. 1. Har komvux någon åldersgräns? Alltså måste man vara i någon viss... Läs hela svaret
    • Kenan

      Vad kan jag ansöka på ?

      Hej allihop! Jag har ett fråga kenan heter och jag kommer from syria och jag har gymnasiet betyg och jag har studerat ett år på högskolan i mitt land nu fick jag bedömning till mitt betyg matematik 2 och engelska 5 .mitt fråga är nån vet högskolan som kan jag ansöka på ?

      Julia: : Hej Kenan, godkänt betyg i Engelska 6 krävs för att bli behörig till högskoleutbildning i Sverige. Om du har engelska 5, behöver du läsa engelska 6 - för att bli behörig till... Läs hela svaret
    • Gäst

      kan elev som fått E på kurs i grundskolan höja sitt betyg på IM?

      Hej! jag undrar följande - kan elev som fått E på kurs i grundskolan höja sitt betyg på IM? Tack för ett snabbt svar och med hänvisning till "lagtext" om möjligt. Mvh G. :)

      Anna: : Hej, det är Kapitel 6 i Gymnasieförordningen som handlar om Introduktionsprogram.§3 t o m §8 i kapitel 6 handlar om Innehåll mm. I §3 läser man bl a: ... "dock inte sådana ämnen som eleven har godkända betyg i".
    • B.

      Hur kan man bli advokat med ett lågt betyg ?

      Hej ! Jag vill bli advokat och för att bli advokat måste man höga betyg, typ A på allt. Om jag har inte A på allt vad kan jag göra ? Ökar chansen att komma in om jag gör högskoleprovet ? Hur mycket chans är det ? Det finns många som söker till universitet. Om man har ett låg betyg måste...

      Milla : : Hej Aylin! Man kan inte få 15 Meritpoäng för att max antal är 2.5. Jämförelsetal /betygmedelvärde/ kan max vara 20.0 (i fall man har alla A-betyg). till Jämförelsetal lägger man de eventuella Meritpoäng och man... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga