Maria Lúcia
    Hej, jag skulle vilja veta mina möjligheter för studier här i Sverige. Jag har SVA3 och Samhällskunskap i Sverige alltså Matte från gymnasiet i hemlandet.

    Då tror jag att jag kan försöka blir antagna till en högskola kurs. Men kan jag också studera på yrkeshögskola eller även någon eftergymnasial utbildning på Komvux? Har jag rätt till CSN bidrag?

    Tack på förhand.

    ML

    ?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej ML!

    För att ha rätt till studiemedel måste man även ha Principiell Rätt till Svenskt studiestöd, vilket svenska medborgare har och medborgare i andra länder eventuell kan få. Är man medborgare i ett icke-européiskt land, krävs det som regel PUT, permanent uppehållstillstånd i Sverige för att CSN skulle bedöma att man har rätt till svenskt studiestör .. men egentligen är det en fråga, som du ställer till oss - en fråga du måste ställa till CSN. Många olika saker behöver uppfyllas för att kunna få ut studiemedel  - bland annat vad gäller personens ålder.
    Mycket info finns på www.csn.se
    **********
    Studier på yrkeshögskola berättigar till Studiemedel (men det finns folk som läser på yh-utbildning som inte får studiemedel, exempelvis pga obetalda tidigare skulder till CSN eller för att de är för gamla, ex. över 56 år gamla; eller för att de - för övrigt- har för hög inkomst - se info om Fribelopp på CSN's hemsida >>).

    Allmänt gäller:
    man måste läsa på minst halvtid, annars har man inte rätt till studiemedel;
    man får ej ha för hög inkomst vid sidan av studiemedel;
    studier på komvux, folkhögskolorna, högskolorna/universiteten och KKU ger, i regel, rätt till studiemedel (det är de så kallade "Studiemedelsberättigade" utbildningar).

    Studie- och yrkesvägledare
    • :

      Hej Mila, tack för komplett och snabb svar!

      Jag ska kolla med CSN.

      Men jag faktiskt glömt att skriva en viktigt information (jag var säker att jag had namned detta): jag har en högskoleexamen från hemlandet. Får jag studera på yrkeshögskola eller även  på Komvux fast jag har högre utbildning?

      Tack igen.

       

      ML 

    • Milla : Det finns inte några förbud mot att på grund av högre utbildning ej kunna läsa på komvux eller på en yrkeshögskola.
    • : Tack så mycket !
    • Liselotte : Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'höja gymnasiala betyg' (3 st.)

    • Jacob

      Söka kurser på högskola?

      Hej! Mitt namn är Jacob och jag har sökt till Ekonomie Kandidatprogram i höst på Lunds universitet. 1: Om man inte blir antagen till programmet, finns det möjlighet att bygga sin egen kandidatexamen i ekonomi genom att söka till och läsa kurserna som ingår istället? (Jag har sökt kurser som 2a...

      Anna: : Hej Jacob, Som regel - vid ansökan till Grundutbildningen dvs som inte är magister- eller masterprogram som kräver kandidatexamen... söker man på sina gymnasiala betyg /och om man läst på... Läs hela svaret
    • Joel

      Frågor ang snitt?

      Hej Jag gick ut gymnasiet 2012. Hade ett bedrövligt snitt på 12,3 (kommer inte ihåg exakt). Hur som så fick jag 3 otroligt onödiga IG:n i Matematik B, Idrott & Hälsa och Japanska. Jag gick Engelska A (VG), B (VG) och Cambridge (MVG). Fick toppbetyg på dessa. Sedan gick jag Spanska Steg 4...

      Milla : : Hej Joel, har du fått Slutbetyg eller Samlat betygsdokument när du slutade på gymnasiet?
    • Pernilla

      Meritpoäng eller högre betyg?

      Mitt barn går i ettan på Tekniklinjen. Funderar på val till tvåan. Har läst spanska på högstadiet med E i betyg. Kommer troligen inte få så mycket högre betyg i språk nu heller. Men jagar meritpoäng... Eller är det "bättre" att välja någon annan kurs och lyckas få ett A eller B? (Men givetvis...

      Milla : : Hej Pernilla! Meritpoängen ger en så pass stor höjning av meritvärde att det är alltid fördelaktigt att försöka få meritpoäng. Det är endast om man riskerar få F,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga