Jag är helt förtvivlad! Jag tycker så fruktansvärt mycket om teoretisk gastronomi/kulinarisk vetenskap att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Jag har en master i biologi och en magister i journalistik i vilket jag i så hög grad som möjligt försökt bland in gastrostomi och mat-/måltidskunskap (inte omtyckt av vederbörande institutioner). Allt CSN är slut och kassan börjar sina rejält. Om jag ska sätta mig själv på de höga hästarna så vågar jag påstå att jag kan mer än de flesta när det gäller teoretisk gastronomi fysik, biologi, kemi angående matlagning, historia i matlandet och faktiskt (inte mer ön de flesta) att laga mat. Jag vill syssla med detta så mycket att det nästan gör ont. Kan ni (jag skulle inte bli förvånad om ni svarar nej) kunna på något sätt hjälpa mig, rikta mig ät rätt håll, rekommendera något eller bara säga ”glöm det”? Nu är det så att jag, tyvärr, lider av ”är-det-inte-inom-min-intressesfär-vill-jag-inte-och-det-blir-inte-ordentligt-gjort”-syndromet. Ett I-landssyndrom så det bara skriker om det, men likväl en sanning. En del har sagt åt mig att ta så kallade skitjobb tills jag vet vad jag vill, men tjaaa… ni fattar. Orsaken till att jag inte gett upp än är att jag vet att jag skulle göra ett så extremt bra jobb om jag kom till rätt plats (jag sitter tydligen fortfarande på den höga sadeln). Snälla, döda mina drömmar eller ge mig en puttenuttig knuff åt ett givande och realistiskt håll . Med vänliga hälsningar Kristina
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32094 frågor besvarade.
teoretisk gastronomi?
Jag är helt förtvivlad! Jag tycker så fruktansvärt mycket om teoretisk gastronomi/kulinarisk vetenskap att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Jag har en master i biologi och en magister i journalistik i vilket jag i så hög grad som möjligt försökt bland in gastrostomi och mat-/måltidskunskap (inte omtyckt av vederbörande institutioner). Allt CSN är slut och kassan börjar sina rejält. Om jag ska sätta mig själv på de höga hästarna så vågar jag påstå att jag kan mer än de flesta när det gäller teoretisk gastronomi fysik, biologi, kemi angående matlagning, historia i matlandet och faktiskt (inte mer ön de flesta) att laga mat. Jag vill syssla med detta så mycket att det nästan gör ont. Kan ni (jag skulle inte bli förvånad om ni svarar nej) kunna på något sätt hjälpa mig, rikta mig ät rätt håll, rekommendera något eller bara säga ”glöm det”? Nu är det så att jag, tyvärr, lider av ”är-det-inte-inom-min-intressesfär-vill-jag-inte-och-det-blir-inte-ordentligt-gjort”-syndromet. Ett I-landssyndrom så det bara skriker om det, men likväl en sanning. En del har sagt åt mig att ta så kallade skitjobb tills jag vet vad jag vill, men tjaaa… ni fattar. Orsaken till att jag inte gett upp än är att jag vet att jag skulle göra ett så extremt bra jobb om jag kom till rätt plats (jag sitter tydligen fortfarande på den höga sadeln). Snälla, döda mina drömmar eller ge mig en puttenuttig knuff åt ett givande och realistiskt håll . Med vänliga hälsningar Kristina
1 Svar
Hej Kristina,
kan inte du starta eget företag och som egenföretagare/entreprenör sysssla med det som du tycker är roligast? Du skriver att du vet att du skulle göra ett mycket bra jobb om du fick chansen. Ge dig själv jobb, bli din egen arbetsgivare.
Som frilansande journalist också - kan inte du skriva artiklar/krönikor inom ditt specialområde och försöka få dem publicerade i passande tidningar/tidsskrifter?
***
Sedan tänker jag också på att >>doktorand-tjänster är ju ett sätt att "studera med lön". Om du kan söka doktorand-tjänst inom ditt favorit-område, kanske?
***
Folkhögskolorna - det finns idag 154 folkhögskolor som har olika inriktningar och specialiteter. Det kan finnas (förhoppningsvis) någon folkhögskola som har - för dig - rätt inriktning, där du skulle kunna söka jobb som lärare (folkhögskolelärare)?
Överlag - att undervisa tänker jag på...? och/eller att utveckla undervisningsmaterial för lärare/utbildare?
Inom gymnasieskola finns det t.ex en kurs Naturvetenskaplig specialisering. Ditt intresseområde kanske kan bli grund för en kurs inom det ämnet?
Hoppas någonting i mitt svar kan på något sätt bli till hjälp för dig!
Bästa hälsningar och lycka till!
ANNA
Frågor och svar taggade med 'restaurang' (8 st.)
-
Byta från restaurang till samhäll?
Hej! Jag går i tvåan på restauranglinjen, och jag känner att jag är fruktansvärt fel ute. Jag mår sjukt dåligt i detta och vill verkligen inte jobba inom restaurang i framtiden. Jag trodde att detta var vad jag ville i nian, men det har helt...
Hej!Jag vill börja svara med att nämna möjlighet att läsa in gymnasiekompetens på en av folkhögskolorna. Om du under året 2024 fyller 18 år, då är du inte för ung... Läs hela svaret -
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Hej! som rubriken lyder - är frågan: Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare? Vilken utbildning krävs? utmaningar med jobbet mm. Tack för alla svar!
Hej Valentina! Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att... Läs hela svaret -
Food & Beverage?
Hej syv! Jag har jobbat några år efter gymnasiet o skulle nu vilja ge mig in i plugget igen. Jag har bl.a. jobbat lite inom lunchrestaurang/café, och är intresserad av att vidareutbildare mig inom det området. Jag pluggade estetiskt programm i gymnasiet så jag har ingen tidigare restaurang...
Hej Fanny,kika gärna på framtid.se/yrke/food-och-beverage-manager, så kanske du får en lite klarare uppfattning om vad yrket går ut på. Angående utbildning: om utbildningsansvariga för yh... Läs hela svaret -
Vilket jobb passar mig om jag vill kunna flytta till olika länder?
Jag skulle vilja bo i flera länder och hade velat ha ett jobb som jag kan enkelt få jobb där jag befinner mig i. Som te.x vill jag i något år bo i Frankrike, sedan vill jag flytta till Spanien och sen kanske Australien osv. Har tidigare funderat på bartender eller barista, undrar om det finns...
Hej Alex, Titta gärna på Yrken inom hotell>> och inom Turism samt inom restaurang som t.ex kock eller sommelier. >>> Utbildningar till Sommelier... Läs hela svaret -
Restaurangutbildningar?
Hej! Jag går just nu Restaurang och livsmedelsprogrammet och undrar om ni vet om några utbildningar man kan gå efter gymnasiet inom restaurangspåret? Vet ni om några bra restaurangskolor eller liknande? Hittar inte så mycket när jag googlar.
Hej, utbildningsutbud förändras. Om du ex. går årskurs 1 elle 2 idag, och hitta utbildning du vill söka till efter gymnasiet, är det tyvärr så att risken finns att den ej finns då det... Läs hela svaret -
Kan man få ett fjärde år på gymnasiet? Även om man är godkänd i allt?
Jag går på Stockholms hotell- & restaurangskola och läser ett program kallat restaurang och kök internationellt, det betyder att jag läser matlagningen i en engelska klass. Jag har kallkök/konditori som individuellt val och har även lagt till svenska som en utökad kurs för att få...
Hej, Carro! Jag tycker det är mycket bra att du är målinriktad och det inte alls är dumt att försöka lära sig så mycket som möjligt inom... Läs hela svaret -
Gymnasieutbildning för kock & restaurang?
Hejhej! Jag är intresserad av matlagning och skulle vilja jobba i kök på hotell eller restauranger i framtiden. Vilket gymnasieprogram är bäst att välja? Och vilken utbildning behövs för en kock och annan kökspersonal?
Hejsan, japp kan bara hålla med Agneta här uppe - tror att Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan vara ett bra alternativ för dig. Där utbildar du dig till kock/kökspersonal/servering både i teorin och praktiken- sen... Läs hela svaret -
Kan jag få råd hur jag ska göra?
Jag funderar just nu om jag ska välja restaurang och livsmedel eller estet/musik. Jag älskar verkligen musik och jag sjunger spelar piano och gitarr men det som jag tvivlar på är mitt självförtroende. Jag vill verkligen gå estet men jag hörde av en kompis att när han började estet sjöng de inför...
Många tycker det är läskigt och uppträda/tala/sjunga inför grupp - det är inte ovanligt. Och det enda råd jag kan ge dig är att träna, öva, träna och öva - och träna lite till...Börja kanske själv framför spegeln, sedan... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga