1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Joanna,

    komvux erbjuder de kurser de kan erbjuda... i mån av möjlighet, så att säga. Komvux i varje kommun har en viss budget per år och måste, enligt Vuxenutbildningsförordningen, prioritera i första hand "personer med kort tidigare utbildningsbakgrund", dvs de som saknar Grundskolekompetens. Om det sedan blir pengar över i budgeten, det är bara i det fallet som komvux kan erbjuda läsa på gymnasial nivå.
    Som studerande har du tyvärr inte någon rätt att kräva läsa på heltid.

    Jag förstår det somså att:
    du har 250 poäng kvar till examensbeviset (eller till Slutbetyget - om du läser mot ett Slutbetyg), stämmer det? 250 gymnasiepoäng läser man på heltid på 12.5 veckor. Så, om dina kurser ligger så att du påbörjar och avslutar dem inom 12.5 veckor - läser du med det på HELTID.

    Om du föredrar lärarledda lektioner framför "flex" och distans - då ligger lektioner utspridda över en hel termin. Höstterminen brukar vara i 20 veckor på komvux. Heltid för 20 veckor = 400 poäng och du behöver endast läsa 250 poäng. Därför räcker dina kurser till lite mer än halvtid. CSN avrundar neråt och du får med det rätt till halvtids-studiemedel.

    Om du söker kurser som du egentligen inte behöver, "bara för att få heltidsstudier", är du mycket lågt prioriterad på de kurserna, därför att folk som inte har grundskolekompetens kommer i första hand in på kurser... och sedan de som helt saknar gymnasiet... de som vill fylla på med kurser endast för att komma upp i studietid för att få heltidsstudiemedel prioriteras extremt lågt av komvux.
    Jag beklagar det men ej kan gör ngt. åt saken. Studieplatserna räcker inte till alla som vill läsa.

    Lösningen i den situationen kan vara att t.ex försöka "komprimera" dina studier - att du försöker, om du vill och möjlighet ges, byta till "flex" och har som mål att ta betyg på 250p inom 12.5 veckor från kursstart. Tänk också på att i fall du vill söka till högskola till våren, är sista dag att komplettera emd betyg 1 dec 2017. Alltså... tidigare än terminen slutar... så det finns kanske en bra anledning att försöka bli klar med betygen innan 1 dec. - Tänk också på att det tar tid att få ut Examensbevis. Så, betyg i alla kurser som ska ingå i ditt Examensbevis bör nog sättas SOM SENAST i mitten av november, helst tidigare. Detta för att du ska kunna/hinna få ut Examensbevis och sedan ladda upp det på Antagning.se senast 1 dec.

    Om du inte har någon anledning att bli klar med kurserna innan jul.. kanske kan du jobba vill sidan av dina halvtidsstudier? Eller ha någon annan sysselsättning - som andra studier eller praktik?

    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!

    Och ha en mycket trevlig sommar!

    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'neurolog' (4 st.)

    • Hevi

      Yrken som liknar neurlog?

      Hej! Jag läser just nu på mitt andra år i naturvetenskapsprogrammet på Malmö Borgarskola. Jag har nyligen börjat intressera mig för att bli neurolog, däremot vill jag inte bli utbilda mig till läkare då jag tycker att det är en för lång process. Därför undrar jag om ni kan tipsa om yrken som...

      Anna: : Hej Hevi,yrken kan likna varandra på många Olika sätt; exempelvis kan man tycka att yrken inom Vården - alla, från vårdbiträde till överläkare, liknar varandra. Kika gärna... Läs hela svaret
    • Nikky

      Jag vill bli neurolog? Vilken linje?

      Hej! Jag vill bli neurolog och jag ska söka gymnasium detta året. Jag har tänkt att gå vård och omsorg, det är något som lockar med den linjen. Jag undrar ifall man kan gå vård och omsorg linjen för att sedan studera vidare och blir neurolog?

      Anna: : Hej Nikky, Ja! det kan man. Man kan efter VO komplettera med de kurser som kommer att saknas för att bli behörig till läkarprogrammet på högskolor/universitet. Grunden i yrket Neurolog är att... Läs hela svaret
    • Linnea

      Hur utbildar jag mig till neurobiolog?

      Jag har försökt ta reda på exakt vilka kandidatprogram och masterprogram man ska gå för att utbilda sig till neurobiolog. Jag vet att kandidatprogrammet i biologi är en väg in, men just masterprogram med inriktning mot neurologi har jag endast hittat hos Stockholms universitet. Dock vet jag...

      Milla : : Utbildningsutbud förändras. Det är inte alls säkert samma masterprogram kommer erbjudas om tre år; nya masterprogram kan komma till stånd.  Kandidat i biologi är en bra grund men även läkarprogrammet kan leda till de jobben som du har intresse av.
    • Hy

      Skillnad mellan neurologi och neurobiolog?

      Hej, Jag har läst om neurologi och neurobiolog på framtid.se men jag förstår inte skillnaden mellan de. Och kan jag gå på biomedicin analytiker programmet för att bli antingen neurologi eller neurobiolog?

      Anna: : Hej Hy, Neurologer är specialistläkare, dvs i grunden läkare, som har specialiserat sig i studien, diagnos och behandling av skador och sjukdomar i nervsystemet. ang. NeurobiologDet finns... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga