Tova

    Jag har gått barn och fritid på gymnasiet, jag fick godkänt i alla ämnen förutom Matematik. Jag har inte ens gjort matte 1a. Så jag fick endast studiebevis från gymnasiet. Jag går nu på komvux vård och omsorg. Jag har gjort alla vård ämnen. Min fråga: kommer jag att få titulera mig ”undersköterska” när jag är klar eller måste jag göra matte för att få titulera mig som det? Alltså kan jag helt strunta i att försöka göra matten och endå få jobb?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Tova!
    Det som gäller i Sverige idag (september 2019) ang. yrket UNDERSKÖTERSKA, är följande:

    Yrket undersköterska hör inte till de så kallade legitimationsyrken. Därför har man från utbildningssidan inte fastställt exakt vad man måste studera för att få ett arbete som undersköterska. 

    I Sverige är det arbetsgivaren som avgör om en sökande till en tjänst som "undersköterska" har tillräckliga kvalifikationer, d v s den kompetens som arbetet kräver.

    Pga att undersköterska inte är något legitimationsyrke finns det heller inte ngn fastställd utbildningsplan som, när man fullgjort den, per automatik gör att man har rätt att titulera sig som "undersköterska", även om före detta elever på Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet och före detta studerande på Komvux, som fick godkända betyg i alla eller de flesta av kurserna i ett kurspaket som oftast bär namnet "Vård och Omsorg", generellt sett brukar kallas för och betraktas som undersköterskor.

    Socialstyrelsen har gett ut Allmänna råd om vad som bör krävas för att bli anställd som undersköterska. I Kommunals avtal för år 2016 förtydligas att för att omfattas av det nya löneavtalet ska undersköterskor ha en utbildning som "motsvarar deras yrkestitel".
    Inom vuxenutbildning (Komvux) utgår man oftast från socialstyrelsens Allmänna råd och rekommenderar de studerande att läsa 1400 gymnasiepoäng vård- och omsorgskurser - för ökad anställningsbarhet i hela Sverige, möjlighet till löneutveckling samt en möjlighet att komplettera till yrkesexamen från Komvux senare.

    Komvux brukar sätta ihop kortare eller längre kurspaket, där olika vård-kurser ingår (det är inte alltid exakt samma kurser i olika kommuner man läser på vuxenutbildningen).

    Du kan få jobb som undersköterska även utan examen från Vård- och omsorgsprogrammet men jag vill ge dig råd att försöka få godkänt betyg i matematik 1a och ta ut examen från VO.
    Du kan söka jobb och samtidigt läsa matematik 1a (kanske på låg fart på distans eller flex); du kan jobba och fortsätta läsa på komvux också.
    Du har ännu väldigt många år kvar till pension. Du kan i framtiden behöva "fullständig gymnasiekompetens". Det är kanske inte omöjligt för dig att ta ut två Yrkesexamina från komvux: som Barnskötare och som Undersköterska, alltså Yrkesexamen från BF och från VO.
    För det behöver du ha godkänt betyg i matematik 1a och uppfylla alla andra villkor, inklusive ha godkänt betyg i Gymnasiearbete som passar in på BF och på VO; det kan tänkas att samma Gymnasiearbete kanske kan passa in på BF och på VO.

    Sammanfattning
    Du kan mycket väl få jobb som undersköterska på den utbildning du redan nu har. Men jag råder dig boka tid med SYV på komvux och diskutera möjlighet för dig att ta ut yrkesexamen från VO (och kanske också från BF) - då kommer du bli ännu bättre rustad inför framtiden på den svenska arbetsmarknaden.
     

    Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp!

    Vänligen

    Frågor och svar taggade med 'IG-MVG ' (6 st.)

    • meow453

      Får lärare använda det gamla betygssystemet år 2023?

      Hej! Jag har fått betyget G på min svenska uppgift vilket motsvarar till dagens E. Min fråga är då får lärare utgå från det gamla betygssystemet? Används det gamla betygssystemet G VG MVG än idag?

      Milla : : Nej, det gamla betygssystemet upphörde helt sista juni 2016. Från 1 juli 2017 får betyg sättas endast i skala F-A (gäller på grund- och gymnasieskolorna i Sverige).Att du... Läs hela svaret
    • Ali

      skillnaden mellan slutbetyg och examen från komvux?

      Hej! När jag googlat runt lite och läst om komvux så läste jag bla " möjligheten att ta ut ett slut betyg från komvux förlängs till juli 2021". Det förvirrade mig väldigt mycket, Jag undrar nu vad som exakt menas med det? vad...

      Anna: : Hej!Elever på gymnasiet som började årskurs 1 året 2010 (och tidigare) läste mot ett Slutbetyg.Elever på gymnasiet som började årskurs 1 året 2011 (och... Läs hela svaret
    • Veronika

      Är det något fel i mitt betyg?

      Hej! Frågan gäller gymnasienivå och såhär är det: jag har nu 21.99 i jämförelsetal. Har full merit (2,5) och har A/MVG i allt utom två stycken 100 poängskurser (kemi2 och matte4) som jag har D i. Har fullt betyg, alltså 2500 poäng i slutbetyg från gymnasiet, och har sedan läst in...

      Anna: : Hej Vreronika, om man har A /eller MVG/ i alla kurser och har max i merit - blir det 22.5 (utan tvekan är det så). Angående "full merit" är det dock så att meritpoängen kan "ändras"... Läs hela svaret
    • Siri

      Bedömning betyg?

      Hej. Gick ut estetiska gymnasiet 2012. Hade betyg G i Historia A. Om jag försöker läsa upp betyget, får jag då betyg enligt det nya systemet? Vad motsvarar i så fall ett B eller ett D? Vänliga hälsningar, Siri

      Milla : : Hej Siri! På många komvux kan man fortfarande läsa "gamla" kurser och få betyg enl skala IG-MVG. Om du läser historia 1 och får betyget D som räknas om till 12.5 och nu har du 10.0 som G ger och höjning av jämförelsetal blir 0.1 och om... Läs hela svaret
    • Anton

      Jag vet inte hur det är?

      Hej! Hur länge kan jag studera upp mina gamla kurser G-VG-MVG. Har hört ett ryckte att de har förlängt så det är inte till juni 2016 längre eller?

      Milla : : Hej Anton ! Möjlighet att få Slutbetyg från komvux är förlängd till 1jan 2017. I slutbetyget ingick kurser med betygsskala IG-MVG och man borde därför kunna läsa de kurserna även under höstterminen 2016. Mvh Milla SYV
    • Anton

      Hur fungerar systemen ?

      Hej! Till juni 2016 kan man läsa upp gamla gymnasiekurser i gamla systemet G-VG... Jag undrar vad händer efter det här datumet? Hur ska jag studera upp mina betyg då, är det nya systemet som faller in hos oss också?

      Mikael: : Eftersom möjlighet att få ett Slutbetyg är förlängd till 1jan 2017, är det möjligt att möjlighet att läsa "gamla" kurser förlängs. Annars så får man läsa motsvarande kurser i det nya systemet. Med vänlig hälsning, Mikael syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga