Vanessa 20 år
Jag har bestämt mig för att i höst påbörja juristprogrammet men det finns vissa saker som oroar mig.
Det är väl främst angående detta att man hör hur stor betydelse betygen har för juriststudenter när man sedan ska ut i arbetslivet. Det låter som att man blir arbetslös eller aldrig kan nå högre än dem lägsta positionerna om man inte har toppbetyg. Jag oroar mig även för att behöva arbeta sjukt mycket övertid hela tiden. Jag känner att jobba heltid är fullt tillräckligt för mig. Jag har väl även fördomar om att många juriststudenter har rika föräldrar och kommer från överklassen. Min fördom är väl att de flesta bara bryr sig om pengar, status, fina bilar och märkeskläder. Jag är inte själv överklass, har inte rika föräldrar, tycker inte att pengar är allting och bryr mig inte om dyra märken. Jag är väl orolig över att inte passa in i branschen eller på utbildningen. Jag har däremot ett stort intresse för juridik, politik och samhället.
Skulle ni säga att mina fördomar om hur jurister är och hur det är att arbeta som jurist stämmer eller har jag helt fel?
  • Nicole Hej Vanessa! Jag har nyligen börjat läsa till jurist och visst spelar betygen stor roll, men det är inte det absolut viktigaste, åtminstone enligt SYV. Vi hade även besök utav representanter ifrån några utav de störst advokatbyråerna, och de sa i princip samma sak. Något du bör komma ihåg är att runt 60 % av alla jurister inte arbetar som t.ex. domare, åklagare eller advokater, utbildningen är otroligt bred! Ja, man märker av klasskillnader en del (ingen i min familj har läst på universitet/högskola) men man har hur kul som helst ihop ändå. Glöm inte att alla är studenter och lika fattiga!!!
  • Anna Tack så mycket Nicole för din kommentar. Du skriver bl a att runt 60% av alla jurister Inte arbetar som t.ex domare... vad arbetar de med?

1 Svar

Daniel Larsson SYV

Hej Vanessa,

det förekommer alla de olika "varianterna" - dina fördomar stämmer på en del av juristutbildade men inte på alla.
Är du intresserad av juridik, tycker jag du bör söka till juristprogrammet. Om du inte vill läsa på juristprogrammet eller om du inte kommer in, finns det andra utbildningar som du kan titta på ex. yrkeshögskoleutbildningar till Paralegal>> och till IP-paralegal>>.
Även andra högskoleutbildningar finns där juridik är en stor del av utbildningen - t.ex om man läser på Rättsvetarprogrammet ellet till Personalvetare, där Arbetsrätt är en viktig del av utbildningen.

Se gärna https://www.framtid.se/yrke/rattsvetare

och https://www.framtid.se/yrke/personalvetare

Info om yrkeshögskoleutb. som leder till yrken Paralegal och IP-paralegal finner du på www.yhguiden.se/resultat?Education
Hälsningar

Daniel syv