Lina 22 år
  Hej syv!
  Jag ska läsa på komvux till hösten efter min gymnasieexamen, då jag har en del kurser jag måste läsa till för att kunna söka vidare till universitet, tex:
  -Matte 2-4
  -Kemi 1-2
  -Fysik 1-2.

  Jag är intresserad av att plugga en hel del på egen hand, då jag har svårt att studera/fokusera i en skolmiljö. Jag känner också att jag vill ta den tid som krävs då jag läser tex. mattekurser, dvs. inte läsa dem under endast 5 veckor styck (som räknas som heltid i min kommun).

  Jag fick häromdagen höra om att man i vissa kommuner kan läsa kurser på komvux på ett s.k "flexupplägg" och undrar; vad innebär detta?

  Jag är somsagt intresserad av att läsa kanske cirka 2 kurser under varje halvår, kunna plugga mycket på egen hand, samtidigt som man har tillgång till att kunna åka in på lektioner då och då, och få hjälp om man skulle behöva detta.
  Jag undrar därför, skulle ett sådant "flex-upplägg" kunna passa mig? Vad innebär det och hur vet man vilka kommuner/ vilka kurser som erbjuder detta?

  Tacksam för svar!
  Hälsningar,
  Lina
  • Ludmila Du kan söka till komvux och till många olika folkhögskolor samtidigt; och om du kan bli antagen på flera ställen, kan du i så fall välja sen - var du vill läsa.

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Lina, 
  Flex eller flex/distans eller "delvis distans" eller "flexibla upplägg" - alla alla de olika benämningar som beskriver att man ej behöver sitta på varje lektion; 
  Exakt vad de olika varianterna innebär kan vara väldigt olika - från "heldistans" då man aldrig åker till skola för att det ej finns någon skola att åka till och man "träffar" lärare endast via internet /i bästa fall via Skype/ eller endast via E-postkontakt.... till att man ska gå på vissa Obligatoriska lektioner och resten läser man på egen hand; eller att man på "flex"-upplägget kanske ska gå på samtliga lektioner men kan välja bland flera olika tids-alternativ, ex. går lektion nr.5 i kursen matematik 2c under flera olika tider samma vecka - och man ska på förhand boka in sig på de tillfällena, vilket passar de som jobbar skift eller reser mycket inom jobbet. 

  Prata med komvux i din kommun om vad just din kommun kan erbjuda och välj det som passar dig bäst. 
  Om du har möjlighet att folkbokföra dig i en annan kommun, kika på vad den kommunen kan erbjuda på sin komvux; och om det passar dig - skriv dig i så fall den andra kommunen och sök till deras komvux. Det är mitt bästa tips till dig ang. läsa på komvux.
  ******************
  Vad alla de olika komvux i olika kommuner kan erbjuda saknar dock - tyvärr - praktisk betydelse för just dig. Detta pga du är hänvisad - tyvärr - endast till vad just din kommun kan erbjuda. 
  Detta pga det är komvux i din kommun som får ekonomiska medel för att ge dig utbildning på gymnasial nivå; någon annan kommun skulle i så fall behöva "gå minus" i budgeten för att ge dig utbildning då de ej får ekonomisk kompensation från staten; de får kompensation endast för deras egna invånare, som är folkbokförda i deras kommun. suck... :(

  Ang. läsa på deltid
  Visst kan man läsa på deltid men då får man inte hela studiemedel. Det är en fråga om du kan klara dig ekonomiskt på t.ex halva studiemedel. Och när du är 19 år har du inte rätt till studiemedel ännu. det är från 1 juli det året du fyller 20 år som du kan få studiemedel. Innan dess måste du läsa på heltid för att kunna få Studiehjälp från CSN.

  Om du fyller 20 år under 2018, då kommer du från 1 juli 2018 ha principiell rätt till studiemedel. Då ska du läsa på minst halvtid för att ha rätt till halva studiemedel. Bidragsdel för hela studiemedel är ca 3000 kr/månad; och halva blir då 1500 kr/månad. Sedan ska du också kunna låna så att du kanske i bästa fall sammanlagt kan ha ca 4,5 tusen kr/månad /två tredje delar av den summan - lån, som du sedan måste betala tillbaka/.
  **************
  Förutom komvux finns det även Folkhögskolorna som kan ge samma kunskaper som de gymnasiala kurser som du behöver läsa - ger.
  Folkhögskolorna ger inte betyg, utan omdömen. Med omdöme från en folkhögskola kan man komma in på Högskola i BF-urvalsgruppen. 

  När man söker till folkhögskolorna, behöver man inte tänka på vilken kommun man är skriven i, då det spelar ingen roll. Man ska tänka på att folkhögskola måste finnas inom pendlingsavstånd från din bostad; eller se om folkhögskola erbjuder Internat (där du i så fall kan bo). Det kan finnas distans-alternativ inom folkhögskolorna. 
  Kika på www.folkhogskola.nu

  Om du fyller 20 år i år, då har du rätt att söka studiemedel för studier som börjar 1 juli eller senare 2018.

  CSN har 3 nivåer - 50%, 75% och 100 %. CSN avrundar alltid neråt, dvs för att kunna få studiemedel på hundra procent, dvs Hela studiemedel, bidragsdel på 3000 kr/månad ska man läsa på Minst HELTID; 100% eller mer...
  Om man läser på 99,99% blir det för CSN att man har rätt till studiemedel på 75%.
  Om man läser på 74,99% har man rätt till 50% studiemedel, dvs hälften.
  Om man läser på 49.99% har man inte rätt till studiemedel då man måste läsa på Minst Halvtid för att ha rätt till Studiemedel. Det är CSN´s reglerna. se www.csn.se eller kontakta CSN.

  • Julia CSN som tar hand om studiemedel avrundar alltid neråt, dvs om du t.ex läser på 74,99% av heltid blir det för CSN att du har rätt till Studiemedel på 50%. Jag ska nu utöka mitt tidigare svar till dig.
  • Lina Hej igen! Min kommun kan erbjuda matte 2 (och kanske matte 3) enligt min syo, då jag senast pratade med henne. Jag är folkbokförd i Mjölby kommun och hon föreslog att jag skulle komma tillbaka senare i maj, för att få hjälp med att ev. göra en ansökan till närliggande kommun (Linköpings kommun), gällande matten. Angående Kemi och fysik så erbjuder inte min kommun detta heller, och då har jag fattat det som att jag kan ansöka till en annan kommun gällande dessa kurser(?) Stämmer det? Tack på förhand! /Lina
  • Julia Eftersom du vill kunna besöka skolan, se vilka komvux som finns inom pendlingsavstånd för dig. Eftersom din kommun ej erbjuder vissa kurser, borde de i så fall Köpa kurser hos andra kommuner; men vilka kommuner just din kommun har avtal med ang. de kurser - vet inte vi här på Fråga SYV, utan det år på komvux i din kommun som du måste få svar. Givetvis kan du komma med FÖRSLAG på var du vill läsa, men det är inte säkert komvux i din kommun kommer köpa just där... därför att det kanske är billigare för dem att köpa där de brukar köpa, där de har avtal färdigt, klappat och klart.
  • Lina Dvs. om då Linköpings kommun erbjuder ett Flex-upplägg för vissa kurser, så kan jag ansöka till det? Sedan undrar jag också; brukar det vara vissa skolor som erbjuder flex för "alla deras kurser" eller gäller detta endast på vissa av kurserna inom en skola?
  • Julia Det är väldigt olika var "flex" är. Det kan också bli så att vissa kurser senareläggs pga för få sökande t.ex - eller att lärare saknas som kan undervisa; det är ju lärarbrist också! :(
  • Julia Om du ansöker läsa på komvux i en annan kommun, kommer den andra kommunen skicka Förfrågan om Interkommunal Ersättning till din kommun; och beroende på vad din kommun svarar, blir du antagen eller inte. Om din kommun svarar att de ej kommer betala, kommer inte den andra kommunen ta in dig; för de vill inte "gå minus" pga de utbildar dig utan ersättning.
  • Lina Ok, då vet jag. Tack för svar!
  • Julia Vilka flex-alternativ som erbjuds kan ändras från en termin till nästa; bl a pga lärarbrist; eller pga de vill testa ett nytt upplägg. Det finns inte några generella regler om flex eller distans på komvux i olika kommuner. Det måste man se noga - vad det är för ngt., läsa på hemsidorna och fråga dem som jobbar just där.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Per 34 år

   Får Estetisk Verksamhet och Idrott och hälsa?

   Hej, En fråga, får Estetisk Verksamhet ESV1201 och Idrott och hälsa B IDH1202 (Jag har dessa med godkänt i betyg från gymnasiet) ingå i slutbetyg från komvux? Om inte, varför inte? Tack. Med vänlig hälsning, Per

   Milla SYV: Fråga Syv utfärdar inte slutbetygen och vi jobbar inte direkt eller dagligen med just den frågan -?Du måste därför gå på det som rektorn på komvux säger -... Läs hela svaret
  • elle 17 år

   individuella val?

   Hejsan jag tänkte fråga er om ni vet hur många individuella val kurser man får välja som max, jag har förstått att man måste välja 2 stycken kurser så du totalt får 200 poäng, men är intresserad över att välja fler? och isåfall hur man får poäng osv. Jag går estet media på Rytmus om ni är i...

   Milla SYV: Hej, i examensbeviset får endast 200 poäng plats inom individ.val och det är i så fall 2 st 100-p kurser eller en 200 p- kurs eller 4 st 50p- kurser... kika gärna på... Läs hela svaret
  • Matilda 20 år

   Vill börja plugga igen, hur gör jag?

   Jag blev utskriven ur min skola för två år sen, utan varning pga att jag mått dåligt och hade hög frånvaro, de gav mig inte ens sjukskrivning som ett alternativ. Nu börjar jag må bättre och vill börja plugga igen men pga att jag va borta så mycket har jag knappt några betyg, men vill börja på en...

   Mikael SYV: Hej!Från 1 juli det kalenderåret som man fyller 20 år - "hör" man i Sverige till Komvux och inte längre till gymnasiet.En annan skolform som också erbjuder undervisning bl.a på... Läs hela svaret
  • Marie 51 år

   Vad är en resursskola?

   Hej! Vad är en resursskola (på gymnasienivå)? Och vad krävs för att komma in på en sådan? Min dotter är diagnostiserad med ADD och social fobi och vi letar olika alternativ för hennes gymnasiestudier.

   Mikael SYV: Hej,"Resursskola" -  är en term som kommunerna använder för de särskilda skolor som tar emot barn som av olika anledningar inte klarar av att studera i den ordinarie skolan. Resursskolan tar större... Läs hela svaret
  • Marie 51 år

   Möjlighet att läsa upp betyg om man inte kommer in på gymnasiet?

   Hej! Om man inte kommer in på gymnasiet pga att man saknar behörighet eller inte når upp till de meritpoäng som krävs, vad finns det då för möjligheter att läsa upp sina betyg (både icke godkända och höja godkända men låga betyg) för att sedan göra ett nytt försök året efter att komma in på...

   Mikael SYV: Hej Marie,platserna på Individuellt alternativ (IMA) >> är mycket dyra och andra kommuner än elevens hemkommun kommer hänvisa till hemkommunen; hemkommunen kan... Läs hela svaret
  • Sofia 22 år

   Hur fungerar det med att läsa upp kurser?

   Hej! Min fråga är något komplicerad men jag hoppas du hänger med. Det är nämligen så att jag drömmer om att komma in på läkarutbildningen. Skrapade ihop 20.6 i meritvärde under gymnasiet och behöver komma upp en bit för att ha chans att komma in. Jag har varit inne på att göra prövningar för att...

   Mikael SYV: Hej Sofia,du tänker logiskt och det är bra! Men reglerna är inte alltid logiska.Tyvärr får man inte som du "föreslår" i din fråga. Det går inte att byta ut... Läs hela svaret
  • emma 16 år

   Individuella programme?

   Hej! Jag är en tjej som ska söka in till individuella programmet för att jag inte har godkänt i ämnena pågrund av att jag varit borta från skolan en del. Min fråga är, går man IV ett år och sedan börjar man 1an i gymnasiet efter året man pluggat upp betygen? Läser man bara grundskolans ämnen...

   Mikael SYV: Hej Emma,Teknikum i Växjö erbjuder, enligt våra uppgifter 3 olika IM-program. Individuellt alternativ (IMA) brukar ej vara sökbart för eleverna utan kurator-rektor-speciallärare "placerar" eleverna... Läs hela svaret
  • Lores 19 år

   Jag behöver en åsikt?

   Jag har kämpat mycket med skolan. Allt var bra tills jag började gymnasiet. Egentligen ska jag vara i mitt sista år men jag var tvungen att starta om det första året eftersom jag hade missat mycket skoltid. Men ingenting har förändrats. Andra året,...

   Julia SYV: Hej,det bästa rådet jag kan ge dig i den situationen som du beskriver, är att du följer de rekommendationer som läkare och psykologen ger dig. Läkare och psykologer är experter på... Läs hela svaret
  • Elsa 27 år

   Spelar det någon roll om man läser A-spåret när man prövar?

   Hejsan! I gymnasiet läste jag matematik 2. Fick betyget IG. Nu vill jag läsa upp det betyget för att vara behörig till att kunna läsa på högskola då de flesta program eller kurser kräver matematik 2/b. Nu till min fråga. Spelar det någon roll om jag läser A-spåret? Kommer det synas senare...

   Julia SYV: Hej Elsa, om du fick betyget IG så tror jag du läste Matematik B.Motsvarande nya kurser heter matematik 2a, 2b och 2c.Det stämmer att a-spår är lite... Läs hela svaret
  • said 22 år

   räknas man kurser från folkhögskola tlsmn md slutbetyg från gymnasiet?

   Hej! Jag har läst innan jag började gymnasiet svenska 1 engelska 5 och matte 1c plus ett språk. på dessa kurser fick jag en 3:a som omdöme. Omdömet var helheten av mina studier under tiden jag studerade på folkhögskolan. efter det har jag insett att jag har bättre chanser till förtsätta...

   Julia SYV: Hej Said;omdöme från en folkhögskola och examensbevis från gymnasiet eller komvux kan inte "blandas" inop - det är 2 olika skolformer. Grundläggande... Läs hela svaret
  • Stefan 20 år

   Hur kan jag komma in på Kriminologi programmet?

   Hej, jag går på folkhögskola nu för att ta o fixa att jag missade gymnasiet och halva nionde klass på grund av att jag flyttade utomlands. Jag vill komma in på kriminologi programmet efter 3 år på folkhögskolan, hur gör jag det? Och är det ens möjligt eftersom jag har så lite skola klar just nu?

   Daniel Larsson: Hej Stefan; alla Behöriga sökande konkurrerar om plats på en högskoleutbildning; Obehöriga kan söka men de kommer inte antas utan får svar OBEHÖRIG. Du måste... Läs hela svaret
  • Sofia 20 år

   Kan mitt jämförelsetal höjas?

   Hej, Jag har ett jämförelsetal på 16,6 utan mina meritpoäng på 2,5. Jag ska snart börja läsa matte3b. Kommer mitt jämförelsetal att höjas? Har ni tips på hur man kan få jämförelsetalet att höjas? Tack

   Daniel Larsson: Hej Sofia,du behöver höja betygen i de kurser som ingår i ditt examensbevis. Eftersom du redan har max meritpoäng, kan du inte få fler meritpoäng; du kan alltså inte få... Läs hela svaret
  • annonym 17 år

   Är det möjligt att byta tillbaka till sin gamla klass?

   Hej! Jag går på ekonomiprogrammet åk1. När jag började på gymnasiet gick jag i A-klassen, men bytte senare till C-klassen efter ca 2-3 veckor. Jag börjar ångra att jag valde att byta klass och känner att jag borde ha gått kvar. Är det möjligt att byta tillbaka till min gamla klass?

   Daniel Larsson: Hej, det är en fråga om du måste ställa till rektorn på skolan.Klassfördelningen är det skolan som bestämmer över. Prata med din klasslärare/mentor eller med rektorn på din skola.Lycka till!HälsningarD:
  • Julia 16 år

   Kan jag skaffa utökad kurs?

   Hej! Jag har sökt till att på gymnasiet gå naturprogrammet med spetsutbildningen biomedicin där då de individuella valen och programfördjupningarna är bestämda i förväg. Jag tycker kurserna passar mig men jag skulle gärna vilja...

   Peter SYV: Hej Julia,det är Rektor på din gymnasieskola som kommer besluta i den frågan.Att läsa utökat program på gymnasiet är inte elevens rättighet. Vissa gymnasieskolor kan på förhand... Läs hela svaret
  • Leith 18 år

   Vad händer med utökade kurser?

   Jag kommer läsa 2700 poäng när jag slutar och har valt spanska 4 och Matematik 5 som individuella val. Hur kommer det gå till med meritsnittet? Kan jag byta ut dessa utökade kurser med ämnen där jag får lägre betyg eller? Kommer de kunna öka min meritsnitt eller?

   Peter SYV: Hej,det med U-kurser (utökat program) är rätt så komplicerat. Om din skola följer skolverkets rekommendationer och ej fixar och trixar för att höja meritvärdet - då är... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga