Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32174 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'unga forskare' (3 st.)
-
Kan jag få ett stipendium?
Hej jag ska skriva ett gymnasiumarbete om MOF-catalysatorer och har redan genomfört ett laborativt experiment där jag med hjälp av MOF-235 skapade bensodiazepiner, detta gjorde att ett mycket dyrt ämne kunde skapas av billiga ämnen. Finns det något stipendium...
Hej,så roligt att du har lyckats med en sådan uppfinning! Jag som inte är kunnig inom kemi (tror din uppfinning ligger inom ämnet kemi) vill i första hand hänvisa dig med den frågan till din... Läs hela svaret -
Göra ett gymnasiearbete/projekt utan skolan?
Hej! Jag och en kompis vill göra ett naturvetenskapligt projekt men ingen av oss har möjlighet att göra det genom skolan, i form av gymnasiearbete, detta året på grund av typen av linje samt ålder. Kan man få information någonstans eller skulle...
Hej Lex!Vad är syftet med projektet som ni vill genomföra? Utan att veta det - är det svårt att ge några råd. Men kontakta också "Unga forskare":... Läs hela svaret -
skillnaden mellan antropolog och osteolog?
Hej, jag skulle jätte gärna vilja bli rättsantropolog när jag blir stor, men den utbildningen finns ej i sverige. Kan man göra så att man studerar utomlands och sedan kan jobba inom det i sverige? eller finns det ingen behov av en rättsantropolog i sverige? Har läst lite om osteologi ocskå,...
Hej Valentina! Bra att du har hittat ditt intresse och det är Forensik. Det finns några olika "liknande" yrken, bland annat - Forensiker>>, Osteolog>>, Antropolog och... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga