Melissa
    God kväll, jag heter Melissa, jag är 38 år gammal och jag är italienska. Jag bor på landet i Kristinehamn kommun och jag skulle vilja studerar som förskollärare. Jag älskar barn och våra vänners barn går mycket bra med mig! Jag är en glad kvinna, leende och kreativ. Min man och jag har inga barn,tyvärr.....vi kan inte. Det är därför jag älskar att arbeta med barn. Jag tog examen i Italien i Akademin för de sköna konsterna i Bologna. Jag är registrerad på Swedish Council for Higher Education (UHR) till ansökningsprocessen för utvärdering av utländska examina ( den normala väntetiden är fyra till åtta månader ). Jag studerade också " Pedagogik och didaktik i konst "(barn som rita, betydelser och tolkningar). Vilken kurs jag behöver att börja först ? Vilken universitet har en distanskurs för förskollärare ? Tack så mycket!

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Melissa!
    Så roligt att du gillar barn och vill utbilda dig till Förskollärare!

    De utbildningar i Sverige som finns - ser du alla på http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/omrade/forskollarare-279

    Utbildning till Förskollärare är på 3,5 år på heltid och den närmsta till dig finns i Karlstad , se på http://www.kau.se/utbildning/program/LGFLP

    Eftersom dina betyg från Italien är under bedömning, så vet vi ännu inte om du behöver komplettera med några kurser - men vad det gäller Svenska språket, så behöver du betyg i som lägst Svenska som andraspråk 2 (samma som gammal kurs Svenska som andraspråk B) men helst även SAS 3 - lägst godkänt eller betyg E. I stället för att ha godkända betyg i gymnasiala kurser i Svenska kan man göra TISUS test. Många säger att det är lättare att få godkänt betyg i svenska som andraspråk på Komvux än att klara godkänt på TISUS testet.

    Vilka betyg i svenska har du nu?

    En annan fråga är om du har varit på datos (förskola) i Sverige? Att du gillar att umgås med vänners barn är jättebra. Dock tycker jag att det bäst du gör praktik på en förskola (dagis). Det kanske inte är exakt samma sak - men det är bäst du ser med egna ögon och testar vara på dagis i ett par veckor varje dag, minst och helst i flera månader. Då vet du hur det är att jobba på dagis i Sverige.
    En sådan praktik kan Arbetsförmedlingen hjälpa dig att ordna.
    Är du inskriven på Arbetsförmedlingen?

    Du är jättevälkommen att höra av dig igen och svara då på mina frågor
    - vilka betyg i svenska har du nu?
    - läser du svenska på komvux? vilken kurs i så fall?
    - är du inskriven på Arbetsförmedlingen?
    - vill du gå på praktik på dagis?
    - kan du läsa i 3.5 år i Karlstad?

    Du är också välkommen att ta kontakt med Studievägledare på Universitetet i Karlstad. Enligt info på deras hemsida ges Förskollärarprogrammet även på Distans. Kontaktuppgifter till Universitetet i Karlstad är 054-700 10 00
    [email protected]
    Studievägledare på Lärarutbildningen i Karlstad heter Eva Einarsdotter och hennes epostadress är [email protected]
    Hon finns i Rum1B 434
    Telefonnummer 054-700 18 25
    Telefontid må-fr kl 11-12
    Tid för besök kan bokas via telefon, mail eller bokningslistan på http://kau.onlinebooq.se/

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
    Återkom gärna om du har fler frågor!
    Lycka till!
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare
    • : Hej! Tack så jättemycket för din svar!
    • : Nu ska jag svara på dina frågor:
    • : - vilka betyg i svenska har du nu? Jag slutade kurs C2 på SFI och efter jag började att jobba. - läser du svenska på komvux? vilken kurs i så fall? Jag studerade på SFI i Kristinehamn - är du inskriven på Arbetsförmedlingen? Ja, jag är inskriven på Arbetsförmedlingen - vill du gå på praktik på dagis? Ja absolut! - kan du läsa i 3.5 år i Karlstad? Jag bor ensam med mina 3 hundar och Karlstad finns 80 km lång bort mitt hus, för mig är bättre en distanskurs. Men jag kan åka i Karlstad några gånger också.
    • Liselotte : Om du läste på SFI, men inte mer - då behöver du läsa mer svenska: först grundskolesvenska som heter "Svenska som andraspråk grund" där "grund" = Grundskola. Och sedan Svenska som andraspråk 1 och 2. Du skriver väldigt bra på svenska, jätteduktig! Det verkar som att du förstår bra vad vi skriver också! Det är jättebra! Dock godkänner inte högskola att vi på Fråga SYV tycker du är duktig. Till högskola måste du uppvisa godkända betyg i kurser i svenska. Mitt råd är att du bokar tid med Studie- och yrkesvägledare på komvux i din kommun och säger att du vill bli behörig att läsa på högskola. Du får hjälp med att anmäla dig till SAS grund. Du kan kanske läsa den på en termin och sedan kan du kanske läsa SAS 1 och 2 på en halvtermin. Då är du jätteduktig och läser snabbt. Samtidigt som du läser svenska kan du be på AF att du går på praktik på dagis. Läsa svenska kan du kanske på kvällstid eller "på flex", flexibla studier.
    • : Tack så mycket Liselotte! Jag kan fråga på Komvux i Kristinehamn. Ha en bra kväll!
    • Julia : Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Du får tipsa dina vänner & bekanta om oss, då har vi möjlighet att hjälpa fler. :) Du kan också, om du vill, Gilla Fråga SYV på Facebook, här är vår plats på FB: https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts
    • : God morgon! Jag frågade i Arbetsförmedlingen och de svarade idag: "Tyvärr har inte Arbetsförmedlingen en ”prova på” praktik att erbjuda så tyvärr har du fått fel information ifrån SYV. Däremot vet jag att om man läser utbildning till förskolelärare så erbjuds/ingår praktik i utbildningen".
    • Anna : Jag kommer att ge ett nytt svar till dig. Du kan läsa det om en liten stund. :)
    • Anna : Nu ringde jag till Kristinehamns kommun och har goda nyheter för dig. Jag skriver nu ett utökat svar igen! :)
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Melissa!
    Arbetsförmedlingen (AF) har väldigt mycket att göra och de prioriterar långtidsarbetslösa.
    AF kan mycket väl hjälpa till med praktik. De behöver inte kalla det "prova-på" praktik. De kan kalla det för vad som helst - och det kan de ordna för en arbetssökande, men deras resurser räcker inte till, så de tar hand om ungdomar och långtidsarbetslösa samt personer med funktionshinder i första hand.

    AF ändrar också sina regler och rutiner ganska ofta. Det som var fullt möjligt igår är inte längre möjligt idag - och tvärtom. Reglerna på AF: vissa är jättestrikta men ibland kan man få igenom UNDANTAG.

    Jag råder dig göra följande:
    - försök igen med AF, säg att du kan inte satsa på en 3.5 lång utbildning om inte du vet vad det handlar om, och att det är för sent att UNDER UTBILDNINGEN gå på praktik, att du måste innan du ska söka den utbildningen veta OM DU SKA SÖKA DEN.
    - samtidigt försök ordna praktik eller i alla fall Studiebesök på egen hand: fråga på några dagis/förskolor om rektor eller föreståndare kan låta dig komma och bekanta dig med verksamheten.
    - kontakta din kommun och säg att du vill stå på VIKARIELISTAN (om du vill det :) så att de kan ringa dig om det blir akut personalbrist på någon dagis, så att du kan "hoppa in" några dagar eller några timmar och jobba som timvikarie. På så sätt tjänar du lite pengar + bekantar dig med verksamheten på dagis.

    Jag ska tänka lite till och även samråder med kollegorna. Jag hör av mig igen om jag kommer på ngt. klokt att säga om saken.

    Lycka till!
    ANNA



    Kom på en sak till: du behöver ju läsa med svenska, du är ännu inte behörig att söka till högskola i Sverige.
    Om du anmäler dig till att läsa svenska, kan du fråga på skolan, där du läser svenska - om du inom språkstudier kan gå på praktik på dagis/förskola.
    Hej igen!
    Jag ringde till Kristinehamns kommun och fick veta att hon som tar hand om Vikariepoolen heter Elisabeth och har telefonnummer 0550- 88 433
    Det går också bra att skicka epost till [email protected]
    Det som är GODA NYHETER är att de ställer inga formella krav på svenska språket, utan om man "kan göra sig förstådd" på svenska, så räcker det. Det som du MÅSTE skaffa är bevis på att du inte förekommer i straffregistret. Det är alla som ska jobba med barn, som måste kunna uppvisa. Du kan beställa den via https://polisen.se/Service/Blanketter/Blanketter-belastningsregistret/blankett-4425-skola_forskola_barnomsorg-belastningsregistret1/

    När du har fått hem (skickas till din folkbokföringsadress) utdrag från straffregistret, kan du anmäla dig till Vikariepoolen och får besked när du ska kunna få "hoppa in" och jobba på dagis.
    Behovet av vikarier finns, fick jag svar. Dock går behovet upp och ner och i perioder kanske det inte blir något jobb för dig men vissa veckor kan det bli heltid.

    Du kan (om du vill) börja med att ringa eller maila till Elisabeth och be att få träffa henne. Du kan dock inte börja jobba innan du lämnar in utdrag ur straffregistret. Det är ett formellt krav som inte kan frångås. Gäller alla som vill jobba med barn, utan några undantag.

    • : Tack så mycket! Jag prova att kontakta AF igen och Komvux för läsa svenska ( jag har redan arbetat med svenska kunder, är inte tillräckligt?). Tack
    • Anna : För att komma till högskola/universitet och läsa med undervisningsspråk Svenska - måste du ha betyg i gymnasial kurs Svenska 2 (eller Svenska B) eller godkänt resultat av TISUS (test i svenska för universitets studerande). Du är tyvärr inte behörig att läsa på högskolenivå utan att du uppfyller de formella kraven i svenska språket. En tanke: anmäl dig till vikariepoolen i din kommun och du kan kanske jobba som obehörig barnskötare, få "timmar" vid behov. Otryggt på så sätt att du kommer inte att veta hur mycket du får jobba vecka för vecka men, å andra sidan, behöver du i så fall inte gå någon utbildning och så kan det vara roligt att kunna jobba lite på olika dagis - träffa många nya människor hela tiden.
    • : Tack så jättemycket, du är en ängel !!!!!!!! Just nu jag att skriva en mejl till Elisabeth ( Vikariepoolen ). Jag beställt också bevis i Polisen ! Jag hoppas det 2016 är en gott år för mig ! Jätte stor kram till dig och till Er alla i SYV !
    • Anna : Vi hoppas det går bra och att du ska kunna jobba som vikarie på dagis! Se om det finns en annan kommun också - som liger inom pendlingsavstånd för dig, och du kan anmäla dig dit också. Ta några kopior på utdrag från Polisens straffregister för att kunna lämna till de andra kommuner också (om du nu vill anmäla dig till vikariepoolen där också)! Du får gärna höra av dig och berätta hur det går. Vi hoppas att det går jättebra! Om du vill, kan du Gilla oss på Facebook, här är vår sida https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts och du kan också berätta om oss till dina vänner och bekanta. Vi vill kunna hjälpa fler! LYCKA TILL!
    • : Hej! Jag skrev på Facebook och gillade din Facebook sidan !!!!! Ha en bra kväll!
    • Julia : Tack Melissa! Vi hoppas på det bästa!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'val' (39 st.)

    • Mello

      Läsa till yrkeslärare?

      Hej! Jag blir klart till fritidsledare utbildning nu i juni. Men jag vill läsa vidare till yrkeslärare , Jag har jobbat 8 år som lärare och har undervisat i förskoleklass men även i spanska. Jag har spanska som modersmålsspråk. Hur kan jag göra...

      Milla : : Hej,för att i Sverige bli "behörig yrkeslärare" alltså kunna få ut legitimation från skolverket, behöver man (som regel) ha examen från yrkeslärarprogrammet som är ett... Läs hela svaret
    • Mias123

      Måste jag börja från början på lärarutbildning?

      Hej, Jag skulle vilja veta om jag kan få några av mina studier godkända i en lärarutbildning i Sverige. Jag har en kandidatexamen i antropologi, en magisterexamen i statsvetenskap, ett 20 veckors certifikat i undervisning i engelska som främmande språk och en...

      Milla : : Hejsan,det vi vet om yrket SFI-lärare inkl.vilken utbildning som krävs, berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/sfi-larare  Jag förstår (utifrån... Läs hela svaret
    • Felicia

      Läsa barn och ungdomsinriktning och högskoleförberedande samtidigt?

      Hej! Jag går första året på vård och omsorgspogrammet och vill läsa barn och ungdomsinriktningen. Jag vill också bli högskoleförberedd. Vad väljer jag då och hur går det till?

      Liselotte: : Hej Felicia,för grundläggande behörighet till högskolestudier, i Sverige, behöver du få ut examensbevis (alltså uppnå kraven för... Läs hela svaret
    • student

      företagsekonomi = samhällskunskap?

      Hej, Har en master i nationalekonomi, vilket också inkluderar ganska många poäng företagsekonomi. Jag funderar på vad jag skulle behöva göra för att kunna bli gymnasielärare inom samhällskunskap via en kompletterande pedagogisk utbildning...

      Anna: : Hej D,nu jobbar inte vi här på FRåGA SYV med antagning till KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, så du får gärna fråga dem som gör det men... företagsekonomi och... Läs hela svaret
    • Alexandra

      Fråga kring val prioritering?

      Hej om jag när jag får första antagningsbeskedet kommer in på mitt exempelvis tredje eller lägre val och jag tackar ja, kommer då mitt tidigare val (typ 1 eller 2) försvinna så att jag ej skulle kunna välja de vid andra antagningsbeskedet? (Om man då kommer in)

      Mikael: : Vad framgår av de svar vi tidigare fått från Antagning.se så kommer du ställas i reservkön till de högre prioriterade alternativ som du är behörig till men Max antal reservplatser... Läs hela svaret
    • Leona

      Om man vill bli gymnasielärare i tre ämnen hur går man bäst tillväga?

      Hej! Jag vill gärna söka in för att bli ämnes lärare på gymnasie nivå, men hade velat utbilda mig som svensk, historia och religons lärare. Jag hittar inget bra sätt att göra det då alla utbildningar jag kollat på bara erbjuder...

      Anna: : Hej Leona,ämneslärarprogrammen för gymnasielärare inkluderar oftast 2 ämnen (precis som du beskriver i din fråga). De flesta gymnasielärare i Sverige... Läs hela svaret
    • Arbetsköpare

      Vad ska man tänka på när man väljer en utbildning?

      Hej! Jag tycker om laboratorium, läkemedel, kroppen, biologi, kemi, och teknik. Jag har sökt till några intressanta utbildningar inför hösten. Nanoteknik, biomedicin, apotekareprogrammet, bioteknik är några av dem. Jag har svårt att bestämma mig...

      Anna: : Hej,apotekarprogrammet är en femårig utbildning, alltså "masterprogrammet ingår" inom det programmet, kan man säga. Sedan är det också så att man ska Komma... Läs hela svaret
    • viviana

      Läsa kurser vid sidan om gymnasiet?

      Hej vi hade individuella val nyss och av alla kurser som vår skola erbjöd var det bara en som kunde ge en hel merit (engelska 7). Jag skulle vilja läsa en till kurs som till exempel spanska 4. Kan man på något sätt läsa det vid sidan av gymnasiet? Till exempel på en distanskurs eller om det...

      Daniel: : Hej,tyvärr är det så att en gymnasieelev läser kurser där man kan få BETYG endast på sin gymnasieskola /eller via sin gymnasieskola - om skolan vill och kan köpa kurser för... Läs hela svaret
    • Susanna

      Lön vs intresse?

      Hej! Har blivit intagen till Berghs bachelor vilket känns jättekul dock så oroar det mig att lönerna jag ser för jobb inom marketing inte är vad jag hade önskat. Har även sökt till olika ekonomiutbildningar men får inte svar förens svaret till Berghs ska vara inne. Finns det några tips eller...

      Julia: : Hej Susanna,löner är ofta individuellt-baserade; här spelar det roll även hur bra man är på att löneförhandla.Du ska ju gå utbildning under en viss tid och på den tiden kan situationen... Läs hela svaret
    • Anna

      Kan man tillgodose sitt arbete som lärare istället för VFU?

      Hej! Jag har nu arbetat som musiklärare inom grundskolan åk 3-6 i ett år och som det ser ut just nu kommer jag även fortsätta i alla fall en termin till. Jag är väldigt intresserad av att läsa vidare till lärare men inte via grundlärarprogrammet utan fristående kurser och sedan VAL. Kan man...

      Daniel: : Hej Anna,du måste fråga på den lärarutbildningen som du går på ... men jag kan tänka mig att du får Nej som svar; detta för att på VFU har... Läs hela svaret
    • Ayub

      Kan SvA påverka jobb?

      Jag har nyligen börjat i gymnasiet och hört av många vänner att SvA kan påverka om man får jobb eller kommer in i högskola. Det sägs att vanlig Sv ger bättre jobb eller högre chans att hamna i bra högskolor. Så jag undrar om det är sant och borde jag byta? OBS! Jag har bott i Sverige hela...

      Anna: : Hej;svenska och svenska som andraspråk /SAS/ är helt jämställda - vad gäller söka till eftergymnasiala utbildningar. man söker till högskola/universitet med en "siffra" och det är ingen som... Läs hela svaret
    • Swedish

      hur ska jag göra?

      Kom som reserv på 3 orter, den 4 valet kom jag in på och det 5 blev struket. Kan jag på något sätt komma ändå in på 5 valet? Vill inte välja 4. MVH

      Anna: : Hej!Ring till Antagning.se - tel.nr 0771-550 720 (tel.tid kl.9-16 på vardagar).VänligenANNA
    • Fizzy

      Vilka utbildningar kan jag komma in på med E i betyg?

      Hej Jag har e i de flesta kurser som jag har läst och vissa D. Jag undrar vilka utbildningar på universitet som jag kan komma in i. Vilka utbildningar har lägst antagningspoäng. Behöver verkligen veta. Eller kommer jag inte in nånstans . Måste jag plugga upp mina betyg på komvux ? Hur...

      Milla : : Hej Fizzy,tanken är att man ska söka utbildningar som man vill läsa för att skaffa sig ett yrke som man vill jobba inom... och inte försöka komma in på Någon... Läs hela svaret
    • Jonathan

      Pilot högskola?

      Hejsan! Jag har tidigare skrivit och frågat om pilotutbildningar. Jag fick en länk som visade gymnasium som specialisersde sig på flygteknik, jag undrar om dessa skolor ger mig en större chans att komma in på pilothögskola en dag. Sen tänkte jag om jag ska utbilda mig i ett annat land till...

      Anna: : Hej Jonathan, Det är lång tid innan du ska kunna söka till pilotutbildningen - ca 3,5 år som minst. Regler och villkor kan på den tiden ändras. :( Flygteknikerutbildning är ett Specialprogram med Egna... Läs hela svaret
    • Jonathan

      pilot utbildning i annat land?

      Hejsan! Jag skrev en fråga tidigare men då stod det att jag var 22 år gammal, just nu är jag 15. Jag vill utbilda mig till pilot i framtiden fast i ett annat land. Vilken linje är i sådana fall bäst, vill gärna veta vilken ib som skulle passa...

      Anna: : Hejsan, IB-programmet finns i Sverige på ca 30 gymnasieskolor>>>. Utbildningen kan skilja sig något mellan de olika skolorna, men inte så att det påverkar dina framtida möjligheter att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga