Jon
    Hej!

    Om en elev börjar preparandutbildningen mot natur, läser SVA grund som den hade F i från grundskolan och resten av kurserna med NA. Då har eleven max ett år på sig att bli behörig till programmet enligt reglerna.

    Om eleven klarar SVA och blir behörig under våren tex, ska eleven börja om natur med åk 1 nästa år? Eleven kan ju ha fått med sig massa godkända gymnasiekurser från preparandåret.

    På samma sätt om eleven blir godkänd i SVA till julen och blir antagen till natur, är det bättre att vänta med att läsa Svenska 1 till nästa läsår med åk 1 för att inte halka efter för mycket?

    Tacksam för hjälp!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Jon,

    egentligen är tanken med Preparand>> att det är inte "mot natur" utan det är för att göra elever behöriga att söka till de nationella programmen, både yrkesprogrammen och högskoleförberedande program - enligt vad eleven vill och förmår att uppnå.

    Det är PRO, programinriktat individuellt val >> som däremot har det upplägget att man läser på ett nationellt gymnasieprogram, med undantag av de kurser där hen ej är behörig - men här är det så att PRO finns endast på Yrkesprogram; och att man måste ha godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk för att kunna komma in på PRO.

    Men nu ser vi mer och mer att olika gymnasieskolor "skapar" varianter på IM-programmen>>, som egentligen ej får finnas. Varianter som inte är godkända av Skolverket... Individuella lösningar - där eleven är inskriven på en utbildning, men egentligen läser en annan utbildning eller delar av flera olika utbildningar.

    När behovet finns att göra stora Individuella anpassningar - är det, som reglerna ser ut, Individuellt alternativ>> som "tas i bruk": här gör man helt individuelltanpassad Studieplan, som kan innefatta praktik eller endast studier; kombinera studier på grundskole- och gymnasial nivå; eller så kan eleven under en period gå på "Helpraktik".

    Så som IM-programmen är "skapta" så finns inte en sådan utbildning som du beskriver. Om eleven behöver lära sig mer inom Svenska som andraspråk grund - då är det antingen Språkintroduktion>> eller Preparand. Tanken är att eleven får godkänt betyg i de kurser som hen behöver för att bli behörig till "sitt gymnasieprogram" och att eleven söker till åk1 till nästkommande läsår.

    När eleven inte har fått godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolan, anses elever ej ha tillräcklig grund för att kunna ta till sig kunskaper i gymnasiala kurser (oavsett vilka gymnasiala kurser det handlar om).

    Om det ändå görs så att eleven går "preparand mot natur", som egentligen inte finns /om man frågar Skolverket så är det PREPARAND och inte "mot" någonting ... :) / och eleven får godkända betyg i gymnasiala kurser under sitt preparandår, då tänker jag så här:
    om eleven ej fick A-betyg i gymnasiala kurser, kanske är det bra att eleven läser om kurserna - detta för att när hen läste innan, hade hen egentligen ej språklig grund för att uppnå så höga betyg hen kan uppnå. Det är först efter det att hen fick godkänt betyg i svenska grund, som hen har tillräcklig språklig grund för att kunna visa hela sin studiepotential.

    Det är inte "just"(rättvisst) mot eleven att "bädda för" misslyckande. Om jag tänker att jag ska lära mig kemi på kinesiska? - och jag kan varken sig kemi eller kinesiska - hur ska det gå? :) Man måste förstå vad läraren säger och kunna läsa i läroboken och förstå fullt ut vad som står där; det är först då som eleven har förutsättningar att inte bara "klara sig med nöd och näppe" och få "E minus" betyg... utan har möjlighet att skaffa sig djupa och stabila kunskaper och få de betygen hen förtjänar.

    Inom språkinlärning finns det dock Olika teorier, som passar bättre till Olika åldrar och så är det stor variation mellan olika personer, så klart - men det finns i alla fall en väletablerad teori som säger att många lär sig ett nytt språk bättre om de använder språket samtidigt till att "göra ngt." eller läsa ngt. som de tycker om: ex. om man gillar fysik och läser på ett nytt språk om fysik  - då lär man sig bättre ... både fysik och det nya språket. Men det funkar bara om man ändå har "tillräcklig språklig grund" + att man verkligen gillar det ämnet som man läser om (i mitt exempel - Fysik). I annat fall blir det "pannkaka" av alltihopa ... och det är i så fall kanske bättre att endast läsa SVENSKA SOM ANDRASPRÅK på heltid under hela sitt Preparandår. Även om eleven uppnår A-betyg i SAS grund redan till jul, kan eleven ändå lära sig ännu mer svenska under våren, eller hur? Och ju mer svenska eleven kan, desto bättre grund har hen för alla framtida studier och yrkesliv, som inkluderar svenska språket.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp!

    Hör gärna av dig och berätta om du håller med mig eller inte - och i så fall varför inte!? :)

    ANNA

    • : Jag håller med dig i mycket, det optimala är förstås att läsa SAS på heltid under preparandåret. Då kommer vi till frågor om CSN, studiebidrag får man ju endast om man läser heltid. En svenskalektion om dagen för en högt studiemotiverad elev är inte optimalt.
    • Ludmila : Det är gymnasieskola som rapporterar till CSN om eleven läser på heltid eller på deltid. Om gymnasieskola bestämmer att "de här studier är studier på heltid" - då är de på heltid. :) Man kan ge elever Mycket läxor - t.ex att läsa 2-3 tjocka böcker på svenska i veckan; studier behöver inte ske enbart i klassrummet.
    • Ludmila : Man kan också ge eleven möjlighet att läsa flera kurser på Grundskolenivå, t.ex sitt modersmål; något annat språk och andra grundskolekurser. Eftersom Undervisning är PÅ SVENSKA, lär eleven sig i så fall mer svenska, även om hen läser ett annat ämne, än svenska.
    • Ludmila : Komvux har upplägg när man läser SAS på heltid. I många kommuner (speciellt i små kommuner) samarbetar gymnasieskolorna med komvux; det händer att gymnasieelever och vuxna studerande på komvux läser i samma språkgrupp med samma lärare.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'adhd' (21 st.)

    • Soxii

      hur fungerar det att bli polis med adhd?

      Jag har adhd & tar medicin under tiden jag studerar (språk just nu) & jag skulle vilja söka till polisutbildningen. På pliktverket. se står det "Om du har eller har haft ADHD eller annan neuropsykiatrisk diagnos (som ADD, autism eller Tourettes syndrom) ska...

      Milla : : Hej,mitt förslag är att du kontaktar Plikt- och prövningsverket. Kontaktuppgifter finns på pliktverket.se/om-myndigheten/kontaktJag och andra som inte jobbar med antagning till polisutbildningen... Läs hela svaret
    • Moa

      Gymnasium med mindre klasser eller grupper för adhd eller dyslexi?

      Hej, Finns det gymnasieskolor som har mindre klasser eller grupper om man har adhd och/eller dyslexi? Där man får extra stöd samtidigt som man kan läsa högskoleförberedande gymnasielinje?

      Milla : : Hej Moa,ja, sådana alternativ finns på gymnasieskolorna. Vi samlar information om gymnasiestudier för elever med särskilda behov - på gymnasieguiden.se/gymnasiestudier-foer-elever-med-saerskilda-behov
    • Linn

      (et exempel) Varför rekommenderar ni folkhögskola än komvux?

      har pratat med en SYV och hon rekommenderade mig att gå på folkhögskola än komvux kurser. jag har diagnoser och det lät som att hon tyckte att det skulle vara enklast. Minns inte varför det skulle vara bättre och/eller inte? ADHD DYSKALKYLI och vill enbart studera på distans. har ni nå tips?...

      Milla : : Hej Linn,på en folkhögskola läser man inte mot gymnasieexamen, utan man kan få Studieomdöme om grundläggande behörighet med en siffra upp till max 4.0. Och... Läs hela svaret
    • Maja

      Har man komplettering som rättighet om man har en ADHD-diagnos?

      Hej, jag är en elev på cirka 18 år som nyligen har fått en ADHD-diagnos, just nu är det slutet på terminen och jag har svårt att koncentrera mig under mina lektioner. Jag undrar om jag har en rättighet för komplettering om det går...

      Milla : : Hej Maja,jag hoppas din skola ger dig det stöd du behöver och om läraren anser att komplettering eller omprov kan hjälpa dig att på bättre sätt visa dina... Läs hela svaret
    • Sandra

      Möjligt att få fler veckor inom gymnasiekvoten hos CSN?

      Hej, Jag har enbart 5 veckor kvar i gymnasiekvoten hos CSN, men jag vill så gärna studera 1-2 år konst på folkhögskola. De flesta utbildningarna är CSN berättigade på gymnasienivå. Vid särskilda skäl kan en kanske få fler veckor av CSN... Vet ni något om detta? Är det väldigt svårt att få det...

      Anna: : Hej Sandra!Du kan fråga personal på CSN om du skulle kunna "ta av" högskolepotten. På högskolenivå får man 6 år,12 terminer som max - med... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      För elever med ASD, ADD, ADHD och koncentrationssvårigheter?

      Finns det någon sammanställning av gymnasiala utbildningar för elever med ASD (autism-spektrum-diagnoser), koncentrationssvårigheter, ADD, ADHD och liknande NPFunktionsvariationer? I så fall är jag mycket tacksam om jag kan ta del av den info. Snabbt svar uppskattas extramycket! S. :)

      Liselotte: : Hej!på gymnasieguiden.se/reportage/gymnasiestudier-foer-elever-med-saerskilda-behov finns det en ganska färsk sammanställning, en lista på gymnasieskolorna (kan dock inte lova... Läs hela svaret
    • Felipe

      Kan man fortfarande bli kriminolog med ADHD?

      Hej! Kan man fortfarande arbeta som kriminolog alternativt mordutredare om man har diagnoserad ADHD? Polisyrket är klar och tydlig med att det inte går, men är svaret annorlunda när det gäller kriminolog/mordutredare? Då det inte verkar finnas någon explicit information som menar att ADHD...

      Anna: : Hej Felipe,det vi vet om yrket Kriminolog berättar vi på framtid.se/yrke/kriminologOm du söker läsa kriminologi på högskolenivå, så tror jag inte det finns några... Läs hela svaret
    • Linn

      Måste jag gå om gymnasiet via komvux för att kunna studera vidare?

      Hej, På grund av hälsoskäl så har jag varit sjukskriven nästan hela gymnasiet och har 19h 25 min frånvaro. Har 300 poäng i gymnasiebetyg och vill alltså gå klart gymnasiet nu, men hur? Via komvux? För mitt nästa mål är att studera på Stockholms Uni och läsa kriminologiprogrammet där. Jag...

      Peter: : Hej Linn,ta kontakt med komvux i din kommun - kanske är det bra om du bokar tid med kurator  och speciallärare på komvux och ni diskuterar vilket stöd som du... Läs hela svaret
    • Vega

      Kan jag med ADHD läsa upp betyg?

      Hej! Jag går på gymnasiet och har ADHD. Grejen är att jag alltid haft svårt med konstellationen och allmänt svårt att komma igång och avsluta uppgifter. Jag är 17 år och blev nyligen diagnoserad med medelsvår ADHD. Jag har från 8:an till nu haft dt svårt kring skolan. Har av flera orsaker inte...

      Vägledare: : Hej, vi fick svar från Örnsköldsviks folkhögskola, som har följande förslag: Du skulle kunna förbättra dina betyg genom att gå allmän kurs på... Läs hela svaret
    • Gabriel

      Hur blir jag läkare om jag är vuxen och har missat gymnasiet?

      Jag är född 1990. Jag har alltid velat bli läkare, men allt körde ihop sig för mig efter grundskolan, så jag har inte klarat av gymnasiet... Jag har en del ämnen, nästan tillräckligt för att täcka år 1 på gymnasienivå, men sen spricker det. Hur ska jag gå till väga? Vilken väg är smartast,...

      Daniel: : Hej Gabriel,om du har jobbat i minst 3 år på minst halvtid efter det att du fyllde 19 år, finns det en snabbare väg in på högskolan, som heter "reell kompetens".... Läs hela svaret
    • Studie- och yrkesvägledare

      Skolor för elever med Autism?

      Hej. Jag undrar ifall ni kan tipsa om gymnasieskolor som erbjuder program för elever med autism + ADHD? Eleven som jag har i åtanke saknar fullständiga betyg från grundskolan (ganska många dessutom) och har behov av mycket stöd i en liten undervisningsgrupp. Hen har idag en elevassistent på...

      Daniel: : Hej Sara, kika gärna på >> burgardens-utbildningscentrum i Göteborg.
    • Lova

      23 årig utan Gymnasieutbildning?

      Hej! Jag jobbar tillfälligt på förskola men kommer inte få jobba kvar så länge till. Har funderat på att läsa till vårdbiträde eller barnskötare. Jag har ingen gymnasieutbildning alls och behöver mycket stöd (har ADHD) så kan inte läsa på distans. Vad rekommenderar ni i Stockholmstrakten? Om jag...

      Julia: : Hej Lova, om du blir arbetslös, råder jag dig att direkt, under din första arbetslösa dagen gå till Arbetsförmedlingen (ta med dig ett giltigt Legitimation!!! - det är viktigt; AF personal... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga