Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32034 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med '100 gymnasiepoäng' (4 st.)
-
kan man ha 50 h på en 100 p kurs?
jag frågade min matte lärare och han sa att matte specialiseringskursen är 100 p men att vi bara kommer ha matte specialisering i 50 h för att han inte tycker det är nödvändigt att ha 100 h kan man göra så?
Hej,en lärare kan inte bestämma att en gymnasiekurs ska ha mindre omfattning/volym. På en 100 poängskurs brukar en studieinsats (av eleverna) krävas på cirka 200 studietimmar (som inkluderar... Läs hela svaret -
hur mycket kommer upp meritpoäng med prövningar?
Hej, Jag har 19,90 som meritpoäng och vill plugga i tandläkarprogramet i Umeå. Om jag höga mitt betyg i Matte 1c från E till A samt matte 2c från C till A, då hur mycket mitt poäng kommer upp?
Hej Mary,du kan göra prövningar i matematik 1a och 2a och om du får högre betyg än du redan har i matte på nivå1 och 2, kommer de högre betygen räknas in (du... Läs hela svaret -
Högskolepoäng i komvux?
Hej! Jag undrar hur många 7,5 högskolepoäng motsvarar i komvuxpoäng?
Hej Joakim,jag vet inte vad du menar med att "motsvarar"... högskolepoängen läses på högskolenivå. Komvuxpoängen kan vara på grundskole- eller gymnasial nivå.Det jag kan... Läs hela svaret -
Hur räkna om högskolepoäng till gymnasiepoäng?
Om en kurs på högskola är 7,5 poäng, hur många poäng är det om man jämför med en gymnasiekurs? Innehåller den lika mycket som tex en 100 p kurs på gymnasienivå?
De omfattningar du nämner är lika i studietid- båda kan läsas på fem veckor på heltid eller på 10 v på halvtid, men högskolekurs borde vara mycket svårare: den ligger ju på Eftergymnasial nivå.
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga